fbpx
Jak przygotować izomalt

Jak przygotować izomalt

Izomalt to cukier zastępczy wytwarzany z buraka cukrowego. Zachowuje prawie wszystkie właściwości fizyczne prawdziwego cukru, a ponadto ma wiele zalet, które wykorzystuje się w dekoracji tortów:

  1. W małym stopniu pochłania wilgoć.
  2. Długo zachowuje połysk i przejrzystość.

Wyglądem przypomina proszek do prania. Aby móc go użyć do przygotowania dekoracji cukierniczych, należy go najpierw przetopić.

Poniżej pokażę wam jak ja przygotowuję izomalt, żeby móc z niego zrobić dekoracje na tort.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak przygotować izomalt do ozdób cukierniczych

Do przetopienia izomaltu będzie wam potrzebny garnek i łyżka ze stali nierdzewnej. Do jego gotowania nie używamy żadnych naczyń, które maja porowatą powierzchnię np. garnka teflonowego czy drewnianej łyżki – mogą znajdować się na nich zanieczyszczenia, które przeniosą się do isomaltu i mogą zmienić jego kolor.

Z tych samych powodów do gotowania izomaltu używamy wyłącznie wody destylowanej. Gotowanie z wodą poprawia jego elastyczność.

Kuchenka indukcyjna jest najlepsza do przygotowania izomaltu, ponieważ równomiernie rozprowadza ciepło na powierzchni dna garnka. Jeżeli gotujemy go na kuchence gazowej, upewniamy się, że płomień nie wychodzi poza podstawę garnka. Płomienie wychodzące poza dno przypalą izomalt, który znajduje się na ściankach garnka, w rezultacie zmieniając jego kolor.

Nie gotujemy mniej niż 3 lb lub 1,350 kg izomaltu na raz. Gotowanie małych ilości powoduje powstawanie w mieszance gorących punktów, co może prowadzić do zżółknięcia masy.

Izomalt gotuje się do temperatury 167°C lub 333F. Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z gotowaniem izomaltu, bardzo ważne jest żeby założyć rękawiczki, które można szybko zdjąć w razie gdyby izomalt prysnął. Jeszcze lepiej jest mieć przygotowaną miskę z lodowatą wodą, w którą można zanurzyć poparzoną dłoń. Idealny na oparzenia jest też olejek eteryczny z lawendy, taki jak ten.

Izomalt jest dostępny w sklepach z dekoracjami cukierniczymi takich jak PuderCukier, czy tych ze zdrową żywnością takich jak ten lub na Amazon.

AkademiaTortu-Isomalt1
Jednorazowo gotujemy nie mniej niż 3lb lub 1,350kg. Używamy tylko wody destylowanej.
AkademiaTortu-Isomalt2-1
Izomalt wsypujemy do stalowego garnka i dodajemy tylko tyle wody, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku.
AkademiaTortu-Isomalt4-1
Tak powinien wyglądać zaraz po dodaniu wody destylowanej.
AkademiaTortu-Isomalt3
Izomalt mieszamy sporadycznie.
AkademiaTortu-Isomalt6
Tak będzie wyglądał na początku topienia...
AkademiaTortu-Isomalt7
AkademiaTortu-Isomalt8-1
Kiedy zacznie się gotować...
AkademiaTortu-Isomalt9-1
Brzegi garnka "zmywamy" silikonowym pędzlem zamoczonym w wodzie destylowanej.
AkademiaTortu-Isomalt12-1
Wkładamy do garnka termometr cukierniczy...
AkademiaTortu-Isomalt11-1
Gotujemy aż osiągnie temperaturę 167°C lub 333F
AkademiaTortu-Isomalt13-1
Po czym natychmiast zanużamy dno garnka...
AkademiaTortu-Isomalt14-1
W misce z lodowatą wodą, aby zatrzymać gotowanie.
AkademiaTortu-Isomalt15-1
Odstawiamy izomalt na 10 minut do przestygnięcia.
AkademiaTortu-Isomalt16-1
Po czym wlewamy do silikonowych form.
AkademiaTortu-Isomalt18-1
Przestygnięty przekładamy do worka foliowego.
AkademiaTortu-Isomalt19-1
Tak przygotowany, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub worku, może być przechowywany do 2 lat.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli źle przetopimy izomalt, czyli nie doprowadzimy do odpowiedniej temperatury topnienia, po ostygnięciu izomalt będzie się lepił.
  • Kiedy potrzebny nam jest izomalt do zrobienia dekoracji, w zależności od tego ile nam potrzeba, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej w naczyniu silikonowym. Podgrzewamy go w interwałach 15-sekundowych, aż się roztopi wystarczająco by móc go przelać na matę lub do form silikonowych.
  • Nigdy nie przechowujemy izomaltu ani dekoracji z niego zrobionych w lodówce, ponieważ wilgoć ma na niego zły wpływ i może go zniszczyć.
  • Aby izomalt zachował połysk i aby uchronić go przed wilgocią, przygotowane dekoracje najlepiej spryskać jadalnym lakierem.
  • Izomalt można pomalować aerografem lub barwnikami w żelu, a nawet pudrami rozrobionymi w wódce. Można też go zabarwić kiedy lekko przestygnie. Do barwienia najlepiej nadają się barwniki do aerografu, ponieważ wtedy izomalt najlepiej zachowuje przezroczystość (wygląd szkła).

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Jak przygotować izomalt

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

16 odpowiedzi

  1. Rada wyczytana na jednej z grup tortowych: dekoracje z izomaltu nie będą miały tych nieładnych pęcherzyków, jeśli będzie się je wylewać po przestygnięciu do 140st C 🙂

    1. Oprócz przygotowania izomaltu, czyli tego pierwszego przetopienia, nie używam juz termometru. Kiedy robie już dekoracje z izomaltu, wtedy przestudzam go lekko po podgrzaniu właśnie aby pozbyć się pęcherzy. Aby nie powstało więcej pęcherzy przy wylewaniu izomaltu do formy czy na matę, leje się go cienkim strumieniem. Używanie palnika na powierzchni izomaltu również pomaga pozbyć się pęcherzy.

  2. Dzień dobry, chce zrobić tort z taką dekoracją na górze, tylko obawiam się jak isomalt zachowuje się w kontakcie z masą śmietaną + mascarpone? Czy isomalt nie zacznie się rozpuszczać? Czy mogę umieścić na nim różyczki z takiej masy? Może moje pytanie jest banalne ,ale nigdy nie korzystałam z isomaltu. Dodam że chciałabym tort przygotować wieczorem, a podać go dopiero rano. Czy mogę umieścić dekoracje już wieczorem i przechowywać w lodówce?

    1. Izomalt matowieje i „rozpuszcza” się w kontakcie z wilgocią. Ozdoby z izomaltu najlepiej, w miarę możliwości, umieścić na torcie zaraz przed wydaniem ponieważ w lodowce mogą właśnie zmatowieć. Nie polecam ustawienia na kremie śmietana mascarpone – za wilgotny krem.

  3. mam za sobą pierwsze próby z izomaltem, pokochaliśmy się od pierwszego wejrzenia, jednak mam problem po wykonaniu dekoracji; Właściwie po kilku chwilach, jak już zastygnie, jest bardzo lepki w dotyku, przykleja się do wszystkich powierzchni, zostają na nim głębokie odciski palców. Jakby się rozpuszczał. Nawet mowy nie ma, aby go zapakować do woreczka i tak przechowywać, bo jest lepki. Jak dotąd używałam małych porcji, więc rozpuszczałam bez wody destylowanej, „chałupniczo”. Czy to może z tego wynikać? Czy może bez lakieru nic z tego nie będzie? piekę rekreacyjnie, a lakier jest wybitnie drogi.
    Czy może przyczyna jest jeszcze gdzie indziej???

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »