Krem maślany na bazie mleka skondensowanego

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Słodzone mleko skondensowane i masło – tyle wystarczy na przygotowanie jeszcze innego wariantu kremu maślanego. Tak jak i krem maślany na bezie szwajcarskiej, krem na bazie mleka skondensowanego również idealnie nadaje się do tynkowania tortów. Łatwo uzyskać nim gładką powierzchnię, co jest niezbędne, jeśli chcemy obłożyć tort masą cukrową. Krem maślany na bazie mleka skondensowanego jest nie tylko idealną bazą pod masę cukrową ale również świetnie nadaje się do wykonywania dekoracji z kremu zwieńczających tort.

Zobacz jak łatwo przyrządzić krem maślany na bazie mleka skondensowanego. A jeśli chcesz nauczyć się tynkowania tortów, zajrzyj do tutoriali Akademii Tortu. Instrukcję krok po kroku znajdziesz TUTAJ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem z mlekiem skondensowanym

 

Krem na bazie mleka skondensowanego

Szybki, posty, smaczny - krem na bazie masła i mleka skondensowanego. Idealny do tynkowania tortów!
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki
  

  • 350 g masła
  • 350 g słodzonego mleka skondensowanego

Instrukcje
 

  • Masło ubić na puszystą masę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko skondensowane.
  • Ubijać do połączenia się składników.

Notes

Proporcje składników są 1:1. Czyli tyle ile wagowo mamy mleka skondensowanego, tyle samo wagowo dodajemy masła.
Keyword Krem maślany
Tried this recipe?Let us know how it was!

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach*
Wpisz wysokość tortu w centymetrach*
Tyle gram kremu będziesz potrzebować
g
Do przygotowania ganache potrzebujesz:
Masło
g
Mleko skondensowane
g
Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

Kwadratowe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

Okrągłe dyski do tynkowania tortów

30.00275.00

Skrobak do wysokich tortów

Skrobka do wysokich tortów

40.00

Przydatne uwagi

  • Używamy mleka skondensowanego słodzonego. Mleko musi być gęste. Skondensowane mleko niesłodzone jest za rzadkie.
  • Podczas ubijania, krem na bazie mleka skondensowanego może wyglądać jakby się zwarzył. Jest to jednak tylko proces przejściowy – trzeba nadal ucierać, do powstania gładkiej konsystencji.
  • Nadmiar kremu można zamrozić.
  • Po rozmrożeniu krem rownież może wyglądać na zwarzony – zerknij do naszego poradnika, w którym pokazujemy jak uratować zwarzony krem.
  • Krem maślany idealnie nadaje się też do zabarwienia na różne kolory. Zobacz nasz tutorial, w którym pokazujemy Jak zabarwić krem maślany.

Krem maślany na bazie mleka skondensowanego
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Krem mleko skondensowane

62 odpowiedzi

    1. Ja również tynkuję 1:1 i nie rozumiem komentarza. Widocznie gdzieś został popełniony błąd.
      Przepis jest super.
      Magda a ja przy okazji mam pytanie:
      Jaką GRUBOŚĆ tynku przyjmujesz w tych kalkulatorach? Wybacz jeśli jest gdzieś taka informacja, a jej nie zauważyłam.

  1. Czy do dekoracji i tynkowania tortu trzeba zmniejszyć trochę ilość mleka skondensowanego? Czy mogę dodać biały barwnik w żelu do tego typu masy? Czy na biały tort lepiej zrobić inny tynk? Dziękuję

          1. Każdy ma inne preferencje smakowe więc trudno powiedzieć. Mnie by smakowało 🙂

          2. Słodzone mleko skondensowane jest bardzo gęste. Nie gotuję, wlewam prosto do masła.

          1. Dodałam kalkulator na stronie – zerknij. Każde piętro wpisz osobno. Odnośnie barwnika w proszku – niestety nigdy nie używałam wiec nie bardzo doradzę…

          2. Powiem szczerze, że nie używam barwników w proszku do zabarwiania kremów. Pracuję tylko z barwnikami w żelu…

  2. Witam, zamierzam zrobić tort z piętrem. Dolny o średnicy 30cm, górny 25cm. Biszkopty według waszego przelicznika. Jaką ilość kremu powinnam zrobić aby wystarczyło do otynkowania takiego tortu? Czy mogę dodać białego barwnika w proszku aby wybielić krem? Dziękuję za odpowiedź.

  3. Dzień dobry,
    Mam dwa pytania. Dodajemy tyle samo gram czy mililitrów mleczka, co masła? Bo kalkulator podaje wagę, a w przepisie jest objętość. Dodatkowo chciałam się upewnić, czy kalkulator uwzględnia tamę, którą musimy zrobić z kremu maślanego? Z góry dziękuję za wszelką pomoc 🙂

  4. Witam, chcę zrobić córce tort głowę pieska i czy ten krem będzie się nadawał do otynkowania i zrobienia włosów psa (końcówka jak do robienia trawy oczywiście) i wykorzystać 2 razy więcej składników?? Średnica 24 tortu

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale