20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Żelka mango

Mango, owoc ociekający słońcem, ciepłymi krajami, szumem fal o zmierzchu <3

Znam takie wywrotowe elementy, które gardzą mango, ale szczęśliwie są w mniejszości i można im jedynie po cichu współczuć 😉

Smak mango jest od jakiegoś czasu bardzo popularny. Mamy lody mango, sorbety, cukierki, musy i soki, galaretki i koktajle. Warto sięgać po mangowe klimaty, bo smak tego owocu jest charakterystyczny i fajnie komponuje się z wszystkimi podstawami: czekolada, wanilia, biszkopcik 🙂 Pulpa mango idealnie nadaje się do przygotowania żelki mango do tortu!

Sprawdzonym przepisem na żelkę mango podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!

Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów. 

W 2020 Marlena została laureatką Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Materiały, których potrzebujesz

Przepis na żelkę mango

Żelka mango

Żelka mango do tortów, tortów musowych i monoporcji

Kurs Deser
Kuchnia Amerykańska, Polska
Słowo kluczowe Żelka, żelka do tortu
30 minut
30 minut
Porcje 1 żelka o średnicy 15cm
Autor Marlena Doroś

Składniki

  • 200 g pulpy mango
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).

  2. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).

  3. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pulpy mango. Dokładnie mieszamy.

  4. Wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.

  5. Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak przygotować żelkę mango

Odtwórz wideo

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki mango do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma, lub rant do przygotowania żelki mango do tortu, powinien być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. 
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka mango do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki mango wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie z żelką mango robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką mango a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka mango idealnie “podkręci” smak musu mango-marakuja. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonej pulpy mango do nasączenia biszkoptu.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przypnij na Pinterest!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!