Szukaj

Biszkopt pomarańczowy

Biszkopt pomarańczowy – tradycja i podstawa, ale w nowym wydaniu. Do masy nie dodałam kakao, a prawdziwą czekoladę, więc w efekcie osiągnęłam biszkopt prawdziwie czekoladowo pomarańczowy. Poza tym jest dokładnie taki, jaki powinien być biszkopt: nie za suchy i nie za mokry, nie za puszysty i nie za ciężki, stabilny, ale lekki, elastyczny, ale dający solidne wsparcie kremom i dekoracjom.

W pierwszej wersji zrobiłam ten biszkopt na bazie czekolady pomarańczowej, więc ma on świetny charakterystyczny aromat. Oczywiście smak ten można zmodyfikować, używając innej czekolady. Mój biszkopt pomarańczowy idealnie pasował do kremu whisky i pomarańczowej żelki, ale następnym razem nie zawaham się użyć czekolady w innym smaku i skomponować jej z innymi dodatkami.

Biszkopt pomarańczowy ma też w składzie maślankę, więc jest mięciutki, wilgotny, zarazem lekki i stabilny. Będzie świetną bazą pod tort musowy, ale i w tradycyjnym dobrze sobie poradzi. Bardzo polecam biszkopt czekoladowo pomarańczowy i jego inne – czekające na odkrycie – odsłony!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na biszkopt pomarańczowy

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 biszkopt fi18 h5

kategoria

Biszkopt

Biszkopt pomarańczowy

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g masła
  • 50 g cukru kryształu
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 80 g czekolady mlecznej pomarańczowej
  • 125 ml maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Mąkę i sodę przesiać.
  2. Masło z cukrem i cukrem brązowym utrzeć na puszystą masę.
  3. Do utartego masła dodawać kolejno jajka, czekając aż każde się ładnie połączy z masą zanim dodamy następne.
  4. Dodać rozpuszczoną czekoladę.
  5. Dodać przesianą mąkę.
  6. Kiedy masa się ładnie połączy i nie będzie grudek, dodać maślankę. Dobrze wymieszać.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec do suchego patyczka w 170 C, około 30 minut.

Jak zrobić biszkopt pomarańczowy

Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-01
Miękkie masło wrzucić do misy robota. Dodać cukier brązowy...
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-02
i cukier kryształ.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-03
Dodać jajka i dobrze wymieszać masę, aż się połączy.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-04
Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-05
Zebrać masę z boków miski.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-06
Dodać przesianą mąkę z sodą.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-07
Opcjonalnie, dla podkręcenia smaku, można dodać parę kropel pomarańczowego ekstraktu.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-08
Dodać maślankę.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-09
Masę dobrze wymieszać.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-10
Przygotować formę do pieczenia.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-11
Przełożyć ciasto. Piec do suchego patyczka (około 30 min) w 170C (350F).
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-12
Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić na blacie aż lekko przestygnie, około 10 minut.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-13
Blaszkę przewrócić do góry nogami na kratkę.
Akademia Tortu - Biszkopt pomarańczowy-14
Biszkopt studzimy "do góry nogami".

Przydatne uwagi

  • Do tego przepisu użyłam ogólnodostępnej w USA czekolady pomarańczowej firmy Lindt. Do przepisu na biszkopt czekoladowo-pomarańczowy świetnie nada się czekolada pomarańczowa Callebaut.
  • Czekoladę pomarańczową można zamienić na zwykłą czekoladę mleczną bez konkretnego smaku.
  • Cukier brązowy można zamienić na kryształ, chociaż z brązowym na prawdę fajnie smakuje.
  • Dla podkręcenia smaku dodałam też 3 kropelki pomarańczowego olejku eterycznego firmy Young Living. Spokojnie można go zastąpić ekstraktem z pomarańczy. Dodatkowo można też dodać otartą skórkę z pomarańczy, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, bakalie itp.
  • Ten biszkopt czekoladowy idealnie będzie się również nadawał do rzeźbienia tortów 3D i antygrawitacyjnych a także do monoporcji i tortów musowych.
  • Z tej ilości ciasta otrzymałam biszkopt fi18 o wysokości 5cm. Do przygotowania blaszki do pieczenia używam smarowidła do blach.

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Smarowidło do blach
Smarowidło do blach

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Narzedzia do dekoracji tortów
Podstawowe narzędzia do dekoracji tortów

Przypnij na pinterest

Biszkopt pomarańczowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt pomarańczowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe