
Jak przetwarzać sezonowe owoce
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Krem kawowy do makaroników pojawił się w mojej kuchni przy okazji. Przyszedł czas wielkich i długo wyczekiwanych zmian i nareszcie wymieniłam sobie piekarnik! Mój poprzedni leciwy sprzęt nie ze wszystkim dawał sobie radę, a szczególnie makaroniki nie wychodziły w nim zupełnie. Były „nie takie” dosłownie w każdym wymiarze. Stęskniona, pełna nadziei i obaw, rzuciłam się do testowania makaroników. Wyszły idealne i mogłam odetchnąć spokojnie.
Także – przy okazji – musiałam oczywiście pokombinować trochę z przełożeniem. Postanowiłam na drodze eksperymentów skomponować ganache kawowy do moich makaroników. Dla osób, które unikają alkoholu, przygotowałam również wersję bez dodatku procentów. Dodając trochę tego i trochę tamtego ułożyłam trzy różne wersje – krem z likierem Kahlua, ganache z użyciem espresso i krem z użyciem kawy rozpuszczalnej.
Wszystkie wersje są pyszne, a opcja z kawą rozpuszczalną będzie smakowała nawet tym, którzy na co dzień nie są amatorami kawusi. Krem kawowy do makaroników łatwo się modyfikuje. Można na przykład wymienić likier kawowy na inny alkohol i uzyskać ciekawy aromat.
12 godzin
50 makaroników
Ganache
Krem kawowy do makaroników z alkoholem
Ganache kawowy z espresso (wersja bez alkoholu)
Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (wersja bez alkoholu)
Ganache kawowy z alkoholem
Krem kawowy z espresso (bez alkoholu)
Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (bez alkoholu)
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!