Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem kawowy jest tak mocno wrośnięty w historię i tradycję, że nie sposób się z nim nie zetknąć, zwłaszcza gdy ktoś ma szczęście jeszcze posiadać piekącą babcię, czy cioteczkę. Krem kawowy i biszkopt makowy mają w sobie coś z najdawniejszych wspomnień z dzieciństwa, tych bankietów z literatkami, nasiadówek z brydżem, imienin z goździkami, aż łezka się w oku kręci.
Agnieszka Obłoza podzieliła się z nami przepisem z babcinego zeszytu na tradycyjny krem kawowy z fusami. To idealny krem kawowy do tortu i do bezy. Stare przepisy są jak prawdziwa kuchenna magia i cieszymy się ogromnie, że takimi też możemy Was inspirować.
Koniecznie załóżcie historyczne fartuszki i poczujcie się magicznie!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
3 przełożenia fi16
Krem
UWAGI
WAŻNE – Przed przystąpieniem do przygotowania kremu należy masło i jaja wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. To ważny element,ponieważ zbyt zimne jaja i zbyt zimne masło spowodują zwarzenie kremu.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
22 Responses
Surowe jaja? Nie, dzięki. Fuj 🙂
O, kogla-mogla chyba za dziecka nie jadłaś 😉 Nie w jednym kremie używa się surowych jaj czy białek – dlatego muszą być naświetlane lub wyparzone.
Chodzi o sam smak. Po co psuć fantastyczny aromat kawy?
Marysiu a Ty zrobiłaś ten krem? Zrobiłaś aby spróbować smak? Czy z góry zakładasz, że będzie niesmaczne?
Robiłam dzisiaj ten krem i chce tylko napisać, że jest przeeeepyyyysznyyy! Naprawdę, warto go spróbować. ❤
Czy krem russel można połączyć z jakimś owocowym curdem? Potrzebuje zrobić owocowy krem 🙂 a i jeśli dodam beze do tego kremu kawowego to nie rozmięknie mi się? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Wydaje mi się, że jak najbardziej. Dla mnie pysznym zestawieniem jest czarna porzeczka z kremem Russel. Jeżeli chodzi Ci o blat beżowy w kremie, to jeżeli zabezpieczysz go dobrze czekoladą to nie powinien rozmięknąć.
Mam pytanie ponieważ nigdzie nie jest napisane żeby dodać białą czekoladę tylko na obrazku jest o tym wspomniane , lecz później czytając artykuł jest napisane aby dodać białą czekoladę do zwarzonego kremu . Czy to jest ta biała czekolada która jest w składnikach do przygotowania ????? Czy tamtą czekoladę dodać po połączeniu masy jajecznej z masłem a jak zwarzy się krem to dodać innej ? 😅
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodać do już połączonego masła z jajkami, i wymieszać. Czekolada jest opcjonalna.
Rozumiem bardzo dziękuje za odpowiedz , pozdrawiam
Czy może Pani podać jakaś alternatywę dla osób które nie mogą jeść jajek?
Spróbuj mus kawowy https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-kawowy/
Dzień dobry, czy zamiast całych jajek mogę użyć pasteryzowanych białek z wiadomej firmy? Jeśli tak to w jakiej proporcji? Pozdrawiam ślicznie i z góry dziękuję 🙂
Nie da rady, to jest krem typu Russell na całych jajkach. Możesz spróbować dodać fusów do kremu szwajcarskiego https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
Witam,
Mam pytanie co do jajek, czy można ubić jaja na parze i następnie ostudzić ( że względu na kobiety w ciąży)
Dziękuję za odpowiedź
Fantastyczny krem! Tego smaku szukałam. Dziękuję za przepis 🙂
Czy ten krem mogę połączyć w torcie z kremem śmietanka+mascarpone z Oreo czy lepiej mus
Pewnie. Będą idealnie pasować strukturą.
Jakie proporcje na Fi 30cm?
https://akademiatortu.pl/blog/przelicznik-foremek/
Witam, mam pytanie czy krem będzie pasował do przełożenia kakaowego tortu wraz z kremem karmelowym? Jakie owoce pasują do połączenia tych smaków?
Pozdrawiam.
Tzn ciemny biszkopt krem kawowy z fusami i krem karmelowy?