fbpx

Krem pistacjowy do makaroników

Poniższym przepisem na ten szybki i prosty krem, podzieliła się z nami Ewa Wajs właścicielka pracowni tortów artystycznych – Mielone Migdały.

Jest to lekki, puszysty krem na bazie białej czekolady. Krem jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i czekoladowego.

O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ.

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników.W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Bezy i makaroniki

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem pistacjowy do makaroników

 

Krem pistacjowy do makaroników

Krem pistacjowy

Ewa Wajs
Pyszne nadzienie pistacjowe do makaroników.
porcje 50 makaroników

Składniki
  

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • łyżeczka pasty pistacjowej Saracino lub innej

Instrukcje
 

  • Śmietankę podgrzać.
  • Pastylki czekolady zalać gotującą śmietanką.
  • Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  • Do ganache z białej czekolady dodać pastę pistacjową i wymieszać. Masę schłodzić.
  • Po schłodzeniu ganache ubić i przekładać makaroniki.

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 16cm. Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.
  • Dzięki proporcji czekolady do śmietany (1:1), krem ten jest lekki a po ubiciu staje się puszysty. Nie ubijaj go jednak zbyt długo, bo może się zwarzyć! Jeżeli tak się stało, przeczytaj nasz poradnik: “Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady“.
  • Mimo iż jest to krem na bazie ganache z białej czekolady, nie nadaje się on do otynkowania tortu. Jeżeli szukasz przepisu na tynk z białej czekolady, zobacz nasz przepis na ganache z białej czekolady na bazie masła. Jeżeli subskrybujesz Akademię Tortu masz też dostęp do ściągi, na której podajemy proporcje jakich użyć do konkretnych rodzajów czekolady.
  • Krem z tego przepisu można w bardzo prosty sposób przygotować w różnych wariantach smakowych. Wystarczy użyć do tego pasty o innym smaku! Osobiście preferuję pasty w kremie firmy Saracino – są one dostępne w wielu smakach. Poniżej użyłam pasty o smaku owoców leśnych. Mniam!

Krem pistacjowy do makaroników
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Krem pistacjowy do makaroników pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale