Szukaj

Krem waniliowy z mascarpone

Jeśli chodzi o kremowe nadzienia do tortów, to jestem absolutnie bezkompromisowa – ma być lekko, puszyście i rozpływać się w ustach! Ten krem waniliowy z mascarpone to mój sposób na idealnie kremowe, lekkie i puszyste nadzienie do tortów (w monoporcjach i tortach musowych również się sprawdzi) – bez zbędnego kombinowania!

Najlepsze efekty daje krem na bazie żółtek, ale bądźmy szczerzy… czasem po prostu nie chce mi się w to bawić (chyba że masz TM6 – wtedy to jak magia). Na szczęście jest mascarpone, które ratuje sytuację i dodaje cudownej kremowości bez zbędnego zachodu. Ten krem waniliowy to hit – delikatny, lekki jak chmurka, niemal musowy. A jeśli akurat nie masz ochoty na wanilię? Po prostu ją pomiń i masz idealny krem śmietankowy! Ja połączyłam go z truskawkową żelką i truskawkową chrupką warstwą, ale serio – pasuje do wszystkiego!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Waga
Rózga
Szpatułka silikonowa

Krem waniliowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

ilość porcji

2 przełożenia fi 18 ~15 porcji

kategoria

Krem

krem śmietankowy z mascarpone

Składniki

  • 300 g mascarpone
  • 150 g śmietanki (1)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu
  • 375 g śmietanki (2)
  • 12 g żelatyny Bloom 180 (sklepowa)
  • 60 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Mascarpone, cukier, śmietankę (1) oraz wanilię włożyć do rondla i na średniej mocy palnika mieszać rózgą tylko do momentu aż mascarpone się rozpuści i powstanie gładka masa.
  3. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę - zamieszać do jej rozpuszczenia.
  4. Masę schłodzić do ~30 C.
  5. Śmietankę (2) ubić na tzw 3/4. Wlać do niej przestudzoną masę i wymieszać rózgą tylko do momentu połączenia się składników.
  6. Gotowy mus wylać na blat biszkoptu.

Jak zrobić krem waniliowy z mascarpone

Krem waniliowy z mascarpone-1
Mascarpone, cukier, śmietankę (1) oraz wanilię włożyć do rondla i na średniej mocy palnika...
Krem waniliowy z mascarpone-3
mieszać rózgą tylko do momentu aż mascarpone się rozpuści i powstanie gładka masa. 
Krem waniliowy z mascarpone-4
Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę - zamieszać do jej rozpuszczenia. 
Krem waniliowy z mascarpone-5
Masę schłodzić do ~30 C.
Krem waniliowy z mascarpone-2
Śmietankę (2) ubić na tzw 3/4.
Krem waniliowy z mascarpone-6
Wlać do niej przestudzoną masę i wymieszać rózgą...
Krem waniliowy z mascarpone-7
tylko do momentu połączenia się składników. 

Tort waniliowo truskawkowy

Tort waniliowo truskawkowy – czyli jak nie przekombinować i wygrać

Kiedy usłyszałam, że bohaterka przyjęcia lubi proste smaki w torcie i że wanilia ma grać pierwsze skrzypce, wiedziałam, że to będzie łatwa robota. Żadnych kawiorów z marakui, insertów z 15 warstw ani musów, które wymagają dyplomu z chemii molekularnej. Klasyka, ale w najlepszym wydaniu.

Na bazę wybrałam mój ulubiony biszkopt z olejem – bo jest wilgotny sam w sobie i nie trzeba się bawić w niekończące się nasączanie. Tradycyjny biszkopt bez proszku to dla mnie loteria – albo suchar, albo gąbka do naczyń, z której zaczyna wyciekać płyn… No dziękuję. Tu wybór był prosty.

Środek? Mus waniliowy – delikatny, aksamitny i pełen smaku. A żeby truskawka nie czuła się pominięta, dorzuciłam dwie warstwy:

  • Żelkę truskawkową na górę – zrobiłam ją cienką, bo nie chciałam ryzykować, że konsystencja zaskoczy solenizantkę. Ale jeśli chcesz więcej owocowego kopa, zwiększ puree do 250 g i żelatynę do 5 g.
  • Chrupkę truskawkową na dół – bo trochę tekstury jeszcze nikomu nie zaszkodziło. A jeśli kiedykolwiek widziałaś dyskusje o „niezjadliwej chrupce” na grupach tortowych, to wiesz, że tu kluczowe są nie tylko proporcje składników, ale i grubość warstwy. Za gruba – masz cegłę, za cienka – znika w musie. Balans, moi drodzy, balans!

 

Jak widać na zdjęciu, nie było trzeciego przełożenia. Bo po co? Miało być prosto i elegancko, a nie piętrowiec. Całość miała 7” (18 cm) średnicy, 12 cm wysokości i ilość porcji idealnie wystarczyła dla 15 osób i jeszcze ciut zostało. Przypominam, że jeżeli potrzebujecie proporcje naszych przepisów dopasować do wielkości swojej blachy czy rantu to mamy dla was świetny kalkulatorek tzw przelicznik foremek.

A teraz tynk – tu wybór jest dla mnie zawsze oczywisty: krem maślany na bezie szwajcarskiej. Dlaczego? Bo uwielbiam z nim pracować, a do tego smakuje dobrze. I teraz pewnie znajdzie się wielu, którzy powiedzą „ugh, czuć masło!”. Nie, kochani, przypominam: tort musi postać odpowiednio długo poza lodówką przed podaniem. Powinien być kosztowany w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki, bo wtedy – no cóż – krem maślany faktycznie będzie smakować jak zimna kostka masła.

Jeśli jednak nie lubisz klasycznego tynku na bazie masła, zawsze możesz spróbować „Oszukanego” ganache (tzw. nadtynk) – lżejsza opcja, która nie wymaga tyle masła lub kremu na mleku skondensowanym – znacznie mniej wyczuwalne masło, jeśli zdecydujesz się jednak zaserwować tort prosto z lodówki.

Dekor? Minimum wysiłku, maksimum efektu: zielone gałązki, topper z imieniem i krzyż z gołębiem. Jak zrobić te ozdoby samodzielnie? Wszystko wyjaśniam w tutorialu o używaniu ploterów – dołączam tam też szablon krzyża z gołębiem, więc nie musisz kombinować. A jak nie masz plotera to oczywiście można zamówić z plexi.

I tak oto powstał tort – prosty, smaczny i bez zbędnych komplikacji. Jak to mówią: less is more (ale to chyba nie dotyczy czekolady).

Przydatne uwagi

  • Krem śmietankowy czy z przepisu wyżej krem waniliowy z mascarpone jest idealnym rozwiązaniem, gdy w torcie masz już dwa mocne smaki i na trzecie przełożenie potrzeba czegoś lekkiego, co pięknie wszystko spina. Prosty, pyszny i totalnie bezproblemowy – czego chcieć więcej?
  • Krem waniliowy z mascarpone idealnie łączy się z innymi – zerknij na nasze sprawdzone połączenia smakowe.
Tort na bierzmowanie

Krem waniliowy z mascarpone

Krem waniliowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Borówkowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Malinowy
Truskawkowy
Wiśniowy

Krem waniliowy z mascarpone

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4.8 / 5. Ilość głosów 17

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

biszkopt z olejem
Idealnie wilgotny biszkopt z olejem

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Krem waniliowy z mascarpone Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem waniliowy z mascarpone

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.