fbpx
Jak zrobić czekoladę plastyczną

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Czekolada plastyczna ma wszechstronne zastosowanie w dekoracji tortów. Jak sama nazwa wskazuje, czekolada plastyczna jest elastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do modelowania figurek. Z czekolady plastycznej można również stworzyć czekoladowe kwiaty, kokardy i wiele innych ozdób. Idealnie nadaje się nie tylko do modelowania figurek ale też do pokrycia tortu! Jej zastosowania ogranicza jedynie wyobraźnia!

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat użycia czekolady plastycznej w dekoracji tortów? Zobacz naszą sesję na żywo z Renatą Martyna, w której pokazała podstawy pracy z czekoladą plastyczną – kliknij TUTAJ.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jakich użyć materiałów.
Jak zrobić czekoladę plastyczną.
Jak przechowywać czekoladę plastyczną.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Przepis na czekoladę plastyczną

 

Czekolada plastyczna

Składniki
  

  • 100 g białej czekolady lub surogatu typu Wilton Candy Melts
  • 40 g syropu glukozowego lub kukurydzianego (corn syrop)

Instrukcje
 

  • Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy aby pozbyć się grudek.
  • Syrop lekko podgrzewamy. Syrop powinien mieć tę samą temperaturę co rozpuszczona czekolada.
  • Dodajemy syrop do rozpuszczonej czekolady i powoli, lekko mieszamy tylko do momentu aż składniki się połączą. 
  • Czekoladę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy aż stężeje, po czym wyrabiamy. Czekolada plastyczna jest gotowa, kiedy uzyskujemy gładką masę bez grudek.

Uwagi

Zbyt długie mieszanie po dodaniu syropu, zwarzy czekoladę.
Czekoladę najlepiej zabarwić dodając barwnika w żelu do syropu kukurydzianego.
Czekoladę plastyczną najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie wyschła. 
 

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Przydatne uwagi

  • Czekolada plastyczna idealnie nadaje się do powlekania tortów. Jest dobrą alternatywą do powlekania tortów masą cukrową.
  • Aby użyć czekolady plastycznej do obłożenia tortu, trzeba zrobić to metodą panelową.
  • Czekolada plastyczna bardzo dobrze „przyjmuje” struktury w niej odbite poprzez matryce silikonowe.
  • Barwienie czekolady plastycznej nie jest proste – o tym jak to zrobić opowiadała Renata Martyna w jednej z naszych sesji na żywo.
  • Aby przykleić poszczególne części z masy cukrowej –  masę wystarczy lekko zwilżyć wodą. Można do tego użyć pędzelka lub zwilżonej chusteczki. Masę pocieramy w miejscach, które chcemy przykleić, aż masa zacznie być lepka. Klej spożywczy jest zbędny!
  • Do przygotowania figurek z masy cukrowej bardzo pomocne są atrapy tortów. Atrapa styropianowa wielkości tortu, na którym będzie ustawiona figurka, pomoże nam ją przygotować w odpowiednim rozmiarze. Dzięki atrapie będziemy widzieć jak duża lub mała powinna być.
  • Figurek ani ozdób z masy cukrowej nie przechowujemy w lodówce!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czekoladę plastyczną pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

8 odpowiedzi

    1. Mozna zatopić w galaretce. Oblożyć tort śmietanowy – czy masz na msyśli tort otynkowany śmeitaną? Jezeli tak to raczej nie, bo tynk ze śmietany będzie za miękki. Smietana nie rozpuści czekolady ale nie bedzie to ładnie wygladać. Zerknij tutaj dlaczego https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
      Aby obłożyć czekoladą plastyczną tort można to zrobić metodą panelową – https://akademiatortu.pl/tutoriale/panelowanie-tortu/

  1. Zrobiłam czekoladę z tych proporcji ale w momencie wyrabiania ona totalnie się pokruszyła i nie była to gładka masa. Rozpadała się w palach. Co mogło się stać że jest taki efekt?
    I jeszcze jedno pytanie, w momencie jak przedobrzymy z syropem i wyjdzie za luźna masa to jak ją usztywnić? Dodać więcej roztopionej czekolady?

    1. Nie można przedobrzyć z syropem – trzeba użyć odpowiednich proporcji. Kiedy się pokruszyła? Bo po odleżeniu ona się pokruszy, wtedy trzeba ja w rękach wrobić i rozbić grudki – od ciepła rąk się roztopi i będzie gładka masa po wyrobieniu.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »