Search

Mus kawowy

Mus kawowy to absolutny must have dla smakoszy kawy i deserów! Kawa ma swoich przeciwników ale muszę przyznać, że znacznie częściej można się natknąć na prawdziwych psychofanów, odliczających godziny kolejnymi filiżankami, kubkami, termosami kawy…

Ze mną przed pierwszym kubkiem kawy nie warto w ogóle rozmawiać. Kawa jest niezbędnym elementem mojej strefy komfortu, nie tylko dlatego, że poprawia mi samopoczucie, ale też po prostu uwielbiam ten smak.

Trudno się więc dziwić, że mus kawowy wprawił mnie w bezgraniczny zachwyt. Nie mogłam się od niego oderwać i naprawdę musiałam stoczyć z łakomstwem prawdziwy bój, żeby wystarczyło mi go do tortu!

Mus kawowy na bazie kremu angielskiego jest delikatny i aksamitny, ale wystarczająco stabilny do tortu. Połączyłam go z musem z malin w czekoladowym biszkopcie, całość otynkowałam kawowym kremem na bezie szwajcarskiej. Czysta dekadencja!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na mus kawowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi18

kategoria

Mus

Mus kawowy

Składniki

  • 3 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml Khalua (likier kawowy) opcjonalnie
  • 400 ml śmietany
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  2. Mleko, cukier i kawę umieścić w rondlu.
  3. Podgrzać, aby cukier się rozpuścił, ale nie zagotować.
  4. Żółtka rozbić.
  5. Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uważamy, aby żółtka sie nie ścieły.
  6. Przelać z powrotem do rondla, dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciagle mieszając.
  7. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  8. Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanurzając naczynie w zimnej wodzie.
  9. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  10. Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy. Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką.
  11. Przelać do rękawa cukierniczego i przełożyć blaty tortu.

Jak zrobić mus kawowy

Akademia_Tortu-Mus_kawowy-16
Mleko wlać do rondla, dodać cukier brązowy lub zwykły kryształ.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-14
Dodać kawę rozpuszczalną.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-13
Dobrze zamieszać rózgą.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-12
Podgrzać aż wszystko się rozpuści. Uważać aby nie zagotować.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-11
Żółtka rozbić rózgą.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-10
Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-09
Przelać z powrotem do rondla...
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-08
...dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-07
Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-05
Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanurzając naczynie w zimnej wodzie.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-04
Śmietanę kremówkę ubić na 3/4. Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy.
Akademia_Tortu-Mus_kawowy-02
Mus kawowy wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Przydatne uwagi

  • Intensywność smaku w musie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością, aby mus nie wyszedł gorzki.
  • Smak musu kawowego można ulepszyć dodając likieru kawowego, takiego jak na przykład Khalua.
  • Mus kawowy wraz z musem malinowym posłużył mi do przełożenia biszkoptu kakaowego. Biszkopt nasączyłam roztworem likieru kawowego Khalua z dodatkiem syropu klonowego i otynkowałam kawowym kremem maślanym.
  • Ilość musu kawowego z tego przepisu wystarcza na podwójne przełożenie blatów biszkoptu fi18, przełożenie wysokości ~2cm.
  • Smak musu kawowego można podkręcić dodatkiem odrobiny likieru kawowego.

Mus kawowy

Mus kawowy

Dobrze komponuje się z:

Karmelowy
Malinowy
Orzechowy
Pistacjowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus kawowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

20 Responses

  1. Witam Pani Magdo, chce zrobic ten mus kawowy ale rowniez chce polozyc na niego zelke wisniowa, czy jest on na tyle stabilny zeby to utrzymac, czy moze lepiej zamiast zelki dac fruzeline wisniowa
    Dziekuje i pozdrawiam Kasia

    1. Mus jest stabilny sam w sobie, wytrzyma spokojnie. Ja najpierw na blat daję ciut musu, tyle żeby żelka się przykleiła, na to żelka a na żelkę i dookoła mus.

  2. Witam czy mus z kawy by pasował do chałwy i porzeczki? Np przełożenie fruzelina porzeczkowa na to krem chałwowy , drugie przełożenie mus z kawy i ponownie porzeczka z chałwą. Nasączeniem może być kawa?

  3. Czy mogę dać biały cukier zamiast brązowego? Jeśli tak to w jakiej proporcji?
    Mus z Pani przepisów robią furorę w moich torach, teraz chcę wypróbować właśnie kawowy 🙂

Leave a Reply

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ