Jak temperować czekoladę

Jak temperować czekoladę

Pracując z czekoladą – na przykład, gdy tworzymy z niej dekoracje, praliny, czy figurki – chcemy, by wyglądała, jak z reklamy: była lśniąca, twarda, gładka i przełamywała się z charakterystycznym trzaskiem. Aby uzyskać ten efekt nie wystarczy ją rozpuścić. Należy nauczyć się, jak temperować czekoladę.

Nie jest to bynajmniej nowy wymysł, wystarczy zaznaczyć, że wszystkie wyroby czekoladowe, jakie znajdują się w sklepach są wykonane z temperowanej czekolady. Dzięki temu procesowi czekolada jest ładna i nie „zakwita” jasnymi plamami wytrącającego się masła kakaowego. Temperowanie polega na podgrzewaniu i schładzaniu czekolady do odpowiednich temperatur przy koniecznym użyciu termometru! Dzięki temu masło kakaowe w czekoladzie krystalizuje się pod naszą kontrolą w duże kryształy – a to zapewnia nam odpowiedną teksturę czekolady. Aby skutecznie rozpuścić czekoladę w domu, trzeba się zaopatrzyć w spokój, uważność i termometr.

Marcin Ignaszak – ekspert cukierni Sowa – nauczy nas jak temperować czekoladę w domu. W dzisiejszej sesji Marcin Ignaszak pokaże nam proces temperowania czekolady deserowej, a także jako ciekawostkę, technikę ręcznego temperowania czekolady – czyli jak to się robiło w dawnych czasach bez termometrów.

 

Marcin Ignaszak
Marcin Ignaszak

O autorze

Mistrz cukiernik z 30-letnim stażem zawodowym. Od 2004 roku pracuje w Cukierni Sowa w Bydgoszczy. Jego największą pasją jest praca nad tworzeniem nowych receptur i połączeń smakowych, w których stale odkrywa nowe tajemnice. Swoje doświadczenie zawodowe zdobywał u wielu mistrzów nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Jako doświadczony cukiernik dzieli się swoją wiedzą i umiejętnościami zarażając nowe pokolenie miłością do cukiernictwa.

Czego się nauczysz

Jak temperować czekoladę w domu
Jaki sprzęt jest potrzebny do temperowania czekolady
Jak sprawdzić czy czekolada jest zatemperowana
Jakie są temperatury temperowania różnego rodzaju czekolad

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Czekolada:

  • deserowa
  • czekolada biała
  • czekolada mleczna
  • czekolada ruby
Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Jak temperować czekoladę

Przydatne uwagi

  • Technika temperowania czekolady jest taka sama dla wszystkich rodzajów czekolad: deserowej, mlecznej, ruby i białej – różnią się jedynie temperaturą, której trzeba uważnie pilnować.
  • Czekolada deserowa, czyli ta, której zawartość kakao to minimum 65%.
  • Czekoladę deserową rozpuszczamy podgrzewając maksymalnie do 45C. Schładzamy do 30C-31C.
  • Czekoladę mleczną, białą i rubinową schładzamy do 28C-29C.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Jak temperować czekoladę

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ