AkademiaTortu-JakUratowacGanacheBialaCzekolada
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

Dlaczego ganache się zwarzył?

Od niedawna trenuję robienie makaroników. Kiedy już opanowałam tę sztukę i większość przygotowanych prze zemnie makaroników nie została zjedzona przez domowników i nadawała się na pokaz, nadszedł czas na przygotowanie makaronikowego farszu.

Przepisem na nadzienie do makaroników podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni Mielone Migdały – jest to krem na bazie ganache z białej czekolady i śmietany. Mimo iż jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ganache z białej czekolady, niestety zwarzył mi się w trakcie przygotowywania.

Każda mama chyba się ze mną zgodzi, że zawsze w najmniej odpowiednim momencie, naszym dzieciom przytrafia się coś, gdzie bez pomocy rodzica się po prostu nie obejdzie! Tak właśnie stało się u mnie tym razem… Pomagając córce zostawiłam ganache a ten niewdzięcznik przez zbyt długie ubijanie, po prostu się zwarzył…

Niedawno pokazałam Wam jak uratować zwarzony krem, a tutaj pokarzę jak uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady 🙂

Metoda na zwarzony ganache...

Myślę, że sposobów na uratowanie zwarzonego ganache jest wiele. Nie zawsze jednak każda metoda się sprawdzi. Pokażę Wam jak ja uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady a poniżej wyjaśnię dlaczego, w moim przypadku, obrałam ten a nie inny sposób.

Do miski oddzieliłam małą część zwarzonego ganache...
i podgrzewam w 5s interwałach...
tylko do momentu aż masa jest gładka...
taką dodaję do reszty ganache
mieszam ...
aż się wszystko połączy
tu widać, że ganache nie jest jednak jeszcze gładki...
powtarzam więc proces - znów oddzielam małą część masy i lekko podgrzewam
dodaje do reszty ganache i mieszam szpatułką aż będzie gładki...
Gładki ganache ubijam...
Tym razem ubijam tylko do momentu kiedy masa jest puszysta!
Pamietaj - zbyt długie ubijanie może spowodować zawrzenie się ganache!

Dlaczego podgrzewać partiami?

Ganache można też uratować podgrzewając całość – czy to w kąpieli wodnej (stawiając całą miskę na garnku z gorącą wodą) czy to w mikrofali. Jedak ja obrałam metodę podgrzewania partiami mając ku temu konkretny powód, a mianowicie krem potrzebny mi był na cito!

Jeżeli podgrzałabym całość, ganache rozpuścił by się za bardzo i musiałabym czekać aż się schłodzi by móc go znów ubić. Zwarzona masa podgrzewana w małych ilościach, tylko do momentu rozpuszczenia, pozostaje na tyle chłodna by móc ją ponownie ubić zaraz po uratowaniu.

Masz swoje sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego ganache? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Dziękujemy!

Przydatne narzędzia do tynkowania tortów

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!