Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem maślany na bazie mleka skondensowanego

Słodzone mleko skondensowane i masło – tyle wystarczy na przygotowanie jeszcze innego wariantu kremu maślanego. Tak jak i krem maślany na bezie szwajcarskiej, krem na bazie mleka skondensowanego również idealnie nadaje się do tynkowania tortów. Łatwo uzyskać nim gładką powierzchnię, co jest niezbędne, jeśli chcemy obłożyć tort masą cukrową. Krem maślany na bazie mleka skondensowanego jest nie tylko idealną bazą pod masę cukrową ale również świetnie nadaje się do wykonywania dekoracji z kremu zwieńczających tort. 

Zobacz jak łatwo przyrządzić krem maślany na bazie mleka skondensowanego. A jeśli chcesz nauczyć się tynkowania tortów, zajrzyj do tutoriali Akademii Tortu. Instrukcję krok po kroku znajdziesz TUTAJ.

Przepis na tynk na bazie mleka skondensowanego

Krem na bazie mleka skondensowanego

Krem idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji.

Słowo kluczowe Krem maślany
15 minut
15 minut

Składniki

  • 350 g masła
  • 350 ml mleka skondensowanego

Instrukcje

  1. Masło ubić na puszystą masę.

  2. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko skondensowane.

  3. Ubijać do połączenia się składników.

Notatki

Proporcje składników są 1:1. Czyli tyle ile wagowo mamy mleka skondensowanego, tyle samo wagowo dodajemy masła.

Przydatne uwagi

  • Podczas ubijania, krem na bazie mleka skondensowanego może wyglądać jakby się zwarzył. Jest to jednak tylko proces przejściowy – trzeba nadal ucierać, do powstania gładkiej konsystencji.
  • Nadmiar kremu można zamrozić.
  • Po rozmrożeniu krem rownież może wyglądać na zwarzony – zerknij do naszego poradnika, w którym pokazujemy jak uratować zwarzony krem.

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Tynk do tortu z mleka skondensowanego

Powyższy przepis bazuje na bardzo prostych proporcjach: wagowo zawsze dajemy tyle masła co mleka skondensowanego.

Ile więc kremu przygotować aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku 

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia!  Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu. 

Akcesoria do tynkowania tortów

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

48 odpowiedzi

    1. Ja również tynkuję 1:1 i nie rozumiem komentarza. Widocznie gdzieś został popełniony błąd.
      Przepis jest super.
      Magda a ja przy okazji mam pytanie:
      Jaką GRUBOŚĆ tynku przyjmujesz w tych kalkulatorach? Wybacz jeśli jest gdzieś taka informacja, a jej nie zauważyłam.

  1. Czy aby uzyskać pomarańczowy smak masy wystarczy dodać soku pomarańczowego i skórki?czy jednak to może spowodować rozrzedzenie masy?

  2. Czy do dekoracji i tynkowania tortu trzeba zmniejszyć trochę ilość mleka skondensowanego? Czy mogę dodać biały barwnik w żelu do tego typu masy? Czy na biały tort lepiej zrobić inny tynk? Dziękuję

          1. Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęste. Nie gotuję, wlewam prosto do masła.

  3. Witam czy ten krem nadaje się do tynkowania pod mase cukrową,nie rozpuszcza masy ??ewentualnie proszę polecić mi jaki jest najlepszy krem do tynkowania pod mase cukrową ?

    1. Witam.
      Czy ten przepis będzie idealny do otynkowania tortu oraz do ozdobienia tortu (różyczki na torcie, chciałabym dodać również barwniki, w celu uzyskania różnych kolorów)?

      1. Kasiu, odmierz wagowo taką samą ilość mleka co masła. Tama nie jest uwzględniona w kalkulatorze, tylko tynk.

        1. Ja dzisiaj robiłam i początkowo też myślałam że nie wyszedł. Długo wyglądał najpierw wodniście a potem jak zwarzony. Ostatecznie był świetny.

          1. Dodałam kalkulator na stronie – zerknij. Każde piętro wpisz osobno. Odnośnie barwnika w proszku – niestety nigdy nie używałam wiec nie bardzo doradzę…

          2. Powiem szczerze, że nie używam barwników w proszku do zabarwiania kremów. Pracuję tylko z barwnikami w żelu…

        1. Nie, proporcje 1:1 są dobre do tynkowania i dekoracji. Mleko skondensowane, słodzone – takie jest gęste. Niesłodzone jest rzadkie i się nie nadaje. Spokojnie można wybielać barwnikiem w żelu. 🙂

  4. Witam, zamierzam zrobić tort z piętrem. Dolny o średnicy 30cm, górny 25cm. Biszkopty według waszego przelicznika. Jaką ilość kremu powinnam zrobić aby wystarczyło do otynkowania takiego tortu? Czy mogę dodać białego barwnika w proszku aby wybielić krem? Dziękuję za odpowiedź.

  5. Dzień dobry,
    Mam dwa pytania. Dodajemy tyle samo gram czy mililitrów mleczka, co masła? Bo kalkulator podaje wagę, a w przepisie jest objętość. Dodatkowo chciałam się upewnić, czy kalkulator uwzględnia tamę, którą musimy zrobić z kremu maślanego? Z góry dziękuję za wszelką pomoc 🙂

  6. Dzień dobry,mam do nałożenia wydruk cukrowy,czy masa na bezie szwajcarskiej będzie dobra,i czy trzeba wydruk przykleic czy można położyć na masę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!