fbpx

Babeczki czyli amerykańskie cupcakes

Cupcakes to tradycyjne, amerykańskie babeczki, to nie tylko słodkie co nieco, ale także ozdoba większości stołów. Te proste w przygotowaniu ciasteczka, można dekorować na niezliczone sposoby. Niekwestionowaną zaletą podawania tych babeczek jest to, że od razu mamy podział na pojedyncze porcje. Idealnie również nadają się jako deser na Słodki Stół. Zobacz jak łatwo i przyjemnie się je robi. A smakują wyśmienicie!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na babeczki

 

Cupcakes

CupCakes - przepis na tradycyjne, amerykańskie babeczki

Magnolia Bakery
Tradycyjne, amerykańskie cupcakes - przepis na babeczki. Smaczne szybkie i idealne na słodki stół lub do kawki na niedzielne popołudnie.
porcje 24 babeczki

Składniki
  

  • 250 g masła
  • 340 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki samorosnącej self-rising flour*
  • 175 g mąki pszennej
  • 235 ml mleka 215g
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
  • Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  • Następnie dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
  • Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
  • Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
  • Do masy można dodać kawałki czekolady.
  • Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
  • Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Uwagi

Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
Babeczki najlepiej smakują upieczone w dniu spożycia :)

Jak zrobić cupcakes

Akademia_Tortu-Babeczki-5
Formę do pieczenia babeczek wyłożyć foremkami.
CupCakes – przepis na amerykańskie babeczki
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
CupCakes – przepis na amerykańskie babeczki
Następnie dodać jajka, po jednym, po dodaniu każdego dobrze mieszając.
Babeczki
Mąkę podzielić na 4 partie i dodawać do masy.
Akademia_Tortu-Babeczki-4
Na przemian z mlekiem, dobrze mieszając po dodaniu każdej partii.
CupCakes – przepis na amerykańskie babeczki
Do masy można dodać kawałki czekolady.
AkademiaTortuBabeczki6
Każdą foremkę do babeczek wypełnić masą do 3/4 jej wysokości.
AkademiaTortuBabeczki8
Piec 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli nie mamy mąki samorosnącej, zamiennie możemy użyć zwykłej mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
  • Muffinki najlepiej smakują upieczone w dniu spożycia.
  • Do dekoracji najlepiej nadają się kremy maślane lub masy cukrowej.
  • Na poniższym zdjęciu, Bożena Furdal z Czekolady nie oszukasz, przyozdobiła je mini toperkami.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte ciasto, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Do dekoracji babeczek Vera Apanovich poleca metalowe tylki.
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte ciasto, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Więcej przepisów na babeczki znajdziecie TUTAJ.
  • Bardzo fajne kartoniki na takie wypieki znajdziecie u naszego partnera TUTAJ
CupCakes – przepis na amerykańskie babeczki

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Babeczki pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 odpowiedzi

      1. Dzień dobry. Mam pytanie w podanym linku w przepisie na mąkę samorosnącą jest na 300 g mąka +1łyżeczka proszku do pieczenia + 2 łyżeczka sody, a w przepisie tu na stronie na 200 g +2 łyżeczki proszku +0,5 łyżeczki soli. Który jest właściwy

        1. Ido znalazłam na necie wiele sposobów na zrobienie swojej mąki samo rosnącej. Jeden to właśnie z polskiego bloga, do którego podałam link w przepisie. Jednak jak wrzucisz w Google „self rising flour” wyskoczy ich więcej. Osobiście staram się mieć gotową, kupną na składzie 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale