fbpx

Mus mango

Mus mango powstał z oszczędności i jest dzieckiem rozsądku. Któregoś dnia mój mąż Robert przytaszczył cały kosz promocyjnych mango, których moje dzieci – oczywiście! – nie raczyły tknąć. Bardzo nad tym ubolewając, uznałam, że nie ma wyjścia, przerobię pychotki na mus mango-marakuja, który cieszy się wśród naszych studentów zasłużoną sławą. I tu napotkałam kolejny problem – nigdzie nie mogłam znaleźć marakui – ani świeżej, ani w przetworach, po prostu przepadła.

Nie mając wyboru, postanowiłam zmodyfikować nieco przepis i wykonać mus mango bez marakui. Dla mnie osobiście mango samo w sobie jest odrobinkę mdławe, więc żeby podkręcić smak dodałam sok z cytryny. Mus wyszedł lekki, delikatny i ma świetny smak. Intensywność aromatu mango zależy oczywiście od ilości dodanej do musu pulpy – można ją modyfikować pod własne upodobanie.

Mus mango świetnie mi podpasował do tortu, który przygotowałam na moje urodziny. Tort był totalnie w duchu no waste, na czym zawsze bardzo mi zależy. Nie znoszę, gdy marnuje się jedzenie i zawsze staram się wykorzystać rozmaite – najczęściej owocowe – ostatki. Mus mango świetnie się skomponował z żelką malinową i chrupką warstwą do tortów owocowych. Fajne, lekkie, delikatne połączenie tradycyjnego jasnego biszkoptu z musem z mango i malinowymi dodatkami. Polecam!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Rózga, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
Mango

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus mango

 

Mus mango

Mus mango

Mus mango jest lekki, delikatny i ma świetny smak. Intensywność aromatu mango zależy oczywiście od ilości dodanej do musu pulpy - można ją modyfikować pod własne upodobanie.
 
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 125 g puree z mango
  • 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
  • szczypta otartej skórki z cytryny opcjonalnie
  • 175 g śmietanki kremówki 36%
  • 30 g cukru opcjonalnie
  • 1 łyżka likieru mango opcjonalnie
  • 6 g żelatyny
  • 36 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Mango obrać, oddzielić od pestki i pokroić na kawałki.
  • Przełożyć do rondelka, lub Thermomiksu, dodać cukier i podgrzać.
  • Zblendować. Zblendowane puree przetrzeć przez sitko aby pozbyć się włókien.
  • Przelać z powrotem do TM lub rondelka, podgrzać.
  • Do ciepłego puree dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  • Jeżeli robicie wersję z alkoholem, to w tym momencie dodajemy go do puree.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Dodać przestudzone puree z mango.
  • Wymieszać i przelać do rękawa cukierniczego.
  • Lekko stężałym, ale ciagle lejącym się musem, przekładać tort.

Jak zrobić mus mango

mus mango
Do puree z mango dodajemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści.
mus mango
Do ciepłego puree dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści.
mus mango
Przestudzone puree dodajemy do ubitej na 3/4 śmietanki.
mus mango
mus mango
Przelewamy do rękawa cukierniczego.
Akademia Tortu Mus mango i mus owocowy

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musu można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Mango, to podobno jeden z tych owoców, którego enzymy mogą spowodować, że żelatyna się nie zetnie. Poddanie go obróbce termicznej spowoduje rozbicie tychże enzymów. Aby przygotować puree ze świeżych owoców mango, obieram je, kroję na kawałki, podgrzewam w rondelku i później blenduję. Następnie puree z mango wraz z cukrem podgrzewam aż cukier się rozpuści. Po takiej obróbce termicznej mus z mango bardzo ładnie stężał :)
  • Mus mango można również przygotować z gotowej pulpy. Wtedy napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszamy i wstawiamy do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ. Jeżeli nie macie kuchenki mikrofalowej to pulpę podgrzewamy do ~50C i dodajemy do niej napęczniałą żelatynę oraz cukier i mieszamy aż się rozpuści.
  • Do przygotowania puree, zamiast świeżych owoców można także użyć mrożonych.
  • Jeżeli robicie mus na gotowej pulpie lub wcześniej przygotowanym puree, to pamiętajcie o tym aby puree było w temperaturze pokojowej, gdy dodajecie żelatynę. Dodanie rozpuszczonej żelatyny do zimnego puree może spowodować, że zrobią się z niej grudki. Jeżeli tak się stanie, podgrzejcie lekko puree z żelatyną aż się rozpuści.
  • Odnośnie cukru: jeżeli robicie mus na gotowej pulpie zamiast kryształu dodajcie do śmietanki cukier puder. Jeżeli podgrzewacie puree czy pulpę dodajcie kryształ, bo będzie się miał okazję rozpuścić.
  • Mus mango niektórym może wydawać się mdły, dlatego dodajemy do niego sok z cytryny czy limonki. Można dodać szczyptę otartej skórki z cytryny uważając, aby nie dać jej zbyt wiele ponieważ masa może się zrobić gorzka.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzy w trakcie mieszania.
  • Smaku musu można również podkręcić dodatkiem dowolnego alkoholu o tym smaku.
Mus mango

Mus mango
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus mango

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale