Szukaj

Tynk do tortu

Tynkowanie tortu to nic innego, jak nałożenie porządnej warstwy kremu na boki i wierzch złożonego tortu, a potem wyrównanie go. Nie każdy jednak krem spełnia warunki dobrego tynku do tortu. Od tynku oczekujemy idealnie wygładzonej powierzchni, bez bąbelków powietrza, grudek, ranek kłutych i szarpanych, dosłownie jak tafla szklana.

Dobry tynk do tortu musi dać się wygładzić w ostry kancik, utrzymać tort w założonej formie, nie pozwolić na to, by konstrukcja się zapadła, wybrzuszyła, zdeformowała czy rozjechała. Nie może też pękać pod wpływem zmiany temperatury. I dobrze by było, aby dał się łatwo wybarwiać!

Najlepsze tynki do tortu najczęściej powstają na bazie masła lub czekolady. Oczywiście, każdy ma swoje ulubione, zarówno pod względem smaku, jak i pracy z tynkiem. W Akademii znajdziecie sprawdzone przepisy na kremy idealnie nadające się na tynk do tortu. Zawsze też zwracajcie uwagę czy tynk nadaje się pod masę cukrową, czy nie.

Przepisy

Amerykański krem maślany
Amerykański krem maślany
Oszukany ganache z białej czekolady
„Oszukany” ganache z białej czekolady
Krem maślany o smaku kawy
Krem maślany o smaku kawy
Krem 3m
Krem 3M
Krem maślany z karmelem
Krem maślany z karmelem
Czekoladowy krem maślany
Czekoladowy krem maślany
Ganache z masłem
Ganache z masłem
Krem maślany z mlekiem skondensowanym
Krem maślany na mleku skondensowanym
krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej
Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache

Artykuły

Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową
Problemy z tynkiem
Problemy z tynkiem

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe