Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem z whiskey

Krem z whiskey i czekoladą

Tym przepisem na super smaczny krem do tortu z alkoholem – krem z whiskey, którym podzieliła się z nami Mariola Gidel – właścicielka pracowni tortów Po Słodkiej Stronie Mocy. Dziękujemy!

Przepis wykorzystaliśmy do przygotowania poniższego tortu z koronką! Whiskey zastąpiliśmy rumem – krem wyszedł równie smaczny! 

Uprzedzamy pytania i od razu mówimy, że krem z tego przepisu starczył na przełożenie jednego piętra o średnicy 18cm i wysokości 16cm.

Na zdjęciu tort z kremem z whiskey w wykonaniu Akademii Tortu

Tort na każdą okazję

W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na biszkopt czekoladowy i krem na bezie szwajcarskiej, z którego korzystaliśmy aby przygotować ten tort. 

Chcesz zobaczyć jak zrobić taki tort z koronką? Kliknij TUTAJ.

Przepis na krem z whiskey

Krem z whiskey

Pyszny krem czekoladowy z alkoholem!

Course Dessert
Keyword Krem
30 minutes
45 minutes
Porcje 1 tort fi18
Autor Mariola Gidel

Składniki

  • 400 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 400 ml śmietany kremówki min 36%
  • 150 ml whiskey

Instrukcje

  1. Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy.

  2. Do gotowej masy dodajemy whiskey, dokładnie mieszam.

  3. Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy. 

  4. Krem wkładamy do lodówki na około 30-40 minut do czasu lekkiego stężenia.

Jak przygotować krem z whiskey...

krem czekoladowy z whiskey
Czekoladę w misce stawiamy na garnku z gotującą się wodą.
krem czekoladowy z whiskey
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
krem z whiskey i czekoladą
Dodajemy masło.
krem czekoladowy z whiskey
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
krem czekoladowy z whiskey
Czekolada może wyglądać na zważoną...
krem z whiskey
Odmierzamy alkohol. Ja użyłam rumu zamiast whiskey.
krem z whiskey
I znów czekolada może wyglądać na zważoną...
krem z whiskey
Mieszamy... do uzyskania jednolitej masy...
krem czekoladowy z whiskey
Ubijamy śmietanę...
krem czekoladowy z whiskey
I ubitą dodajemy do przestudzonej czekolady...
krem z whiskey i czekoladą
Delikatnie mieszamy...
krem z whiskey
Aż uzyskamy gładką, jednolitą masę.

Przydatne uwagi...

  1. Do kremu najlepiej użyć słodkiej czekolady o zawartości kakao mniejszej niż 60%.
  2. Mariola poleca połączenie kremu z whiskey z kremem kawowym lub krem z czarnej porzeczki.  Warto też przesmarować blat dżemem porzeczkowym.
  3. Pamiętamy iż smak kremu zależeć będzie od rodzaju alkoholu jakiego użyjemy. Każda whiskey ma swój specyficzny smak, który odpowiednio zmieni również smak kremu.
  4. Zamiast whiskey można użyć innego alkoholu, w takiej samej proporcji.
  5. Na niektórych etapach, krem wydaje się być zwarzony. Jest to jednak chwilowe – krem “zejdzie się” w trakcie mieszania. Jeżeli jednak tak się nie stanie zobacz nasz poradnik , w którym krok po kroku pokazujemy jak uratować zwarzony krem.

Jeżeli szukacie wyśmienitej whiskey, polecamy wam zajrzeć do sklepu internetowego Dom Whisky – tutaj znajdziecie największy w Polsce asortyment tego trunku.

Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Krem z whiskey wykorzystaliśmy w turorialu tortu z koronką - zobacz jak!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

8 odpowiedzi

  1. Witam, robiłam ten krem i jest cudowny. Teraz chciałabym go użyć do tortu dla dzieci czyli bez dodatku alkoholu, czym go zastąpić żeby czekolada miała odpowiednią konsystencję?

  2. Witam,robiłam właśnie po raz drugi krem z whisky i teraz jak i za pierwszym razem,w trakcie łączenia ze śmietaną krem się rozwarstwia. Może podpowiesz dlaczego tak się dzieje? Masa czekoladowa była wystudzona.
    Dodam,że korzystam z przepisów na biszkopty i dripy z tej strony i jestem bardzo zadowolona bo wszystko super opisujesz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie