fbpx

Mus z whisky

Mus z bourbonem lub jak kto woli, mus z whisky, powstał specjalnie do tortu musowego Angels Envy, który wymyśliłam po wizycie w destylarni whiskey Angels Envy w Kentucky.

Mamy już w Akademii bardzo popularny krem z whiskey – na bazie czekolady. Tym razem chciałam wykonać coś lżejszego, musowego. Mus z bourbonem jest na bazie śmietany, leciutki i znacznie przyjemniejszy w teksturze i konsystencji. Oczywiście można użyć innego alkoholu i dopasować mus do własnego upodobania. Ja przygotowałam go do tortu musowego, ale nada się równie dobrze do tortów tradycyjnych.

Przy okazji komponowania tortu musowego przygotowałam też deserki z resztek: na dno pucharków włożyłam biszkopt pomarańczowy, posypałam posiekanymi podpieczonymi migdałami, polałam syropem klonowym i na taki spód wyłożyłam mus z whisky. Idealne, lekkie, smakowite połączenie na lato – dla dorosłych, rzecz jasna. Wyjątkowo smakował panom!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miarka, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Rózga, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus whisky

 

Mus z whisky

Mus whisky

Magda Kubiś
Mus z bourbonem whisky jest na bazie śmietany. Leciutki i przyjemny w teksturze i konsystencji. 
porcje 1 forma fi18

Składniki
  

  • 50 g żółtek jaj kurzych ~3
  • 50 g mleka
  • 50 g śmietanki kremówki (1) 36%
  • 50 g syropu klonowego lub 40 g cukru brązowego
  • 50 g whiskey
  • 250 g śmietanki kremówki (2)
  • 9 g żelatyny
  • 45 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Żółtka wymieszać rózgą.
  • Mleko i śmietankę (1) podgrzać w rondelku.
  • Dodajemy syrop klonowy. Jeżeli zastępujemy syrop klonowy cukrem, dodajemy go w tym momencie.
  • Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z palnika.
  • Gorącym roztworem zalewamy żółtka ciagle mieszając aż wszytko się ładnie połączy.
  • Dodajemy whisky.
  • Śmietankę (2) ubijamy na 3/4.
  • Łączymy z masą jajeczną. Wymieszać i przelać do rękawa cukierniczego.
  • Lekko stężałym, ale ciagle lejącym się musem, przekładamy tort.

Jak zrobić mus whisky

Mus whisky
Mleko i śmietankę (1) podgrzać w rondelku. Dodajemy syrop klonowy. Jeżeli zastępujemy syrop klonowy cukrem, dodajemy go w tym momencie.
Mus whisky
Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z palnika.
Mus whisky
Żółtka wymieszać rózgą.
Mus whisky
Gorącym roztworem zalewamy żółtka ciagle mieszając aż wszytko się ładnie połączy, a masa lekko zgęstnieje.
Mus whisky
Dodajemy whisky.
Mus z whisky
Śmietankę (2) ubijamy na 3/4.
Mus whisky
Łączymy z masą jajeczną.
Mus whisky
Przelewamy do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić deserki w kubeczkach

Deserki w kubeczkach to chyba najszybszy i najprostszy sposób na deser!

Do tych deserków użyłam:

Do nasączenia użyłam naturalnego syropu klonowego, który był leżakowany w beczkach po burbonie – ma niesamowity smak! Idealnie podkręcił on smak deserków!

deserki w kubeczkach
Pokruszony biszkopt pomarańczowy.
deserki w kubeczkach
Posiekane migdały.
deserki w kubeczkach
Syrop klonowy.
deserki w kubeczkach
Mus z whisky
Mus z whisky

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musu można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Zrobiłam 2 wersje musu whisky. W pierwszej użyłam syropu klonowego, w drugiej wersji syrop klonowy zastąpiłam brązowym cukrem. Obie wersje są smaczne, jednak wersja z syropem klonowym jest mało słodka.
  • Mus z whisky – do niego użyłam mojego ulubionego burbona (Amerykańska whisky na bazie kukurydzy) marki Angels Envy. Mąż groził rozwodem ale ostatecznie udobruchany został świetnymi deserkami, które zrobiłam na bazie tego musu. Jeżeli nie chcecie ryzykować i się rozwodzić, spokojnie możecie zastąpić tą whisky jakąkolwiek inną. Pamiętajcie jednak, że smak musu będzie zależny od smaku whisky, której użyjecie. Świetny wybór whisky znajdziecie w sklepie online Dom Whisky.

Mus z whisky
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus z whisky

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale