Szukaj

Krem maślany z karmelem

Krem maślany z karmelem to wersja kremu karmelowego, w której masło jest głównym składnikiem. Jest idealny do tynkowania tortu

Tradycyjny smak kremu maślanego można zmienić na różne sposoby.  W tej wersji, aby otrzymać smak karmelowy, do kremu maślanego dodaję sos karmelowy.

Każda z nas ma pewnie swój ulubiony krem do tynkowania tortów. Osobiście, do obsmarowania tortu, najczęściej używam kremu maślanego na bezie szwajcarskiej. Używam go nie tylko do tynkowania tortów ale również do zdobienia babeczek – wyśmienicie smakuje i bardzo ładnie zachowuje kształt kiedy wyciska się go przez różnego rodzaju tylki do kremu. Krem maślany z karmelem idealnie nadaje się pod masę cukrową.

 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na krem maślany z karmelem

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tort fi18

kategoria

Krem

Krem maślany z karmelem

Składniki

  • 100 g białek pasteryzowanych
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła min 82% tłuszczu
  • 2-3 łyżki sosu karmelowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)

Instrukcje

  1. Cukier puder przesiać przez sitko.
  2. Cukier puder i białka wlać do misy miksera. Ubijać rózgą na najwyższych obrotach, na sztywną masę.
  3. Zmniejszyć obroty do minimalnych, stopniowo dodawać pokrojone na kawałki miękkie masło.
  4. Po dodaniu całego masła, zwiększyć obroty na maksymalne i ubijać aż powstanie gładka masa.
  5. Dodać sos karmelowy.
  6. Zdjąć rózgę, założyć mieszadło, i mieszać na najmniejszych obrotach przez 15-20 minut. Proces ten odpowietrza krem co zapobiega powstawaniu dziur w kremie w trakcie tynkowania

Tagi

Ile kremu potrzeba do otynkowania tortu?

Ile więc przygotować ganache aby starczyło nam do otynkowania tortu? Zależeć to będzie od:

  1. średnicy tortu
  2. wysokości tortu
  3. grubości tynku

Poniżej przygotowałam dla Was kalkulator, który uprości wam te przeliczenia! Ponieważ ja zawsze tynkuję swoje torty przy użyciu dysków do tynkowania, za każdym razem gwarantują mi one równą ilość tynku dookoła tortu, czyli ~0.4-0.5cm.

Wpisz średnicę tortu w centymetrach *
Wpisz wysokość tortu w centymetrach *
Tyle kremu będziesz potrzebować
około  
0.00
g
0.00
0.00
g
0.00
0.00

Do przygotowania kremu potrzebujesz:

Białek pasteryzowanych
0.00
g
Masła
0.00
g
Cukru pudru
0.00
g

Jak zrobić krem maślany

Przydatne uwagi

  • Aby przygotować krem maślany z karmelem do gotowego kremu maślanego dodaję, parę łyżek sosu karmelowego. Intensywność smaku będzie zależeć od ilości dodanego sosu karmelowego. Smak karmelowy będzie jeszcze intensywniejszy gdy do takiego kremu dodamy łyżeczkę rumu i szczyptę soli.
  • Krem maślany z karmelem idealnie nadaje się do tynkowania tortów i dekoracji babeczek. W USA czy UK gdzie popularne są torty na bazie biszkoptu tłuszczowego, kremów maślanych (buttercream) używa się również do przekładania blatów. O tym z jakimi innymi smakami najlepiej komponuje się krem karmelowy przeczytacie TUTAJ.
  • W ten sam sposób można spróbować zmienić smak kremu maślanego z mlekiem skondensowanym.

Krem maślany z karmelem

Krem maślany z karmelem

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Czekoladowy
Gruszkowy
Jabłkowy
Kawowy
Pomarańczowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem
Żurawinowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jaki tynk pod masę cukrową
Jaki tynk pod masę cukrową

Przypnij na pinterest

Krem maślany z karmelem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

19 Responses

    1. Moniko zobacz na stronie przepisu na krem na bezie szwajcarskiej – do niego używam kupnych białek, które juz są pasteryzowane. To najszybszy i najpewniewzy sposób 🙂 Ewentualnie możesz próbować pasteryzacji w kapieli wodnej.

    1. Można. Ale musisz je wtedy rozpuścić z cukrem w kąpieli wodnej nad parą. Białka utrzymane w temperaturze ~60C przez 3-4 minuty ulegną pasteryzacji. Wtedy można tez użyć cukru kryształu, bo on się rozpuści.

    1. Białkam w płynie nie ubiją się na szytywną masę, taką, gdzie można miskę przewrócić do góry nogami i nie wylecą. Ubijamy je długo na pulchna masę i wtedy dodajemy masło. Zerknij na ten przepis na krem na bezie – tutaj jest film gdzie pokazuje jak to robić https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
      Ja mieszkam w USA i tutaj kupuję w zwykłym sklepie spożywczym. W Polsce polecam sklep internetowy https://farmabialka.pl/

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem maślany z karmelem

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe