fbpx

Żelka mango

Żelka mango z owocu ociekającego słońcem, ciepłymi krajami, szumem fal o zmierzchu!

Znam takie wywrotowe elementy, które gardzą mango, ale szczęśliwie są w mniejszości i można im jedynie po cichu współczuć ;)

Smak mango jest od jakiegoś czasu bardzo popularny. Mamy lody mango, sorbety, cukierki, musy i soki, galaretki i koktajle. Warto sięgać po mangowe klimaty, bo smak tego owocu jest charakterystyczny i fajnie komponuje się z wszystkimi podstawami: czekolada, wanilia, biszkopcik :) Pulpa mango idealnie nadaje się do przygotowania żelki mango do tortu!

Sprawdzonym przepisem na żelkę mango podzieliła się z nami Marlena Doroś. Dziękujemy!

O autorze

Marlena i Marcin Doroś to dwie firmy z piękną historią w branży wypieków. Bajkowe Torty w Elblągu – ich torty królują na stołach weselnych, przyjęciach rodzinnych i imprezach firmowych w całej Polsce Północnej. Dorosiowe Ranty to druga rodzinna marka, która zdobyła serca wielu torciar, ułatwiając pracę przy składaniu i dekorowaniu tortów. W 2020 Marlena została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę mango

 

Żelka mango

Żelka mango

Marlena Doroś
Żelka mango jest orzeźwiająca, lekko cierpka, o wyrazistym smaku. Idealna do tortów i mono-porcji, bez dodatku galaretki - naturalnie smakowita!
porcje 1 fi 15cm
kategoria Deser

Składniki
  

  • 200 g pulpy mango
  • 5 g żelatyny
  • 25 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała (około 10 minut).
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy. (Zobacz "Przydatne uwagi" na dole strony).
  • Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do pulpy mango. Dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy do przygotowanego rantu do żelki.
  • Odsawiamy do lodówki lub zamrażarki aby stężała.

Jak przygotować żelkę mango do tortu

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki mango do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma lub rant do przygotowania żelki mango do tortu, powinien być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka mango do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości. Jeżeli używacie rantu do żelki wystarczy przygotowaną masę do żelki wylać do brzegu rantu.
  • Przełożenie z żelką mango robimy kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to kładziemy żelkę. Miejsce między żelką mango a brzegiem rantu wypełniamy kremem. Warstwa kremu idzie również na górę żelki.
  • Żelka mango idealnie “podkręci” smak musu mango-marakuja. Dodatkowo można jeszcze użyć rozcieńczonej pulpy mango do nasączenia biszkoptu.
  • Szukasz pomysłów na połączenia smakowe? Zobacz nasz wpis: Kremy do tortów – sprawdzone kombinuje smakowe.

Żelka mango
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Żelka mango pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale