Jak przygotować izomalt

Jak przygotować izomalt

Izomalt to cukier zastępczy wytwarzany z buraka cukrowego. Zachowuje prawie wszystkie właściwości fizyczne prawdziwego cukru, a ponadto ma wiele zalet, które wykorzystuje się w dekoracji tortów:

  1. W małym stopniu pochłania wilgoć.
  2. Długo zachowuje połysk i przejrzystość.

Wyglądem przypomina proszek do prania. Aby móc go użyć do przygotowania dekoracji cukierniczych, należy go najpierw przetopić.

Poniżej pokażę wam jak ja przygotowuję izomalt, żeby móc z niego zrobić dekoracje na tort.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Brak plików do pobrania.

Jak przygotować izomalt do ozdób cukierniczych

Do przetopienia izomaltu będzie wam potrzebny garnek i łyżka ze stali nierdzewnej. Do jego gotowania nie używamy żadnych naczyń, które maja porowatą powierzchnię np. garnka teflonowego czy drewnianej łyżki – mogą znajdować się na nich zanieczyszczenia, które przeniosą się do isomaltu i mogą zmienić jego kolor.

Z tych samych powodów do gotowania izomaltu używamy wyłącznie wody destylowanej. Gotowanie z wodą poprawia jego elastyczność.

Kuchenka indukcyjna jest najlepsza do przygotowania izomaltu, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło na powierzchni dna garnka. Jeżeli gotujemy go na kuchence gazowej, upewniamy się, że płomień nie wychodzi poza podstawę garnka. Płomienie wychodzące poza dno przypalą izomalt, który znajduje się na ściankach garnka, w rezultacie zmieniając jego kolor.

Nie gotujemy mniej niż 3 lb lub 1,350 kg izomaltu na raz. Gotowanie małych ilości powoduje powstawanie w mieszance gorących punktów, co może prowadzić do zżółknięcia masy.

Izomalt gotuje się do temperatury 167°C lub 333F. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z gotowaniem izomaltu, bardzo ważne jest żeby założyć rękawiczki, które można szybko zdjąć w razie gdyby izomalt prysnął. Jeszcze lepiej jest mieć przygotowaną miskę z lodowatą wodą, w którą można zanurzyć poparzoną dłoń. Idealny na oparzenia jest też olejek eteryczny z lawendy, taki jak ten.

Izomalt jest dostępny w sklepach z dekoracjami cukierniczymi takich jak PuderCukier, czy tych ze zdrową żywnością takich jak ten lub na Amazon.

Jak przygotować izomalt
Jednorazowo gotujemy nie mniej niż 3lb lub 1,350kg. Używamy tylko wody destylowanej.
Jak przygotować izomalt
Izomalt wsypujemy do stalowego garnka i dodajemy tylko tyle wody, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
Jak przygotować izomalt
Tak powinien wyglądać zaraz po dodaniu wody destylowanej.
Jak przygotować izomalt
Izomalt mieszamy sporadycznie.
Jak przygotować izomalt
Tak będzie wyglądał na początku topienia...
Jak przygotować izomalt
Jak przygotować izomalt
Kiedy zacznie się gotować...
Jak przygotować izomalt
Brzegi garnka "zmywamy" silikonowym pędzlem zamoczonym w wodzie destylowanej.
Jak przygotować izomalt
Wkładamy do garnka termometr cukierniczy...
Jak przygotować izomalt
Gotujemy aż osiągnie temperaturę 167°C lub 333F
Jak przygotować izomalt
Po czym natychmiast zanużamy dno garnka...
Jak przygotować izomalt
W misce z lodowatą wodą, aby zatrzymać gotowanie.
Jak przygotować izomalt
Odstawiamy izomalt na 10 minut do przestygnięcia.
Jak przygotować izomalt
Po czym wlewamy do silikonowych form.
Jak przygotować izomalt
Przestygnięty przekładamy do worka foliowego.
Jak przygotować izomalt
Tak przygotowany, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku, może być przechowywany do 2 lat.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli źle przetopimy izomalt, czyli nie doprowadzimy do odpowiedniej temperatury topnienia, po ostygnięciu izomalt będzie się lepił.
  • Kiedy potrzebny nam jest izomalt do zrobienia dekoracji, w zależności od tego ile nam potrzeba, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej w naczyniu silikonowym. Podgrzewamy go w interwałach 15-sekundowych, aż się roztopi wystarczająco by móc go przelać na matę lub do form silikonowych.
  • Nigdy nie przechowujemy izomaltu ani dekoracji z niego zrobionych w lodówce, ponieważ wilgoć ma na niego zły wpływ i może go zniszczyć.
  • Aby izomalt zachował połysk i aby uchronić go przed wilgocią, przygotowane dekoracje najlepiej spryskać jadalnym lakierem.
  • Izomalt można pomalować aerografem lub barwnikami w żelu, a nawet pudrami rozrobionymi w wódce. Można też go zabarwić kiedy lekko przestygnie. Do barwienia najlepiej nadają się barwniki do aerografu, ponieważ wtedy izomalt najlepiej zachowuje przezroczystość (wygląd szkła).

Przypnij na pinterest

Jak przygotować izomalt

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu