Jak zrobić czekoladę plastyczną

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Czekolada plastyczna ma wszechstronne zastosowanie w dekoracji tortów. Jak sama nazwa wskazuje, czekolada plastyczna jest elastyczna, dzięki czemu świetnie nadaje się do modelowania figurek. Z czekolady plastycznej można również stworzyć czekoladowe kwiaty, kokardy i wiele innych ozdób. Idealnie nadaje się nie tylko do modelowania figurek ale też do pokrycia tortu! Jej zastosowania ogranicza jedynie wyobraźnia!

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat użycia czekolady plastycznej w dekoracji tortów? Zobacz naszą sesję na żywo z Renatą Martyna, w której pokazała podstawy pracy z czekoladą plastyczną – kliknij TUTAJ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jakich użyć materiałów.
Jak zrobić czekoladę plastyczną.
Jak przechowywać czekoladę plastyczną.

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Przepis na czekoladę plastyczną

 

Czekolada plastyczna

Składniki
  

  • 100 g białej czekolady lub surogatu typu Wilton Candy Melts
  • 40 g syropu glukozowego lub kukurydzianego (corn syrop)

Instrukcje
 

  • Czekoladę roztopić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej.
  • Rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy aby pozbyć się grudek.
  • Syrop lekko podgrzewamy. Syrop powinien mieć tę samą temperaturę co rozpuszczona czekolada.
  • Dodajemy syrop do rozpuszczonej czekolady i powoli, lekko mieszamy tylko do momentu aż składniki się połączą. 
  • Czekoladę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy aż stężeje, po czym wyrabiamy. Czekolada plastyczna jest gotowa, kiedy uzyskujemy gładką masę bez grudek.

Notes

Zbyt długie mieszanie po dodaniu syropu, zwarzy czekoladę.
Czekoladę najlepiej zabarwić dodając barwnika w żelu do syropu kukurydzianego.
Czekoladę plastyczną najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie wyschła. 
 
Keyword Czekolada plastyczna
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić czekoladę plastyczną

Przydatne uwagi

  • Czekolada plastyczna idealnie nadaje się do powlekania tortów. Jest dobrą alternatywą do powlekania tortów masą cukrową.
  • Aby użyć czekolady plastycznej do obłożenia tortu, trzeba zrobić to metodą panelową.
  • Czekolada plastyczna bardzo dobrze „przyjmuje” struktury w niej odbite poprzez matryce silikonowe.
  • Barwienie czekolady plastycznej nie jest proste – o tym jak to zrobić opowiadała Renata Martyna w jednej z naszych sesji na żywo.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czekoladę plastyczną pin

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu