Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Czarny drip

Foto: Dominika Migoda – Ale to dobre

Bardzo popularne i bardzo efektowne są torty z polewą czekoladową tzw. drip cake. Drip to nic innego jak połączenie czekolady i śmietanki. Przygotowanie drip’u mogłoby się więc wydawać proste, niestety wielu osobom przysparza ono problemów.

Jak zrobić czarną polewę na tort? O pomoc poprosiłam więc Dominikę, którą większość z Was pewnie już zna z tutorialu, który przygotowała dla nas na Święta Wielkanocne – Ale Jaja!

Dominika poda wam swój przepis i pokaże jak robi czarny drip z gorzkiej czekolady. Czarny drip idealnie nadaje się do dekoracji męskich tortów.

Jeżeli potrzebujesz przygotować biały lub kolorowy drip – kliknij TUTAJ i zobacz jak!

tort z drip'em
Tort z Czarny drip

Jakiej czekolady użyć do drip'u...

Polewę można zrobić z każdego rodzaju czekolady: z białej, mlecznej jak również z gorzkiej czekolady.

Nie ma niezawodnych proporcji – dużo zależy od czekolady i jej zawartości kakao, jak rownież od śmietanki i jej zawartości tłuszczu. Ja używam czekolady z Lidla i śmietany kremówki 48% (double cream). 

Do przygotowania polewy będą nam potrzebne: waga, naczynie żaroodporne lub szklana miska, kubek z miarką i silikonowa szpatułka.

Czarna polewa drip

Przepis na czarny drip do tortu

Tort z Czarny drip
5 from 2 votes
Drukuj

Czarny Drip

Przepis na czarną polewę czekoladową

Course Dessert
Keyword Drip
5 minutes
Cook Time 5 minutes
10 minutes
Porcje 1 tort fi18-fi20
Autor Dominika Migoda

Składniki

  • 50 g śmietany kremówki min. 36%
  • 50 g czekolady max 50% kakao
  • czarny barwnik

Instrukcje

  1. Do szklanego naczynia odmierzyć śmietanę i dodać połamaną na kostki gorzką czekoladę.

  2. Włożyć do mikrofali na 20 sekund.

  3. Następnie wyjąć i wymieszać. Jeżeli bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.

  4. Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.

  5. Odstawić na chwilkę, aby polewa zaczęła nabierać intensywnego koloru.

  6. Przelać do butelki lub worka cukierniczego. Można rownież lać prosto z łyżeczki na brzegi zimnego tortu.

Jak przygotować drip...

Czarna polewa drip
50g gorzkiej czekolady
Czarna polewa drip
50ml śmietany kremówki
Czarna polewa drip
Wkładamy do szklanego naczynia i podgrzewamy w mikrofalówce przez 20 sekund.
Czarna polewa drip
Jeżeli po wyjęciu i wymieszaniu bedą jeszcze nierozpuszczone kawałki czekolady, czynność powtórzyć.
Czarna polewa drip
Następnie dodać do ciepłej polewy barwnik i wymieszać.
Czarny drip w butelce
Polewę odstawić na chwilkę, aby zaczęła nabierać intensywnego koloru.

Przydatne uwagi...

Przy gorzkiej czekoladzie, najlepiej zaczynać od proporcji 1:1. Duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie z jakiej chcecie zrobić drip. Im większa zawartość kakao tym bardziej gęsty drip. Czekolada deserowa, na której pracuję ma 50% zawartości kakao. 

Kiedy wydaje wam się, że po rozpuszczeniu w mikrofali polewa jest za rzadka, dodajcie 2-3 kostki czekolady, jeśli za gęsta dolejcie trochę śmietanki. Jeśli nie macie mikrofali, śmietankę z czekoladą można rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepszym barwnikiem będzie barwnik do czekolady, ale można również użyć barwnika w żelu a nawet pudrowego. Nie polecam barwników w płynie do aerografu ponieważ rozrzedzają one polewę. Ja używam barwnika firmy EdibleArt.

  • Polewa nie będzie od razu miała  intensywnego koloru, nabierze go po czasie.
  • Drip można przelać do butelki, można rownież lać prosto z łyżeczki lub z worka cukierniczego.
  • Ja nie studzę polewy. Leję kiedy jest lekko ciepła na bardzo mocno schłodzony tort.
tort z fioletowym drip'em
tort z różowym drip'em

Zobacz jak zrobić tort z drip 'em...

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

11 odpowiedzi

    1. Witam.Chcę zrobić drip z mlecznej czekolady na tortownicę 26 cm i na boki i wierzch tortu,jakie proporcje zrobić??śmietankę mam 30 %?

  1. Ja chcialam zapytać dlaczego drip na torcie mi pęka? Zawsze robię drip z proporcji 1:1 ewentualnie pozniej go rozrzedzam jak jest za gęsty. Pierwszym razem po wyjęciu z lodówki tortu drip byl okey ale juz drugi i trzeci raz drip mi popekal na torcie i nie wiem dlaczego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie