Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem z marakui

Farsz z marakui do makaroników

Marakuja to egzotyczny owoc o lekko cierpkim smaku. Puree z owoców marakui idealnie nadaje się jako baza do kremu. Poniższym przepisem na ten ostatnio bardzo popularny krem, podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni tortów artystycznych Mielone Migdały.

Krem z puree z owoców marakui jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i czekoladowego. Ponieważ jest dość gęstym kremem (nie jest to mus) jako przełożenie tortu, dobrze komponuje się z kremami o podobnej teksturze: ubitym czekoladowym ganache, ganache z białej czekolady czy kremem kokosowym. O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ

Przepis na krem z marakui

Krem z marakui

Course Dessert
Keyword Krem
15 minutes
15 minutes
Autor Ewa Wajs

Składniki

  • 150 ml puree z marakui
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła

Instrukcje

  1. Wszystkie składniki przygotować i odważyć.
  2. Podgrzać w garnku sok z cytryny lub puree
  3. Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  4. Do masy jajeczno cukrowej dolać podgrzany sok lub puree.
  5. Przelać wszystko do garnka i gotować około 3 minut aż masa zgęstnieje - mieszając cały czas aby uniknąć przypalenia.
  6. Pozostawić do wystudzenia nakryte folią spożywczą do kontaktu.
  7. Dodać masło i miksować na gładką masę.

Przydatne uwagi

Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 20cm. 

Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.

makaroniki i bezy

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie