Ganache

Ganache

Składniki

  • 455g czekolady (max 55% kakao)
  • 230g śmietany kremówki (min 36%)

Sposób przygotowania

  1. Garnek stawiamy na wadze, wagę tarujemy.
  2. Czekoladę umieszczamy w garnku z podwójnym dnem. Ja używam garnka do gotowania mleka.
  3. Odważamy śmietanę.
  4. I dodajemy do czekolady.
  5. Śmietana powinna lekko zakrywać czekoladę.
  6. Czekoladę rozpuszczamy, gotując na małym ogniu; od czasu do czasu mieszając.
  7. Ganache będzie gotowy, kiedy czekolada całkowicie się rozpuści i nie będzie już widać żadnych grudek.
  8. Ganache przelewamy do pojemnika i zostawiamy nieprzykryty na parę godzin na blacie aby zgęstniał.
  9. Ganache jest gotowy do tynkowania tortów kiedy jest ostudzony i ma konsystencję gęstej pasty.
https://akademiatortu.pl/przepisy/ganache/
Zobacz również

8 Comments

  1. Jakiego rodzaju czekolady używać ? Robiąc takie proporcje zawsze mi wyjdzie za gęsty i nie ma mowy o smarowaniu nim po torcie. Czy zwykła sklepowa może być (64%) ? Czy musi to być czekolada temperowana ? Czy może mam za duża wartość procentową czekolady ?

Dodaj komentarz