
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Od niedawna trenuję robienie makaroników. Kiedy już opanowałam tę sztukę i większość przygotowanych prze zemnie makaroników nie została zjedzona przez domowników i nadawała się na pokaz, nadszedł czas na przygotowanie makaronikowego farszu.
Przepisem na nadzienie do makaroników podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni Mielone Migdały – jest to krem na bazie ganache z białej czekolady i śmietany. Mimo iż jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ganache z białej czekolady, niestety zwarzył mi się w trakcie przygotowywania.
Każda mama chyba się ze mną zgodzi, że zawsze w najmniej odpowiednim momencie, naszym dzieciom przytrafia się coś, gdzie bez pomocy rodzica się po prostu nie obejdzie! Tak właśnie stało się u mnie tym razem… Pomagając córce zostawiłam ganache a ten niewdzięcznik przez zbyt długie ubijanie, po prostu się zwarzył…
Niedawno pokazałam Wam jak uratować zwarzony krem, a tutaj pokażę jak uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady 🙂
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Dlaczego podgrzewać partiami?
Ganache można też uratować podgrzewając całość – czy to w kąpieli wodnej (stawiając całą miskę na garnku z gorącą wodą) czy to w mikrofali. Jednak ja obrałam metodę podgrzewania partiami mając ku temu konkretny powód, a mianowicie krem potrzebny mi był na cito!
Jeżeli podgrzałabym całość, ganache rozpuścił by się za bardzo i musiałabym czekać aż się schłodzi by móc go znów ubić. Zwarzona masa podgrzewana w małych ilościach, tylko do momentu rozpuszczenia, pozostaje na tyle chłodna by móc ją ponownie ubić zaraz po uratowaniu.
Masz swoje sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego ganache? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
3 odpowiedzi
Właśnie uratowałas mi życie Kobieto ❤️
zwarzyłam czekoladę ze śmietanką. Dodałam zimną śmietankę do podgrzanej czekolady…. Da się to jeszcze uratować? Po ponownym podgrzaniu całości oddzielił się tłuszcz :((
Jeżeli masz blender ręczny, zmiksuj to dobrze. Mi zawsze pomaga 🙂