black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Krem z marakui

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Marakuja to egzotyczny owoc o lekko cierpkim smaku. Puree z owoców marakui idealnie nadaje się jako baza do kremu. Poniższym przepisem na ten ostatnio bardzo popularny krem, podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni tortów artystycznych Mielone Migdały.

Krem z puree z owoców marakui jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i czekoladowego. Ponieważ jest dość gęstym kremem (nie jest to mus) jako przełożenie tortu, dobrze komponuje się z kremami o podobnej teksturze: ubitym czekoladowym ganache, ganache z białej czekolady czy kremem kokosowym. O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem z marakui

 

Krem z marakui

Ewa Wajs
Prosty krem z marakui do nadziewania makaroników lub przełożenia tortu.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins
Course Deser
Servings 50 makaroników

Składniki
  

  • 150 ml puree z marakui
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g masła

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki przygotować i odważyć.
  • Podgrzać w garnku sok z cytryny lub puree
  • Żółtka wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Do masy jajeczno cukrowej dolać podgrzany sok lub puree.
  • Przelać wszystko do garnka i gotować około 3 minut aż masa zgęstnieje - mieszając cały czas aby uniknąć przypalenia.
  • Pozostawić do wystudzenia nakryte folią spożywczą do kontaktu.
  • Dodać masło i miksować na gładką masę.
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 20cm.
  • Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.

Krem z marakui
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Krem z marakui pin

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy