Szukaj

Mus mango marakuja z kwiatem pomarańczy

Idealny przepis na mus mango marakuja z ciekawą nutą pomarańczy… Słodko kwaśny z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu. Kwiat pomarańczy robi robotę! Idealny do deserów, musów, tortów i ciast. Uniwersalny smak mango marakuja można połączyć z innymi kremami: z malinowym, poziomkowym, kwaśnym jabłkiem, jagodowym, czekoladą mleczną lub białą. Zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji.

Mus mango marakuja to petarda! Tym przepisem podzielił się z nami Wojtek Rzepecki – dziękujemy!

Wojciech Rzepecki
Wojciech Rzepecki

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Szpatułka silikonowa

Idealny przepis na mus mango marakuja

5/5

czas przygotowania

1 godzina

ilość porcji

4 przełożenia tortu fi24

kategoria

Mus

Mus mango marakuja z kwiatem pomarańczy

Składniki

  • 500 g śmietany kremówki
  • 250 g pulpy mango przetartej
  • 250 g pulpy marakuja z pestką też się nadaje
  • 100 g cukru
  • 16 g żelatyny + 80g zimnej wody
  • 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
  • sok z 1 cytryny

Instrukcje

  1. Przygotowujemy roztwór żelatynowy: żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do naciągnięcia.
  2. Puree marakuja łączymy z pulpą mango.
  3. Dodajemy ekstrakt z kwiatu pomarańczy.
  4. Śmietankę kremówkę wraz z cukrem ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno.
  5. Do zmieszanych owoców dodajemy rozpuszczony ciepły roztwór żelatynowy.
  6. Obie masy łączymy razem. Mieszamy łyżką, a nie rózgą. Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję półpłynną.
  7. Mus mango marakuja wylewamy do w dowolne formy silikonowe lub po prostu w rant tortowy.

Jak zrobić mus mango-marakuja

AkademiaTortu-MusMangoMarakuja-2
Puree marakuja...
AkademiaTortu-MusMangoMarakuja-2-2
... łączymy z pulpą mango.
AkademiaTortu-MusMangoMarakuja-3
Dodajemy ekstrakt z kwiatu pomarańczy.
AkademiaTortu-MusMangoMarakuja-1
Do zmieszanych owoców dodajemy rozpuszczony ciepły roztwór żelatynowy.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Śmietankę ubijamy na 3/4
AkademiaTortu-MusMangoMarakuja-4
Obie masy łączymy razem. Mieszamy łyżką, nie rózgą!
Mus mango marakuja z kwiatem pomarańczy
Wylewamy w dowolne formy silikonowe lub po prostu w rant tortowy.

Przydatne uwagi

  1. Ilość musu z tego przepisu wystarcza na 4 przełożenia tortu o średnicy 24cm.
  2. Pulpę mango można przygotować samemu używając do tego mrożonych owoców lub z puszki. Dobrze zblendować, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek itp.
  3. Żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  4. Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
  5. Aby połączyć masy, mieszamy je łyżką, a nie rózgą! Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję pół płynną.
  6. W środek musu możemy dodawać żelki, owoce świeże i mrożone, ganasze itp.
  7. Aby wyjąć musy z formy należy je zamrozić.
  8. Mus mango marakuja do tortu? Czemu nie! W torcie postępujemy klasycznie – wylewamy mus na blat biszkoptu w rancie i czekamy aż mus zwiąże się w lodówce czy chłodni.
  9. Mus ten bardzo dobrze zachowuje się przy mrożeniu szokowym. Pamiętać trzeba tylko o tym aby formy 3d wypełniać do samego końca, ponieważ podczas mrożenia mus delikatnie się ściąga.
  10. Po wyjęciu z formy mus możemy zamszować, oblewać glacagem, ganache lub glacem.
  11. Żelka mango idealnie “podkręci” smak musu mango-marakuja. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonej pulpy mango do nasączenia biszkoptu.

Mus mango marakuja z kwiatem pomarańczy

Mus mango marakuja z kwiatem pomarańczy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Kokosowy
Limonkowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus mango marakuja z kwiatem pomarańczy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

38 Responses

  1. Witam, co robię zle ze żelatyna rozpuszczona która dodaje do puree tworzy gluty 🙁 czy można podgrzać oba puree z cukrem i wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia a następnie ubić śmietankę i połączyć ?

    1. 1- czemu w przepisie jest cukier, a potem w opisie znika ?? Kiedy go dodać ?
      2 – to samo z sokiem z cytryny
      Opis wprowadza w błąd – mi się zapomniało przez to dodać i ciekawa jestem smaku teraz i jie tylko
      3 – a to już taki śmieszek – warto by wyciszyć głos w filmiku pokazującym ubita śmietanę 😜 panowie ewidentne mieli ciekawy temat do obgadania 🙂

  2. Podane proporcje są do przełożenia 4 przełożeń tortu. Czy jeśli zmniejsze je o połowę to wystarczy mi na dwa przełożenia? Czy krem zachowa swoje właściwości ( nie będzie ani za żadki ani za gesty)

  3. Zrobiłam mus jako warstwę do tortu. Zrobiłam z 1/3 składników na jedną warstwę 21 cm. I niestety ale mus się nie zsiadł. Był kompletnie rzadki. Nie zsiadł się nawet po 3 dniach leżenia w lodówce. Trzy razy sprawdziłam ilość użytych składników i wszystko zgadza się w 100%. Na szczęście była to ostatnia górna warstwa, jedna z trzech, i musiała polecieć do kosza.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ