Szukaj

Gdzie przechowywać papier waflowy

Czym jest i jak przechowywać papier waflowy? Jest to jadalny papier najczęściej zrobiony z mąki ziemniaczanej lub ryżowej. Papieru waflowego można użyć do zrobienia różnych dekoracji na tort takich jak kwiaty, pióra, skrzydeła i wielu innych ozdób. Jest jednym z moich ulubionych materiałów do dekoracji tortów!

Jeżeli jednak nie zadbamy o nasz papier waflowy, to po czasie skruszeje i nie będzie się nadawał do użycia. Jak więc o niego zadbać aby przedłużyć jego użyteczność? Jak przechowywać papier waflowy w prawidłowy sposób? Jest to stosunkowo proste. Woda czy wilgoć nie idą w parze z papierem waflowym – nadmierna ilość wody go zdeformuje, a w najgorszym wypadku nawet rozpuści. Jednak ta sama woda pomoże przedłużyć użyteczność papieru waflowego – jeżeli oczywiście zrobimy to poprawnie i z głową…

Jak przechowywać papier waflowy

Potrzebne akcesoria:

  1. Plastikowe pudełko, o rozmiarze trochę większym od rozmiaru kartek papieru waflowego jaki mamy. Ja do tego celu mam pudełko z Ikea.
  2. Kubek lub inny plastikowy bądź szklany pojemnik.
  3. Ręcznik papierowy.
  4. Folia spożywcza.

Papier wkładamy do pudełka, tak by się swobodnie zmieścił.

Jak przechowywać papier waflowy

Lekko moczymy ręcznik papierowy i wkładamy do kubka. Kubek umieszczamy w pudełku tak by papier waflowy w nim umieszczony nie stykał się z ręcznikiem papierowym.

Jak przechowywać papier waflowy

Górę pudełka zakrywamy folią spożywczą i zamykamy pudełko.

Jak przechowywać papier waflowy

Woda zawarta w zwilżonym ręczniku papierowym, będzie w pudełku z czasem parowała i nawilżała papier waflowy. Działa to jak odżywka. W ten sam sposób można też przywrócić skruszały papier waflowy do stanu używalności.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Jak przechowywać papier waflowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe