Jak zrobić czekoladę plastyczną

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Czekolada plastyczna ma wszechstronne zastosowanie w dekoracji tortów. Jak sama nazwa wskazuje, czekolada plastyczna jest elastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do modelowania figurek. Z czekolady plastycznej można również stworzyć czekoladowe kwiaty, kokardy i wiele innych ozdób. Idealnie nadaje się nie tylko do modelowania figurek ale też do pokrycia tortu! Jej zastosowania ogranicza jedynie wyobraźnia!

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat użycia czekolady plastycznej w dekoracji tortów? Zobacz naszą sesję na żywo z Renatą Martyna, w której pokazała podstawy pracy z czekoladą plastyczną – kliknij TUTAJ.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jakich użyć materiałów.
Jak zrobić czekoladę plastyczną.
Jak przechowywać czekoladę plastyczną.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Przepis na czekoladę plastyczną

 

Czekolada plastyczna

Składniki
  

  • 100 g białej czekolady lub surogatu typu Wilton Candy Melts
  • 40 g syropu glukozowego lub kukurydzianego (corn syrop)

Instrukcje
 

  • Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy aby pozbyć się grudek.
  • Syrop lekko podgrzewamy. Syrop powinien mieć tę samą temperaturę co rozpuszczona czekolada.
  • Dodajemy syrop do rozpuszczonej czekolady i powoli, lekko mieszamy tylko do momentu aż składniki się połączą. 
  • Czekoladę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy aż stężeje, po czym wyrabiamy. Czekolada plastyczna jest gotowa, kiedy uzyskujemy gładką masę bez grudek.

Uwagi

Zbyt długie mieszanie po dodaniu syropu, zwarzy czekoladę.
Czekoladę najlepiej zabarwić dodając barwnika w żelu do syropu kukurydzianego.
Czekoladę plastyczną najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie wyschła. 
 

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Przydatne uwagi

  • Czekolada plastyczna idealnie nadaje się do powlekania tortów. Jest dobrą alternatywą do powlekania tortów masą cukrową.
  • Aby użyć czekolady plastycznej do obłożenia tortu, trzeba zrobić to metodą panelową.
  • Czekolada plastyczna bardzo dobrze „przyjmuje” struktury w niej odbite poprzez matryce silikonowe.
  • Barwienie czekolady plastycznej nie jest proste – o tym jak to zrobić opowiadała Renata Martyna w jednej z naszych sesji na żywo.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Zdjęcia użytkowników

Korzystałeś z tego tutorialu? Dodaj Swoje zdjęcie do galerii!

Brak dodanych zdjęć.

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czekoladę plastyczną pin

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Darmowe konto

Ważne: Po wypełnieniu formularza na podany email wyślemy link do aktywacji konta. Nie możesz znaleźć e-maila? Sprawdź SPAM, folder OFERTY, SPOŁECZNOŚCI, INNE. Pliku nie będzie można pobrać dopóki email nie zostanie zweryfikowany!

[pmpro_signup submit_button="Pobierz plik!" level="15" redirect="referrer"]