20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Mus kawowy

Kawa ma swoich przeciwników ale muszę przyznać, że znacznie częściej można się natknąć na prawdziwych psychofanów, odliczających godziny kolejnymi filiżankami, kubkami, termosami kawy…

Ze mną przed pierwszym kubkiem kawy nie warto ogóle rozmawiać. Kawa jest niezbędnym elementem mojej strefy komfortu, nie tylko dlatego, że poprawia mi samopoczucie, ale też po prostu uwielbiam ten smak.

Trudno się więc dziwić, że mus kawowy wprawił mnie w bezgraniczny zachwyt. Nie mogłam się od niego oderwać i naprawdę musiałam stoczyć z łakomstwem prawdziwy bój, żeby wystarczyło mi go do tortu!

Mus kawowy na bazie kremu angielskiego jest delikatny i aksamitny, ale wystarczająco stabilny do tortu. Połączyłam go z musem z malin w czekoladowym biszkopcie, całość otynkowałam kawowym kremem na bezie szwajcarskiej. Czysta dekadencja!

Przepis na mus kawowy

Mus kawowy

Pyszny mus kawowy do tortów i deserów.

Kurs Deser
Kuchnia Amerykańska, Polska
Słowo kluczowe krem do tortu
15 minut
Czas gotowania 5 minut
15 minut
Porcje 2 przełożenia fi18

Składniki

  • 3 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml Khalua (likier kawowy) opcjonalnie
  • 400 ml śmietany
  • 12 g żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia.

  2. Mleko, cukier i kawę umieścić w rondlu.

  3. Podgrzać, aby cukier sie rozpuścił, ale nie zagotować.

  4. Żółtka rozbić.

  5. Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uwarzamy, aby żółtka sie nie ścieły.

  6. Przelać spowrotem do rondla, dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciagle mieszając.

  7. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.

  8. Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanużając naczynie w zimnej wodzie.

  9. Śmietanę kremówkę ubić na 3/4.

  10. Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy. Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką.

  11. Przelać do rękawa cukierniczego i przełożyć blaty tortu.

Jak zrobić mus kawowy

Mleko wlać do rondla...
dodać kawę rozpuszczalną.
Dobrze zamieszać rózgą...
Podgrzać aż wszystko się rozpuści. Uważać aby nie zagotować.
Żółtka rozbić rózgą.
Do rozbitych żółtek powoli wlewać gorący roztwór, ciagle mieszając rózgą. Uwarzamy, aby żółtka sie nie ścieły.
Przelać spowrotem do rondla, dodać likier kawowy (opcjonalnie) i podgrzać na małym ogniu ciagle mieszając.
Dodać likier kawowy (opcjonalnie).
Dodać napęczniałą żelatynę...
... i mieszać aż się rozpuści.
Roztwór odstawić do przestygnięcia. Można przyspieszyć zanużając naczynie w zimnej wodzie.
Śmietanę kremówkę ubić na 3/4. Mieszając śmietanę na najniższych obrotach, wlewać powoli przestudzony roztwór kawowy.
Jeżeli potrzeba, wymieszać szpatułką...
...do uzyskania jednolitej masy.
Mus kawowy i mus malinowy

Przydatne uwagi...

  • Intensywność smaku kawy w musie kawowym można kontrolować ilością dodanej kawy rozpuszczalnej. Nie przesadzajcie jednak z ilością aby mus nie wyszedł gorzki. 
  • Smak musu kawowego można ulepszyć dodając likieru kawowego, takiego jak na przykład Khalua.
  • Mus kawowy wraz z musem malinowym posłużył mi do przełożenia biszkoptu kakaowego. Biszkopt nasączyłam roztworem likieru kawowego Khalua z dodatkiem syropu klonowego i otynkowałam kawowym kremem maślanym.
  • Ilość musu kawowego z tego przepisu wystarcza na podwójne przełożenie blatów biszkoptu fi18, przełożenie wysokości ~2cm.

Przypnij na Pinterest!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Black
friday

Wszystko co mamy w ofercie!

20% taniej!

Kod: BF2020