Krem pistacjowy do makaroników

Poniższym przepisem na ten szybki i prosty krem, podzieliła się z nami Ewa Wajs właścicielka pracowni tortów artystycznych – Mielone Migdały.

Krem pistacjowy do makaroników to lekki, puszysty krem na bazie białej czekolady. Krem jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i czekoladowego.

O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ.

Ewa Wajs
Ewa Wajs

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Przepis na krem pistacjowy do makaroników

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Krem

Składniki

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • łyżeczka pasty pistacjowej Saracino lub innej

Instrukcje

  1. Śmietankę podgrzać.
  2. Pastylki czekolady zalać gotującą śmietanką.
  3. Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  4. Do ganache z białej czekolady dodać pastę pistacjową i wymieszać. Masę schłodzić.
  5. Po schłodzeniu ganache ubić i przekładać makaroniki.

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 16cm. Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.
  • Dzięki proporcji czekolady do śmietany (1:1), krem ten jest lekki a po ubiciu staje się puszysty. Nie ubijaj go jednak zbyt długo, bo może się zwarzyć! Jeżeli tak się stało, przeczytaj nasz poradnik: “Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady“.
  • Mimo iż ten krem pistacjowy do makaroników jest na bazie ganache z białej czekolady, nie nadaje się on do otynkowania tortu. Jeżeli szukasz przepisu na tynk z białej czekolady, zobacz nasz przepis na ganache z białej czekolady na bazie masła. Jeżeli subskrybujesz Akademię Tortu masz też dostęp do ściągi, na której podajemy proporcje jakich użyć do konkretnych rodzajów czekolady.
  • Krem z tego przepisu można w bardzo prosty sposób przygotować w różnych wariantach smakowych. Wystarczy użyć do tego pasty o innym smaku! Osobiście preferuję pasty w kremie firmy Saracino – są one dostępne w wielu smakach. Poniżej użyłam pasty o smaku owoców leśnych. Mniam!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Krem pistacjowy do makaroników

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »