Przyjęłaś zamówienie na tort, ustaliłaś z klientem smaki tortu, zaprojektowałaś jego wygląd teraz czas na to aby ustalić plan działania!
Kiedy upiec biszkopt na tort? Jak rozplanować pracę nad tortem? Czy pieczesz jeden tort tygodniowo, czy dziesięć, pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dobrze zorganizowany czas pracy pozwoli Ci nie tylko na szybkie i sprawne przygotowanie wypieku ale też na spędzenie czasu z rodziną.
Poniżej przedstawię Wam moją, przykładową oś czasu dekoracji tortu. Uczyłam się na swoich błędach jak rozplanować pracę nad tortem i teraz w zasadzie nie zdarzają mi się już chwile kompletnej paniki. Pamiętaj jednak, że jest to tylko przykładowe rozłożenie pracy nad tortem. Kiedy zdarzy Ci się dostać zamówienie w ostatniej chwili – nie panikuj! Większość babeczek czy tortów można zrobić w ciągu kilkunastu godzin.
Przejdź do sekcji
Od czego zacząć pracę nad tortem?
Gratulacje! Znalazłaś inspirację na tort i wiesz już jak chcesz aby wyglądał – uwierz mi, to połowa sukcesu! I to jest właśnie moment, by zastanowić się jak rozplanować pracę nad tortem. Na początek należy ustalić jakiej wielkości tortu potrzebujesz, tak aby nie zabrakło dla żadnego gościa. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przewodnika! Od tego jak duży będzie Twój tort, zależeć będzie parę rzeczy, takich jak rozmiar podkładu pod tort, ilość potrzebnych podkładów (jeżeli będzie to piętrowy tort lub z ukrytym piętrem), ilość i rodzaj kremów do przełożenia blatów biszkoptu a także ilość potrzebnej masy cukrowej do powleczenia tortu i przygotowania figurek czy innych dekoracji z masy cukrowej. Oczywiście zaraz po tym zdecyduj, kiedy upiec biszkopt na tort.
Jak rozplanować pracę nad tortem
Przygotuj dekoracje
Upiecz biszkopt
Przełóż kremami
Otynkuj tort kremem
Powlecz tort masą, udekoruj
Przygotowanie dekoracji
Dekoracje z masy cukrowej
Kwiaty, figurki, toppery, a nawet płaskorzeźby z masy cukrowej można przygotować z wielodniowym wyprzedzeniem. Wystarczy je tylko zabezpieczyć przed wilgocią i kurzem. W szczególności kwiaty z masy cukrowej trzeba chronić przed wilgocią bo od niej „zwiędną”. Najbezpieczniej jest przechować ozdoby z masy cukrowej, wkładając je do kartonu i zostawić w suchym miejscu. Ozdób z masy cukrowej nie trzeba przechowywać w lodówce!
Dekoracje z papieru waflowego
Dekoracje z papieru waflowego też można przygotować parę dni, a nawet tygodni przed wydaniem tortu! Tutaj również wystarczy je tylko zabezpieczyć przed zakurzeniem. Jeżeli masz kartki papieru waflowego, który skruszał – nie wyrzucaj! Przeczytaj nasz wpis na Blogu o tym jak przechowywać papier waflowy.
Dekoracje z izomaltu
Dekoracje z izomaltu również można przygotować z wyprzedzeniem. Tak jak w przypadku ozdób z masy cukrowej, izomalt nie lubi wilgoci. Najlepiej jest go przechować w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku lub worku strunowym z umieszczoną w środku paczuszką silica, która idealnie pochłania wilgoć. Więcej na temat izomaltu dowiecie się z naszej sesji na żywo z Beatą Khoo.
Wydruki na masie cukrowej
Wydruki na papierze cukrowym, potocznie zwane „opłatkiem” skruszeją jeżeli pozostawimy je niezabezpieczone. Nie oznacza to, że nie można ich wcześniej przygotować, wręcz przeciwnie! Jak przechować wydruk na masie cukrowej zależeć będzie od tego w jaki sposób będzie on użyty do dekoracji tortu. Jeżeli będzie on naklejony na masę cukrową jako stojący topper, to przechowujemy go tak jak dekoracje z masy cukrowej opisane wyżej. Jeżeli jednak będziemy wydruk naklejać na bok tortu, czyli finalnie nie będzie on płaski, to przechowujemy go w szczelnie zamkniętym worku strunowym, bez dopływu powietrza. Nie możemy dopuścić do wyschnięcia wydruku, ponieważ połamie się on nam przy próbie naklejania go pod kątem, na bok tortu.
Kiedy upiec biszkopt na tort?
Gdy zastanawiamy się nad tym, jak rozplanować pracę nad tortem, myśl o biszkopcie pojawia się od razu. Kiedy upiec biszkopt na tort?
Biszkopt najlepiej jest upiec 4 lub 3 dni przed wydaniem tortu. Przestudzony biszkopt owijamy szczelnie folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. W zależności od nawału pracy, biszkopt można upiec z wyprzedzeniem i zamrozić – o tym jak poprawnie to zrobić dowiesz się TUTAJ. Pamiętaj, że najlepiej pracuje się na schłodzonym cieście! Po kilku latach doświadczenia w pieczeniu, w zasadzie przestajemy się już zastanawiać nad, kiedy upiec biszkopt na tort
Zdarzy się pewnie niejeden raz, że usłyszysz „jak to można jeść taki stary tort!”. W przeciwieństwie do placka, tort przełożony kremami musi się „przegryźć”. Uwierz mi, tort najlepiej smakuje 2-3 dni po przełożeniu kremami! Nie wierzysz? Przetestuj sama 🙂
Przygotowanie kremów do tortu
Kiedy przygotować kremy do przełożenia tortu? To zależy od ich rodzaju.
Niektóre kremy, takie jak te z dodatkiem różnego rodzaju rozpuszczonych cukierków, najlepiej jest przygotowywać dzień przed przekładaniem biszkoptu – w jednym dniu rozpuszczamy cukierki w śmietance, zostawiamy na noc w lodówce do schłodzenia i na drugi dzień ubijamy.
Kremy z serkiem mascarpone, kremy typu chantilly, musy, przygotowujemy w tym samym dniu, w którym planujemy nimi przełożyć biszkopt.
Kremy maślane, maślane na bezie szwajcarskiej, kremy maślane typu russel, można przygotować dzień przed przełożeniem nimi ciasta.
Przekładanie tortu kremem
W zależności od rodzaju kremów, którymi przełożyliśmy biszkopt, tort musi mieć odpowiedni czas, aby karmy się ustabilizowały. Kremy, żelki, frużeliny i nasączony ponczem biszkopt potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin chłodzenia. Przełożony kremami biszkopt musi się osiąść zanim będziemy go tynkować kremem. Tego procesu nie można przyspieszać bo grozi to przysłowiową bułą. Więcej na ten temat napisała Justyna Kowal, w jednym z wpisów na naszym Blogu.
Tynkowanie tortu
Kremy maślane i ganache do tynkowania tortu można przygotować wcześniej.
Kremy maślane, takie jak krem na bezie szwajcarskiej czy krem na bazie mleka skondensowanego, można przygotować nawet miesiąc wcześniej i zamrozić. Wystarczy zamrożony krem wyjąć dzień wcześniej, aby do tynkowania był już odpowiedniej konsystencji.
Jeżeli tort będziemy tynkować ganache, czy to z ciemnej czekolady czy ganache z białej czekolady, każdy można również przygotować wcześniej. Ganache do tynkowania powinien mieć konsystencję pasty, więc najlepiej jest go przygotować dzień przed tynkowaniem tortu i pozostawić na blacie do wystygnięcia. Ganache można również zamrozić.
Powlekanie masą, dekoracja
Zanim zaczniemy powlekać tort masą cukrową, musi on być otynkowany odpowiednim kremem – takim, który nadaje się pod masę cukrową. O tym, czym otynkować tort pod masę cukrową przeczytasz TUTAJ. Obojętnie, czy wolisz tradycyjnie powlec tort masą cukrową, czy może preferujesz metodę panelową, zrób to dzień przed wydaniem tortu, tak aby mieć wystarczająco czasu na nałożenie dekoracji i ewentualne poprawki.
Dekorujesz tort żywymi kwiatami? Zobacz naszą sesję na żywo z ekspertem florystyki, Gretą Szymkowiak; w której szczegółowo omówiła jak i kiedy najlepiej to zrobić.
Teraz widzisz już, że nie taki diabeł straszny, jak go malują! Myślę, że każdy z nas powinien mieć swoją własną metodę na to, jak rozplanować pracę nad tortem.
63 Responses
Pytanie tylko ile dni tort jest zdatny do spozycia po wydaniu przyu takim harmonogramie?
ja zawsze piekę biszkopt 3 dni przed, i 3 lub 2 dni przed robię kremy. Z reguły są zjadane w dniu wydania, ale bywa różnie i … obawiam się nie tyle o smak, co o świeżość i bezpieczeństwo.
Na pewno nie krócej niż data przydatności do spożycia produktów użytych do kremów.
To jest przykładowa kolejność pracy. Każdy tort można wykonać, jak ktoś woli lub musi, szybciej.
A jeśli w kremie są świeże owoce też można tak wcześnie zrobić tort?
To jest przykładowa kolejność. Zawsze trzeba dopasować do swoich potrzeb i tego ile ma się czasu na wykonanie. Osobiście nie robię tortów ze Świerzymi owocami z obawy że mogą się zepsuć czy puścić sok…
Witam mam pytanie czy jeśli tort mam oblozony kremem z śmietany i mascarpone to gdy będzie udekorowany mtylkami 3d z opłatka waflowego to one nie zmiękną za bardzo na drugi dzień?
Raczej tak. Opłatek szybko chłonie wilgoć. Możesz przetestować – odłóż troche kremu do miski, połóż na nim motylka i zobacz jak będzie wyglądał na drugi dzień…
Tak, mogą zmięknąć i opaść, szczególnie jak będą bezpośrednio położone na tynku śmietanowym, najlepiej jest je posmarować czekoladą lub tynkiem maślanym w miejscu, gdzie będzie się stykać ze śmietaną, żeby nie opadły i nie zmiękły 🙂
Czy znajdę u was przepis na tort bezmleczny?
Niestety, nie mamy 🙁
Czy wystudzone ganache można trzymać w lodówce przez noc I nie będzie potem problemów z otynkowaniem jak I z samym ganache?
Po przygotowaniu ni trzymaj w lodówce. Zostaw na blacie do wystygnięcia. Zobacz na stronie przepisu https://akademiatortu.pl/przepisy/ do ganache jest więcej informacji na ten temat.
Super harmonogram P. Magda i cenne wskazówki. Tak właśnie robię i zawsze wychodzi przepysznie i pięknie. Dziekuje
Ciesze się! 🙂
Witam
Tort dziś (czwartek) przez pomylkę przełożyłam kremem śmietanowym, ale jest dopiero jest na poniedziałek. Czy nie zepsuje się do tego czasu? Dodam, że jest otynkowany.
Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję
B.
Nie, nie powinien jeżeli będzie przechowywany w lodówce 🙂
Tak, jest cały czas w lodówce w temperaturze 1C. Dziękuję Ci bardzo ????
Mam pytanie… Mój tort będę serwować gościom w niedziele, a kremem ze śmietany i mascarpone przekładać dzień wcześniej czyli w sobotę rano, natomiast tynkować tym samym kremem będę w sobotę czyli tego samego dnia co przekładanie tylko ze wieczorem. To czy mogę cały krem ze śmietany i mascarpone zrobić za jednym razem rano czy lepiej cześć do przełożenia ubić rano a cześć do tynkowania wieczorem? I czy jeśli na wierzch chce dać świeże maliny i borówki w dniu serwowania to czy one się przykleja na krem którym będę tynkować dzień wcześniej? Mam nadzieje ze dobrze to wyjaśniłam 😉
Jeżeli zrobisz cały krem razem to może się „rozejść” do wieczora w misce. Nie ryzykowałabym, zrobiłabym osobno do tynkowania osobno do przekładania, żeby ten drugi nie stał. Jak krem zastygnie to może być cieżko „przykleić” do niego owoce. Owoce położyłabym zaraz po tynkowaniu -tort będzie w lodówce im się nic nie stanie.
Dziekuje bardzo za odpowiedz! 🙂
Witam mam problem tort miał być na czwartek a ja przez pomylk zrobiłam na wtorek. Krem malinowy, oreo, śmietaną z maskarpone z żelka przekładane w niedzielę a tynk z masła i mleka w poniedziałek wtorek włożyłam kwiaty zabezpieczone folią. Czy ten tort przetrwa? Czy nie ryzykować, że może być popsuty?
Czy dzień przed wydaniem tortu można położyć opłatek na tynk miły way?
Tak, zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/oplatek-z-nadrukiem-na-tort/
Został mi krem maślany z mlekiem kondensowanym i chce go użyć do dekoracji, dekoracje chce wykonać jutro , jak go przechować na nastepny dzień?
Ja używać będziesz na 2gi dzień, to najlepiej na blacie – nic mu nie będzie przez noc. Jeżeli wolisz, to w lodówce. Wtedy musisz wyjąć wcześniej parę godzin aby mógł dojść do temperatury pokojowej. W obu przypadkach miksujesz robotem parę minut aby masa znów była gładka.
Witam czy tort szwardzwaldzki na bazie bitej śmietany wytrzyma 2 dni w chłodziarce ( przełożony i obłożony)
Nie powinno być problemu.
Czym najlepiej otynkować tort, który będzie wieziony przez ok. półtorej godziny (ganache, krem na bezie szwajcarskiej, krem maślany na bezie włoskiej? I kiedy najlepiej zrobić krem oraz jak po obłożeniu przechowywać do momentu wyjazdu?
Ganache czekoladowy. Wiele informacji na temat bezpiecznego przewozu tortów znajdziesz tutaj: https://akademiatortu.pl/tutoriale/transport-tortu/
Mam ten sam problem. A próbowałaś bez termoobiegu ale ciut wyższą temperaturę? Trzeba wyczuć piekarnik. Nie załamuj się ja swój nowy już pól roku testuję. Biszkopt już wiem jak muszę ustawić (niższa temperatura, bez termo, i dłużej piec) – testowanie na makaronikach znów będę robić niedługo. Tym razem chcę dać na matę z 4 i testować ustawienia aż wyczuję. W razie gdyby ciagle nie było to, to jednorazowo zmarnują się te 4 sztuki …
A kiedy kłaść na tort dekoracje z masy cukrowej? Również dzień wcześniej? Nie zmiękną one w lodówce przez tak długi czas?
Nic im nie będzie, jeżeli będą dobrze wysuszone wcześniej.
Kiedyś była tu taka piękna grafika co, kiedy i ile dni wcześniej 🙈 gdzie ona uciekła? Moja kochana biblio tortowa, oddajcie ją! 😂❤️
Już 🙂
Tort z jakim kremem jest najbardziej trwały, tzn. może być jak najdłużej przechowywany?
Maślanym lub ganache.
Witam. Będę robić tort komunijny, który będzie zjedzony w niedzielę. Chciałabym zrobić masę na bazie mascarpone i czy na taką masę mogę położyć masę cukrową? Czy taki tort może zawierać w sobie świeże owoce czy lepiej mrożone? Akurat będzie w pełni sezon na truskawki i takich owoców chciałabym użyć do środka. Czy lepiej nie ryzykować?
Osobiście wolę przygotować frużelinę. Boję się używania siwych owoców bo nigdy nie wiadomo co się z nimi może w środku stać. Odnośnie tynku, to nie, taki pod masę się nie nadaje. Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/czym-otynkowac-tort-pod-mase-cukrowa/
Ile może stać tort z truskawkami w środku z mascarpone o śmietaną 36 ?
Wszystko zależy od tego jak świeże są owoce. osobiście nie robię tortów że świeżymi owocami więc trudno mi doradzić.
Czy gdy zrobiłam w środę przełożenia,a w czwartek tynk w piątek odbiór to nic się nie zepsuje ,stoi cały czas w lodówce no Frost? Jest tam kilka pokrojonych świeżych truskawek zaznaczę że są w musie truskawkowym?
Nie powinno się nic stać.
Jeśli biszkopt został nasączony i przełożnony w poniedziałek, otynkowany we wtorek, w środę zostanie położona masa cukrowa, to czy w piątek będzie zdatny do spożycia, jeśli przechowywany jest w lodówce?
Teoretycznie tak. Ale zależy czy masz w środku świeże owoce? Bo to może być problem…
Dzień dobry, wszedzie szukam informacji, ale kazde źródło podaje inaczej. Jesli wykonam krem na smietanie i mascarpone przełożę nim tort tak jak w harmonogramie to ile czasu on bedzie przydatny do spożycia? Oczywiscie dzien po przelozeniu tort bedzie tynkowany. Niektore zrodla podają, ze torty z bitą śmietaną zachowują swiezosc 6h po odebraniu z cukierni.. Czy dodanie zelatyny lub mascarpone wydłuży „przydatność” śmietanki?
Tort przełożony kremem na śmietanie może spokojnie postać w lodowce pare dni. Nie wiem skąd wiadomości, że tylko 6h! Zobacz datę przydatności do spożycia śmietanki i mascarpone, którego do kremu użyjesz – krem, jeszcze z dodatkiem cukru który jest konserwantem, przechowywany w lodówce, na pewno nie będzie miał krótszej daty spożycia, niż ta oznaczona na opakowaniu śmietanki czy mascarpone.
Jeżeli masz poprawne proporcje śmietanki i mascarpone, żelatyna nie będzie Ci w tym kremie potrzeba. Tutaj mascarpone jest stabilizatorem kremu. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Dzień dobry,
Przełożyłam dziś tort kremem mascarpone+śmietanka+mrożone/odsączone maliny oraz kremem z białej czekolady+żelka malinowa. Widzę w komentarzach, że panie nie robią tortów ze świeżymi owocami z obawy przed ich poparciem się. Tort ma być na niedzielę (rodzina, znajomi), e nie chciałabym aby sie nie udał. Czy jest szansa, ze owoce wytrzymają?
Pozdrawiam
Wszystko zależy od tego jak świeże były owoce. Jeżeli dobre, to nic im nie powinno być. Tort przełóż i otynkuj dobrze, żeby nie było dostępu powietrza do środka tortu.
Dzień dobry po pierwsze dziękuję za tak świetną stronę z cennymi informacjami 🙂 pytanko czy jeżeli dzień wcześniej przełożę tort kremem, otynkuje masą maslaną i położę na to masę cukrową plastyczną własnej roboty (ma być w kształcie pilkai nożnej )to czy w lodówce mi do następnego dnia ta masa plastyczna na torcie nie popęka? To mój pierwszy taki tort dla syna. Mogę tą mase plastyczną zrobic dzień wcześniej za nim obłożę tort? to porzechowac w lodówce czy poza? Pozdrawiam 🙂
Tort powleczone masa cukrową może stać w lodowce bez problemu. Jeżeli robisz masę pierwszy raz to zdecydowanie zrób ją dzień wcześniej albo na pierwszy raz kup gotową, może być prościej 😉
Dzień dobry, mam zamówienie na tort w środku z musem malinowym. Niestety z uwagi na święta tort będzie odebrany w niedziele rano ale na uroczystość w poniedziałek. Czy jeśli przyrządzę mus w sobotę i przełożę nim tort to nie zepsuje się do poniedziałku ? Najchętniej chciałabym zrobić dzisiaj tort, żeby w sobotę tylko zrobić krem maślany, a później otynkować i ozdobić. Ale obawiam się ,że od dziś do poniedziałku mus malinowy może się chyba zepsuć ?
Pozdrawiam
Jeżeli przygotujesz mus na puree z malink, które trzeba zagotować aby zrobić puree – nic musowi nie będzie. Nie ma prawa się nic zepsuć. Spokojnie możesz zrobić.
Witam. Mam dwa pytanie.
Jaki najlepszy będzie tynk do tortu śmietanowo czekoladowego pod dekoracje z papieru waflowego. ??
I czy jak jednego dnia otynkuje tort to muszę położyć odrazu ta dekoracje waflową czy mogę następnego dnia z 2h przed podaniem.
Nie chce by ta dekoracja się rozmyła.
Tynk zawsze albo na bazie kremu maślanego albo ganache. Tutaj mamy kolekcję przepisów na tynk: https://akademiatortu.pl/kat-przepisy/tynk-do-tortu/
Jaką dokładnie masz dekorację? Czy to wydruk? Jeżeli wydruk to czy jest na opłatku czy na masie cukrowej? Tutaj więcej o wydrukach: https://akademiatortu.pl/blog/oplatek-z-nadrukiem-na-tort/
Jest to wydruk rysunek z napisem na opłatku waflowym do samodzielnego wycinania w kształcie koła. Chce nałożyć ten wydruk na masę maślana ale nie wiem czy mogę odrazu jak położę masę czy muszę z 2h przed podaniem bo czytałam że ten wydruk z papieru waflowego się rozmywa.
Opłatek waflowy możesz bezpośrednio położyć na miękki jeszcze tynk maślany bądź ganache 🙂 Dociśnij, żeby dobrze przylegał, a wokół najlepiej jest zrobić jakieś rozetki, bo czasem waflowy opłatek lubi się wyginać. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Gdybyś miał tort w śmietanie, to wtedy najlepiej jest kłaść opłatek waflowy tak 2h przed podaniem.
A następnym razem polecam wydruki cukrowe 🙂 Są lepsze jakościowo, możesz kłaść też bezpośrednio na tynk, niczym się nie martwić, wytrzymuje tak długo na torcie, aż go nie zjesz 😀
Pani Magdo proszę o radę Robię tort na sobotę, w środę upiekłam Biszkopt w czwartek już przełożyłam kremem (śmietana, mascarpone, biała czekolada) na dole żelka malinowa p środku krem i powtykane świeże borówki, a na górze mus jagodowy Dzisiaj tynkuje (piątek) Czy ten tort do soboty wytrzyma z tymi świeżymi borówkami? 😬🥺
Jeśli owoce były świeże to nie powinno być problemu. Osobiście zawsze używam przetowrzonych owoców, w postaci frużeliny czy żelki…
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź Owoce teoretycznie były świeże aczkolwiek jaka drogę przebyły zanim trafiły do sklepu to ciężko powiedzieć To mój drugi tort więc doświadczenie zerowe 🙈 Będę się modlić żeby było ok 😄
Witam, chciałabym udekorować tort lizakami bezowymi oraz bezikami. Czy takie dekoracje mogą być ułożone na torcie dzień przed podaniem?
Jeśli są z naszego przepisu, nic im nie powinno być. Innych przepisów nie znam i po prostu nie wiem jak by się zachowały.