Szukaj

Krem kawowy z fusami

Krem kawowy jest tak mocno wrośnięty w historię i tradycję, że nie sposób się z nim nie zetknąć, zwłaszcza gdy ktoś ma szczęście jeszcze posiadać piekącą babcię, czy cioteczkę. Krem kawowy i biszkopt makowy mają w sobie coś z najdawniejszych wspomnień z dzieciństwa, tych bankietów z literatkami, nasiadówek z brydżem, imienin z goździkami, aż łezka się w oku kręci.

Agnieszka Obłoza podzieliła się z nami przepisem z babcinego zeszytu na tradycyjny krem kawowy z fusami. To idealny krem kawowy do tortu i do bezy. Stare przepisy są jak prawdziwa kuchenna magia i cieszymy się ogromnie, że takimi też możemy Was inspirować.

Koniecznie załóżcie historyczne fartuszki i poczujcie się magicznie!

Agnieszka Obłoza
Agnieszka Obłoza

O autorze

Agnieszka Obłoza jest miłośniczką kremowych kwiatów i propagatorką nowego trendu w dziedzinie dekoracji tortów kremem maślanym. Praktyk i autodydaktyk, który od 6 lat doskonali swój warsztat i technikę pracy, dzięki czemu jej szkolenia oparte są na solidnych fundamentach wiedzy i praktyki.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem kawowy z fusami

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

3 przełożenia fi16

kategoria

Krem

Krem kawowy z fusami

Składniki

  • 5 całych jajek kurzych ważne: wyparzonych lub naświetlonych promieniami UVC
  • 120 g cukru nie musi być drobny
  • 400 g masła
  • 3 łyżeczki kopiaste kawy sypanej najlepiej grubo zmielonej
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml spirytusu opcjonalnie

Instrukcje

  1. Kawę zalać ok. 100 ml wrzątku – zaparzyć pod przykryciem, wystudzić do temperatury pokojowej.
  2. Do misy robota planetarnego wrzucić jaja i cukier. Włączyć na najwyższe obroty i ubijać około 12-20 minut. Czas zależny jest od mocy robota.
  3. W tym samym czasie ukręcić do białości masło – ja robię to mikserem ręcznym, bo moim zdaniem ubija się wtedy w prawidłowy sposób i nie jest ani za mało, ani za dużo napowietrzone. Masło powinno być luźne, miękkie i w miarę białe.
  4. Po ubiciu masy jajecznej i masła przystępujemy do łączenia tych dwóch składników. Ważne – nie powinno używać się do tego mieszania robotów planetarnych. Czynność tą wykonujemy ręcznie lub mikserem ręcznym na najniższych obrotach.
  5. Do ubitego masła dodajemy masę jajeczną. Powoli, łyżka po łyżce, pamiętając, że zanim dodamy kolejną łyżkę masy jajecznej poprzednia musi zniknąć, musi zostać wtłoczona w masło. Nie należy przyśpieszać tego procesu, ponieważ może to doprowadzić do zwarzenia się masy. Po dodaniu całości masy jajecznej do masła krem powinien być jednolity, gładki i puszysty.Gdyby krem się zwarzył – rozwarstwił - to nie tragedia! Zobacz niżej jak go uratować.
  6. Na sitku odsącz fusy od kawy (nie musisz zbyt mocno) i dodaj do kremu. Ja dodaję wszystko, bo lubię ale Ty dodawaj do smaku. Jeśli krem będzie zbyt mało kawowy według Twoich preferencji – dolej kawę (nie więcej niż to co zostało po zaparzeniu).
  7. Po dodaniu kawy można dodać jeszcze spirytus, ale ostrożnie. Zazwyczaj dodaję około 50ml.
  8. Przygotowanym kremem przełożyć blaty biszkoptu.

UWAGI

WAŻNE – Przed przystąpieniem do przygotowania kremu należy masło i jaja wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. To ważny element,ponieważ zbyt zimne jaja i zbyt zimne masło spowodują zwarzenie kremu.

Jak zrobić krem kawowy do tortu

Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-14
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-13
Kawę zaparzyć.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-12
Jaja z cukrem ubijać na najwyższych obrotach, ~12-20 minut. Zobacz niżej jak sprawdzić czy są ubite.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-10
Masło utrzeć do białości.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-08
Do ubitego masła dodajemy masę jajeczną. Powoli, łyżka po łyżce. Czynność tą wykonujemy ręcznie lub mikserem ręcznym, na najniższych obrotach.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-07
Krem powinien być jednolity, gładki i puszysty.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-06
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ciepłą czekoladę powoli wlewaj do masy, cienką strużką.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-04
Na sitku odsączamy fusy od kawy.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-03
Fusy dodajemy do kremu.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-02
Delikatnie mieszamy robotem ręcznymi najniższych obrotach.
Akademia Tortu - Krem kawowy z fusami-01
Aż połączą się z kremem.

Przydatne uwagi

  • WAŻNE – Przed przystąpieniem do przygotowania kremu należy masło i jaja wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. To ważny element, ponieważ zbyt zimne jaja i zbyt zimne masło spowodują zwarzenie kremu. Używamy tylko jaj wyparzonych lub naświetlonych. Jeżeli takich nie posiadacie, warto wtedy jaja ubić z cukrem na parze.
  • Nie wszystkie masła udaje się ubić do białości z uwagi na podbarwianie na żółto przez producentów.
  • Ten krem kawowy nadaje się do przełożenia tradycyjnego biszkoptu, a także biszkoptu biszkoptu tłuszczowego jak i biszkoptu czekoladowego.
  • Ilość kawy można zwiększyć wedle uznania. Należy jednak pamiętać, że ogólnie płynów nie powinno być więcej niż 120 ml. Jeśli damy więcej to krem się zwarzy. Jeżeli tak się stanie, można go uratować dodając trochę utartego do białości masła.
  • Mimo iż ten krem kawowy jest na bazie masła i teoretycznie nadawałby się na tynk do tortu czy tynk pod masę cukrową, Agnieszka nie poleca ten krem kawowy tylko do przełożenia biszkoptu. Ze względu na użycie w nim całych jajek jest ryzyko, że tynk może pękać. Jeżeli szukacie przepisu na tynk kawowy, sprawdźcie nasz przepis na krem maślany o smaku kawy. O tym dlaczego pęka tynk na torcie przeczytacie TUTAJ.
  • Krem kawowy na bazie jaj i masła ma specyficzną teksturę, można by powiedzieć, że jest „ciężkim” kremem. Agnieszka krem kawowy łączy z innymi,  gładkimi kremami, czyli kremami bez dodatków (na przykład orzechów). Ponieważ krem kawowy jest dość „ciężkim” kremem, dobrze łączy się z innymi kremami na bazie masła czy czekolady. Jeżeli zależy Wam na smaku kawy, ale wolicie krem bardziej delikatny, zobaczę nasz przepis na mus kawowy.
  • Agnieszki ulubiony zestaw to: biszkopt czekoladowy, krem kawowy, krem czekoladowy z whiskey i wiśnie w spirytusie. Agnieszka w swoim ulubionym zestawieniu blaty czekoladowe nasącza zawsze whiskey lub likierem kawowym. Jak sama mówi: „to ciężkie zestawienie, ale ja uwielbiam ciężkie torty”.
  • Krem kawowy idealnie idzie w parze z bezą!

Krem kawowy z fusami

Krem kawowy z fusami

Dobrze komponuje się z:

Karmelowy
Malinowy
Orzechowy
Pistacjowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem kawowy z fusami

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

22 Responses

  1. Czy krem russel można połączyć z jakimś owocowym curdem? Potrzebuje zrobić owocowy krem 🙂 a i jeśli dodam beze do tego kremu kawowego to nie rozmięknie mi się? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

    1. Wydaje mi się, że jak najbardziej. Dla mnie pysznym zestawieniem jest czarna porzeczka z kremem Russel. Jeżeli chodzi Ci o blat beżowy w kremie, to jeżeli zabezpieczysz go dobrze czekoladą to nie powinien rozmięknąć.

  2. Mam pytanie ponieważ nigdzie nie jest napisane żeby dodać białą czekoladę tylko na obrazku jest o tym wspomniane , lecz później czytając artykuł jest napisane aby dodać białą czekoladę do zwarzonego kremu . Czy to jest ta biała czekolada która jest w składnikach do przygotowania ????? Czy tamtą czekoladę dodać po połączeniu masy jajecznej z masłem a jak zwarzy się krem to dodać innej ? 😅

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem kawowy z fusami

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe