Barwniki spożywcze
Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy
Bardzo popularne i bardzo efektowne są torty z polewą czekoladową tzw. drip cake. Czarny drip to nic innego jak połączenie czekolady, śmietanki i czarnego barwnika spożywczego. Przygotowanie drip’u mogłoby się więc wydawać proste, niestety wielu osobom przysparza ono problemów.
Jak zrobić czarną polewę na tort? O pomoc poprosiłam więc Dominikę, którą większość z Was pewnie już zna z tutorialu, który przygotowała dla nas na Święta Wielkanocne – Ale Jaja!
Dominika poda wam swój przepis i pokaże jak robi czarny drip z gorzkiej czekolady. Czarny drip idealnie nadaje się do dekoracji męskich tortów.
Jeżeli potrzebujesz przygotować biały lub kolorowy drip – kliknij TUTAJ i zobacz jak!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
Drip
UWAGA
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczam interwałowo w mikrofali. Dlaczego interwałowo? Żeby jej nie spalić i żeby się nie zwarzyła. Po każdym wyłączeniu mieszam, aby wyrównać temperaturę.
Polewę można zrobić z każdego rodzaju czekolady: z białej, mlecznej jak również z gorzkiej czekolady.
Nie ma niezawodnych proporcji – dużo zależy od czekolady i jej zawartości kakao, jak rownież od śmietanki i jej zawartości tłuszczu. Ja używam czekolady deserowej z Lidla i śmietany kremówki 48% (double cream).
Do przygotowania polewy będą nam potrzebne: waga, naczynie żaroodporne lub szklana miska, kubek z miarką i silikonowa szpatułka.
Przy gorzkiej czekoladzie, najlepiej zaczynać od proporcji 1:1. Duże znaczenie ma zawartość kakao w czekoladzie z jakiej chcecie zrobić drip. Im większa zawartość kakao tym bardziej gęsty drip. Czekolada deserowa, na której pracuję ma 50% zawartości kakao.
Kiedy wydaje wam się, że po rozpuszczeniu w mikrofali polewa jest za rzadka, dodajcie 2-3 kostki czekolady, jeśli za gęsta dolejcie trochę śmietanki. Jeśli nie macie mikrofali, śmietankę z czekoladą można rozpuścić w kąpieli wodnej. Najlepszym barwnikiem będzie barwnik do czekolady, ale można również użyć barwnika w żelu a nawet pudrowego. Nie polecam barwników w płynie do aerografu ponieważ rozrzedzają one polewę. Ja używam barwnika firmy EdibleArt.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
13 odpowiedzi
Super pomogła mi ta strona dziękuję bardzo
Bardzo się cieszę 😀
Witam.Chcę zrobić drip z mlecznej czekolady na tortownicę 26 cm i na boki i wierzch tortu,jakie proporcje zrobić??śmietankę mam 30 %?
Jak zabarwić na czarno krem maślany na bezie wychodzi mi szary planuje zrobić czarny drip
Do tego potrzebny jest barwnik olejowy, on jest całkowicie pozbawiony wody w składzie, dlatego idealnie barwi wszelkiego rodzaju kremy maślane, ganache czy dripy 🙂
Czy można zrobić mirror glaze drip? Albo w jaki sposób nadać połysku dripowi?
Ja chcialam zapytać dlaczego drip na torcie mi pęka? Zawsze robię drip z proporcji 1:1 ewentualnie pozniej go rozrzedzam jak jest za gęsty. Pierwszym razem po wyjęciu z lodówki tortu drip byl okey ale juz drugi i trzeci raz drip mi popekal na torcie i nie wiem dlaczego.
A ile % zawartości kakao miała czekolada, jaki rodzaj biała , czy mleczna, czy gorzka (bo do każdej są inne proporcje) i ile % miała śmietanka ?