Krem pistacjowy do makaroników

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Poniższym przepisem na ten szybki i prosty krem, podzieliła się z nami Ewa Wajs właścicielka pracowni tortów artystycznych – Mielone Migdały.

Jest to lekki, puszysty krem na bazie białej czekolady. Krem jest idealny jako farsz do makaroników ale nadaje się również do przełożenia tradycyjnego biszkoptu jak i czekoladowego.

O innych sprawdzonych połączeniach kremów możesz poczytać TUTAJ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Ewa Wajs jest włascicielką pracowni Mielone Migdały w Wolsztynie. To autorski koncept pracowni, w której dekoracje na torty powstają na Waszych oczach. Torty, słodkie stoły, makaroniki – wszystko wykonane z wysokiej jakości naturalnych składników. W 2020 Ewa została jedną z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Osobowość Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem pistacjowy do makaroników

 

Krem pistacjowy do makaroników

Krem pistacjowy

Ewa Wajs
Pyszne nadzienie pistacjowe do makaroników.
Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 15 mins
Servings 50 makaroników
Kalorie 768 kcal

Składniki
  

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g białej czekolady
  • łyżeczka pasty pistacjowej Saracino lub innej

Instrukcje
 

  • Śmietankę podgrzać.
  • Pastylki czekolady zalać gotującą śmietanką.
  • Wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
  • Do ganache z białej czekolady dodać pastę pistacjową i wymieszać. Masę schłodzić.
  • Po schłodzeniu ganache ubić i przekładać makaroniki.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Ilość kremu z powyższego przepisu powinna wystarczyć na przełożenie około 40 do 50 makaroników, lub jednego przełożenia tortu o średnicy 16cm. Jeżeli nie wiesz jak dużego tortu potrzebujesz na konkretną liczbę porcji – zerknij na nasz wykres, który znajdziesz TUTAJ.
  • Dzięki proporcji czekolady do śmietany (1:1), krem ten jest lekki a po ubiciu staje się puszysty. Nie ubijaj go jednak zbyt długo, bo może się zwarzyć! Jeżeli tak się stało, przeczytaj nasz poradnik: “Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady“.
  • Mimo iż jest to krem na bazie ganache z białej czekolady, nie nadaje się on do otynkowania tortu. Jeżeli szukasz przepisu na tynk z białej czekolady, zobacz nasz przepis na ganache z białej czekolady na bazie masła. Jeżeli subskrybujesz Akademię Tortu masz też dostęp do ściągi, na której podajemy proporcje jakich użyć do konkretnych rodzajów czekolady.
  • Krem z tego przepisu można w bardzo prosty sposób przygotować w różnych wariantach smakowych. Wystarczy użyć do tego pasty o innym smaku! Osobiście preferuję pasty w kremie firmy Saracino – są one dostępne w wielu smakach. Poniżej użyłam pasty o smaku owoców leśnych. Mniam!

Krem pistacjowy do makaroników
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem pistacjowy do makaroników pin

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale