Mus kawowy

Kawa ma swoich przeciwników ale muszę przyznać, że znacznie częściej można się natknąć na prawdziwych psychofanów, odliczających godziny kolejnymi filiżankami, kubkami, termosami kawy…

Ze mną przed pierwszym kubkiem kawy nie warto w ogóle rozmawiać. Kawa jest niezbędnym elementem mojej strefy komfortu, nie tylko dlatego, że poprawia mi samopoczucie, ale też po prostu uwielbiam ten smak.

Trudno się więc dziwić, że mus kawowy wprawił mnie w bezgraniczny zachwyt. Nie mogłam się od niego oderwać i naprawdę musiałam stoczyć z łakomstwem prawdziwy bój, żeby wystarczyło mi go do tortu!

Mus kawowy na bazie kremu angielskiego jest delikatny i aksamitny, ale wystarczająco stabilny do tortu. Połączyłam go z musem z malin w czekoladowym biszkopcie, całość otynkowałam kawowym kremem na bezie szwajcarskiej. Czysta dekadencja!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Mus kawowy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus kawowy

 

Mus kawowy

Mus kawowy

Magda Kubiś
Mus kawowy na bazie kremu angielskiego. Intensywny smak kawy. Idealny mus kawowy do przekładania tortów, monoporcji lub jako deser.
porcje 2 przełożenia fi18
kategoria Mus do tortu

Składniki
  

  • 3 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml Khalua (likier kawowy) opcjonalnie
  • 400 ml śmietany
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
  • Mleko, cukier i kawę umieścić w rondlu.
  • Podgrzać, aby cukier sie rozpuścił, ale nie zagotować.
  • Żółtka rozbić.
  • Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uważamy, aby żółtka sie nie ścieły.
  • Przelać z powrotem do rondla, dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciagle mieszając.
  • Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanurzając naczynie w zimnej wodzie.
  • Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.
  • Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy. Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką.
  • Przelać do rękawa cukierniczego i przełożyć blaty tortu.

Jak zrobić mus kawowy

Mus kawowy
Mleko wlać do rondla, dodać cukier brązowy lub zwykły kryształ.
Mus kawowy
Dodać kawę rozpuszczalną.
Mus kawowy
Dobrze zamieszać rózgą.
Przygotowanie Musu kawowego
Podgrzać aż wszystko się rozpuści. Uważać aby nie zagotować.
Mus kawowy
Żółtka rozbić rózgą.
Mus kawowy
Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.
Przygotowanie Musu kawowego
Przelać z powrotem do rondla...
Przygotowanie Musu kawowego
...dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciągle mieszając.
Jak przygotować mus kawowy do tortu
Dodać napęczniałą żelatynę...
Przygotowanie Musu kawowego
... i mieszać aż się rozpuści.
Przygotowanie Musu kawowego
Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanurzając naczynie w zimnej wodzie.
Przygotowanie Musu kawowego
Śmietanę kremówkę ubić na 3/4. Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy.
Mus kawowy do tortu lub deseru
Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką.
Mus kawowy do tortu lub deseru
Mus kawowy wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Mus kawowy i mus malinowy do tortu lub deseru

Przydatne uwagi

  • Intensywność smaku w musie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością, aby mus nie wyszedł gorzki.
  • Smak musu kawowego można ulepszyć dodając likieru kawowego, takiego jak na przykład Khalua.
  • Mus kawowy wraz z musem malinowym posłużył mi do przełożenia biszkoptu kakaowego. Biszkopt nasączyłam roztworem likieru kawowego Khalua z dodatkiem syropu klonowego i otynkowałam kawowym kremem maślanym.
  • Ilość musu kawowego z tego przepisu wystarcza na podwójne przełożenie blatów biszkoptu fi18, przełożenie wysokości ~2cm.

Mus kawowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus kawowy pin

19 odpowiedzi

  1. Witam Pani Magdo, chce zrobic ten mus kawowy ale rowniez chce polozyc na niego zelke wisniowa, czy jest on na tyle stabilny zeby to utrzymac, czy moze lepiej zamiast zelki dac fruzeline wisniowa
    Dziekuje i pozdrawiam Kasia

  2. Witam czy mus z kawy by pasował do chałwy i porzeczki? Np przełożenie fruzelina porzeczkowa na to krem chałwowy , drugie przełożenie mus z kawy i ponownie porzeczka z chałwą. Nasączeniem może być kawa?

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale