Szukaj

Ganache truskawkowy

Ganache truskawkowy to moja ostatnia w tym roku produkcja z truskawek. Jak wiecie, sezon truskawkowy przypada u mnie wcześniej i właśnie się skończył. Miałam już ostatki pięknych dojrzałych i bardzo soczystych truskawek, więc chciałam z nich zrobić coś specjalnego…

Mój ganache to idealne truskawkowe nadzienie do makaroników. Oczywiście znajdziecie dla niego pewnie i inne zastosowania, ale właśnie z tą myślą go przygotowałam. Ganache truskawkowy jest na białej czekoladzie i z wykorzystaniem truskawek liofilizowanych, które nadają świetnego intensywnego smaku. Jak wiadomo świeże truskawki mają w sobie bardzo dużo wody, więc smak czystego puree truskawkowego jest dość… pastelowy. Potrzebują czegoś, co nada im wyrazistego charakteru.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Worek cukierniczy

Przepis na ganache truskawkowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

30 makaroników

kategoria

Ganache

Ganache truskawkowy

Składniki

  • 150 g białej czekolady, np Callebaut W2
  • 85 g puree z truskawek
  • 35 g liofilizowanych truskawek
  • 175 g śmietanki kremówki
  • 3 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę namoczyć i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Połowę śmietanki doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści.
  3. Dodać puree z truskawek.
  4. Gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odstawić aż czekolada zmięknie po czym zblendować.
  5. Truskawki liofilizowane zmielić na drobny proszek.
  6. Dodać zmielone truskawki liofilizowane oraz resztę śmietanki i również zblendować.
  7. Ganache przykryć folią do kontaktu i odstawić do lodówki na parę godzin, aż się schłodzi.
  8. Schłodzony ganache ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować gotowe korpusy.

Tagi

Jak zrobić truskawkowe nadzienie do makaroników

Nadzienie truskawkowe do makaroników wyszło mi idealne. Ma intensywny smak i doskonałą konsystencję, świetnie trzyma formę i super się z nim pracuje. Serdecznie polecam własną produkcję makaroników! Wydaje się, że ich ceny sklepowe są najlepszą motywacją do własnych prób okiełznania tematu. Oczywiście są to legendarnie wymagające wypieki, ale dzięki naszemu przepisowi na makaroniki na bezie francuskiej i bardzo drobiazgowemu tutorialowi Ewy Wajs na pewno dacie radę!

Ganache truskawkowy-27
Połowę śmietanki doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści.
Ganache truskawkowy-28
Dodać puree z truskawek.
Ganache truskawkowy-29
Gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odstawić aż czekolada zmięknie po czym zblendować.
Ganache truskawkowy-30
Truskawki liofilizowane zmielić na drobny proszek.
Ganache truskawkowy-31
Dodać do czekolady.
Ganache truskawkowy-32
Dodać resztę zimnej śmietanki i całość zblendować.
Ganache truskawkowy-33
Przykryć folią do kontaktu i odstawić do lodówki aż mocno się schłodzi.
Ganache truskawkowy-34
Zimny ganache ubić.
Ganache truskawkowy-35
Ganache truskawkowy-36
Ubity ganache przełożyć do rękawa cukierniczego...
Ganache truskawkowy-37
i szprycować makaroniki.
Ganache truskawkowy-39

Przydatne uwagi

  • W tym przepisie użyłam puree ze świeżych truskawek ale oczywiscie mozna je przygotować z mrożonych również.
Ganache truskawkowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Ganache truskawkowy do makaroników Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ