Farsz do makaroników i krem do tortu
Poniższym przepisem na ten szybki i prosty krem, podzieliła się z nami Ewa Wajs, ambasador Torcik.net i właścicielka pracowni tortów artystycznych – Mielone Migdały.
Jest to lekki, puszysty krem na bazie białej czekolady. Krem jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i czekoladowego.
O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ.
Przepis na krem pistacjowy
Krem z białą czekoladą i pistacjami
Ganache z białej czekolady z pastą pistacjową
Składniki
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 150 g białej czekolady
- łyżeczka pasty pistacjowej Saracino lub innej
Instrukcje
-
Śmietankę podgrzać.
-
Pastylki czekolady zalać gotującą śmietanką.
-
Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
-
Do ganache z białej czekolady dodać pastę pistacjową i wymieszać.
-
Masę schłodzić.
-
Po schłodzeniu ganache ubić.
Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 16cm. Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.
Dzięki proporcji czekolady do śmietany (1:1), krem ten jest lekki a po ubiciu staje się puszysty. Nie ubijaj go jednak zbyt długo, bo może się zwarzyć! Jeżeli tak się stało, przeczytaj nasz poradnik: “Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady“.
Mimo iż jest to krem na bazie ganache z białej czekolady, nie nadaje się on do otynkowania tortu. Jeżeli szukasz przepisu na tynk z białej czekolady, zobacz nasz przepis na ganache z białej czekolady na bazie masła. Jeżeli subskrybujesz Akademię Tortu masz też dostęp do ściągi, na której podajemy proporcje jakich użyć do konkretnych rodzajów czekolady.

Inne warianty kremu...
Krem z tego przepisu można w bardzo prosty sposób przygotować w różnych wariantach smakowych. Wystarczy użyć do tego pasty o innym smaku! Osobiście preferuję pasty w kremie firmy Saracino – są one dostępne w wielu smakach. Poniżej użyłam pasty o smaku owoców leśnych. Mniam!


Przypnij na Pinterest!
