
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Idealny przepis na mus mango marakuja z ciekawą nutą pomarańczy… Słodko kwaśny z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu. Kwiat pomarańczy robi robotę! Idealny do deserów, musów, tortów i ciast. Uniwersalny smak mango marakuja można połączyć z innymi kremami: z malinowym, poziomkowym, kwaśnym jabłkiem, jagodowym, czekoladą mleczną lub białą. Zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji.
Mus mango marakuja to petarda! Tym przepisem podzielił się z nami Wojtek Rzepecki – dziękujemy!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
1 godzina
4 przełożenia tortu fi24
Mus
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
38 Responses
Dzień dobry
mam pytanie żelka o jakim smaku by pasowała do tego musu ?
Wojtek mówi, że smak mango marakuja jest uniwersalny i praktycznie każdy inny do niego pasuje 🙂
Dzień dobry
mam jeszcze jedno pytanie w przepisie jest cukier , czy to chodzi o cukier puder ?
Kryształ
W którym momencie dodać cukier? Jest on wymieniony w przepisie, ale nie mogę się doczytać co z nim zrobić?
Jest napisane – Śmietankę łączymy z cukrem i ubijamy na 3/4. To bardzo ważne – śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
Właśnie nigdzie nie jest to napisane co robimy z cukrem.
Można dodać do śmietany i ubić.
nie mam syropu z kwiatu pomarańczy, czy musi być lub czy można czymś go zastąpić?
Można pominąć.
Gdzie można kupić syrop z kwiatu pomarańczy? Można prosić o nazwe producenta. W internecie znajduje mi tylko wode z kwiatu pomarańczy, mozna ją użyć?
W którym momencie dodajemy sok z cytryny?
Czy pasowałby do tego mus z ananasa z żelką truskawkową, czy zbyt odważne połączenie? ?
Osobiście nie próbowałam ale wszystkie owoce są tropikalne i myślę, że powinno być smaczne 🙂
Dziękuję za odpowiedź, w takim razie spróbuję ?
Witam, co robię zle ze żelatyna rozpuszczona która dodaje do puree tworzy gluty 🙁 czy można podgrzać oba puree z cukrem i wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia a następnie ubić śmietankę i połączyć ?
Czy chodzi o wodę z pomarańczy? W Internecie tylko to wyszukuje:(
Iza, Wojtek poleca taki jak ten: https://marketbio.pl/aromat-z-kwiatow-pomaranczy-bio-50-ml-cook.html
1- czemu w przepisie jest cukier, a potem w opisie znika ?? Kiedy go dodać ?
2 – to samo z sokiem z cytryny
Opis wprowadza w błąd – mi się zapomniało przez to dodać i ciekawa jestem smaku teraz i jie tylko
3 – a to już taki śmieszek – warto by wyciszyć głos w filmiku pokazującym ubita śmietanę 😜 panowie ewidentne mieli ciekawy temat do obgadania 🙂
Witam, czy na jedno przełożenie do tortu o śr. 25 starczy 130 ml kremówki czy zrobic 200 ? Z moich wyliczeń wyszło mi wyłaśnie na przełożenie jednego blatu 130, ale chciałam sie upewnić.
To zależy jak wysoko chcesz aby jedna warstwa kremu była. Wydaje mi się, że będzie ok. 🙂
Witam ile żelatyny dac w listkach ? Mam tylko taka i nie wiem jak to przeliczyć
Mam taki przelicznik:
1 łyżka żelatyny = 3 listki
Dzień dobry
mam pytanie czy żelka malinowa do mango marakui i kremu z białej czekolady będzie pasować ???
Myślę, że jak najbardziej.
Dzień dobry
czy zamiast pulpy z markuji można dodadać dwa razy 250 g pulpy mango?
Można.
Podane proporcje są do przełożenia 4 przełożeń tortu. Czy jeśli zmniejsze je o połowę to wystarczy mi na dwa przełożenia? Czy krem zachowa swoje właściwości ( nie będzie ani za żadki ani za gesty)
Zależy. jak wysokie przełożenia robisz, ale teoretycznie tak 🙂
Mi również zrobiły się gluty z żelatyny po dodaniu do pulpy. Czy można podgrzać pulpę (z cukrem czy bez?), dodać do niej żelatynę i po ostygnięciu połączyć ze śmietanką?
Można podgrzać z cukrem, i do gorącej dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać aż się rozpuści. Trzeba wtedy poczekać aż ostygnie do temp. Pokojowej zanim dodasz do ubitej śmietanki.
Czy można zastąpić śmietanę kremówkę śmietana kokosową?
Nigdy nie próbowałam :/
Mam pytanie
Jaka żelatyna ?rybna czy wieprzowa?
Ja pracuje na wieprzowej.
Proszę zweryfikować przepis. W składnikach podano cukier i cytrynę, a w przepisie w żadnym momencie już o nim nie wspomniano.
Zrobiłam mus jako warstwę do tortu. Zrobiłam z 1/3 składników na jedną warstwę 21 cm. I niestety ale mus się nie zsiadł. Był kompletnie rzadki. Nie zsiadł się nawet po 3 dniach leżenia w lodówce. Trzy razy sprawdziłam ilość użytych składników i wszystko zgadza się w 100%. Na szczęście była to ostatnia górna warstwa, jedna z trzech, i musiała polecieć do kosza.
Cos chyba poszło nie tak, możliwe że przy dzieleniu składników? Jak podzieliłaś składniki? Ile żelatyny, ile puree uzylas?