Szukaj
Jak zrobić prosty tort na każdą okazję

Jak zrobić prosty tort na każdą okazję

W tym roku po raz pierwszy w życiu zrobiłam dla siebie tort urodzinowy. Zbiegło się nam akurat kilka okazji: Dzień Ojca, dawno planowana wizyta u znajomych, czułam, że tort będzie dobrym zwieńczeniem tego popołudnia. Prosty tort na każdą okazję – bo tak go ostatecznie nazwałam – powstał na szybko, bez żadnej koncepcji, w duchu no waste. Jest moim faworytem w tym miesiącu, ponieważ uświadomił mi, jak minimalnym nakładem pracy i środków można zrobić tort ładny, smaczny i efektowny.

Mój prosty tort na każdą okazję zrobiłam dosłownie z tego, co miałam w domu! Złożyłam go na bazie jasnego biszkoptu. Miałam dużo owoców mango, zrobiłam więc z nich mus mango, a do pary mus owocowy (z owoców, które miałam w kuchni: maliny, jeżyny, truskawki). Pasowała mi do nich chrupka owocowa i malinowa żelka. Tort wyszedł lekki, letni i bardzo smaczny!

Tort otynkowałam kremem na bezie z zamrażalnika i ozdobiłam również zamrożonymi wcześniej makaronikami. Ozamszowałam go, bo nadaje to świetnej tekstury. Dodałam kilka kleksów z kremu i gotowe!

W tym tutorialu chcę Wam przede wszystkim przekazać, że wcale nie trzeba przygotowywać się przez tydzień i miesiąc wcześniej robić zakupy w internecie, żeby złożyć fajny tort. To, co natomiast warto robić, to mrozić, magazynować, odkładać na potem. Krem na bezie z zamrażalnika – łatwo się koloruje, jest idealny do tynkowania i dekoracji. Zamrozić można też korpusy makaroników, przechowywać beziki w różnych kolorach. Mamy w Akademii świetny tutorial Żanety Wasilewskiej o zamszowaniu, ale na takie szybkie okazje warto mieć w domu kilka podstawowych kolorów gotowego zamszu w sprayu.

Dzięki takim zapasom i otwartej głowie można zrobić na szybko tort, który przy minimalnym wysiłku można także zmodyfikować i dopasować go dosłownie do każdej okazji. Zmienić kolor kremu (na przykład na granatowy czy czarny, i już będzie bardziej „męski”), użyć toppera albo napisu z imieniem czy wiekiem, dodać buteleczkę alkoholu – i już mamy inny tort. Można go także zmienić za pomocą dripu czy posypki. Możliwości jest ogrom, a ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Opcjonalnie

Jak zrobić prostą dekorację tortu

Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-12
Ozamszowany, schłodzony tort stawiamy na paterze obrotowej. Ponieważ mój tort docelowo będzie stal na ozdobnej paterze, tutaj stawiam go na roboczym podkładzie. Jeżeli Wasz tort będzie na dużym, sztywnym podkładzie to stawiamy go na nim.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-02
Workiem cukierniczym na dół tortu nakładam krem maślany.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-03
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-04
Packą wygładzam.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-05
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-06
Pozostawiając nierówne brzegi góry kremu.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-07
Przenoszę tort na paterę.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-08
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-09
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-10
Wygładzam packą.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-11
Na tym etapie nie czyszczę brzegu!
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-0
Na makaronika daję malutką ilość kremu, który posłuży nam za "klej".
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-13
Umieszczam makaronik na górze tortu.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-14
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-15
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-16
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-17
po tym czasie wyciągam tort z lodówki i szpatułką zdejmuję nadmiar kremu. Sztywny krem prościej odchodzi od patery czy podkładu.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-18
Brzegi czyszczę ręcznikiem papierowym.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-19
Przyklejam makaronik u podstawy tortu.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-20
Makaronikowa dekoracja gotowa!

Jak uzupełnić dekorację kremem

Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-21
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-22
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-23
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-24
Gdy coś nie wyjdzie, wystarczy delikatnie zdjąć krem szpatułką.
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-26
Akademia_Tortu-Latwy_tort_na_kazda_okazje-27

Przydatne uwagi

  • Prosty tort nie będzie już wcale prosto wyglądał kiedy dodacie do niego różne cukierki czy lizaki. Lizaki z izomaltuświetnie nadają się do dekoracji tortów dla dzieci, a lizaki bezowe w odpowiednim kolorze sprawdza się na tort na każdą okazję!
  • Nasączenie tortu alkoholem zmieni Wasz prosty tort w tort dla dorosłych ;)
  • Prosty tort można też udekorować nakładając na dolną część wzór z kremu za pomocą pacek z rowkami.
  • Pamiętajcie też, że dużą rolę w wyglądzie tortu gra podkład czy paterą na jakiej go umieścicie. Prosty tort będzie wyglądał zupełnie inaczej na podkładzie, który współgra kolorystycznie z całością Waszego projektu.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Mus owocowy
Mus owocowy
Mus mango
Mus mango
Żelka malinowa
Żelka malinowa
Tradycyjny biszkopt bez proszku
Najlepszy przepis na tradycyjny biszkopt bez proszku
krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Opłatek z nadrukiem na tort
Opłatek z wydrukiem na tort
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Jak zrobić prosty tort na każdą okazję

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić prosty tort na każdą okazję

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe