Krem maślany o smaku kawy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krem maślany o smaku kawy powstał na bazie  kremu maślanego na bezie szwajcarskiej powstał w duecie z musem kawowym, aby podbić jego smak. Krem na bezie to moja ulubiona baza do eksperymentów – jest stabilny, świetnie nadaje się do tynkowania i ma neutralny smak, który pozwala na niezliczone modyfikacje, dziki czemu kawowy smak jest doskonale w nim wyczuwalny.

Maślany krem kawowy jest pyszny, a jego smak można dopasować do okazji i własnego gustu, dodając mniej lub więcej kawy. Ten krem nadaje się również świetnie do ozdabiania tortów i wypieków. Ma przyjemny kolor i lśniącą teksturę.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na maślany krem kawowy

 

Kawowy krem maślany

Krem maślany o smaku kawy

Magda Kubiś
Pyszny, krem maślany o smaku kawy. Idealny do tynkowania tortów! Świetnie nadaje się również do dekoracji babeczek i innych deserów.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska
Servings 1

Składniki
  

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 500 g kremu maślanego

Instrukcje
 

  • Śmeitankę kremówkę podgrzać.
  • Dodać do gorącej śmietanki kawę rozpuszczalną.
  • Dobrze wymieszać do rozpuszczenia sie kawy.
  • Parę łyżek kremu maślanego roztopić w miseczce. Ja podgrzewam parę sekund w kuchence mikrofalowej.
  • Rozpuszczony krem maślany wymieszać z kawową śmietanką.
  • Mieszając krem maślany wlać do niego kawową miksturę. Wymieszać aż otrzymamy gładką masę.
Keyword tynk do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach*
Wpisz wysokość tortu w centymetrach*
Tyle gram kremu będziesz potrzebować
g
Do przygotowania ganache potrzebujesz:
Masło
g
Mleko skondensowane
g
Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Skrobak do wysokich tortów

Skrobka do wysokich tortów

40.00

Jak zrobić krem maślany kawowy

Krem maślany o smaku kawy
Śmietankę kremówkę podgrzewam.
Krem maślany o smaku kawy
Do gorącej kremówki dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.
Krem maślany kawowy
Mieszam do rozpuszczenia się kawy.
Krem maślany o smaku kawy
Parę łyżek kremu maślanego podgrzewam aż się rozpuści.
Krem maślany o smaku kawy
Płynny krem maślany dodaję do kremówki z kawą.
Krem maślany o smaku kawy
Miksturę wlewam do reszty kremu maślanego.
Krem maślany o smaku kawy
Mieszam mikserem...
Krem maślany o smaku kawy
...do uzyskania gładkiej masy.

Przydatne uwagi

  • Do tynkowania tortu preferuję krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jak dla mnie ma on najbardziej neutralny smak, w przeciwieństwie, na przykład, do kremu maślanego na bazie mleka skondensowanego, gdzie smak mleka jest wyczuwalny. Jakiego kremu użyjecie jako bazy do kawowego kremu maślanego zależy tylko od Was. TUTAJ znajdziecie przepisy na kremy maślane do tynkowania.
  • Do kawowego kremu maślanego zapewne można użyć mocnego espresso, jednak nie wszyscy maja w domu maszynę do espresso 😉 Kawa rozpuszczalna daje intesywny smak.
  • Intensywność smaku kawy w maślanym kremie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością aby krem nie wyszedl gorzki. Ja dałam 1 łyżeczkę kawy na 500g kremu maślanego.
  • Smak kremu kawowego można ulepszyć dodając łyżkę lub dwie likieru kawowego Khalua.
  • Kawowy krem maślany idealnie nadaje się też do dekoracji z kremu, na przykład rozetek na babeczki czy górę lub boki tortu.

Krem maślany o smaku kawy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem maślany o smaku kawy pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale