Ganache piernikowy

Ganache piernikowy to doskonały sposób na wzbogacenie smaku tradycyjnych makaroników. Dodaje im oryginalnego smaku i zapachu, który jest idealny na świąteczne spotkania rodzinne.

Makaroniki, czyli słynne francuskie ciasteczka z migdałów, stały się w ostatnich latach bardzo popularne w Polsce. Ich delikatna struktura i różnorodność smaków, które zapewnia im odpowiednio dobrane nadzienie, sprawiają, że są one idealną przekąską na każdą okazję. Ganache piernikowy idealnie pasuje do makaroników, ponieważ dodaje im wyjątkowego, świątecznego aromatu.

Żaneta Wasilewska
Żaneta Wasilewska

O autorze

Jest zdobywczynią srebrnych i brązowych medali na Cake International w UK. Wszystkie jej torty są skromne. Nie lubi przepychu i właśnie to stara się pokazać w swoich pracach. Uważa iż prostota jest klasą samą w sobie. Uwielbia tworzyć torty ślubne a od niedawna jej pasją jest tworzenie pralin i czekolad! Żaneta oferuje szkolenia indywidualne, na których z chęcią pokaże Wam jak przygotować różne słodkości.

Przepis na ganache piernikowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

około 50 makaroników

kategoria

Ganache

Ganache piernikowy

Składniki

  • 400 g białej czekolady, np. Callebaut
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 30 g masła
  • 7 g przyprawy piernikowej
  • 1 g otartej skórki z cytryny lub pomarańczy

Instrukcje

  1. Śmietankę wraz z przyprawą piernikową i skórką podgrzewamy.
  2. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i czekamy parę minut aż zmięknie.
  3. Następnie dodajemy masło i blendujemy na gładką masę.
  4. Tak powstały czekoladowy krem piernikowy schładzamy w lodówce przez minimum 6h.
  5. Schłodzony przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy makaroniki.

Przydatne uwagi

  • Ganache najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i odstawić do lodówki aby stężał.
  • Makaroniki przełożone czekoladowym kremem piernikowym przed podaniem schładzamy.
  • Przechowujemy do 4 dni w lodówce.
  • Pamiętajcie: makaroniki świetnie sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia, na słodki stół i jako prezent dla gości.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Ganache piernikowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »