
Torty komunijne 2022
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Wyjątkowe rabaty przeznaczone wyłącznie dla studentów Akademii Tortu z subskrypcją kwartalną, półroczną i roczną. Zniżki na zakupy i szkolenia u profesjonalistów.
Przydatne narzędzia do obliczania porcji, proporcji i wycen. Prawdziwa ulga w matematycznych zmaganiach ze słodką materią.
Wygodna, jasna i niezastąpiona formatka zamówienia. Ułatwia życie i porządkuje informacje - nieodzowna przy finalizowaniu zamówienia!
Szczegółowa i jasna informacja dla odbierających zamówiony tort! Instrukcje, jak przewozić tort, jak go przechowywać, kiedy wyjąć z lodówki, jak rozbroić i pokroić - wszystko w jednym miejscu.
Dobra umowa to fundament współpracy - zapewnia przejrzystość i jest punktem odniesienia w razie jakichkolwiek niejasności. Gotowa umowa, którą możecie dostosować do swoich potrzeb.
Jak kroić tort, by uzyskać pożądaną ilość porcji? Gotowe wykresy do druku dla Ciebie i Twoich klientów.
Plebiscyt na podsumowanie roku! Wspólnie wybierzmy mistrzów w kategoriach: produkt, sklep, technika, trend, przepis, książka, szkoleniowiec i osobowość roku!
Poleć Akademię znajomemu i uzyskaj rabat dla siebie i dla niego. Nie oszczędzaj rabatów dla siebie - dzieląc się nimi, możesz je pomnożyć!
Dostęp do wszystkich tutoriali, przydatne kalkulatory, sesje na żywo z ekspertami, prywatna grupa na FB, rabaty - cała wiedza i praktyka Akademii Tortu dla Ciebie. Wybierz swój pakiet!
Szkolenia i warsztaty prowadzone przez mistrzów branży cukierniczej. Praktyczna wiedza od podstaw, fundamenty dla początkujących i wyrafinowane techniki dla zaawansowanych.
Idealny prezent dla każdej wielbicielki i wielbiciela pięknych wypieków! Podarunek od serca, przemyślany, wybrany z czułością, albo i na ostatnią chwilę :) Gotowy do wydruku!
Doskonałe narzędzie do tynkowania tortów. Pomogą uzyskać idealnie płaski blat i ostre krawędzie. Dyski są uniwersalne: można je stosować do ganache, kremu maślanego i innych rodzajów tynku.
Piękne, unikalne książki z przepisami i praktycznymi wskazówkami. Wyjątkowe albumowe publikacje dla wielbicieli wypieków, idealne na prezent!
Krem kawowy jest tak mocno wrośnięty w historię i tradycję, że nie sposób się z nim nie zetknąć, zwłaszcza gdy ktoś ma szczęście jeszcze posiadać piekącą babcię, czy cioteczkę. Krem kawowy i biszkopt makowy mają w sobie coś z najdawniejszych wspomnień z dzieciństwa, tych bankietów z literatkami, nasiadówek z brydżem, imienin z goździkami, aż łezka się w oku kręci.
Agnieszka podzieliła się z nami przepisem z babcinego zeszytu na tradycyjny krem kawowy z fusami. To idealny krem kawowy do tortu i do bezy. Stare przepisy są jak prawdziwa kuchenna magia i cieszymy się ogromnie, że takimi też możemy Was inspirować.
Koniecznie załóżcie historyczne fartuszki i poczujcie się magicznie!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!
Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!
Aby sprawdzić czy jaja są prawidłowo ubite należy przeprowadzić mały test: po określonym czasie – około 12 minut, wyłączyć robot, podnieść śmigło i poczekać aż wszystko z niego spłynie. Następnie wziąć łyżkę i drugim końcem spróbować po powierzchni cos napisać (nie należy zbyt głęboko wkładać łyżki z krem, wystarczy na 3-4 mm). Jeśli ślad nie zniknie w czasie ok 7-10 sekund to znaczy, że jaja są prawidłowo ubite. Jeśli ślad zniknie – ubijać nadal, aż do właściwego ubicia piany.
Gdyby Twój krem kawowy się zwarzył, rozwarstwił, to nie jest tragedia! Nie panikuj! Zwarzony krem można uratować!
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ciepłą czekoladę powoli wlewaj do masy, cienką strużką. Jeśli twoja masa była zwarzona, ten zabieg naprawi ten problem. Jeśli mimo wszystko twoja masa nadal wygląda na zwarzoną – to oznacza, że na wcześniejszych etapach coś poszło nie tak. W takiej sytuacji w dalszym ciągu – NIE PANIKUJ! Nic nie wyrzucaj! Ciągle mieszając energicznie podgrzej krem nad parą (nie w kąpieli wodnej) . To na 100% pomoże, ale krem nie będzie już jednak tak puszysty, co nie oznacza, że będzie niesmaczny – będzie dalej dobry.
Przy okazji zobacz też nasz tutorial, w którym pokazujemy jak uratować zwarzony ganache ;)
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jeśli masz dodatkowe pytania skontaktuj się z nami! W tym celu możesz użyć formularza kontaktowego lub wysłać e-mail.
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
2022 © Akademia Tortu ®
Made with ❤️ by Magda Kubiś
16 odpowiedzi
Surowe jaja? Nie, dzięki. Fuj 🙂
O, kogla-mogla chyba za dziecka nie jadłaś 😉 Nie w jednym kremie używa się surowych jaj czy białek – dlatego muszą być naświetlane lub wyparzone.
Chodzi o sam smak. Po co psuć fantastyczny aromat kawy?
Marysiu a Ty zrobiłaś ten krem? Zrobiłaś aby spróbować smak? Czy z góry zakładasz, że będzie niesmaczne?
Robiłam dzisiaj ten krem i chce tylko napisać, że jest przeeeepyyyysznyyy! Naprawdę, warto go spróbować. ❤
Czy krem russel można połączyć z jakimś owocowym curdem? Potrzebuje zrobić owocowy krem 🙂 a i jeśli dodam beze do tego kremu kawowego to nie rozmięknie mi się? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Wydaje mi się, że jak najbardziej. Dla mnie pysznym zestawieniem jest czarna porzeczka z kremem Russel. Jeżeli chodzi Ci o blat beżowy w kremie, to jeżeli zabezpieczysz go dobrze czekoladą to nie powinien rozmięknąć.
Mam pytanie ponieważ nigdzie nie jest napisane żeby dodać białą czekoladę tylko na obrazku jest o tym wspomniane , lecz później czytając artykuł jest napisane aby dodać białą czekoladę do zwarzonego kremu . Czy to jest ta biała czekolada która jest w składnikach do przygotowania ????? Czy tamtą czekoladę dodać po połączeniu masy jajecznej z masłem a jak zwarzy się krem to dodać innej ? 😅
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodać do już połączonego masła z jajkami, i wymieszać. Czekolada jest opcjonalna.
Rozumiem bardzo dziękuje za odpowiedz , pozdrawiam
Czy może Pani podać jakaś alternatywę dla osób które nie mogą jeść jajek?
Spróbuj mus kawowy https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-kawowy/
Dzień dobry, czy zamiast całych jajek mogę użyć pasteryzowanych białek z wiadomej firmy? Jeśli tak to w jakiej proporcji? Pozdrawiam ślicznie i z góry dziękuję 🙂
Nie da rady, to jest krem typu Russell na całych jajkach. Możesz spróbować dodać fusów do kremu szwajcarskiego https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
Witam,
Mam pytanie co do jajek, czy można ubić jaja na parze i następnie ostudzić ( że względu na kobiety w ciąży)
Dziękuję za odpowiedź
Fantastyczny krem! Tego smaku szukałam. Dziękuję za przepis 🙂