Krem kawowy z fusami

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krem kawowy jest tak mocno wrośnięty w historię i tradycję, że nie sposób się z nim nie zetknąć, zwłaszcza gdy ktoś ma szczęście jeszcze posiadać piekącą babcię, czy cioteczkę. Krem kawowy i biszkopt makowy mają w sobie coś z najdawniejszych wspomnień z dzieciństwa, tych bankietów z literatkami, nasiadówek z brydżem, imienin z goździkami, aż łezka się w oku kręci.

Agnieszka podzieliła się z nami przepisem z babcinego zeszytu na tradycyjny krem kawowy z fusami. To idealny krem kawowy do tortu i do bezy. Stare przepisy są jak prawdziwa kuchenna magia i cieszymy się ogromnie, że takimi też możemy Was inspirować.

Koniecznie załóżcie historyczne fartuszki i poczujcie się magicznie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Agnieszka Obłoza jest miłośniczką kremowych kwiatów i propagatorką nowego trendu w dziedzinie dekoracji tortów kremem maślanym. Praktyk i autodydaktyk, który od 6 lat doskonali swój warsztat i technikę pracy, dzięki czemu jej szkolenia oparte są na solidnych fundamentach wiedzy i praktyki.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem kawowy z fusami

 

Krem kawowy z fusami sq

Kawowy krem maślany z fusami

Agnieszka Obłoza
Krem kawowy z masła i jajek z fusami. Idealny do przełożenia tortu i bezy. Wyśmienity, intensywny smak kawy!
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Servings 3 przełożenia fi16

Składniki
  

  • 5 całych jajek kurzych ważne: wyparzonych lub naświetlonych promieniami UVC
  • 120 g cukru nie musi być drobny
  • 400 g masła
  • 3 łyżeczki kopiaste kawy sypanej najlepiej grubo zmielonej
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml spirytusu opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Kawę zalać ok. 100 ml wrzątku – zaparzyć pod przykryciem, wystudzić do temperatury pokojowej.
  • Do misy robota planetarnego wrzucić jaja i cukier. Włączyć na najwyższe obroty i ubijać około 12-20 minut. Czas zależny jest od mocy robota.
  • W tym samym czasie ukręcić do białości masło – ja robię to mikserem ręcznym, bo moim zdaniem ubija się wtedy w prawidłowy sposób i nie jest ani za mało, ani za dużo napowietrzone. Masło powinno być luźne, miękkie i w miarę białe.
  • Po ubiciu masy jajecznej i masła przystępujemy do łączenia tych dwóch składników. Ważne – nie powinno używać się do tego mieszania robotów planetarnych. Czynność tą wykonujemy ręcznie lub mikserem ręcznym na najniższych obrotach.
  • Do ubitego masła dodajemy masę jajeczną. Powoli, łyżka po łyżce, pamiętając, że zanim dodamy kolejną łyżkę masy jajecznej poprzednia musi zniknąć, musi zostać wtłoczona w masło. Nie należy przyśpieszać tego procesu, ponieważ może to doprowadzić do zwarzenia się masy. Po dodaniu całości masy jajecznej do masła krem powinien być jednolity, gładki i puszysty.
    Gdyby krem się zwarzył – rozwarstwił - to nie tragedia! Zobacz niżej jak go uratować.
  • Na sitku odsącz fusy od kawy (nie musisz zbyt mocno) i dodaj do kremu. Ja dodaję wszystko, bo lubię ale Ty dodawaj do smaku. Jeśli krem będzie zbyt mało kawowy według Twoich preferencji – dolej kawę (nie więcej niż to co zostało po zaparzeniu).
  • Po dodaniu kawy można dodać jeszcze spirytus, ale ostrożnie. Zazwyczaj dodaję około 50ml.
  • Przygotowanym kremem przełożyć blaty biszkoptu.

Notes

WAŻNE – Przed przystąpieniem do przygotowania kremu należy masło i jaja wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. To ważny element,ponieważ zbyt zimne jaja i zbyt zimne masło spowodują zwarzenie kremu.
Keyword Krem, krem do tortu, Krem maślany
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić krem kawowy do tortu

Krem kawowy z fusami
Kawę zaparzyć.
Krem kawowy z fusami
Jaja z cukrem ubijać na najwyższych obrotach, ~12-20 minut. Zobacz niżej jak sprawdzić czy są ubite.
Krem kawowy z fusami
Masło utrzeć do białości.
Krem kawowy z fusami
Do ubitego masła dodajemy masę jajeczną. Powoli, łyżka po łyżce. Czynność tą wykonujemy ręcznie lub mikserem ręcznym, na najniższych obrotach.
Krem kawowy z fusami
Krem powinien być jednolity, gładki i puszysty.
Krem kawowy z fusami
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ciepłą czekoladę powoli wlewaj do masy, cienką strużką.
Krem kawowy z fusami
Na sitku odsączamy fusy od kawy.
Krem kawowy z fusami
Fusy dodajemy do kremu.
Krem kawowy z fusami
Delikatnie mieszamy robotem ręcznymi najniższych obrotach.
Krem kawowy z fusami
Aż połączą się z kremem.

Kiedy jaja są dobrze ubite?

Aby sprawdzić czy jaja są prawidłowo ubite należy przeprowadzić mały test: po określonym czasie – około 12 minut, wyłączyć robot, podnieść śmigło i poczekać aż wszystko z niego spłynie. Następnie wziąć łyżkę i drugim końcem spróbować po powierzchni cos napisać (nie należy zbyt głęboko wkładać łyżki z krem, wystarczy na 3-4 mm). Jeśli ślad nie zniknie w czasie ok 7-10 sekund to znaczy, że jaja są prawidłowo ubite. Jeśli ślad zniknie – ubijać nadal, aż do właściwego ubicia piany.

Krem kawowy z fusami

Jak uratować zwarzony krem kawowy

Gdyby Twój krem kawowy się zwarzył, rozwarstwił, to nie jest tragedia! Nie panikuj! Zwarzony krem można uratować!

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ciepłą czekoladę powoli wlewaj do masy, cienką strużką. Jeśli twoja masa była zwarzona, ten zabieg naprawi ten problem. Jeśli mimo wszystko twoja masa nadal wygląda na zwarzoną – to oznacza, że na wcześniejszych etapach coś poszło nie tak. W takiej sytuacji w dalszym ciągu – NIE PANIKUJ!  Nic nie wyrzucaj! Ciągle mieszając energicznie podgrzej krem nad parą (nie w kąpieli wodnej) . To na 100% pomoże, ale krem nie będzie już jednak tak puszysty, co nie oznacza, że będzie niesmaczny – będzie dalej dobry.

Przy okazji zobacz też nasz tutorial, w którym pokazujemy jak uratować zwarzony ganache ;)

Przydatne uwagi

  • WAŻNE – Przed przystąpieniem do przygotowania kremu należy masło i jaja wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. To ważny element, ponieważ zbyt zimne jaja i zbyt zimne masło spowodują zwarzenie kremu.
  • Nie wszystkie masła udaje się ubić do białości z uwagi na podbarwianie na żółto przez producentów.
  • Ten krem kawowy nadaje się do przełożenia tradycyjnego biszkoptu, a także biszkoptu biszkoptu tłuszczowego jak i biszkoptu czekoladowego.
  • Ilość kawy można zwiększyć wedle uznania. Należy jednak pamiętać, że ogólnie płynów nie powinno być więcej niż 120 ml. Jeśli damy więcej to krem się zwarzy. Jeżeli tak się stanie, można go uratować dodając trochę utartego do białości masła.
  • Mimo iż ten krem kawowy jest na bazie masła i teoretycznie nadawałby się na tynk do tortu czy tynk pod masę cukrową, Agnieszka nie poleca ten krem kawowy tylko do przełożenia biszkoptu. Ze względu na użycie w nim całych jajek jest ryzyko, że tynk może pękać. Jeżeli szukacie przepisu na tynk kawowy, sprawdźcie nasz przepis na krem maślany o smaku kawy. O tym dlaczego pęka tynk na torcie przeczytacie TUTAJ.
  • Krem kawowy na bazie jaj i masła ma specyficzną teksturę, można by powiedzieć, że jest „ciężkim” kremem. Agnieszka krem kawowy łączy z innymi,  gładkimi kremami, czyli kremami bez dodatków (na przykład orzechów). Ponieważ krem kawowy jest dość „ciężkim” kremem, dobrze łączy się z innymi kremami na bazie masła czy czekolady. Jeżeli zależy Wam na smaku kawy, ale wolicie krem bardziej delikatny, zobaczę nasz przepis na mus kawowy.
  • Agnieszki ulubiony zestaw to: biszkopt czekoladowy, krem kawowy, krem czekoladowy z whiskey i wiśnie w spirytusie. Agnieszka w swoim ulubionym zestawieniu blaty czekoladowe nasącza zawsze whiskey lub likierem kawowym. Jak sama mówi: „to ciężkie zestawienie, ale ja uwielbiam ciężkie torty”.
  • Krem kawowy idealnie idzie w parze z bezą!

Krem kawowy z fusami
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem kawowy z fusami pin

15 odpowiedzi

  1. Czy krem russel można połączyć z jakimś owocowym curdem? Potrzebuje zrobić owocowy krem 🙂 a i jeśli dodam beze do tego kremu kawowego to nie rozmięknie mi się? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

    1. Wydaje mi się, że jak najbardziej. Dla mnie pysznym zestawieniem jest czarna porzeczka z kremem Russel. Jeżeli chodzi Ci o blat beżowy w kremie, to jeżeli zabezpieczysz go dobrze czekoladą to nie powinien rozmięknąć.

  2. Mam pytanie ponieważ nigdzie nie jest napisane żeby dodać białą czekoladę tylko na obrazku jest o tym wspomniane , lecz później czytając artykuł jest napisane aby dodać białą czekoladę do zwarzonego kremu . Czy to jest ta biała czekolada która jest w składnikach do przygotowania ????? Czy tamtą czekoladę dodać po połączeniu masy jajecznej z masłem a jak zwarzy się krem to dodać innej ? 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale