Szukaj

Krem kawowy do makaroników na 3 sposoby

Krem kawowy do makaroników pojawił się w mojej kuchni przy okazji. Przyszedł czas wielkich i długo wyczekiwanych zmian i nareszcie wymieniłam sobie piekarnik! Mój poprzedni leciwy sprzęt nie ze wszystkim dawał sobie radę, a szczególnie makaroniki nie wychodziły w nim zupełnie. Były „nie takie” dosłownie w każdym wymiarze. Stęskniona, pełna nadziei i obaw, rzuciłam się do testowania makaroników. Wyszły idealne i mogłam odetchnąć spokojnie.

Także – przy okazji – musiałam oczywiście pokombinować trochę z przełożeniem. Postanowiłam na drodze eksperymentów skomponować ganache kawowy do moich makaroników. Dla osób, które unikają alkoholu, przygotowałam również wersję bez dodatku procentów. Dodając trochę tego i trochę tamtego ułożyłam trzy różne wersje – krem z likierem Kahlua, ganache z użyciem espresso i krem z użyciem kawy rozpuszczalnej.

Wszystkie wersje są pyszne, a opcja z kawą rozpuszczalną będzie smakowała nawet tym, którzy na co dzień nie są amatorami kawusi. Krem kawowy do makaroników łatwo się modyfikuje. Można na przykład wymienić likier kawowy na inny alkohol i uzyskać ciekawy aromat.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Worek cukierniczy

Krem kawowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

12 godzin

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Ganache

Krem kawowy do makaroników

Składniki

Krem kawowy do makaroników z alkoholem

  • 175 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 75 g likieru kawowego Kahlua
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Ganache kawowy z espresso (wersja bez alkoholu)

  • 175 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 75 g zaparzonego espresso
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (wersja bez alkoholu)

  • 175 g czekolady karmelowej Callebaut Gold
  • 175 g śmietanki kremówki
  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje

Ganache kawowy z alkoholem

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia (nie zagotowujemy).
  3. Ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
  4. Gdy czekolada zmięknie, emulgujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
  5. Dodajemy likier i mieszamy (można ponownie blenderem 2 sekundy przemieszać).
  6. Tak przygotowany ganache kawowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 6h, aby stężał.
  7. Gotowy krem kawowy do makaroników przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki.

Krem kawowy z espresso (bez alkoholu)

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę wraz z zaparzonym espresso podgrzewamy do wrzenia (nie zagotowujemy).
  3. Ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
  4. Gdy czekolada zmięknie, emulgujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
  5. Tak przygotowany ganache kawowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 6h, aby stężał.
  6. Gotowy krem kawowy do makaroników przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki.

Krem kawowy z kawą rozpuszczalną (bez alkoholu)

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i dodajemy kawę rozpuszczalną (nie zagotowujemy). Mieszamy aż kawa się rozpuści.
  3. Ściągamy z palnika i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści. Gorącą miksturą zalewamy czekoladę.
  4. Gdy czekolada zmięknie, emulguje ją za pomocą blendera ręcznego.
  5. Tak przygotowany ganache kawowy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 6h, aby stężał.
  6. Gotowy krem kawowy do makaroników przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy makaroniki.

Tagi

Jak zrobić ganache kawowy

Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-6
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej dodajemy napęczniałą żelatynę.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-5
Wrzącą śmietanką zalewamy czekoladę.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-4
Gdy czekolada zmięknie, emulgujemy ją za pomocą blendera ręcznego.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-3
Dodajemy likier kawowy i dobrze mieszamy.
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-2
Tak przygotowany ganache...
Akademia Tortu - Krem kawowy do makaroników-1
przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ~6 godzin aby stężał.

Przydatne uwagi

  • Czekoladę karmelową można oczywiście zastąpić inną, na przykład białą lub czekoladą mleczną. Liczyć się trzeba z tym, że używając innego rodzaju czekolady uzyskamy jednak inny smak. Przy podanych w przepisie proporcjach, zamieniając rodzaj czekolady, zwróćcie uwagę na zawartość kakao jaką posiada. Poleciałam wyżej czekoladę białą lub mleczną ponieważ te mają właśnie zbliżoną ilość kakao do czekolady karmelowej Callebaut.
  • Krem kawowy lub ganache kawowy to pyszne i delikatne wypełnienie do makaroników, które z pewnością zadowoli miłośników kawy i czekolady. Jeśli jednak uda Wam się znaleść kogoś, kto nie przepada za smakiem kawy, to śmiało możecie zamienić likier kawowy na inny, na przykład Baileys ;)
  • Podałam Wam również dwie wersje bez alkoholu, dzięki czemu osoby unikające procentów również będą mogły cieszyć się smakiem tego deseru.
  • Nasz krem kawowy do makaroników to rodzaj ganache, ponieważ jego bazą jest czekolada i śmietanka.
  • Makaroniki, do których doskonale pasuje nasz krem, to wspaniały deser na słodki stół oraz doskonały prezent dla gości.
  • Dla miłośników podwójnych wypełnień do makaroników, kawa doskonale pasuje z czarną porzeczką lub malinami. Drugie wypełnienie, moim zdaniem, powinno być na kwaśnej stronie, aby zrównoważyć naturalną słodycz makaroników i czekolady.

Krem kawowy do makaroników na 3 sposoby

Krem kawowy do makaroników

Dobrze komponuje się z:

Karmelowy
Malinowy
Orzechowy
Pistacjowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Krem kawowy do makaroników

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ