Kawa ma swoich przeciwników ale muszę przyznać, że znacznie częściej można się natknąć na prawdziwych psychofanów, odliczających godziny kolejnymi filiżankami, kubkami, termosami kawy…
Ze mną przed pierwszym kubkiem kawy nie warto w ogóle rozmawiać. Kawa jest niezbędnym elementem mojej strefy komfortu, nie tylko dlatego, że poprawia mi samopoczucie, ale też po prostu uwielbiam ten smak.
Trudno się więc dziwić, że mus kawowy wprawił mnie w bezgraniczny zachwyt. Nie mogłam się od niego oderwać i naprawdę musiałam stoczyć z łakomstwem prawdziwy bój, żeby wystarczyło mi go do tortu!
Mus kawowy na bazie kremu angielskiego jest delikatny i aksamitny, ale wystarczająco stabilny do tortu. Połączyłam go z musem z malin w czekoladowym biszkopcie, całość otynkowałam kawowym kremem na bezie szwajcarskiej. Czysta dekadencja!
Przepis na mus kawowy
Mus kawowy
Pyszny mus kawowy do tortów i deserów.
Składniki
- 3 żółtka
- 100 g brązowego cukru
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml Khalua (likier kawowy) opcjonalnie
- 400 ml śmietany
- 12 g żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Instrukcje
-
Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
-
Mleko, cukier i kawę umieścić w rondlu.
-
Podgrzać, aby cukier sie rozpuścił, ale nie zagotować.
-
Żółtka rozbić.
-
Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uwarzamy, aby żółtka sie nie ścieły.
-
Przelać spowrotem do rondla, dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciagle mieszając.
-
Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
-
Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanużając naczynie w zimnej wodzie.
-
Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
-
Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy. Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką.
-
Przelać do rękawa cukierniczego i przełożyć blaty tortu.
Jak zrobić mus kawowy
Przydatne uwagi...
- Intensywność smaku kawy w musie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością aby mus nie wyszedł gorzki.
- Smak musu kawowego można ulepszyć dodając likieru kawowego, takiego jak na przykład Khalua.
- Mus kawowy wraz z musem malinowym posłużył mi do przełożenia biszkoptu kakaowego. Biszkopt nasączyłam roztworem likieru kawowego Khalua z dodatkiem syropu klonowego i otynkowałam kawowym kremem maślanym.
- Ilość musu kawowego z tego przepisu wystarcza na podwójne przełożenie blatów biszkoptu fi18, przełożenie wysokości ~2cm.
11 Responses
Czy zamiast żelatyny uda się z agarem?
Nie używam agaru więc nie mogę doradzić :/
Czy kawowy płyn schłodzić do temperatury lodówkowej czy może wystarczy temperatura pokojowa?
Temp. pokojowa 🙂
Czy zamiast kawy rozpuszczalnej można dodać espresso ?
Tak, zmniejszyłabym ilość mleka o ilość espresso 🙂
A z jakimi innymi kremami można go łączyć?
Chyba z większością. Moim ulubionym połączeniem jest kawa + karmel, kawa + mięta, kawa + malina…
Witam Pani Magdo, chce zrobic ten mus kawowy ale rowniez chce polozyc na niego zelke wisniowa, czy jest on na tyle stabilny zeby to utrzymac, czy moze lepiej zamiast zelki dac fruzeline wisniowa
Dziekuje i pozdrawiam Kasia
Mus jest stabilny sam w sobie, wytrzyma spokojnie. Ja najpierw na blat daję ciut musu, tyle żeby żelka się przykleiła, na to żelka a na żelkę i dookoła mus.
Super, dziekuje bardzo . Tez tak robie z zelkami, Pani przepisy sa zawsze niezawodne 🙂