
Jak zaprojektować tort ślubny
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Słodzone mleko skondensowane i masło – tyle wystarczy na przygotowanie jeszcze innego wariantu kremu maślanego. Tak jak i krem maślany na bezie szwajcarskiej, krem na bazie mleka skondensowanego również idealnie nadaje się do tynkowania tortów. Łatwo uzyskać nim gładką powierzchnię, co jest niezbędne, jeśli chcemy obłożyć tort masą cukrową. Krem maślany na mleku skondensowanym jest nie tylko idealną bazą pod masę cukrową ale również świetnie nadaje się do wykonywania dekoracji z kremu zwieńczających tort.
Zobacz jak łatwo przyrządzić krem maślany mleku skondensowanym. A jeśli chcesz nauczyć się tynkowania tortów, zajrzyj do tutoriali Akademii Tortu. Instrukcję krok po kroku znajdziesz TUTAJ.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:
Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.
Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!
Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
66 odpowiedzi
Czy krem zrobiony w takich proporcjach starczy na otynkowanie tortu o srednicy fi 24?
Jest kalkulator można sobie samemu obliczyć😉
mleko ma być słodzone czy nie?
Tak. Słodzone mleko skondensowane jest gęste i takiego tutaj używamy.
Napisane jest, że wagowo tyle samo masła co mleka, a w przepisie masło jest w g, a mleko w ml. Czy tak ma być?
Proporcja 1:1 i dekorowanie tortu? Czy osoba, ktora to pisala kiedykolwiek probowala dekorowac taka „masa”? – Chyba nie.
Osoba, która to pisała, czyli ja, tynkowała tort taką właśnie masą 🙂
Czy krem.wychodzi biały, nie żółty?
Czy masz konkretne masło które ubija się na b jasno?
Ja również tynkuję 1:1 i nie rozumiem komentarza. Widocznie gdzieś został popełniony błąd.
Przepis jest super.
Magda a ja przy okazji mam pytanie:
Jaką GRUBOŚĆ tynku przyjmujesz w tych kalkulatorach? Wybacz jeśli jest gdzieś taka informacja, a jej nie zauważyłam.
Masło ile ma mieć % tłuszczu?
Serio ?
Masło ma 82% tłuszczu prawie każde . Zdarzają się 83% chyba niekiedy .
Poniżej 82% to już nie masło . Tylko wyrób podobny .
Serio 🙂 Nasz portal czytają osoby mieszkające nie tylko w Polsce. A w innych krajach różnie z tym bywa 😉
Czy aby uzyskać pomarańczowy smak masy wystarczy dodać soku pomarańczowego i skórki?czy jednak to może spowodować rozrzedzenie masy?
Czy do dekoracji i tynkowania tortu trzeba zmniejszyć trochę ilość mleka skondensowanego? Czy mogę dodać biały barwnik w żelu do tego typu masy? Czy na biały tort lepiej zrobić inny tynk? Dziękuję
Minimum 82%
~4mm
Tak, zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/oplatek-z-nadrukiem-na-tort/
Oczywiście. Zerknij jak robię czekoladowy krem maślany tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/czekoladowy-krem-maslany/
Każdy ma inne preferencje smakowe więc trudno powiedzieć. Mnie by smakowało 🙂
Lepiej rozpuszczoną czekoladę, niż kakao. Kakao zmienia teksturę i robi się „piaskowa”. Zobacz ten przepis, tutaj można tak samo: https://akademiatortu.pl/przepisy/czekoladowy-krem-maslany/
Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęste. Nie gotuję, wlewam prosto do masła.
Jak najbardziej 🙂
A można samemu zrobić te mleko jeśli tak to jakie proporcjie
Witam czy ten krem nadaje się do tynkowania pod mase cukrową,nie rozpuszcza masy ??ewentualnie proszę polecić mi jaki jest najlepszy krem do tynkowania pod mase cukrową ?
witam, na jakie fi i h jest podana proporcja aby wsytarczylo na otynkowanie tortu?
Witam.
Czy ten przepis będzie idealny do otynkowania tortu oraz do ozdobienia tortu (różyczki na torcie, chciałabym dodać również barwniki, w celu uzyskania różnych kolorów)?
Czy tynk z mleka skondensowanego będzie pasował w smaku to do kremu hibiskusowego i malinowego?
NIgdy nie robiłam kwiatów maślanych z tego kremu. Wypróbowany do tego mam krem na bezie szwajcarskiej: https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
Kasiu, odmierz wagowo taką samą ilość mleka co masła. Tama nie jest uwzględniona w kalkulatorze, tylko tynk.
Ja dzisiaj robiłam i początkowo też myślałam że nie wyszedł. Długo wyglądał najpierw wodniście a potem jak zwarzony. Ostatecznie był świetny.
Mleko musi mieć gęstą konsystencję.
Dodałam kalkulator na stronie – zerknij. Każde piętro wpisz osobno. Odnośnie barwnika w proszku – niestety nigdy nie używałam wiec nie bardzo doradzę…
Powiem szczerze, że nie używam barwników w proszku do zabarwiania kremów. Pracuję tylko z barwnikami w żelu…
Zrobiłam ten krem. Dodałam barnika w proszku i krem sie zwarzył. Czy powinnam jednak użyc innegi barwnika?
Tak. Tutaj mamy artykuł, który dokładniej odpowiada na Twoje pytanie: https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Niestety nie wiem jak się robi mleko skondensowane. Zawsze używam gotowego, kupnego…
Nie, proporcje 1:1 są dobre do tynkowania i dekoracji. Mleko skondensowane, słodzone – takie jest gęste. Niesłodzone jest rzadkie i się nie nadaje. Spokojnie można wybielać barwnikiem w żelu. 🙂
Czy mleko skondensowane Pani gotuje czy wlewa takie płynne do masła?
Witam, zamierzam zrobić tort z piętrem. Dolny o średnicy 30cm, górny 25cm. Biszkopty według waszego przelicznika. Jaką ilość kremu powinnam zrobić aby wystarczyło do otynkowania takiego tortu? Czy mogę dodać białego barwnika w proszku aby wybielić krem? Dziękuję za odpowiedź.
Barwniki w proszku najpierw mieszam z mleczkiem i dopiero dodaje
Chcę zrobić czekoladowy tynk, czy mogę dodać kakao, albo czekoladę do kremu? W jakich proporcjach?
Pozdrawiam Ania
Witam 🙂 Czy można użyć do tego mleka z kartonu ?
Czy będzie pasowało do kremu karmelowego lub czekoladowgego ? 🙂
Mleko skondensowane np z puszki gostynskie? Prosto po otwarciu dodałam i masa nie wyszła :/ nie trzeba zagotować ?
Czy jeśli do tego kremu dodam samą rozpuszczona czekoladę max55% kakao to będzie ok do muffinek i tynku tortu?
Dzień dobry,
Mam dwa pytania. Dodajemy tyle samo gram czy mililitrów mleczka, co masła? Bo kalkulator podaje wagę, a w przepisie jest objętość. Dodatkowo chciałam się upewnić, czy kalkulator uwzględnia tamę, którą musimy zrobić z kremu maślanego? Z góry dziękuję za wszelką pomoc 🙂
Dzień dobry,mam do nałożenia wydruk cukrowy,czy masa na bezie szwajcarskiej będzie dobra,i czy trzeba wydruk przykleic czy można położyć na masę.
Dzień dobry 🙂 czy mleko skondensowane ma być schłodzone czy w temp. pokojowej?
Witam, chcę zrobić córce tort głowę pieska i czy ten krem będzie się nadawał do otynkowania i zrobienia włosów psa (końcówka jak do robienia trawy oczywiście) i wykorzystać 2 razy więcej składników?? Średnica 24 tortu
mleko skondensowane ile procent? Na półce znalazlam rozne rodzaje i nie kupilam🤷🏼♀️ 10, 7,5 , 4 🤷🏼♀️
Najlepsze Gostyńskie i najpopularniejsze. Ono ma 8 procent równe. Jest w każdym sklepie.
Zrobiłam krem z przepisu, na końcu zaglądam w komentarze i dopiero tam dostrzegam komentarz, iż mleko skondensowane ma być SŁODZONE, co w przepisie nie jest uwzględnione
Jest w przydatnych uwagach 🙁
Witam , maz mi kupił mleko zageszczone słodzone w puszce czy to bedzie to samo co mleko skondensowane słodkie?
Powinno być… Jak otworzysz to ono jest bardzo gęste?
A jak zamienię zwykłe mleko skondensowane słodzone na takie o smaku czekoladowym lub karmelowym to wyjdzie?
Jeżeli ma odpowiednia konsystencje to powinno, ale nie próbowałam.
Czy do takiego kremu mogę dodać sok z cytryny i skórkę cytrynową ?
Oczywiście. Soku nie za dużo, żeby nie rozrzedzić kremu zbytnio.
Dzień dobry, czy ten krem z mleka skondensowanego i masła wyjdzie, jeśli mam masło z zawartością tłuszczu poniżej 82%? Nie spojrzałam w sklepie dokładnie, tłuszczu mlecznego jest tylko 8.2%. Czy konsystencja wyjdzie niewłaściwa, czy smak?
Nie będzie stabilny.
Czy z tego kremu wyjdzie mi trawa na babeczki zrobiona tylką 234?
Powinna. Krem miej schłodzony lekko, w każdym razie bardziej niż do tynkowania tortów 😉