Szukaj

Mus mango

Mus mango powstał z oszczędności i jest dzieckiem rozsądku. Któregoś dnia mój mąż Robert przytaszczył cały kosz promocyjnych mango, których moje dzieci – oczywiście! – nie raczyły tknąć. Bardzo nad tym ubolewając, uznałam, że nie ma wyjścia, przerobię pychotki na mus mango-marakuja, który cieszy się wśród naszych studentów zasłużoną sławą. I tu napotkałam kolejny problem – nigdzie nie mogłam znaleźć marakui – ani świeżej, ani w przetworach, po prostu przepadła.

Nie mając wyboru, postanowiłam zmodyfikować nieco przepis i wykonać mus mango bez marakui. Dla mnie osobiście mango samo w sobie jest odrobinkę mdławe, więc żeby podkręcić smak dodałam sok z cytryny. Mus wyszedł lekki, delikatny i ma świetny smak. Intensywność aromatu mango zależy oczywiście od ilości dodanej do musu pulpy – można ją modyfikować pod własne upodobanie.

Mus mango świetnie mi podpasował do tortu, który przygotowałam na moje urodziny. Tort był totalnie w duchu no waste, na czym zawsze bardzo mi zależy. Nie znoszę, gdy marnuje się jedzenie i zawsze staram się wykorzystać rozmaite – najczęściej owocowe – ostatki. Mus mango świetnie się komponował z żelką malinową i chrupką warstwą do tortów owocowych. Fajne, lekkie, delikatne połączenie tradycyjnego jasnego biszkoptu z musem z mango i malinowymi dodatkami. Polecam!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus mango

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus mango

Składniki

  • 125 g puree z mango
  • 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
  • szczypta otartej skórki z cytryny opcjonalnie
  • 175 g śmietanki kremówki 36%
  • 30 g cukru opcjonalnie
  • 1 łyżka likieru mango opcjonalnie
  • 6 g żelatyny
  • 36 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Mango obrać, oddzielić od pestki i pokroić na kawałki.
  3. Przełożyć do rondelka, lub Termomiksu, dodać cukier i podgrzać.
  4. Zblendować. Zblendowane puree przetrzeć przez sitko aby pozbyć się włókien.
  5. Przelać z powrotem do TM lub rondelka, podgrzać.
  6. Do ciepłego puree dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  7. Jeżeli robicie wersję z alkoholem, to w tym momencie dodajemy go do puree.
  8. Śmietankę ubić na 3/4.
  9. Dodać przestudzone puree z mango.
  10. Wymieszać i przelać do rękawa cukierniczego.
  11. Lekko stężałym, ale ciągle lejącym się musem, przekładać tort.

Jak zrobić mus mango

Mus mango
Do puree z mango dodajemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści.
Mus mango
Do ciepłego puree dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści.
Mus mango
Przestudzone puree dodajemy do ubitej na 3/4 śmietanki.
Akademia Tortu - Mus mango-2
Mus mango
Przelewamy do rękawa cukierniczego.
Akademia Tortu - Mus mango-6

Przydatne uwagi

  • Mango, to podobno jeden z tych owoców, którego enzymy mogą spowodować, że żelatyna się nie zetnie. Poddanie go obróbce termicznej spowoduje rozbicie tychże enzymów. Aby przygotować puree ze świeżych owoców mango, obieram je, kroję na kawałki, podgrzewam w rondelku i później blenduję. Następnie puree z mango wraz z cukrem podgrzewam aż cukier się rozpuści. Po takiej obróbce termicznej mus z mango bardzo ładnie stężał :)
  • Mus mango można również przygotować z gotowej pulpy. Wtedy napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszamy i wstawiamy do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ. Jeżeli nie macie kuchenki mikrofalowej to pulpę podgrzewamy do ~50C i dodajemy do niej napęczniałą żelatynę oraz cukier i mieszamy aż się rozpuści.
  • Do przygotowania puree, zamiast świeżych owoców można także użyć mrożonych.
  • Jeżeli robicie mus na gotowej pulpie lub wcześniej przygotowanym puree, to pamiętajcie o tym aby puree było w temperaturze pokojowej, gdy dodajecie żelatynę. Dodanie rozpuszczonej żelatyny do zimnego puree może spowodować, że zrobią się z niej grudki. Jeżeli tak się stanie, podgrzejcie lekko puree z żelatyną aż się rozpuści.
  • Odnośnie cukru: jeżeli robicie mus na gotowej pulpie zamiast kryształu dodajcie do śmietanki cukier puder. Jeżeli podgrzewacie puree czy pulpę dodajcie kryształ, bo będzie się miał okazję rozpuścić.
  • Mus mango niektórym może wydawać się mdły, dlatego dodajemy do niego sok z cytryny czy limonki. Można dodać szczyptę otartej skórki z cytryny uważając, aby nie dać jej zbyt wiele ponieważ masa może się zrobić gorzka.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzy w trakcie mieszania.
  • Smaku musu można również podkręcić dodatkiem dowolnego alkoholu o tym smaku.
Mus mango

Mus mango

Mus mango

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Kokosowy
Limonkowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Żelka mango
Żelka mango

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus mango

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

  1. Dzień dobry.
    Dostałam zamówienie na tort z kremem kinder bueno i mango z żelką. Czy to prawda, że nie powinno się łączyć kremów z musami? Oczywiście biorąc pod uwagę, lekkość musu umieszczę go w górnej części tortu żeby nie było mu za ciężko. Wciąż jestem początkująca i kilka tematów budzi moje obawy.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus mango

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe