Mango, owoc ociekający słońcem, ciepłymi krajami, szumem fal o zmierzchu <3
Znam takie wywrotowe elementy, które gardzą mango, ale szczęśliwie są w mniejszości i można im jedynie po cichu współczuć 😉
Smak mango jest od jakiegoś czasu bardzo popularny. Mamy lody mango, sorbety, cukierki, musy i soki, galaretki i koktajle. Warto sięgać po mangowe klimaty, bo smak tego owocu jest charakterystyczny i fajnie komponuje się z wszystkimi podstawami: czekolada, wanilia, biszkopcik 🙂 Pulpa mango idealnie nadaje się do przygotowania żelki mango do tortu!
Sprawdzonym przepisem na żelkę mango podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!
Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów.
W 2020 Marlena została laureatką Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!
Materiały, których potrzebujesz
- Folia spożywcza
- Rondelek
- Rant do żelki
- Blaszka

Wiele potrzebnych narzędzi i materiałów
znajdziesz w sklepie Akademii Tortu i u naszych Partnerów
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na żelkę mango
Żelka mango
Żelka mango do tortów, tortów musowych i monoporcji
Składniki
- 200 g pulpy mango
- 5 g żelatyny
- 25 g zimnej wody
Instrukcje
-
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
-
Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
-
Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pulpy mango. Dokładnie mieszamy.
-
Wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
-
Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.
Jak przygotować żelkę mango
Przydatne uwagi
- Do przygotowania żelki mango do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
- Forma, lub rant do przygotowania żelki mango do tortu, powinien być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
- Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
- Żelka mango do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki mango wylać do brzegu rantu.
- Przełożenie z żelką mango robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką mango a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
- Żelka mango idealnie “podkręci” smak musu mango-marakuja. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonej pulpy mango do nasączenia biszkoptu.
- Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.
Tutoriale, które mogą Ci się przydać
Przypnij na Pinterest!
