Krem z whiskey

Tym przepisem na super smaczny krem do tortu z alkoholem – krem z whiskey, którym podzieliła się z nami Mariola Gidel – właścicielka pracowni tortów Po Słodkiej Stronie Mocy. Dziękujemy!

Przepis wykorzystaliśmy do przygotowania poniższego tortu z koronką! Whiskey zastąpiliśmy rumem – krem wyszedł równie smaczny!

Uprzedzamy pytania i od razu mówimy, że krem z tego przepisu starczył na przełożenie jednego piętra o średnicy 18cm i wysokości 16cm.

Na zdjęciu tort z kremem z whiskey w wykonaniu Akademii Tortu.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na krem z whiskey

 

Krem z whiskey

Mariola Gidel
Pyszny krem czekoladowy z whiskey.
porcje 1 przełożenie fi18
kategoria Deser

Składniki
  

  • 200 g mlecznej czekolady max 50%
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki min 36%
  • 75 ml whiskey lub innego alkoholu

Instrukcje
 

  • Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy.
  • Do gotowej masy dodajemy whiskey, dokładnie mieszając.
  • Następnie dodajemy ubitą wcześniej na 3/4 śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy. 

Jak zrobić krem z whiskey i czekoladą

Krem z whiskey
Czekoladę w misce stawiamy na garnku z gotującą się wodą.
Krem whiskey
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Krem z whiskey
Dodajemy masło.
Krem whiskey
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Krem whiskey
Czekolada może wyglądać na zważoną...
Krem whiskey
Odmierzamy alkohol.
Krem whiskey
Dodajemy whiskey do czekolady. I znów czekolada może wyglądać na zwarzoną...
Krem whisky
Mieszamy... do uzyskania jednolitej masy...
Śmietana ubita na 3/4
Śmietankę ubijamy na 3/4
Krem whisky
Czekoladę dodajemy do śmietanki wolno mieszając, do połączenia się składników.

Tort z kremem whisky

Krem z whiskey
Krem whiskey

Przydatne uwagi

  • Do kremu najlepiej użyć słodkiej czekolady o zawartości kakao mniejszej niż 50%.
  • Pamiętamy iż smak kremu zależeć będzie od rodzaju alkoholu jakiego użyjemy. Każda whiskey ma swój specyficzny smak, który odpowiednio zmieni również smak kremu.
  • Zamiast whiskey można użyć innego alkoholu, w takiej samej proporcji.
  • Na niektórych etapach, krem wydaje się być zwarzony. Jest to jednak chwilowe – krem “zejdzie się” w trakcie mieszania. Jeżeli jednak tak się nie stanie zobacz nasz poradnik, w którym krok po kroku pokazujemy jak uratować zwarzony krem.
  • Jeżeli szukacie wyśmienitej whiskey, polecamy wam zajrzeć do sklepu internetowego Dom Whisky – tutaj znajdziecie największy w Polsce asortyment tego trunku.
  • Mariola poleca połączenie kremu z whiskey z kremem kawowym lub krem z czarnej porzeczki. Warto też przesmarować blat dżemem porzeczkowym. Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Krem z whiskey
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem whiskey

39 odpowiedzi

  1. Witam,robiłam właśnie po raz drugi krem z whisky i teraz jak i za pierwszym razem,w trakcie łączenia ze śmietaną krem się rozwarstwia. Może podpowiesz dlaczego tak się dzieje? Masa czekoladowa była wystudzona.
    Dodam,że korzystam z przepisów na biszkopty i dripy z tej strony i jestem bardzo zadowolona bo wszystko super opisujesz 🙂

  2. Witam. Krem wyszedł pyszny, konsystencja była dobra (był gładki i jednolity) Schłodzony wyjęłam z lodówki żeby położyć na tort i przy nakładaniu łyżką było widać że jest zważony:( Co mogło być przyczyną?

  3. Szkoda czasu i pieniędzy na ten krem. Czekolada z Wedla 30% kakao. Śmietanka 36% Łowicz. Krem po połączeniu składników się rozwarstwiał. Co mogło być przyczyną nie wiem. W smaku pyszny lecz puszczał płyn. Nie użyłem go do przełożenia tortu. Osobiście nie polecam.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale