fbpx

Mus owocowy

Mus owocowy powstał przy okazji składania na szybko tortu na moje urodziny, który zrobiłam dosłownie z tego, co miałam w domu! Złożyłam go na bazie jasnego biszkoptu. Miałam dużo owoców mango, zrobiłam więc z nich mus mango, a do pary mus z owoców, które miałam w kuchni: maliny, jeżyny, truskawki. Pasowała mi do nich chrupka owocowa i malinowa żelka. Tort wyszedł lekki, letni i bardzo smaczny.

Mus to lekka, piankowa forma kremu do tortu, mocno napowietrzona i delikatna jak chmurka. Musy do tortów i deserów zwykle wykonuje się ze śmietanki ubitej na ¾ – sprawia to, że w początkowej fazie mus jest lekko płynny i nadaje się raczej do wylewania niż nakładania, lecz praktycznie nie ma szansy się zwarzyć. 

Mus owocowy jest oczywiście łatwo modyfikowalny! Tym razem użyłam maliny, jeżyny i truskawki. Gdybym miała borówki to zapewne też bym je dorzuciła. To klasyczny mus w stylu no waste – ale rzecz jasna owoce muszą do siebie pasować. W zasadzie możemy się oprzeć na własnym smaku.

Oprócz tradycyjnych tortów, gdzie doskonale zagra jako lekkie wypełnienie, mus owocowy idealnie sprawdza się przy budowaniu monoporcji, do niskich tortów deserowych, albo lekkich deserów w kubeczkach gdy używamy jednego lub dwóch bardzo cienkich blacików ciasta. Dzięki swojej półpłynnej konsystencji mus jest idealny do wypełniania silikonowych foremek najróżniejszych kształtów!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
Mus owocowy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus owocowy do tortu

 

mus owocowy

Mus owocowy

Mus owocowy z malin, jeżyn i truskawek - wyszedł idealny! Świetnie łączy się z innymi smakami; sprawdzi się też w monoporcjach!
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 100 g puree z owoców jeżyny, maliny, truskawki itp.
  • 30 g cukru
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Świeże owoce umyć. Przełożyć do rondelka, lub Thermomiksu, dodać cukier i podgrzać.
  • Zblendować. Opcjonalnie, zblendowane puree przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Przelać z powrotem do TM lub rondelka, podgrzać.
  • Do ciepłego puree dodać napęczniałą żelatynę i zamieszać aż się rozpuści.
  • Jeżeli robicie wersję z alkoholem, to w tym momencie dodajemy go do puree.
  • Śmietankę ubić na 3/4.
  • Dodać przestudzone puree z owoców.
  • Wymieszać i przelać do rękawa cukierniczego.
  • Lekko stężałym musem przekładać tort.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musu można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Mus owocowy można przygotować z dowolnych owoców. Tutaj ograniczeniem jest tylko Wasza wyobraźnia :) Jeżeli zdecydujecie się dodać maliny, to puree warto przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek.
  • Do przygotowania puree, zamiast świeżych owoców można także użyć mrożonych.
  • Mus można również przygotować z gotowego (kupnego lub przygotowanego wcześniej) puree. Wtedy napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszamy i wstawiamy do kuchenki na następne 5 sekund. Staramy się nie gotować żelatyny zbyt długo, ponieważ może stracić właściwości żelujące. Więcej na temat żelatyny przeczytacie TUTAJ. Jeżeli nie macie kuchenki mikrofalowej to puree podgrzewamy do ~50C i dodajemy do niej napęczniała żelatynę oraz cukier i mieszamy aż się rozpuści.
  • Jeżeli robicie mus na wcześniej przygotowanym puree, to pamiętajcie o tym aby było w temperaturze pokojowej gdy dodajecie żelatynę. Dodanie rozpuszczonej żelatyny do zimnego puree może spowodować, że zrobią się z niej grudki. Jeżeli tak się stanie, podgrzejcie lekko puree z żelatyną aż się rozpuści.
  • Odnośnie cukru: jeżeli robicie mus na gotowym puree to zamiast kryształu dodajcie do śmietanki cukier puder. Jeżeli podgrzewacie puree to dodajcie kryształ bo będzie się miał okazję rozpuścić.
  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna. W takiej postaci dodaję ją do kremów i musów i mam gwarancję, że się nie zwarzy w trakcie mieszania.
  • Smak musu można również podkręcić dodatkiem łyżki dowolnego alkoholu czy likieru o podobnym smaku.
Akademia Tortu Mus mango i mus owocowy

Mus owocowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale