Idealny przepis na mus mango-marakuja z ciekawą nutą pomarańczy… Słodko kwaśny z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu. Kwiat pomarańczy robi robotę! Idealny do deserów, musów, tortów i ciast. Uniwersalny smak mango-marakuja można połączyć z innymi kremami: z malinowym, poziomkowym, kwaśnym jabłkiem, jagodowym, czekoladą mleczną lub białą. Zerknij na nasze sprawdzone kombinacje smakowe po więcej inspiracji.
Mus mango-marakuja to petarda! Tym przepisem podzielił się z nami Wojtek Rzepecki – dziękujemy!
Mistrz cukiernictwa z Gdańska; jest szefem cukierni hotelu Courtyard by Marriott Gdynia. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja.
Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.
Idealny przepis na mus mango-marakuja
Mus mango - marakuja
Słodko kwaśny mus z mocno wyczuwalnym smakiem każdego owocu.
Idealny do deserów, musów, tortów i ciast!
Składniki
- 500 g śmietany kremówki
- 250 g pulpy mango przetartej
- 250 g pulpy marakuja z pestką też się nadaje
- 100 g cukru
- 12 g żelatyny + 60g wody
- 10 g syropu z kwiatu pomarańczy
- Sok z 1 cytryny
Instrukcje
-
Przygotowujemy roztwór żelatynowy: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do naciągnięcia.
-
Puree marakuja łączymy z pulpą mango.
-
Dodajemy ekstrakt z kwiatu pomarańczy.
-
Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno.
-
Do zmieszanych owoców dodajemy rozpuszczony ciepły roztwór żelatynowy.
-
Obie masy łączymy razem. Mieszamy łyżką, a nie rózgą. Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję półpłynną.
-
Wylewamy do w dowolne formy silikonowe lub po prostu w rant tortowy.
Jak przygotować mus mango-marakuja
Śmietankę łączymy z cukrem i ubijamy na 3/4. To bardzo ważne – śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
Przydatne uwagi...
- Ilość kremu z tego przepisu wystarcza na 4 przełożenia tortu o średnicy 24cm.
- Pulpę mango można przygotować samemu używając do tego mrożonych owoców lub z puszki. Dobrze zblendować, przetrzeć przez sitko aby pozbyć się ewentualnych grudek itp.
- Żelatynę rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
- Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4. To bardzo ważne, śmietany do musów nie ubijamy na sztywno!
- Aby połączyć masy, mieszamy je łyżką, a nie rózgą! Rózga może spowodować, że mus nam się zwarzy. Mus musi mieć konsystencję pół płynną.
- W środek musu możemy dodawać żelki, owoce świeże i mrożone, ganasze itp.
- Aby wyjąć musy z formy należy je zamrozić.
- Krem mango marakuja do tortu? Czemu nie! W torcie postępujemy klasycznie – wylewamy mus na blat biszkoptu w rancie i czekamy aż mus zwiąże się w lodówce czy chłodni.
- Mus ten bardzo dobrze zachowuje się przy mrożeniu szokowym. Pamiętać trzeba tylko o tym aby formy 3d wypełniać do samego końca, ponieważ podczas mrożenia mus delikatnie się ściąga.
- Po wyjęciu z formy mus możemy zamszować, oblewać glacagem, ganache lub glacem.
22 Responses
Dzień dobry
mam pytanie żelka o jakim smaku by pasowała do tego musu ?
Wojtek mówi, że smak mango marakuja jest uniwersalny i praktycznie każdy inny do niego pasuje 🙂
Dzień dobry
mam jeszcze jedno pytanie w przepisie jest cukier , czy to chodzi o cukier puder ?
Kryształ
W którym momencie dodać cukier? Jest on wymieniony w przepisie, ale nie mogę się doczytać co z nim zrobić?
nie mam syropu z kwiatu pomarańczy, czy musi być lub czy można czymś go zastąpić?
Można pominąć.
Gdzie można kupić syrop z kwiatu pomarańczy? Można prosić o nazwe producenta. W internecie znajduje mi tylko wode z kwiatu pomarańczy, mozna ją użyć?
W którym momencie dodajemy sok z cytryny?
Czy pasowałby do tego mus z ananasa z żelką truskawkową, czy zbyt odważne połączenie? ?
Osobiście nie próbowałam ale wszystkie owoce są tropikalne i myślę, że powinno być smaczne 🙂
Dziękuję za odpowiedź, w takim razie spróbuję ?
Witam, co robię zle ze żelatyna rozpuszczona która dodaje do puree tworzy gluty 🙁 czy można podgrzać oba puree z cukrem i wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia a następnie ubić śmietankę i połączyć ?
Czy chodzi o wodę z pomarańczy? W Internecie tylko to wyszukuje:(
Iza, Wojtek poleca taki jak ten: https://marketbio.pl/aromat-z-kwiatow-pomaranczy-bio-50-ml-cook.html
1- czemu w przepisie jest cukier, a potem w opisie znika ?? Kiedy go dodać ?
2 – to samo z sokiem z cytryny
Opis wprowadza w błąd – mi się zapomniało przez to dodać i ciekawa jestem smaku teraz i jie tylko
3 – a to już taki śmieszek – warto by wyciszyć głos w filmiku pokazującym ubita śmietanę 😜 panowie ewidentne mieli ciekawy temat do obgadania 🙂
Witam, czy na jedno przełożenie do tortu o śr. 25 starczy 130 ml kremówki czy zrobic 200 ? Z moich wyliczeń wyszło mi wyłaśnie na przełożenie jednego blatu 130, ale chciałam sie upewnić.
To zależy jak wysoko chcesz aby jedna warstwa kremu była. Wydaje mi się, że będzie ok. 🙂
Witam ile żelatyny dac w listkach ? Mam tylko taka i nie wiem jak to przeliczyć
Mam taki przelicznik:
1 łyżka żelatyny = 3 listki
Dzień dobry
mam pytanie czy żelka malinowa do mango marakui i kremu z białej czekolady będzie pasować ???
Myślę, że jak najbardziej.