Ostry kant
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Jak zrobić ostry kant na torcie

  • 25 minut instruktażu

Ostre kanty na tortach powleczonych masą cukrową są modne już od dawna! Tort z ostrym kantem wygląda estetycznie i elegancko i chyba dlatego właśnie, każda z nas dąży do tego aby kancik na torcie był “ostry jak żyletka” 😉

Wiadomo, aby powlec tort masą cukrową i uzyskać ostry kant na torcie, musimy najpierw odpowiednio go przygotwać. Kiedy zdecydujesz się już na odpowiedni tynk pod masę cukrową możesz działać dalej. Niektórzy preferują tradycyjne powlekanie tortu masą cukrową, inni wolą powlec tort metodą panelową

W tej sesji na żywo, Beata Mielcarek, używając atrapy tortu, pokazała jak powlec tort masą cukrową i uzyskać ostry kant.

W 2014 roku, Beata, nie wiedząc nawet, że istnieją osobne masy do powlekania tortu czy modelowania figurek i kwiatów, zaczęła swoja przygodę z dekoracją tortów w stylu angielskim. Na początku traktowała to jako hobby i sposób na relax. Od tamtej pory wciąż doskonali swoje umiejętności a hobby przerodziło się w pasję i sposób na życie.

Beata zdobyła już liczne nagrody na konkursach dekoracji tortów – między innymi złoty medal w kategorii tortów ślubnych i brązowy w kategorii kwiatów cukrowych i Best in Class na Cork Sugarcraft Show, w Irlandii a także złoty, srebrny i brązowy  medal na konkursie Cake International w Anglii. Aktywnie bierze udział w konkursach dekoracji tortów w Wielkiej Brytanii i Irlandii a jej prace i tutoriale publikowane są w branżowych magazynach. Preferuje prace “z wolnej ręki” gdzie może dać upust swojej wyobraźni. Od tego roku jest również ambasadorem marki By Bora Sugar Paste.

Beata mieszka w Dublinie, gdzie prowadzi pracownię tortów artystycznych Cake ArtStudio.

Spis treści

Tort miedziany

Czego się nauczysz?

  • Jak przygotować do pracy masę.
  • Jakich użyć narzędzi do uzyskania ostrego kantu.
  • Jak przygotować atrapę do powleczenia masą.
  • Jak powlec tort masą cukrową i uzyskać ostry kant.

Uzyskasz wiedzę na temat podstaw i wielu dodatkowych, ciekawych trików, które ułatwiają życie! 

Rozdziały tutorialu

  • Przygotowanie podstawki. 0:06
  • Przekładanie kremem, tynkowanie. 8:06
  • Struktura drewna. 14:00
  • Stelaż. 37:36
  • Kształt boków tortu. 41:05
  • Składanie tortu. 45:43
  • RKT - jak przygotować ryż preparowany. 53:54
  • Szyjka butelki. 1:01:54
  • Powlekanie masą. 1:14:50
  • Wykończenie podstawki. 1:41:10

Materiały, których potrzebujesz

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Obejrzyj materiał szkoleniowy

Tutoriale o podobnej tematyce

Jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie tutorialu, skorzystaj z czatu i nie bój się zapytać!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale i przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Nie możesz doczekać się nowych tutoriali?

Zapisz się na Newsletter, a dowiesz się o nowo dodanych materiałach w pierwszej kolejności! A jeżeli ci się znudzi, wypiszesz się jednym kliknięciem.

Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich archiwalnych i nowych tutoriali, sztuki tajemnej, czyli porad i trików, sesji na żywo, rabatów w partnerskich sklepach i naszej wspaniałej facebookowej grupy wsparcia!