Szukaj

Opłatek z wydrukiem na tort

Torty okolicznościowe, te dla dzieci i dla dorosłych – często ozdabiane są figurkami lub ręcznie malowanymi postaciami z bajek i nie tylko. Bądźmy jednak szczerzy – nie wszyscy z nas mają talent do lepienia figurek czy ręcznego malowania. Czy to z braku talentu, czasu, czy funduszy – fajną alternatywą do ozdobienia tortu może być opłatek z nadrukiem. Zdecydowanym atutem dekoracji na tort z opłatka z wydrukiem jest szybkość jej wykonania – wystarczy zamówić jadalny nadruk na tort w odpowiednim rozmiarze i dekoracja gotowa! No prawie gotowa… O rodzajach opłatka z nadrukiem na tort i o tym, który do czego wybrać, opowie Wam nasza subskrybentka, Edyta Pałka!

Opłatek czy papier cukrowy?

Początkujących, opłatek z nadrukiem na tort może przyprawić o ból głowy. A to dlatego, że słowo „opłatek” w świecie dekoracji tortów używane jest zamiennie i w rzeczywistości może oznaczać zupełnie różne medium (materiał). Papier waflowy, papier jadalny, papier opłatkowy, czy zwyczajnie opłatek – wszystko to odnosi się do jednej i tej samej rzeczy. Jak by tego było mało, jest jeszcze papier cukrowy! Mimo różnych nazw, każdy nadaje się do jadalnych nadruków na tort. Każdy ma swoje wady i zalety i to one głównie zadecydują o tym, który do jakiego projektu najlepiej jest wybrać. 

Od lewej: opłatek 0,27mm, opłatek 0,60mm, opłatek cukrowy (papier cukrowy)

Opłatek z nadrukiem na tort z papieru waflowego

Papier waflowy to bardzo fajne medium, które można wykorzystać do wielu dekoracji tortowych. Papier waflowy najczęściej jest dostępny w dwóch grubościach: 0,27mm lub 0,6mm. Którego użyjecie do nadruku zależeć będzie od Waszego projektu.

Wydruki na papierze waflowym o grubości 0,27 mm lub 0,30 mm

Papier waflowy o grubości 0,27mm jest delikatny, łatwo się poddaje, łatwo się wycina, ale jest prawie przezroczysty. Najczęściej używany jest do kwiatów z papieru waflowego i tekstur. To właśnie na opłatku tej grubości lubię drukować motyle, albo układać go jak „tutu” naokoło tortu.

Wydruki na papierze waflowym o grubości 0,50 mm lub 0,60 mm

Grubszy papier waflowy, 0,50 mm lub 0,60 mm, jest idealny do drukowania ilustracji na torty. Jadalny nadruk na tort na tym opłatku jest gruby, mocny i nie prześwituje. To właśnie na opłatku waflowym grubości 0,5mm drukuję ilustracje na górę tortów. Na nim drukuję również postacie, które później wycinam malutkimi nożyczkami i naklejam na rozwałkowaną masę cukrową.

Największą zaletą wydruku na papierze opłatkowym jest to, że można położyć go na każdy rodzaj tynku – na tory otynkowane śmietaną, kremem maślanym czy ganache. Opłatek z papieru waflowego (szczególnie ten grubszy, 0,50 mm) jest sztywny, kruchy i łatwo się łamie. Często więc do jego zmiękczenia używa się specjalnego żelu do opłatków. Papier waflowy jest  dużo tańszy od papieru cukrowego. Artykuł o tym jak przechowywać papier waflowy znajdziesz na naszym Blogu.

Opłatek z nadrukiem na tort z papieru cukrowego

Papier cukrowy, opłatek cukrowy, opłatek na masie cukrowej – to znów różne określenia odnoszące się do tego samego materiału. Jest to cienka warstwa masy cukrowej, która sprzedawana jest najczęściej w arkuszach rozmiaru A4 o standardowej grubości. Każdy arkusz papieru cukrowego umieszczony jest na cieniutkiej folii. Na cukrowym papierze jadalnym można wydrukować wszystko!

Opłatek na tort z papieru cukrowego ma wiele zalet – jedną z nich jest jakość wydrukowanej ilustracji. Kolory drukowane na opłatku z masy cukrowej są dużo żywsze i dzięki temu jakość ilustracji jest dużo lepsza, niż ta na opłatku z papieru waflowego. To dzięki temu właśnie jadalny nadruk na tort na opłatku z masy cukrowej po prostu ładniej wygląda.

Opłatek z nadrukiem na tort z masy cukrowej najlepiej wycina się ostrym nożykiem lub skalpelem. Jadalne nadruki na tort ciekawiej będą się prezentować podklejone dodatkowo, cieniutko rozwałkowaną masą cukrową. Tak przygotowane ilustracje można nakleić bezpośrednio na torty otynkowane kremem maślanym, ganache czy obłożone masą cukrową. Nie kładziemy ich natomiast na kremy na basie śmietany, ponieważ ta je rozpuści!

Aby zrobić topper z wydrukiem na papierze cukrowym, trzeba je najpierw nakleić na grubo rozwałkowaną masę cukrową. Sztywne postacie wbijamy w tort za pomocą wykałaczek lub drewnianych patyczków. W przeciwieństwie do opłatka z papieru waflowego, jego dużą zaletą jest giętkość. Jadalny nadruk na tort na papierze cukrowym przechowujemy w szczelnie zamkniętym woreczku strunowym. Pozostawiony na powietrzu szybko wyschnie i skruszeje.

Opłatek z wydrukiem na tort

Jaki tynk na tort pod opłatek z nadrukiem?

Jadalny nadruk na tort na papierze opłatkowym można położyć na każdy rodzaj tynku. Wydruki położone na tynk ze śmietany a wydruki położone na tynk maślany czy czekoladowy ganache, po czasie różnić się jednak będą wyglądem. 

Wydruk na opłatku waflowym położony na tynk ze śmietany po czasie nabierze wilgoci i mogą się na nim pojawić nierówne, tłuste plamy. Niektórzy nakładają na wydruk na opłatku waflowym specjalnie do tego przeznaczony żel. Żel ten nadaje wydrukowanej, jadalnej ilustracji, mocnych kolorów i zabezpieczenia go przed zawilgoceniem. Jeżeli jednak nie posiadamy żelu, wtedy wydruk na opłatku waflowym najlepiej jest położyć na tort otynkowany śmietaną, około 2-3h przed podaniem tortu na stół. Zdarzało mi się jednak położyć wydruk na opłatku waflowym na tort w przeddzień wydania go klientowi! Nie było tragedii, na następny dzień ilustracja dzięki wilgoci nabierała wyraźniejszego koloru 😉

Jeżeli chodzi zaś o nakładanie opłatka waflowego na krem maślany to nie trzeba go niczym zabezpieczać, ładnie przylega do kremu. Czasem krawędzie opłatka lubią się odginać do góry, wystarczy je wtedy przytrzymać chwilę lub nałożyć w te miejsca workiem cukierniczym dekoracje z kremu, na przykład rozetki.

Wydruk na papierze cukrowym można nakładać na każdy rodzaj tynku oprócz śmietany. Śmietana rozpuści wydruk na papierze cukrowym!

Wydruk na papierze cukrowym można nakładać na każdy rodzaj tynku oprócz śmietany. Śmietana rozpuści wydruk na papierze cukrowym!

Jeżeli robisz wiele tortów z wydrukami cukrowymi warto jest zainwestować w drukarkę spożywczą. Zerknij na nasz artykuł odnośnie drukarek spożywczych – kliknij TUTAJ.

Jeżeli robisz wiele tortów z wydrukami cukrowymi warto jest zainwestować w drukarkę spożywczą. Zerknij na nasz artykuł odnośnie drukarek spożywczych – kliknij TUTAJ.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przypnij na pinterest

Opłatek z wydrukiem na tort

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

49 odpowiedzi

    1. Nigdy nie używam kleju – woda wystarczy. Uważaj, wystarczy minimalna ilość wody – chcesz aby masa zrobiła się klejąca, nie obciekała wodą. Opłatek (wydruk na masie) zawsze dotykaj suchymi rękoma żeby nie zaplami wydruku.

      1. Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 czy chcę przykleić ten opłatek waflowy na masę cukrową to w który dzień najlepiej zrobić takie dekoracje (myślałam o dekoracjach przyklejonych na cienką warstwę masy, w którą włożę wykałaczki i potem wbiję na gorę tortu)? Tort ma być na sobotę 🙂

  1. Dzień dobry, robię tort na sobotę, w piątek będę go tynkować tynkiem maslanym. Kiedy położyć opłatek waflowy? Mogę od razu w piątek jeśli dam też żel czy lepiej w sobotę? Czy w ogóle tynkować dopiero w sobotę? Z góry dziękuję!

  2. Dzień dobry 🙂 Mam gorąca prośbę o podpowiedź 🙂 Czy wydruk z masy cukrowej mogę przykleić bezpośrednio na tynk z ganachu z białej czekolady (bez podklejania na masie cukrowej?) Jeśli tak to czy mogę przykleić go samą wodą bezpośrednio po nalożeniu tynku na tort? Pierwszy raz będę przyklejać wydruki i nie wiem jak do tego sie zabrac 🙂

    1. Można przykleić bezpośrednio do świeżo nałożonego tynku, niczym wtedy się nie smaruje, on się sam przyklei. Jednak polecam podkleić cieniutko rozwałkowaną masą cukrową ponieważ wydruk dużo lepiej wtedy wyglada 😉

    2. Mam.podobny problem…a mozesz mi napisac jak robosz ten genach z bialej czekolady ? Moze juz robilas tego torta to prosze o wskazowki jak to nalozyc by bylo ok no I nie chciala bym.tego robic w osyatniej chwili a przynajmniej rano a tort pottzebny na wieczow…majac nadzieje ze nie rozplynie sie ten nadruk cukrowy.hyhh

  3. Dzień dobry. Robię tort z figurkami 3D z opłatkiem i masa cukrową. Kiedy najlepiej nakleić opłatki z postaciami na masę cukrowa? Czy tuż przed udekorowaniem tortu czy można parę dni wczesniej?

  4. Pierwszy raz bede nakladac na tort oplatek cukrowy ,juz wyczytalam ze nie moze byc polozony na tynku smietanowym wiec zrobie gore z czekolady bialej …moje pytanie czy taki oplatek cukrowy mozna polozyc dzien wczesniej czy raczej nie? I w jaki sposob bezpiecznie sciagnac ten oplatek by nalozyc a go nie uszkodzic?

  5. Dzień dobry Pani 🤗 podziwiam wiedzę! 🙂 Mam pytanie do wydruku na masie cukrowej. Chciałam zrobić tort dla siostry… Zabieram się za to pierwszy raz… Zamówiłam postać kobiety. Docelowo chciałabym żeby część postaci tj głową i trochę ramion wystawało ponad tort. Wiem, że muszę to podkleić masa cukrową z CMC… (kupiłam i to). Czy wycięta na wzór postaci masa cukrowa piwinna być całkowicie wyschnięty, sztywna zanim przykleję na niej postać? Zakładając że nie będzie sucha tylko przykleję postać do odrysowanego szablonu to czy to muszę wysuszyć zanim położę na tort? Czy wystające elementy się utrzymają? Np. Głowa nie wpadnie na tort? Nie mam doświadczenia… Chciałam zrobić siostrze prezent a teraz się boję że nie podołam…

    1. Jeżeli będziesz przyklejać do boku tortu, to podkład z masy cukrowej nie może być sztywny, bo połamie Ci się kiedy będziesz dopasowywać go do okrągłej powierzchni. Po pierwsze jeżeli wydruk będzie lekko wystawał ponad tort to spokojnie powinnaś być w stanie go przykleić do tortu od razu po podklejeniu masą i część wystająca powinna się utrzymać. Jeżeli chcesz zrobić to za wczasu, to podklej masą i połóż do wyschnięcia na boku atrapy, która jest tej samej średnicy co tort, lub na boku rantu, również tej samej średnicy co tort – wtedy wydruk wyschnie dopasowany kształtem do boku Twojego tortu.

      1. Bardzo dziękuję za cenne wskazówki! Spróbuję dodać odrobinkę CMC do masy cukrowej, wyciąć szablon i od razu podklejoną postać umieścić na torcie. Mam nadzieję, że to nie sztywnieje expresem i zdążę to zrobić… 😆 Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję! ♥️♥️♥️♥️♥️

  6. Witam mam problem z nakładaniem opłatka cukrowego na tort obłożony masą cukrową, a mianowicie po przyklejeniu klejem spożywczym po kilku godzinach pojawiają się pęcherzyki powietrza które nie ładnie wyglądają, proszę o radę co robię źle

  7. Witam, mam pytanie.
    Kupiłam opłatek waflowy i chcę go przykleić na bok tortu. Widziałam w komentarzach, że pisała Pani o tym że można 'wysuszyć’ masę cukrową, nakładając na taką samą średnicę rantu, żeby później pasowała do rzeczywistego rozmiaru tortu (i tak właśnie chce zrobić). Tylko nie wiem, na co później przykleić ten opłatek do masy cukrowej. Mam żel nabłyszczający i CMC, czy może użyć samej wody? 🙂

  8. Witam. Czy jeśli naszykuje masę z mascarpone do przełożenia tortu jednego dnia to będzie się ona nadawała do ozdabiania na drugi dzień? Chciałam złożyć tort na noc żeby stężał,a na drugi dzień dokończyć zdobienie ta samą masą.

  9. Witam. Pisze Pani że używa do wydruków opłatków o grubości 0,5 mam. Czy mogłabym użyć do wydruku opłatka o grubości 0,35 mm? zawsze używałam 0,7 mm niestety w tej chwili nie ma w magazynie a potrzebuje na tzw „już” zastanawiam się tylko czy nie będzie za cienki ? Czy wydruk się nie rozmaże, pytałam na grupach tortowych ale nikt nie odpowiedział a chciałabym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych niż ja. Dziękuję bardzo 😊

    1. Witam 🙂 0,35mm będzie za cienkie na pewno, może za bardzo rozmięknąć jak położy pani na tynk śmietanowy.. Można go ewentualnie podkleić cienką warstwą masy cukrowej, bądź kłaść na tynk maślany, nie na śmietanę, wtedy da radę 🙂

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama