Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Idealny przepis na mus mango-marakuja z ciekawą nutą pomarańczy… Słodko kwaśny z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu. Kwiat pomarańczy robi robotę! Idealny do deserów, musów, tortów i ciast. Uniwersalny smak mango-marakuja można połączyć z innymi kremami: z malinowym, poziomkowym, kwaśnym jabłkiem, jagodowym, czekoladą mleczną lub białą. Zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji.

Mus mango-marakuja to petarda! Tym przepisem podzielił się z nami Wojtek Rzepecki – dziękujemy!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska; jest szefem cukierni hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Idealny przepis na mus mango-marakuja

 

Mus mango - marakuja

Wojtek Rzepecki
Słodko kwaśny mus z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu.
Idealny do deserów, musów, tortów i ciast!
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins
Servings 4 przełożenia tortu fi24cm

Składniki
  

  • 500 g śmietany kremówki
  • 250 g pulpy mango przetartej
  • 250 g pulpy marakuja z pestką też się nadaje
  • 100 g cukru
  • 12 g żelatyny + 60g wody
  • 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
  • Sok z 1 cytryny

Instrukcje
 

  • Przygotowujemy roztwór żelatynowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do naciągnięcia.
  • Puree marakuja łączymy z pulpą mango.
  • Dodajemy ekstrakt z kwiatu pomarańczy.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno.
  • Do zmieszanych owoców dodajemy rozpuszczony ciepły roztwór żelatynowy.
  • Obie masy łączymy razem. Mieszamy łyżką, a nie rózgą. Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję półpłynną.
  • Wylewamy do w dowolne formy silikonowe lub po prostu w rant tortowy.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus mango-marakuja

Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
Puree marakuja...
Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
... łączymy z pulpą mango.
Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
Dodajemy ekstrakt z kwiatu pomarańczy.
Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
Do zmieszanych owoców dodajemy rozpuszczony ciepły roztwór żelatynowy.
Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
Obie masy łączymy razem. Mieszamy łyżką, a nie rózgą!
Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
Wylewamy w dowolne formy silikonowe lub po prostu w rant tortowy.

Przydatne uwagi

  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarcza na 4 przełożenia tortu o średnicy 24cm.
  2. Pulpę mango można przygotować samemu używając do tego mrożonych owoców lub z puszki. Dobrze zblendować, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek itp.
  3. Żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  4. Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
  5. Aby połączyć masy, mieszamy je łyżką, a nie rózgą! Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję pół płynną.
  6. W środek musu możemy dodawać żelki, owoce świeże i mrożone, ganasze itp.
  7. Aby wyjąć musy z formy należy je zamrozić.
  8. Krem mango marakuja do tortu? Czemu nie! W torcie postępujemy klasycznie – wylewamy mus na blat biszkoptu w rancie i czekamy aż mus zwiąże się w lodówce czy chłodni.
  9. Mus ten bardzo dobrze zachowuje się przy mrożeniu szokowym. Pamiętać trzeba tylko o tym aby formy 3d wypełniać do samego końca, ponieważ podczas mrożenia mus delikatnie się ściąga.
  10. Po wyjęciu z formy mus możemy zamszować, oblewać glacagem, ganache lub glacem.
  11. Żelka mango idealnie “podkręci” smak musu mango-marakuja. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonej pulpy mango do nasączenia biszkoptu.

Mus mango-marakuja z kwiatem pomarańczy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mango marakuja

33 odpowiedzi

  1. Witam, co robię zle ze żelatyna rozpuszczona która dodaje do puree tworzy gluty 🙁 czy można podgrzać oba puree z cukrem i wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia a następnie ubić śmietankę i połączyć ?

    1. 1- czemu w przepisie jest cukier, a potem w opisie znika ?? Kiedy go dodać ?
      2 – to samo z sokiem z cytryny
      Opis wprowadza w błąd – mi się zapomniało przez to dodać i ciekawa jestem smaku teraz i jie tylko
      3 – a to już taki śmieszek – warto by wyciszyć głos w filmiku pokazującym ubita śmietanę 😜 panowie ewidentne mieli ciekawy temat do obgadania 🙂

  2. Podane proporcje są do przełożenia 4 przełożeń tortu. Czy jeśli zmniejsze je o połowę to wystarczy mi na dwa przełożenia? Czy krem zachowa swoje właściwości ( nie będzie ani za żadki ani za gesty)

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy