fbpx

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy – tradycja i podstawa, ale w nowym wydaniu. Do masy nie dodałam kakao, a prawdziwą czekoladę, więc w efekcie osiągnęłam biszkopt prawdziwie czekoladowo pomarańczowy. Poza tym jest dokładnie taki, jaki powinien być biszkopt: nie za suchy i nie za mokry, nie za puszysty i nie za ciężki, stabilny, ale lekki, elastyczny, ale dający solidne wsparcie kremom i dekoracjom.

W pierwszej wersji zrobiłam ten biszkopt na bazie czekolady pomarańczowej, więc ma on świetny charakterystyczny aromat. Oczywiście smak ten można zmodyfikować, używając innej czekolady. Mój biszkopt pomarańczowy idealnie pasował do kremu whisky i pomarańczowej żelki, ale następnym razem nie zawaham się użyć czekolady w innym smaku i skomponować jej z innymi dodatkami.

Biszkopt pomarańczowy ma też w składzie maślankę, więc jest mięciutki, wilgotny, zarazem lekki i stabilny. Będzie świetną bazą pod tort musowy, ale i w tradycyjnym dobrze sobie poradzi. Bardzo polecam biszkopt czekoladowo pomarańczowy i jego inne – czekające na odkrycie – odsłony!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Rant, Robot planetarny lub ręczny, Rondelek, Rózga, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
Biszkopt pomarańczowy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na biszkopt pomarańczowy

 

biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy

Magda Kubiś
Biszkopt pomarańczowy jest dokładnie taki, jaki powinien być biszkopt: nie za suchy i nie za mokry! Ma też w składzie maślankę, więc jest mięciutki, wilgotny, zarazem lekki i stabilny. Będzie świetną bazą pod tort musowy, ale i w tradycyjnym dobrze sobie poradzi!
porcje 1 fi 18cm (h 5cm)

Składniki
  

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru kryształu
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 125 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje
 

  • Mąkę i sodę przesiać.
  • Masło z cukrem i cukrem brązowym utrzeć na puszystą masę.
  • Do utartego masła dodawać kolejno jajka, czekając aż każde się ładnie połączy z masą zanim dodamy następne.
  • Dodać rozpuszczoną czekoaldę.
  • Dodać przesianą mąkę.
  • Kiedy masa się ładnie połączy i nie będzie grudek, dodać maślankę. Dobrze wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec do suchego patyczka w 170C, około 30 minut.

Jak zrobić biszkopt pomarańczowy

biszkopt czekoladowo-pomarańczowy
Miękkie masło wrzucić do misy robota. Dodać cukier brązowy..
biszkopt czekoladowo pomarańczowy
i cukier kryształ.
Biszkopt pomarańczowy
Dodać jajka i dobrze wymieszać masę, aż się połączy.
biszkopt czekoladowy
Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.
biszkopt czekoladowy
Zebrać masę z boków miski.
biszkopt pomarańczowy
Dodać przesianą mąkę z sodą.
Biszkopt pomarańczowy
Opcjonalnie, dla podkręcenia smaku, można dodać parę kropel pomarańczowego ekstraktu.
biszkopt pomarańczowy
Dodać maślankę.
biszkopt pomarańczowy
Masę dobrze wymieszać.
smarowidło do blach
Przygotować formę do pieczenia.
Biszkopt pomarańczowy
Przełożyć ciasto. Piec do suchego patyczka (około 30 min) w 170C (350F).
biszkopt czekoladowo-pomarańczowy
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na blacie aż lekko przestygnie, około 10 minut.
Biszkopt pomarańczowy
Blaszkę przewrócić do góry nogami na kratkę.
Biszkopt pomarańczowy
Biszkopt studzimy "do góry nogami".

Przydatne uwagi

Biszkopt pomarańczowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

biszkopt pomarańczowy pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale