Krem z whiskey i czekoladą
Tym przepisem na super smaczny krem do tortu z alkoholem – krem z whiskey, którym podzieliła się z nami Mariola Gidel – właścicielka pracowni tortów Po Słodkiej Stronie Mocy. Dziękujemy!
Przepis wykorzystaliśmy do przygotowania poniższego tortu z koronką! Whiskey zastąpiliśmy rumem – krem wyszedł równie smaczny!
Uprzedzamy pytania i od razu mówimy, że krem z tego przepisu starczył na przełożenie jednego piętra o średnicy 18cm i wysokości 16cm.
Na zdjęciu tort z kremem z whiskey w wykonaniu Akademii Tortu.
W sekcji z przepisami znajdziesz przepis na biszkopt czekoladowy i krem na bezie szwajcarskiej, z którego korzystaliśmy aby przygotować ten tort.
Chcesz zobaczyć jak zrobić taki tort z koronką? Kliknij TUTAJ.
Przepis na krem z whiskey
Krem z whiskey
Pyszny krem czekoladowy z alkoholem!
Składniki
- 400 g mlecznej czekolady max 45%
- 100 g masła
- 400 ml śmietany kremówki min 36%
- 150 ml whiskey
Instrukcje
-
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy.
-
Do gotowej masy dodajemy whiskey, dokładnie mieszam.
-
Następnie dodajemy ubitą wcześniej śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy.
-
Krem wkładamy do lodówki na około 30-40 minut do czasu lekkiego stężenia.
Jak przygotować krem z whiskey...
Przydatne uwagi...
- Do kremu najlepiej użyć słodkiej czekolady o zawartości kakao mniejszej niż 60%.
- Mariola poleca połączenie kremu z whiskey z kremem kawowym lub krem z czarnej porzeczki. Warto też przesmarować blat dżemem porzeczkowym.
- Pamiętamy iż smak kremu zależeć będzie od rodzaju alkoholu jakiego użyjemy. Każda whiskey ma swój specyficzny smak, który odpowiednio zmieni również smak kremu.
- Zamiast whiskey można użyć innego alkoholu, w takiej samej proporcji.
- Na niektórych etapach, krem wydaje się być zwarzony. Jest to jednak chwilowe – krem “zejdzie się” w trakcie mieszania. Jeżeli jednak tak się nie stanie zobacz nasz poradnik , w którym krok po kroku pokazujemy jak uratować zwarzony krem.
Jeżeli szukacie wyśmienitej whiskey, polecamy wam zajrzeć do sklepu internetowego Dom Whisky – tutaj znajdziecie największy w Polsce asortyment tego trunku.
Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.
18 Responses
Witam, robiłam ten krem i jest cudowny. Teraz chciałabym go użyć do tortu dla dzieci czyli bez dodatku alkoholu, czym go zastąpić żeby czekolada miała odpowiednią konsystencję?
Witam,robiłam właśnie po raz drugi krem z whisky i teraz jak i za pierwszym razem,w trakcie łączenia ze śmietaną krem się rozwarstwia. Może podpowiesz dlaczego tak się dzieje? Masa czekoladowa była wystudzona.
Dodam,że korzystam z przepisów na biszkopty i dripy z tej strony i jestem bardzo zadowolona bo wszystko super opisujesz 🙂
Basiu a jakiej czekolady używasz? Ile ma zawartości kakao? Czesto tak się robi kiedy czekolada jest z wysoką zawartością kakao…Ewentulanie sprobuj ten przepis, tylko daj whiskey zamiast rumu: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Na czekoladzie pisze,że minimum 25%.
Dziękuje za odpowiedź i będę próbować przepis który podesłałaś:-)
Czy ten krem na tyle stężeje by bez tamy wytrzymał, dość luźny wyszedł
Powinien, kiedy czekolada zastygnie.
A można użyć białej czekolady?
Niestety nie próbowałam.
Czy wypróbowała Pani białą czekoladę? Właśnie się nad tym zastanawiam 😉
A wieczorem muszę go zrobić – spontaniczny tort 😵
Czy można zamiast ubitej śmietany połączyć to z serkiem mascarpone?
Osobiście nigdy nie próbowałam. Śmietana jest po ubiciu jest bardziej lekka. Mascarpone w połączeniu z samą czekoladą może utworzyć twardy. bity krem. Zerknij tez tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Czy rozpuszczona czekolada powinna być ciepła, zimna, podczas dodawania alkoholu?
Pozdrawiam 🙂
Dodawalam do jeszcze ciepłej, nie gorącej.
Cześć, jak długo można przechowywac krem whiskey w lodówce? Został mi sprzed 4 dni.
Dzieki za odpowiedź.
Zależy do czego bedziesz chciała zużyć. DO przełożenia tortu już raczej sie nie będzie nadawał. Może być trudno go doprowadzić do dobrej konsystencji zeby przełożyć tort, po tym jak został schłodzony. Zjesć łyżeczką czy zrobić deser w słoiczku może prędzej…https://akademiatortu.pl/blog/jak-wykorzystac-resztki-biszkoptu-ciasta-kremu-ganache/
Witam. Krem wyszedł pyszny, konsystencja była dobra (był gładki i jednolity) Schłodzony wyjęłam z lodówki żeby położyć na tort i przy nakładaniu łyżką było widać że jest zważony:( Co mogło być przyczyną?
Krem się waży jak ta lala. Uwielbiam takie przepisy
Ewidentnie coś nie tak Ci poszło 🙁 Jaką zawartość kakao miała czekolada, której użyłaś?
Mnie się ten krem nie waży, ale pilnuje czekolady aby była odpowiednia. Jeżeli poszukujesz kremu czekoladowego z alkoholem, możesz zrobić ten, i dodać whiskey zamiast alkoholu podanego w przepisie: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/