Szukaj

Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Jak łączyć smaki w torcie? Które smaki kremów do tortu do siebie pasują? Kombinacje smakowe to najczęściej poruszany temat na naszej grupie na Facebooku. W związku z niezliczoną ilością pytań jak łączyć ze sobą kremy do tortów składamy wszystko w całość – przecież ostateczne smaki tortów to dla nas najważniejsza kwestia. W jednym miejscu znajdziesz sprawdzone i ulubione kombinacje smakowe Subskrybentów Akademii Tortu. Znajdziesz tutaj nie tylko sprawdzone połączenia kremów do tortów i deserów takich jak monoporcje czy torty musowe, ale także linki do przepisów! Każda nazwa kremu to link i bezpośrednim odnośnikiem do przepisu. Smaki kremów, a co za tym idzie smaki tortów to sprawa priorytetowa! Zaczynamy!

Dobry tort zaczyna się od biszkoptu. Zanim przejdziesz do niezawodnych połączeń kremów sprawdź jak przyrządzić bezbłędne ciasto biszkoptowe i jak nasączyć biszkopt! Smaki tortów zapewne są pierwszym tematem, jaki poruszacie z klientem – wybór biszkoptu i nasączenia też ma na nie wpływ. 

Zerknijcie też do naszego Przewodnika po rodzajach kremów cukierniczych. Nie obawiajcie się eksperymentowania, ale nie róbcie tego w ostatniej chwili. Smaki tortów najlepiej testować w domowym zaciszu 😉

Przejdź do sekcji

Przepisy na idealny biszkopt

biszkopt z olejem
Idealnie wilgotny biszkopt z olejem
Tradycyjny biszkopt bez proszku
Najlepszy przepis na tradycyjny biszkopt bez proszku

Sprawdź jeszcze nasze przepisy na tynk pod masę cukrową i będziesz gotowy, żeby zapoznać się z łączeniem różnych smaków kremów. Dobrze przygotowany tynk to podstawa zdobienia tortu masą cukrową. Jak wybrać ten idealny dowiesz się z naszego poradnika “Który tynk jest najlepszy pod masę cukrową”. Smaki tynków również mają zasadniczy wpływ na smaki tortów!

Przepisy na tynk do tortu

Oszukany ganache z białej czekolady
„Oszukany” ganache z białej czekolady
Krem 3m
Krem 3M
krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache

Nasze sprawdzone
smaki kremów do tortu

Przejdźmy wreszcie do łączenia smaków w torcie. Poniżej przedstawiamy zestawienie najlepszych i sprawdzonych połączeń kremów do tortów przez Subskrybentów Akademii Tortu. 

A kiedy zdecydujesz się już na konkretne smaki kremów do tortu, zerknij na nasz tutorial p.t.: Jak przełożyć tort kremem. Osobiście wszystkie torty składam w rancie 🙂

Smak ananasowy

Ananasowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Karmelowy
Kokosowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem
Smak bananowy

Bananowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Oreo
Orzechowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Smak borówkowy

Borówkowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Limonkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
Smak brzoskwiniowy

Brzoskwiniowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Jeżynowy
Kawowy
Malinowy
Smak cytrynowy

Cytrynowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Limonkowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy
Smak czekoladowy

Czekoladowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Smak czereśniowy

Czereśniowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Smak gruszkowy

Gruszkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Korzenny
z alkoholem
Żurawinowy
Smak hibiskusowy

Hibiskusowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Smak jabłkowy

Jabłkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
z alkoholem
Żurawinowy
Smak jeżynowy

Jeżynowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kawowy
Limonkowy
Mango
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
Smak karmelowy

Karmelowy

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Kawowy
Pomarańczowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Żurawinowy
Smak kawowy

Kawowy

Dobrze komponuje się z:

Karmelowy
Malinowy
Orzechowy
Pistacjowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
Smak kokosowy

Kokosowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Mango
Truskawkowy
Wiśniowy
z alkoholem
Smak korzenny

Korzenny

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Pomarańczowy
z alkoholem
Żurawinowy
Smak limonkowy

Limonkowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Cytrynowy
Mango
Miętowy
Truskawkowy
Smak malinowy

Malinowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kokosowy
Pistacjowy
z alkoholem
Smak mango

Mango

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Kokosowy
Limonkowy
Malinowy
Truskawkowy
z alkoholem
Smak miętowy

Miętowy

Dobrze komponuje się z:

Cytrynowy
Czekoladowy
Limonkowy
Malinowy
Oreo
Truskawkowy
z alkoholem
Smak Oreo

Oreo

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
z alkoholem
Smak orzechowy

Orzechowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Karmelowy
Kawowy
z alkoholem
Smak pistacjowy

Pistacjowy

Dobrze komponuje się z:

Malinowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Smak pomarańczowy

Pomarańczowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kokosowy
Korzenny
Waniliowy / Śmietankowy
Żurawinowy
Smak porzeczkowy

Porzeczkowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Karmelowy
Kawowy
Oreo
Orzechowy
z alkoholem
Smak truskawkowy

Truskawkowy

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Kawowy
Mango
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Smak waniliowy

Waniliowy / Śmietankowy

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy
Smak wiśniowy

Wiśniowy

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
Smak z alkoholem

z alkoholem

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Kawowy
Malinowy
Pomarańczowy
Smak żurawinowy

Żurawinowy

Dobrze komponuje się z:

Gruszkowy
Karmelowy
Korzenny
Pomarańczowy
z alkoholem

A jakie są Twoje ulubione smaki tortów? Co Twoi klienci najczęściej zamawiają? Podziel się z nami w komentarzach! 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Rodzaje kremów cukierniczych
Rodzaje kremów cukierniczych 
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

90 Responses

      1. Zastanawiam się nad połączeniem – dolna warstwa krem z białej czekolady plus żelka truskawkowa lub jagodowa ewentualnie malina ( takie owoce mam do dyspozycji) a druga warstwa krem hibiskusowy. Będzie ok? I który z tych trzech owoców wg Pani najlepiej zagra

  1. Dzień dobry. Planuję zrobić tort : biszkopt karmelowy , krem śmietankowo – serowy (śmietanka plus serek śmietankowy) , 3 przełożenia góra i dół krem plus banan w słonym karmelu , środek krem plus chrupiąca posypka ( orzechy plus wafelki plus czekolada) tort będzie obkładamy masą cukrową. Mam pytanie , czy do środkowego przełożenia można dodać lemonkurd ? Z góry dziękuję za odpowiedź .

  2. Chcialbym przelozyc tort kremem z bitej smietany i mascarpone, a rant i tynk z kremu maslanego z biala czekolada. Obawiam sie bedzie zbyt duza roznica w konsystencji. Krem smietankowy najlepszy jest wg mnie prosto z lodowki, ale ten z czekolady jest wtedy sztywny.

  3. Witam,
    Planuję zrobić tort klasyczny z kremem z białej czekolady + żelka truskawkowa, krem oreo i nie wiem czy będzie do tego pasować np. konfitura z czarnej porzeczki bądź konfiturą truskawkową? Czy warto jeszcze nasączyć czymś tort?

    1. Krem z białej czekolady pasuje do wszystkich innych 🙂 Chociaż zrobiłbym chyba raczej mus z białej aby teksturą paswował do musu z ananasa. Do jutra będzie u nas na stronie przepis na mus z białej czekolady – zerknij na stronę z przepisami jutro 🙂

  4. Mam problem, mam biszkopt na trzy przełożenia. Siostra kocha kokos i borówkę, chciałabym by wszystko pasowało. Myślałam o kremie kokosowym + mus borowkowy z żelka borówkową i jeszcze jeden krem. Ale nie wiem jak to ugryźć żeby smaki się nie zgubiły. Proszę o pomoc!

  5. Dzień dobry, chciałam zrobić tort. Pierwszy raz:). Wymyśliłam trzy warstwy ( od dolu)
    1. Masa z mascarpone, śmietanki i roztopionej czekolady + wiśnie
    2. Masa z mascarpone i śmietanki z kawałkami czekolady
    3. Śmietanka + brzoskwinie
    Czy może być?

  6. Witam, zamierzam zrobić tort, krem hibiskusowy, żelka malinowa i krem śmietankowy do tego tynk z mlekiem w proszku(z tym mi sie najlepiej pracuje).Czy to wszystko pasuje do siebie? I do tego różowy drip i kupione makaroniki.

  7. Witaj. Chce zrobic tort na urodziny córeczki. Wymyśliłam sobie takie warstwy: krem czekoladowy z nutella -truskawkowy -biala czekolada z domowym dżemem brzoskwiniowym albo może zamiast tego smietankowy z dżemem brzoskwiniowym?? Czy może Pani coś doradzić? Pozdrawiam!

  8. Dzień dobry. Mam robić tort z kajmakiem/krówką.Myślałam nad tym połączeniem:
    1. Śmietana+mascaropne+kajmak (dół)
    2. Śmietana+mascaropne+ ciemna czekolada (Góra)
    3. Śmietana+mascaropne+owoce czarnej porzeczki z żelatyną. (Środek)
    Niestety ma być słodki i dość ciężki. Boje się, że będzie za mdły z samym kajmakiem i czekoladą. Czy czarna porzeczka byłaby okej? A może ma Pani inne sprawdzone połączenie?

  9. Czy. Lepsze połączenie będzie :
    Na dole żelka czereśniowa i krem śmietanowy, a u góry krem z białej czekolady. Czy może żelka borówkowa, krem z białej czekolady i u góry krem śmietanowy. Chcę coś lekkiego na te upały. A czy pasuje do tego biszkopt kakaowy?

  10. Proszę o radę, chciałabym na urodziny syna zrobić tort z masą brzoskwiniową, czy mogę go połączyć z musem z mango i z musem z białej czekolady ? Jaka chrupka bądź żelka by pasowała? Czy to ma szansę się udać?

  11. Witam, czy takie połączenie smaków zda egzamin? 🙂
    1. Pierwsze przełożenie (dół) – chrupka z nerkowców + mus czekoladowy
    2. (środek) – mus borówkowy + żelka borówkowa
    3. (góra) – krem kinder

    Czy jednak w dolnej warstwie postawić na jakiś neutralny krem lub taki sam jak w górnej warstwie (krem kinder). Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

  12. Jakie kremy pasują do kremu budyniowego?🙂bo chcę jedno przełożenie zrobić kremem budyniowym,a pomiędzy tym kremem będzie galaretka malinowa o 2cm mniejsza niż biszkopt i nie wiem co jeszcze pasuje do tego😉

    1. Zalezy o jakim smaku masz krem budyniowy? Jak waniliowy to wszytko będzie do niego pasowało. Ja jednak zastanowiłabym się bardziej jakiej tekstury krem będzie do niego pasował… Krem budyniowy jest z tych „cięższych” więc żaden mus nie będzie do niego pasował. Raczej inne kremy o podobnej teksturze, czyli budyniowe lub maślane ewentualnie na bazie mascarpone.

  13. Hej Hej,
    planuje zrobić czekoladowy tort z kremem oreo, zelka truskawkowa, chrupka oreo i kremem smietankowym. Wyszly mi cienkie blaty wiec mysle o dodatkowym pietrze.
    Jaki krem/mus/cokolwiek bedzie do tego najlepiej pasowac?
    Mysle o kremie cytrynowym, zeby przelamac slodycz, chociaz z drugiej strony to tort dla dzieci i moze im sie nie spodobac.
    A co ze slonym karmelem?

  14. Witam. Robię tort na jasnym biszkopcie. Planuje zrobić chrupkę, na to krem z mascarpone i śmietanki z kawałkami wiśni, druga warstwa to flużelina wiśniowa i krem z mascarpone śmietanki i kawałkami czekolady , trzecia warstwa krem Kinder bueno. Będzie pasowało ?

  15. Planuje zrobić tort czekoladowy. Moje pytanie czy biszkopt czekoladowy z waszego przepisu mogę połączyć z musem czekoladowym? Jeśli tak to jakie jeszcze przełożenia (2) będą do tego pasowac?
    Czy lepiej do czekoladowego biszkoptu zrobić inne niż czekoladowe przełożenia? Martwię się żeby tort nie wyszedł zbyt słodki czy mdły. Bardzo proszę o pomoc

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe