Krem z whiskey

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Tym przepisem na super smaczny krem do tortu z alkoholem – krem z whiskey, którym podzieliła się z nami Mariola Gidel – właścicielka pracowni tortów Po Słodkiej Stronie Mocy. Dziękujemy!

Przepis wykorzystaliśmy do przygotowania poniższego tortu z koronką! Whiskey zastąpiliśmy rumem – krem wyszedł równie smaczny!

Uprzedzamy pytania i od razu mówimy, że krem z tego przepisu starczył na przełożenie jednego piętra o średnicy 18cm i wysokości 16cm.

Na zdjęciu tort z kremem z whiskey w wykonaniu Akademii Tortu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem z whiskey

 

Krem z whiskey

Mariola Gidel
Pyszny krem czekoladowy z whiskey.
Prep Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Deser
Servings 1 przełożenie fi18

Składniki
  

  • 200 g mlecznej czekolady max 50%
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki min 36%
  • 75 ml whiskey lub innego alkoholu

Instrukcje
 

  • Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie już jednolitą masą dodajemy masło i rozpuszczamy.
  • Do gotowej masy dodajemy whiskey, dokładnie mieszając.
  • Następnie dodajemy ubitą wcześniej na 3/4 śmietankę i jeszcze raz dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej jednolitej masy. 
Keyword Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić krem z whiskey i czekoladą

Krem z whiskey
Czekoladę w misce stawiamy na garnku z gotującą się wodą.
Krem whiskey
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Krem z whiskey
Dodajemy masło.
Krem whiskey
Mieszamy aż do rozpuszczenia.
Krem whiskey
Czekolada może wyglądać na zważoną...
Krem whiskey
Odmierzamy alkohol.
Krem whiskey
Dodajemy whiskey do czekolady. I znów czekolada może wyglądać na zwarzoną...
Krem whisky
Mieszamy... do uzyskania jednolitej masy...
Śmietana ubita na 3/4
Śmietankę ubijamy na 3/4
Krem whisky
Czekoladę dodajemy do śmietanki wolno mieszając, do połączenia się składników.

Tort z kremem whisky

Krem z whiskey
Krem whiskey

Przydatne uwagi

  • Do kremu najlepiej użyć słodkiej czekolady o zawartości kakao mniejszej niż 50%.
  • Pamiętamy iż smak kremu zależeć będzie od rodzaju alkoholu jakiego użyjemy. Każda whiskey ma swój specyficzny smak, który odpowiednio zmieni również smak kremu.
  • Zamiast whiskey można użyć innego alkoholu, w takiej samej proporcji.
  • Na niektórych etapach, krem wydaje się być zwarzony. Jest to jednak chwilowe – krem “zejdzie się” w trakcie mieszania. Jeżeli jednak tak się nie stanie zobacz nasz poradnik, w którym krok po kroku pokazujemy jak uratować zwarzony krem.
  • Jeżeli szukacie wyśmienitej whiskey, polecamy wam zajrzeć do sklepu internetowego Dom Whisky – tutaj znajdziecie największy w Polsce asortyment tego trunku.
  • Mariola poleca połączenie kremu z whiskey z kremem kawowym lub krem z czarnej porzeczki. Warto też przesmarować blat dżemem porzeczkowym. Jeśli szukasz sprawdzonych połączeń kremów, zajrzyj do wpisu na blogu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Krem z whiskey
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Krem whiskey

35 odpowiedzi

  1. Witam,robiłam właśnie po raz drugi krem z whisky i teraz jak i za pierwszym razem,w trakcie łączenia ze śmietaną krem się rozwarstwia. Może podpowiesz dlaczego tak się dzieje? Masa czekoladowa była wystudzona.
    Dodam,że korzystam z przepisów na biszkopty i dripy z tej strony i jestem bardzo zadowolona bo wszystko super opisujesz 🙂

  2. Witam. Krem wyszedł pyszny, konsystencja była dobra (był gładki i jednolity) Schłodzony wyjęłam z lodówki żeby położyć na tort i przy nakładaniu łyżką było widać że jest zważony:( Co mogło być przyczyną?

  3. Szkoda czasu i pieniędzy na ten krem. Czekolada z Wedla 30% kakao. Śmietanka 36% Łowicz. Krem po połączeniu składników się rozwarstwiał. Co mogło być przyczyną nie wiem. W smaku pyszny lecz puszczał płyn. Nie użyłem go do przełożenia tortu. Osobiście nie polecam.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy