Ptysie tiramisu z kremem kawowym

Urocze ptysie tiramisu skradną Wasze serca i żołądki. Te pyszne monoporcje odnajdą się doskonale na przyjęciach, w witrynach kawiarni i na słodkich stołach. Jako deser po rodzinnym obiedzie czy zwieńczenie uroczystej kolacji – na pewno znajdziecie dla nich zastosowanie.

W pojedynczej, dopracowanej formie monoporcji możemy wykorzystać dosłownie wszystko, na co mamy fantazję. Nasza zdolna subskrybentka Marlena, z pracowni tortów artystycznych Sweet Bite w Nowym Jorku, skomponowała ptysie tiramisu na bazie parzonego ciasta. Nadzieniem, rzecz jasna, jest krem tiramisu. Są dopełnione krążkiem temperowanej karmelowej czekolady a wykończone kremem kawowym i pipetką z Amaretto oraz neutralną glazurą z przepisu Natalyi Golombyovskiej.

Zestaw smaków i aromatów jest po prostu uzależniający! Ptysie tiramisu na pewno Was oczarują, koniecznie je zróbcie przy następnej okazji!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Tylka dekoratorska 1M
Rondel
Mata silikonowa
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na ptysie tiramisu

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

34 ptysie

kategoria

Deser

Ptysie-Tiramisu-3

Składniki

Ptysie

  • 100 g wody
  • 100 g mleka
  • 113 g masła
  • 10 g cukru kryształu
  • 130 g mąki
  • 4 szt. jajka rozmiar M
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 75 g masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 60 g mąki
  • 20 g mąki migdałowej

Krem kawowy

  • 250 g mascarpone
  • 400 g śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru

Nadzienie Tiramisu

  • 2 szt. jajka rozmiar M
  • 3 żółtka jaj kurzych
  • 130 g cukru kryształu
  • 500 g mascarpone

Instrukcje

Kruszonka

  1. Wszystkie składniki razem wymieszać aż powstaną kruche kawałki.
  2. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.
  3. Wałkujemy między dwoma kawałkami papieru na około 3mm grubości. Tak przygotowane odstawiamy do zamrażarki. W tym czasie robimy ciasto na ptysie.

Ptysie

  1. W rondelku umieścić wodę, mleko, masło, sól i cukier.
  2. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż masło się rozpuści.
  3. Następnie zwiększyć moc i zagotować.
  4. Do wrzącej mieszanki wsypać mąkę i wymieszać do połączenia.
  5. Ustawić średnią moc palnika.
  6. Podczas podgrzewania nie przestawać mieszać ciasta szpatułką, aż do momentu powstania cienkiej warstwy z masy na dnie garnka.
  7. Gotowe ciasto powinno błyszczeć i być sprężyste.
  8. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia na około 20 minut.
  9. Ciasto przełożyć do robota i mieszając zacząć dodawać po 1 jajku, czekając aż się połączy zanim dodamy następne.
  10. Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką.
  11. Szprycować kółka około 4cm średnicy na perforowaną lub silikonową matę w dość dużych odstępach.
  12. Z zimnego ciasta kruszonki wycinamy kółka, ciut większej średnicy niż ptysie.
  13. Na każdy wyszprycowany ptyś należy położyć większe średnicą koło z kruszonki.
  14. Wstawić do pieca nagrzanego do 400F na 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temp  do 350 F i piec 15 minut.
  15. Ptysie pozostawić w wyłączonym piekarniku przez następne 30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Krem kawowy

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Zacząć miksować na wolnych obrotach.
  2. Zwiększyć obroty miksera i mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Szprycować ozdobną Tylką na przykład 1M.

Nadzienie Tiramisu

  1. Wszystkie składniki oprócz mascarpone, umieścić w żaroodpornej misce i ustawić na górze rondla z gorącą wodą (tzw. kąpieli wodnej).
  2. Miksować w kąpieli wodnej do puszystej konsystencji. Ubitą masę przełożyć do misy miksera.
  3. Dodawać po łyżce mascarpone aż powstanie gładka masa.
  4. Gotowy krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką i nadziewać ptysie.

Tagi

Jak zrobić ptysie tiramisu z kremem kawowym

Akademia Tortu - Ptysie-01
Wszystkie składniki kruszonki razem wymieszać aż powstaną kruche kawałki.
Akademia Tortu - Ptysie-02
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Wałkujemy między dwoma kawałkami papieru na około 3mm grubości. Tak przygotowane odstawiamy do zamrażarki. W tym czasie robimy ciasto na ptysie.
Akademia Tortu - Ptysie-03
W rondelku umieścić wodę, masło, cukier i sól.
Akademia Tortu - Ptysie-05
Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż masło się rozpuści. Następnie zwiększyć moc i zagotować. 
Akademia Tortu - Ptysie-06
Do wrzącej mieszanki wsypać mąkę i wymieszać do połączenia.
Akademia Tortu - Ptysie-07
Ustawić średnią moc palnika. Podczas podgrzewania nie przestawać mieszać ciasta szpatułką, aż do momentu powstania cienkiej warstwy z masy na dnie garnka.
Akademia Tortu - Ptysie-08
Gotowe ciasto powinno błyszczeć i być sprężyste. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia na około 20 minut.
Akademia Tortu - Ptysie-12
Ciasto przełożyć do robota i mieszając zacząć dodawać po 1 jajku, czekając aż się połączy zanim dodamy następne.
Akademia Tortu - Ptysie-11
Akademia Tortu - Ptysie-09
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Szprycować na perforowaną matę w dość dużych odstepach.
Akademia Tortu - Ptysie-10
W zimnym cieście kruszonki wycinamy kółka, ciut większej średnicy niż ptysie. Na każdy wyszprycowany ptyś należy położyć koło z kruszonki. Wstawić do pieca nagrzanego do 400F na 10 min. Po tym czasie zmniejszyć temp  do 350F i piec 15 minut.
Akademia Tortu - Ptysie-15
Ostudzone ptysie przewracamy spodem do góry i nadziewamy kremem tiramisu.
Akademia Tortu - Ptysie-17
Górę ptysi dekorujemy kremem kawowym.
Akademia Tortu - Ptysie-20

Przydatne uwagi

  • Ptysie szprycuje na matę do makaroników. Szprycuję je średnicy okno 4cm, w odstępach co 2 kółko.
  • Ptysie tiramisu najsmaczniejsze są tego samego dnia. Zrobione wieczorem przed podaniem, ciągle nie tracą chrupkości.
  • Ptysie z kremem kawowym świetnie nadają się na słodki stół.
  • Ptysie z kremem tiramisu można udekorować innymi kremami na bazie mascarpone o odpowiedniej konsystencji.
  • Po więcej inspiracji na słodkie stoły zerknijcie do galerii na Cake Room.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Ptysie tiramisu Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ