Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
W tym roku po raz pierwszy w życiu zrobiłam dla siebie tort urodzinowy. Zbiegło się nam akurat kilka okazji: Dzień Ojca, dawno planowana wizyta u znajomych, czułam, że tort będzie dobrym zwieńczeniem tego popołudnia. Prosty tort na każdą okazję – bo tak go ostatecznie nazwałam – powstał na szybko, bez żadnej koncepcji, w duchu no waste. Jest moim faworytem w tym miesiącu, ponieważ uświadomił mi, jak minimalnym nakładem pracy i środków można zrobić tort ładny, smaczny i efektowny.
Mój prosty tort na każdą okazję zrobiłam dosłownie z tego, co miałam w domu! Złożyłam go na bazie jasnego biszkoptu. Miałam dużo owoców mango, zrobiłam więc z nich mus mango, a do pary mus owocowy (z owoców, które miałam w kuchni: maliny, jeżyny, truskawki). Pasowała mi do nich chrupka owocowa i malinowa żelka. Tort wyszedł lekki, letni i bardzo smaczny!
Tort otynkowałam kremem na bezie z zamrażalnika i ozdobiłam również zamrożonymi wcześniej makaronikami. Ozamszowałam go, bo nadaje to świetnej tekstury. Dodałam kilka kleksów z kremu i gotowe!
W tym tutorialu chcę Wam przede wszystkim przekazać, że wcale nie trzeba przygotowywać się przez tydzień i miesiąc wcześniej robić zakupy w internecie, żeby złożyć fajny tort. To, co natomiast warto robić, to mrozić, magazynować, odkładać na potem. Krem na bezie z zamrażalnika – łatwo się koloruje, jest idealny do tynkowania i dekoracji. Zamrozić można też korpusy makaroników, przechowywać beziki w różnych kolorach. Mamy w Akademii świetny tutorial Żanety Wasilewskiej o zamszowaniu, ale na takie szybkie okazje warto mieć w domu kilka podstawowych kolorów gotowego zamszu w sprayu.
Dzięki takim zapasom i otwartej głowie można zrobić na szybko tort, który przy minimalnym wysiłku można także zmodyfikować i dopasować go dosłownie do każdej okazji. Zmienić kolor kremu (na przykład na granatowy czy czarny, i już będzie bardziej „męski”), użyć toppera albo napisu z imieniem czy wiekiem, dodać buteleczkę alkoholu – i już mamy inny tort. Można go także zmienić za pomocą dripu czy posypki. Możliwości jest ogrom, a ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Masa cukrowa
Barwniki spożywcze
Pozostałe
Opcjonalnie
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
4 Responses
Mam pytanie czy można do tortu zarówno dać żelkę jak i frużelinę? Czy to jednak nie jest dobre połączenie?
Pewnie, że można – tylko nie w jednym przełożeniu. Można jedno przełożenie zrobić z żelką a następne z frużeliną.
Czy można prosić o przepis na ten tort ?
W tekście opisuję jakich użyłam przepisów i są one podlinkowane – wystarczy kliknąć w nazwę przepisu 🙂