
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Jeśli chodzi o kremowe nadzienia do tortów, to jestem absolutnie bezkompromisowa – ma być lekko, puszyście i rozpływać się w ustach! Ten krem waniliowy z mascarpone to mój sposób na idealnie kremowe, lekkie i puszyste nadzienie do tortów (w monoporcjach i tortach musowych również się sprawdzi) – bez zbędnego kombinowania!
Najlepsze efekty daje krem na bazie żółtek, ale bądźmy szczerzy… czasem po prostu nie chce mi się w to bawić (chyba że masz TM6 – wtedy to jak magia). Na szczęście jest mascarpone, które ratuje sytuację i dodaje cudownej kremowości bez zbędnego zachodu. Ten krem waniliowy to hit – delikatny, lekki jak chmurka, niemal musowy. A jeśli akurat nie masz ochoty na wanilię? Po prostu ją pomiń i masz idealny krem śmietankowy! Ja połączyłam go z truskawkową żelką i truskawkową chrupką warstwą, ale serio – pasuje do wszystkiego!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
2 przełożenia fi 18 ~15 porcji
Krem
Tort waniliowo truskawkowy – czyli jak nie przekombinować i wygrać
Kiedy usłyszałam, że bohaterka przyjęcia lubi proste smaki w torcie i że wanilia ma grać pierwsze skrzypce, wiedziałam, że to będzie łatwa robota. Żadnych kawiorów z marakui, insertów z 15 warstw ani musów, które wymagają dyplomu z chemii molekularnej. Klasyka, ale w najlepszym wydaniu.
Na bazę wybrałam mój ulubiony biszkopt z olejem – bo jest wilgotny sam w sobie i nie trzeba się bawić w niekończące się nasączanie. Tradycyjny biszkopt bez proszku to dla mnie loteria – albo suchar, albo gąbka do naczyń, z której zaczyna wyciekać płyn… No dziękuję. Tu wybór był prosty.
Środek? Mus waniliowy – delikatny, aksamitny i pełen smaku. A żeby truskawka nie czuła się pominięta, dorzuciłam dwie warstwy:
Jak widać na zdjęciu, nie było trzeciego przełożenia. Bo po co? Miało być prosto i elegancko, a nie piętrowiec. Całość miała 7” (18 cm) średnicy, 12 cm wysokości i ilość porcji idealnie wystarczyła dla 15 osób i jeszcze ciut zostało. Przypominam, że jeżeli potrzebujecie proporcje naszych przepisów dopasować do wielkości swojej blachy czy rantu to mamy dla was świetny kalkulatorek tzw przelicznik foremek.
A teraz tynk – tu wybór jest dla mnie zawsze oczywisty: krem maślany na bezie szwajcarskiej. Dlaczego? Bo uwielbiam z nim pracować, a do tego smakuje dobrze. I teraz pewnie znajdzie się wielu, którzy powiedzą „ugh, czuć masło!”. Nie, kochani, przypominam: tort musi postać odpowiednio długo poza lodówką przed podaniem. Powinien być kosztowany w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki, bo wtedy – no cóż – krem maślany faktycznie będzie smakować jak zimna kostka masła.
Jeśli jednak nie lubisz klasycznego tynku na bazie masła, zawsze możesz spróbować „Oszukanego” ganache (tzw. nadtynk) – lżejsza opcja, która nie wymaga tyle masła lub kremu na mleku skondensowanym – znacznie mniej wyczuwalne masło, jeśli zdecydujesz się jednak zaserwować tort prosto z lodówki.
Dekor? Minimum wysiłku, maksimum efektu: zielone gałązki, topper z imieniem i krzyż z gołębiem. Jak zrobić te ozdoby samodzielnie? Wszystko wyjaśniam w tutorialu o używaniu ploterów – dołączam tam też szablon krzyża z gołębiem, więc nie musisz kombinować. A jak nie masz plotera to oczywiście można zamówić z plexi.
I tak oto powstał tort – prosty, smaczny i bez zbędnych komplikacji. Jak to mówią: less is more (ale to chyba nie dotyczy czekolady).
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.8 / 5. Ilość głosów 17
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!