fbpx

Ptysie tiramisu z kremem kawowym

Urocze ptysie tiramisu skradną Wasze serca i żołądki. Te pyszne monoporcje odnajdą się doskonale na przyjęciach, w witrynach kawiarni i na słodkich stołach. Jako deser po rodzinnym obiedzie czy zwieńczenie uroczystej kolacji – na pewno znajdziecie dla nich zastosowanie.

W pojedynczej, dopracowanej formie monoporcji możemy wykorzystać dosłownie wszystko, na co mamy fantazję. Nasza zdolna subskrybentka Marlena, z pracowni tortów artystycznych Sweet Bite w Nowym Jorku, skomponowała ptysie tiramisu na bazie parzonego ciasta. Nadzieniem, rzecz jasna, jest krem tiramisu. Są dopełnione krążkiem temperowanej karmelowej czekolady a wykończone kremem kawowym i pipetką z Amaretto oraz neutralną glazurą z przepisu Natalyi Golombyovskiej. 

Zestaw smaków i aromatów jest po prostu uzależniający! Ptysie tiramisu na pewno Was zaczarują, koniecznie je zróbcie przy następnej okazji!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miarka, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Rózga, Sitko, Szpatułka, Waga, Wałek regulowany
Brak plików do pobrania.
ptysie tiramisu

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na ptysie tiramisu

 

ptysie z kremem

Ptysie z kremem kawowym i nadzieniem Tiramisu

Marlena Gryz
Ptysie tiramisu z kremem kawowym skradną Wasze serca i żołądki. Doskonałe na przyjęcia, do witryn kawiarni i na słodkie stoły!
porcje 34 ptysie

Składniki
  

Ptysie

  • 100 g wody
  • 100 g mleka
  • 113 g masła
  • 10 g cukru kryształu
  • 130 g mąki
  • 4 szt. jajka rozmiar M
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 60 g mąki
  • 20 g mąki migdałowej

Krem kawowy

  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie Tiramisu

  • 2 szt. jajka rozmiar M
  • 3 żółtka jaj kurzych
  • 130 g cukru kryształu
  • 500 g mascarpone

Instrukcje
 

Kruszonka

  • Wszystkie składniki razem wymieszać aż powstaną kruche kawałki.
  • Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.
  • Wałkujemy między dwoma kawałkami papieru na około 3mm grubości. Tak przygotowane odstawiamy do zamrażarki. W tym czasie robimy ciasto na ptysie.

Ptysie

  • W rondelku umieścić wodę, mleko, masło, sól i cukier. 
  • Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż masło się rozpuści.
  • Następnie zwiększyć moc i zagotować. 
  • Do wrzącej mieszanki wsypać mąkę i wymieszać do połączenia.
  • Ustawić średnią moc palnika. 
  • Podczas podgrzewania nie przestawać mieszać ciasta szpatułką, aż do momentu powstania cienkiej warstwy z masy na dnie garnka.
  • Gotowe ciasto powinno błyszczeć i być sprężyste.
  • Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia na około 20 minut.
  • Ciasto przełożyć do robota i mieszając zacząć dodawać po 1 jajku, czekając aż się połączy zanim dodamy następne.
  • Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką.
  • Szprycować kółka około 4cm średnicy na perforowaną lub silikonową matę w dość dużych odstępach.
  • Z zimnego ciasta kruszonki wycinamy kółka, ciut większej średnicy niż ptysie. 
  • Na każdy wyszprycowany ptyś należy położyć większe średnicą koło z kruszonki.
  • Wstawić do pieca nagrzanego do 400F na 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temp  do 350F i piec 15 minut.
  • Ptysie pozostawić w wyłączonym piekarniku przez następne 30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Krem kawowy

  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Zacząć miksować na wolnych obrotach.
  • Zwiekszyć obroty miksera i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Szprycować ozdobną Tylką na przykład 1M.

Nadzienie Tiramisu

  • Wszystkie składniki oprócz mascarpone, umieścić w żaroodpornej misce i ustawić na górze rondla z gorącą wodą (tzw. kąpieli wodnej).
  • Miksować w kompieli wodnej do puszystej konsystencji. Ubitą masę przełożyć do misy miksera.
  • Dodawać po łyżce mascarpone aż powstanie gładka masa.
  • Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i nadziewać ptysie.

Jak zrobić ptysie tiramisu z kremem kawowym

kruszonka do ptysi
Wszystkie składniki kruszonki razem wymieszać aż powstaną kruche kawałki.
kruszonka do ptysi
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Wałkujemy między dwoma kawałkami papieru na około 3mm grubości. Tak przygotowane odstawiamy do zamrażarki. W tym czasie robimy ciasto na ptysie.
ptysie
W rondelku umieścić wodę, masło, cukier i
ptysie
sól.
ptysie
Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż masło się rozpuści. Następnie zwiększyć moc i zagotować. 
ptysie
Do wrzącej mieszanki wsypać mąkę i wymieszać do połączenia.
ptysie
Ustawić średnią moc palnika. Podczas podgrzewania nie przestawać mieszać ciasta szpatułką, aż do momentu powstania cienkiej warstwy z masy na dnie garnka.
ptysie
Gotowe ciasto powinno błyszczeć i być sprężyste. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia na około 20 minut.
ptysie
Ciasto przełożyć do robota i mieszając zacząć dodawać po 1 jajku, czekając aż się połączy zanim dodamy następne.
ptysie
ptysie
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Szprycować na perforowaną matę w dość dużych odstepach.
ptysie
W zimnym cieście kruszonki wycinamy kółka, ciut większej średnicy niż ptysie. Na każdy wyszprycowany ptyś należy położyć koło z kruszonki. Wstawić do pieca nagrzanego do 400F na 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temp  do 350F i piec 15 minut.
ptysie tiramisu
Ostudzone ptysie przewracamy spodem do góry i nadziewamy kremem tiramisu.
ptysie z kremem kawowym
Górę ptysi dekorujemy kremem kawowym.
ptysie z kremem kawowym
ptysie z kremem kawowym

Przydatne uwagi

  • Ptysie szprycuje na matę do makaroników. Szprycuje średnicy okno 4cm, w odstępach co 2 kółko.
  • Ptysie najsmaczniejsze są tego samego dnia. Zrobione wieczorem przed nie ciagle nie tracą chrupkości.
  • Ptysie z kremem świetnie nadają się na słodki stół.
  • Ptysie można udekorować innymi kremami na bazie mascarpone o odpowiedniej konsystencji.
  • Po więcej inspiracji na słodkie stoły zerknijcie do galerii na Cake Room.

Ptysie tiramisu z kremem kawowym
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

ptysie tiramisu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale