Szukaj

Krem pistacjowy do makaroników

Krem pistacjowy do makaroników to jeden z najczęściej wyszukiwanych przepisów. Moda na pistacjowe wypieki nie mija i choć okresowo przygasa pod blaskiem jakiegoś krótkotrwałego szału (np na kolejny egzotyczny owoc), to za chwilę wraca i wciąż ma się bardzo dobrze.

Charakterystyczny kolor pistacjowych deserów i słodki, mleczny smak to klasyka. Krem pistacjowy do makaroników uchodzi za elegancki, wytworny wybór. Przepisem podzieliła się z nami Ewa Wajs właścicielka pracowni tortów artystycznych Mielone Migdały i prawdziwa mistrzyni makaroników.

Krem pistacjowy do makaroników na bazie białej czekolady jest lekki i puszysty. Ma piękny kolor i wizualnie prezentuje się doskonale. Będzie świetny także do przełożenia tortu, czy jako nadzienie w małych babeczkach albo ptysiach.

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na krem pistacjowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Krem

Składniki

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • łyżeczka pasty pistacjowej Saracino lub innej

Instrukcje

  1. Śmietankę podgrzać.
  2. Pastylki czekolady zalać gotującą śmietanką.
  3. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  4. Do ganache z białej czekolady dodać pastę pistacjową i wymieszać. Masę schłodzić.
  5. Po schłodzeniu ganache ubić i przekładać makaroniki.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 16cm. Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.
  • Dzięki proporcji czekolady do śmietany (1:1), krem ten jest lekki a po ubiciu staje się puszysty. Nie ubijaj go jednak zbyt długo, bo może się zwarzyć! Jeżeli tak się stało, przeczytaj nasz poradnik: “Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady“.
  • Mimo iż ten krem pistacjowy do makaroników jest na bazie ganache z białej czekolady, nie nadaje się on do otynkowania tortu. Jeżeli szukasz przepisu na tynk z białej czekolady, zobacz nasz przepis na ganache z białej czekolady na bazie masła. Jeżeli subskrybujesz Akademię Tortu masz też dostęp do ściągi, na której podajemy proporcje jakich użyć do konkretnych rodzajów czekolady.
  • Krem z tego przepisu można w bardzo prosty sposób przygotować w różnych wariantach smakowych. Wystarczy użyć do tego pasty o innym smaku! Osobiście preferuję pasty w kremie firmy Saracino – są one dostępne w wielu smakach. Poniżej użyłam pasty o smaku owoców leśnych. Mniam!

Krem pistacjowy do makaroników

Krem pistacjowy do makaroników

Dobrze komponuje się z:

Malinowy
Porzeczkowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Krem pistacjowy do makaroników

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ