Szukaj

Jak rozplanować pracę nad tortem

Przyjęłaś zamówienie na tort, ustaliłaś z klientem smaki tortu, zaprojektowałaś jego wygląd teraz czas na to aby ustalić plan działania!

Kiedy upiec biszkopt na tort? Jak rozplanować pracę nad tortem? Czy pieczesz jeden tort tygodniowo, czy dziesięć, pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dobrze zorganizowany czas pracy pozwoli Ci nie tylko na szybkie i sprawne przygotowanie wypieku ale też na spędzenie czasu z rodziną.

Poniżej przedstawię Wam moją, przykładową oś czasu dekoracji tortu. Uczyłam się na swoich błędach jak rozplanować pracę nad tortem i teraz w zasadzie nie zdarzają mi się już chwile kompletnej paniki. Pamiętaj jednak, że jest to tylko przykładowe rozłożenie pracy nad tortem. Kiedy zdarzy Ci się dostać zamówienie w ostatniej chwili – nie panikuj! Większość babeczek czy tortów można zrobić w ciągu kilkunastu godzin.

Przejdź do sekcji

Od czego zacząć pracę nad tortem?

Gratulacje! Znalazłaś inspirację na tort i wiesz już jak chcesz aby wyglądał – uwierz mi, to połowa sukcesu! I to jest właśnie moment, by zastanowić się jak rozplanować pracę nad tortem. Na początek należy ustalić jakiej wielkości tortu potrzebujesz, tak aby nie zabrakło dla żadnego gościa. Skorzystaj z naszego sprawdzonego przewodnika! Od tego jak duży będzie Twój tort, zależeć będzie parę rzeczy, takich jak rozmiar podkładu pod tort, ilość potrzebnych podkładów (jeżeli będzie to piętrowy tort lub z ukrytym piętrem), ilość i rodzaj kremów do przełożenia blatów biszkoptu a także ilość potrzebnej masy cukrowej do powleczenia tortu i przygotowania figurek czy innych dekoracji z masy cukrowej. Oczywiście zaraz po tym zdecyduj, kiedy upiec biszkopt na tort. 

Jak rozplanować pracę nad tortem

Tydzień przed wydaniem
Przygotuj dekoracje
Figurki, kwiaty, wydruki, toppery
Tydzień przed wydaniem
4 dni przed wydaniem
Upiecz biszkopt
Przygotuj żelki i prażynki
4 dni przed wydaniem
3 dni przed wydaniem
Przełóż kremami
3 dni przed wydaniem
2 dni przed wydaniem
Otynkuj tort kremem
Większość kremów maślanych można przygotować wcześniej i zamrozić!
2 dni przed wydaniem
1 dzień przed wydaniem
Powlecz tort masą, udekoruj
1 dzień przed wydaniem

Przygotowanie dekoracji

Dekoracje z masy cukrowej

Kwiaty, figurki, toppery, a nawet płaskorzeźby z masy cukrowej można przygotować z wielodniowym wyprzedzeniem. Wystarczy je tylko zabezpieczyć przed wilgocią i kurzem. W szczególności kwiaty z masy cukrowej trzeba chronić przed wilgocią bo od niej „zwiędną”. Najbezpieczniej jest przechować ozdoby z masy cukrowej, wkładając je do kartonu i zostawić w suchym miejscu. Ozdób z masy cukrowej nie trzeba przechowywać w lodówce!

Dekoracje z papieru waflowego

Dekoracje z papieru waflowego też można przygotować parę dni, a nawet tygodni przed wydaniem tortu! Tutaj również wystarczy je tylko zabezpieczyć przed zakurzeniem. Jeżeli masz kartki papieru waflowego, który skruszał – nie wyrzucaj! Przeczytaj nasz wpis na Blogu o tym jak przechowywać papier waflowy.

Dekoracje z izomaltu

Dekoracje z izomaltu również można przygotować z wyprzedzeniem. Tak jak w przypadku ozdób z masy cukrowej, izomalt nie lubi wilgoci. Najlepiej jest go przechować w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku lub worku strunowym z umieszczoną w środku paczuszką silica, która idealnie pochłania wilgoć. Więcej na temat izomaltu dowiecie się z naszej sesji na żywo z Beatą Khoo.

Wydruki na masie cukrowej

Wydruki na papierze cukrowym, potocznie zwane „opłatkiem” skruszeją jeżeli pozostawimy je niezabezpieczone. Nie oznacza to, że nie można ich wcześniej przygotować, wręcz przeciwnie! Jak przechować wydruk na masie cukrowej zależeć będzie od tego w jaki sposób będzie on użyty do dekoracji tortu. Jeżeli będzie on naklejony na masę cukrową jako stojący topper, to przechowujemy go tak jak dekoracje z masy cukrowej opisane wyżej. Jeżeli jednak będziemy wydruk naklejać na bok tortu, czyli finalnie nie będzie on płaski, to przechowujemy go w szczelnie zamkniętym worku strunowym, bez dopływu powietrza. Nie możemy dopuścić do wyschnięcia wydruku, ponieważ połamie się on nam przy próbie naklejania go pod kątem, na bok tortu. 

Kiedy upiec biszkopt na tort?

Gdy zastanawiamy się nad tym, jak rozplanować pracę nad tortem, myśl o biszkopcie pojawia się od razu. Kiedy upiec biszkopt na tort?

Biszkopt najlepiej jest upiec 4 lub 3 dni przed wydaniem tortu. Przestudzony biszkopt owijamy szczelnie folią spożywczą i przechowujemy w lodówce. W zależności od nawału pracy, biszkopt można upiec z wyprzedzeniem i zamrozić – o tym jak poprawnie to zrobić dowiesz się TUTAJ. Pamiętaj, że najlepiej pracuje się na schłodzonym cieście! Po kilku latach doświadczenia w pieczeniu, w zasadzie przestajemy się już zastanawiać nad, kiedy upiec biszkopt na tort

Zdarzy się pewnie niejeden raz, że usłyszysz „jak to można jeść taki stary tort!”. W przeciwieństwie do placka, tort przełożony kremami musi się „przegryźć”. Uwierz mi, tort najlepiej smakuje 2-3 dni po przełożeniu kremami! Nie wierzysz? Przetestuj sama 🙂 

Przygotowanie kremów do tortu

Kiedy przygotować kremy do przełożenia tortu? To zależy od ich rodzaju.

Niektóre kremy, takie jak te z dodatkiem różnego rodzaju rozpuszczonych cukierków, najlepiej jest przygotowywać dzień przed przekładaniem biszkoptu – w jednym dniu rozpuszczamy cukierki w śmietance, zostawiamy na noc w lodówce do schłodzenia i na drugi dzień ubijamy.

Kremy z serkiem mascarpone, kremy typu chantilly, musy, przygotowujemy w tym samym dniu, w którym planujemy nimi przełożyć biszkopt.

Kremy maślane, maślane na bezie szwajcarskiej, kremy maślane typu russel, można przygotować dzień przed przełożeniem nimi ciasta.

Przekładanie tortu kremem

W zależności od rodzaju kremów, którymi przełożyliśmy biszkopt, tort musi mieć odpowiedni czas, aby karmy się ustabilizowały. Kremy, żelki, frużeliny i nasączony ponczem biszkopt potrzebuje od kilku do kilkunastu godzin chłodzenia. Przełożony kremami biszkopt musi się osiąść zanim będziemy go tynkować kremem.  Tego procesu nie można przyspieszać bo grozi to przysłowiową bułą. Więcej na ten temat napisała Justyna Kowal, w jednym z wpisów na naszym Blogu

Tynkowanie tortu

Kremy maślane i ganache do tynkowania tortu można przygotować wcześniej. 

Kremy maślane, takie jak krem na bezie szwajcarskiej czy krem na bazie mleka skondensowanego, można przygotować nawet miesiąc wcześniej i zamrozić. Wystarczy zamrożony krem wyjąć dzień wcześniej, aby do tynkowania był już odpowiedniej konsystencji. 

Jeżeli tort będziemy tynkować ganache, czy to z ciemnej czekolady czy ganache z białej czekolady, każdy można również przygotować wcześniej. Ganache do tynkowania powinien mieć konsystencję pasty, więc najlepiej jest go przygotować dzień przed tynkowaniem tortu i pozostawić na blacie do wystygnięcia. Ganache można również zamrozić.

Powlekanie masą, dekoracja

Zanim zaczniemy powlekać tort masą cukrową, musi on być otynkowany odpowiednim kremem – takim, który nadaje się pod masę cukrową. O tym, czym otynkować tort pod masę cukrową przeczytasz TUTAJ. Obojętnie, czy wolisz tradycyjnie powlec tort masą cukrową, czy może preferujesz metodę panelową, zrób to dzień przed wydaniem tortu, tak aby mieć wystarczająco czasu na nałożenie dekoracji i ewentualne poprawki.

Dekorujesz tort żywymi kwiatami? Zobacz naszą sesję na żywo z ekspertem florystyki, Gretą Szymkowiak; w której szczegółowo omówiła jak i kiedy najlepiej to zrobić.

Teraz widzisz już, że nie taki diabeł straszny, jak go malują! Myślę, że każdy z nas powinien mieć swoją własną metodę na to, jak rozplanować pracę nad tortem.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przydatne uwagi

  • Przy wydaniu tortu warto klientowi wręczyć kartkę z poradami o tym jak obchodzić się z tortem oraz jak kroić porcje.
  • Wydając klientowi mocno schłodzony tort (czytaj – skończony dzień przed wydaniem), zmniejszasz szanse jego uszkodzenia w trakcie transportu. Więcej informacji o tym, jak bezpiecznie przewozić tort znajdziesz TUTAJ.
  • Tort skończony dzień przed wydaniem = mniejszy stres i więcej czasu dla siebie!

A Ty masz swoją sprawdzoną metodę jak rozplanować pracę nad tortem? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

*Piękne zdjęcie w nagłówku: Ewa Wajs, Mielone Migdały, wykonanie Lucas Jagla Photography

Przypnij na pinterest

Jak rozplanować pracę nad tortem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

63 Responses

  1. Pytanie tylko ile dni tort jest zdatny do spozycia po wydaniu przyu takim harmonogramie?
    ja zawsze piekę biszkopt 3 dni przed, i 3 lub 2 dni przed robię kremy. Z reguły są zjadane w dniu wydania, ale bywa różnie i … obawiam się nie tyle o smak, co o świeżość i bezpieczeństwo.

    1. To jest przykładowa kolejność. Zawsze trzeba dopasować do swoich potrzeb i tego ile ma się czasu na wykonanie. Osobiście nie robię tortów ze Świerzymi owocami z obawy że mogą się zepsuć czy puścić sok…

    1. Tak, mogą zmięknąć i opaść, szczególnie jak będą bezpośrednio położone na tynku śmietanowym, najlepiej jest je posmarować czekoladą lub tynkiem maślanym w miejscu, gdzie będzie się stykać ze śmietaną, żeby nie opadły i nie zmiękły 🙂

  2. Witam
    Tort dziś (czwartek) przez pomylkę przełożyłam kremem śmietanowym, ale jest dopiero jest na poniedziałek. Czy nie zepsuje się do tego czasu? Dodam, że jest otynkowany.
    Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję
    B.

  3. Mam pytanie… Mój tort będę serwować gościom w niedziele, a kremem ze śmietany i mascarpone przekładać dzień wcześniej czyli w sobotę rano, natomiast tynkować tym samym kremem będę w sobotę czyli tego samego dnia co przekładanie tylko ze wieczorem. To czy mogę cały krem ze śmietany i mascarpone zrobić za jednym razem rano czy lepiej cześć do przełożenia ubić rano a cześć do tynkowania wieczorem? I czy jeśli na wierzch chce dać świeże maliny i borówki w dniu serwowania to czy one się przykleja na krem którym będę tynkować dzień wcześniej? Mam nadzieje ze dobrze to wyjaśniłam 😉

    1. Jeżeli zrobisz cały krem razem to może się „rozejść” do wieczora w misce. Nie ryzykowałabym, zrobiłabym osobno do tynkowania osobno do przekładania, żeby ten drugi nie stał. Jak krem zastygnie to może być cieżko „przykleić” do niego owoce. Owoce położyłabym zaraz po tynkowaniu -tort będzie w lodówce im się nic nie stanie.

  4. Witam mam problem tort miał być na czwartek a ja przez pomylk zrobiłam na wtorek. Krem malinowy, oreo, śmietaną z maskarpone z żelka przekładane w niedzielę a tynk z masła i mleka w poniedziałek wtorek włożyłam kwiaty zabezpieczone folią. Czy ten tort przetrwa? Czy nie ryzykować, że może być popsuty?

    1. Ja używać będziesz na 2gi dzień, to najlepiej na blacie – nic mu nie będzie przez noc. Jeżeli wolisz, to w lodówce. Wtedy musisz wyjąć wcześniej parę godzin aby mógł dojść do temperatury pokojowej. W obu przypadkach miksujesz robotem parę minut aby masa znów była gładka.

  5. Czym najlepiej otynkować tort, który będzie wieziony przez ok. półtorej godziny (ganache, krem na bezie szwajcarskiej, krem maślany na bezie włoskiej? I kiedy najlepiej zrobić krem oraz jak po obłożeniu przechowywać do momentu wyjazdu?

      1. Mam ten sam problem. A próbowałaś bez termoobiegu ale ciut wyższą temperaturę? Trzeba wyczuć piekarnik. Nie załamuj się ja swój nowy już pól roku testuję. Biszkopt już wiem jak muszę ustawić (niższa temperatura, bez termo, i dłużej piec) – testowanie na makaronikach znów będę robić niedługo. Tym razem chcę dać na matę z 4 i testować ustawienia aż wyczuję. W razie gdyby ciagle nie było to, to jednorazowo zmarnują się te 4 sztuki …

  6. Witam. Będę robić tort komunijny, który będzie zjedzony w niedzielę. Chciałabym zrobić masę na bazie mascarpone i czy na taką masę mogę położyć masę cukrową? Czy taki tort może zawierać w sobie świeże owoce czy lepiej mrożone? Akurat będzie w pełni sezon na truskawki i takich owoców chciałabym użyć do środka. Czy lepiej nie ryzykować?

  7. Czy gdy zrobiłam w środę przełożenia,a w czwartek tynk w piątek odbiór to nic się nie zepsuje ,stoi cały czas w lodówce no Frost? Jest tam kilka pokrojonych świeżych truskawek zaznaczę że są w musie truskawkowym?

  8. Jeśli biszkopt został nasączony i przełożnony w poniedziałek, otynkowany we wtorek, w środę zostanie położona masa cukrowa, to czy w piątek będzie zdatny do spożycia, jeśli przechowywany jest w lodówce?

  9. Dzień dobry, wszedzie szukam informacji, ale kazde źródło podaje inaczej. Jesli wykonam krem na smietanie i mascarpone przełożę nim tort tak jak w harmonogramie to ile czasu on bedzie przydatny do spożycia? Oczywiscie dzien po przelozeniu tort bedzie tynkowany. Niektore zrodla podają, ze torty z bitą śmietaną zachowują swiezosc 6h po odebraniu z cukierni.. Czy dodanie zelatyny lub mascarpone wydłuży „przydatność” śmietanki?

    1. Tort przełożony kremem na śmietanie może spokojnie postać w lodowce pare dni. Nie wiem skąd wiadomości, że tylko 6h! Zobacz datę przydatności do spożycia śmietanki i mascarpone, którego do kremu użyjesz – krem, jeszcze z dodatkiem cukru który jest konserwantem, przechowywany w lodówce, na pewno nie będzie miał krótszej daty spożycia, niż ta oznaczona na opakowaniu śmietanki czy mascarpone.
      Jeżeli masz poprawne proporcje śmietanki i mascarpone, żelatyna nie będzie Ci w tym kremie potrzeba. Tutaj mascarpone jest stabilizatorem kremu. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/

  10. Dzień dobry,
    Przełożyłam dziś tort kremem mascarpone+śmietanka+mrożone/odsączone maliny oraz kremem z białej czekolady+żelka malinowa. Widzę w komentarzach, że panie nie robią tortów ze świeżymi owocami z obawy przed ich poparciem się. Tort ma być na niedzielę (rodzina, znajomi), e nie chciałabym aby sie nie udał. Czy jest szansa, ze owoce wytrzymają?
    Pozdrawiam

  11. Dzień dobry po pierwsze dziękuję za tak świetną stronę z cennymi informacjami 🙂 pytanko czy jeżeli dzień wcześniej przełożę tort kremem, otynkuje masą maslaną i położę na to masę cukrową plastyczną własnej roboty (ma być w kształcie pilkai nożnej )to czy w lodówce mi do następnego dnia ta masa plastyczna na torcie nie popęka? To mój pierwszy taki tort dla syna. Mogę tą mase plastyczną zrobic dzień wcześniej za nim obłożę tort? to porzechowac w lodówce czy poza? Pozdrawiam 🙂

  12. Dzień dobry, mam zamówienie na tort w środku z musem malinowym. Niestety z uwagi na święta tort będzie odebrany w niedziele rano ale na uroczystość w poniedziałek. Czy jeśli przyrządzę mus w sobotę i przełożę nim tort to nie zepsuje się do poniedziałku ? Najchętniej chciałabym zrobić dzisiaj tort, żeby w sobotę tylko zrobić krem maślany, a później otynkować i ozdobić. Ale obawiam się ,że od dziś do poniedziałku mus malinowy może się chyba zepsuć ?
    Pozdrawiam

  13. Witam. Mam dwa pytanie.
    Jaki najlepszy będzie tynk do tortu śmietanowo czekoladowego pod dekoracje z papieru waflowego. ??
    I czy jak jednego dnia otynkuje tort to muszę położyć odrazu ta dekoracje waflową czy mogę następnego dnia z 2h przed podaniem.
    Nie chce by ta dekoracja się rozmyła.

  14. Jest to wydruk rysunek z napisem na opłatku waflowym do samodzielnego wycinania w kształcie koła. Chce nałożyć ten wydruk na masę maślana ale nie wiem czy mogę odrazu jak położę masę czy muszę z 2h przed podaniem bo czytałam że ten wydruk z papieru waflowego się rozmywa.

    1. Opłatek waflowy możesz bezpośrednio położyć na miękki jeszcze tynk maślany bądź ganache 🙂 Dociśnij, żeby dobrze przylegał, a wokół najlepiej jest zrobić jakieś rozetki, bo czasem waflowy opłatek lubi się wyginać. Możesz to zrobić dzień wcześniej. Gdybyś miał tort w śmietanie, to wtedy najlepiej jest kłaść opłatek waflowy tak 2h przed podaniem.
      A następnym razem polecam wydruki cukrowe 🙂 Są lepsze jakościowo, możesz kłaść też bezpośrednio na tynk, niczym się nie martwić, wytrzymuje tak długo na torcie, aż go nie zjesz 😀

  15. Pani Magdo proszę o radę Robię tort na sobotę, w środę upiekłam Biszkopt w czwartek już przełożyłam kremem (śmietana, mascarpone, biała czekolada) na dole żelka malinowa p środku krem i powtykane świeże borówki, a na górze mus jagodowy Dzisiaj tynkuje (piątek) Czy ten tort do soboty wytrzyma z tymi świeżymi borówkami? 😬🥺

      1. Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź Owoce teoretycznie były świeże aczkolwiek jaka drogę przebyły zanim trafiły do sklepu to ciężko powiedzieć To mój drugi tort więc doświadczenie zerowe 🙈 Będę się modlić żeby było ok 😄

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe