20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem 3M

Moim ulubionym kremem do tynkowania tortów jest krem maślany na bezie szwajcarskiej. Od czasu do czasu, w zależności od potrzeb konstrukcji tortu, sięgam także po czekoladowy ganache, który dzięki czekoladzie jest bardziej stabilny niż krem maślany. Wiadomo, torty powlekane masą cukrową potrzebują stabilnej bazy, aby masę można było ładnie wygładzić i uzyskać powszechnie pożądany ostry kancik. Jednak nie każdy lubi wyczuwalny w kremach maślanych smak masła, czy ciężkiej czekolady w ganache.

Szukając alternatywy, natknęłam się na jednej z grup tortowych na poniższy przepis, który Marta Maciejewicz wdzięcznie nazwała kremem 3M. Jest to wersja popularnego kremu do tynkowania na bazie mleka skondensowanego. Dodając do niego serek mascarpone, powstaje lekki i puszysty krem, który idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji z kremu. Krem 3M, pomimo zawartości masła i sera, w smaku nie wydaje się tak tłusty jak inne kremy maślane.

Poniżej podajemy Wam przepis na krem 3M – mleko, masło, mascarpone!

Krem maślany 3M

Akcesoria do tynkowania tortów

Przepis na krem maślany 3M

Krem maślany 3M
5 od 2
Drukuj

Krem 3M

Krem na bazie masła, mascarpone i mleka skondensowanego. Idealny do tynkowania tortów, jak również do zdobienia babeczek.

Kurs Deser
Słowo kluczowe Krem maślany, tynk do tortu
20 minut
Porcje 1 tort fi18 h:17cm

Składniki

  • 150 g masła min. 82%
  • 150 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 300 g mascarpone

Instrukcje

  1. Masło ubić na puch.

  2. Na najniższych obrotach miksera dodawać mleko skondensowane (gęste).

  3. Dodać mascarpone. Dobrze wymieszać.

Jak przygotować krem 3M

Krem maślany 3M
Masło ubijamy w mikserze...
Krem maślany 3M
W połowie ubijania dobrze jest szpatułką zgarnąć masło z brzegów miski.
Krem maślany 3M
Ubijamy tak długo aż masło będzie puszyste.
Krem maślany 3M
Zaczynamy dolewać mleko skondensowane...
Krem maślany 3M
Dobrze ubijamy.
Krem maślany 3M
Dodajemy mascarpone.
Krem maślany 3M
Ubijamy na puszystą masę.
Krem maślany 3M
Tort otynkowany kremem 3M.

Przydatne uwagi...

  • Używamy masła o zawartości tłuszczu min. 82%. Kolor kremu w dużej mierze zależy od koloru masła. Wiadomo, niektóre masła są blado kremowe, niektóre wręcz jaskrawo żółte. Ja znalazłam masło 82% o bardzo bladym kolorze. 
  • Długie ubijanie masła powinno je “wybielić”.
  • Wszystkie składniki powinny być w takiej samej temperaturze, może to być temperatura pokojowa. Jak przy każdych innych kremach, jeżeli składniki nie są w tej samej temperaturze, krem najprawdopodobniej się zwarzy. Zerknij na nasz wpis aby dowiedzieć się jak uratować zwarzony krem.
  • Krem nadaje się również do otynkowania tortu, który będzie miał zdobienia z masy cukrowej.
  • Miałam również okazję obłożyć tort otynkowany kremem 3M, masą cukrową. Ponieważ krem stosunkowo szybko robi się miękki w temperaturze pokojowej, obłożyłam go masą cukrową metodą panelową.

Co zrobić, kiedy krem się zwarzy

Ponieważ 40ci lat robi swoje, zdarza mi się często, może nawet za często (!), zapomnieć wyciągnąć wszystkie składniki z lodówki. A że wiecznie się spieszę, ryzykuję i zaczynam robotę zanim wszystkie dojdą do tej samej temperatury. Efekt tego jest taki, że krem się zwarzy i zamiast szybciej, w rezultacie robię go dłużej. Może po 50tce w końcu się nauczę haha…

Poniżej pokażę Wam jak można szybko i prosto uratować zwarzony krem 3M!

Krem maślany 3M
Krem może się zwarzyć, jeżeli składniki nie będą w takiej samej temperaturze.
Krem maślany 3M
Około 1/3 zwarzonego kremu oddzielam do naczynia.
Krem maślany 3M
Podgrzewam w mikrofalówce aż będzie miał płynną konsystencję.
Krem maślany 3M
Powoli dolewam do miksowanego zwarzonego kremu. Jeżeli krem się nie "zejdzie", powtarzam czynność.
Krem maślany 3M
Po ponownym ubiciu, krem ma aksamitną konsystencję!
Krem maślany 3M

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Powyższy przepis bazuje na bardzo prostych proporcjach: wagowo zawsze dajemy 2x tyle mascarpone, co masła i mleka skondensowanego.

Ile więc przygotować kremu 3M aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku 

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia!  Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu. 

Przypnij na Pinterest!

Krem maślany 3M Pin

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

46 odpowiedzi

  1. Muszę go jak najszybciej wypróbować. Lubię tynk masło mleko ale dla mnie konsystencja jest odrobinę za rzadka, mimo iż zawsze zmniejszam ilość mleka. Ten chyba dzięki mascarpone jest chyba bardziej zwarty? Czy tylko panelowo da się na Niego masę cukrową położyć czy w klasyczny sposób również da radę zachować ostry kant?

      1. Przed chwilką obejrzałam tutkę o obkładaniu panelowym i chyba się skusze, tylko w Twoim wykonaniu wygląda to tak banalnie a jak się człowiek zabiera do rzeczy wtedy schody😂.
        Czy do jakichś ozdow typu rozetki czy kwiatki proporcje zostają takie same?

          1. Tzn chodziło mi o to czy proporcje składników kremu będą takie same do tynkowania jak do dekorowania. Źle to ujęłam 😉

  2. Witam. Czy w ten tort po otynkowaniu mogę włożyć kolorowe drazetki? Czy cukrowa otoczka się rozpuści? Nie wiem czy zrobić taki tynk czy na bazie bezy szwajcarskiej, który będzie lepszy ?

    1. Nie próbowałam. Warto przetestować – odłóż ciut kremu i daj na niego drażetki – zobaczysz co będzie zanim dasz ja na tort.

  3. Bardzo prosze czy moglaby pani napisac jakiego konkretnie masla pani uzywa. Probuje najrozniejszych i jestem ciekawa jakie jest wg pani najlepsze do kremu, do tynkowania.
    Pozdrawiam
    Prawie sasiadka 😉 Magda z Coram, Long Island

  4. Dlaczego ilość potrzebnego kremu maślanego nie jest sumą składników potrzebnych do wykonania tynku o podanych wymiarach? Przy D=24, H=14 potrzeba 709g, a z sumy 142+142+284=568g?

  5. Czy można go obsypać kryształkami cukrowymi? Czy one się rozpuszcza? Czytając ze ozdoby z masy cukrowej mogą być, mam nadzieje że sam cukier tez, ale wole potwierdzic

  6. Witam. Mam otynkowac tort i potrzebuje 160 gram masla, 160grammleka skondensowanego i 310 mascarpone, ale mam tylko 165 gram mascarpone. Moge po prostu dodac więcej masla? Jesli tak to ile na takie proporcje?

    1. Osobiscie nigdy nie wybielam kremow. Ogolnie Wilton w żelu jest uzywany do wybielania kremow lub fioletowy barwnik. Z tym drugim ostroznie, bo jak dasz za duzo to bedzie krem szary.

  7. Witam , mogę zrobić krem 1 dzien wcześniej, a w kolejnym dniu krem rozdzielić dodać barwniki w proszku i użyć do dekoracji tortu z tylek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie