Krem kawowy jest tak mocno wrośnięty w historię i tradycję, że nie sposób się z nim nie zetknąć, zwłaszcza gdy ktoś ma szczęście jeszcze posiadać piekącą babcię, czy cioteczkę. Krem kawowy i biszkopt makowy mają w sobie coś z najdawniejszych wspomnień z dzieciństwa, tych bankietów z literatkami, nasiadówek z brydżem, imienin z goździkami, aż łezka się w oku kręci.
Agnieszka Obłoza podzieliła się z nami przepisem z babcinego zeszytu na tradycyjny krem kawowy z fusami. To idealny krem kawowy do tortu i do bezy. Stare przepisy są jak prawdziwa kuchenna magia i cieszymy się ogromnie, że takimi też możemy Was inspirować.
Koniecznie załóżcie historyczne fartuszki i poczujcie się magicznie!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
3 przełożenia fi16
Krem
UWAGI
WAŻNE – Przed przystąpieniem do przygotowania kremu należy masło i jaja wyciągnąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. To ważny element,ponieważ zbyt zimne jaja i zbyt zimne masło spowodują zwarzenie kremu.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2570
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
22 Responses
Surowe jaja? Nie, dzięki. Fuj 🙂
O, kogla-mogla chyba za dziecka nie jadłaś 😉 Nie w jednym kremie używa się surowych jaj czy białek – dlatego muszą być naświetlane lub wyparzone.
Chodzi o sam smak. Po co psuć fantastyczny aromat kawy?
Marysiu a Ty zrobiłaś ten krem? Zrobiłaś aby spróbować smak? Czy z góry zakładasz, że będzie niesmaczne?
Robiłam dzisiaj ten krem i chce tylko napisać, że jest przeeeepyyyysznyyy! Naprawdę, warto go spróbować. ❤
Czy krem russel można połączyć z jakimś owocowym curdem? Potrzebuje zrobić owocowy krem 🙂 a i jeśli dodam beze do tego kremu kawowego to nie rozmięknie mi się? Jak Pani sądzi? Z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Wydaje mi się, że jak najbardziej. Dla mnie pysznym zestawieniem jest czarna porzeczka z kremem Russel. Jeżeli chodzi Ci o blat beżowy w kremie, to jeżeli zabezpieczysz go dobrze czekoladą to nie powinien rozmięknąć.
Mam pytanie ponieważ nigdzie nie jest napisane żeby dodać białą czekoladę tylko na obrazku jest o tym wspomniane , lecz później czytając artykuł jest napisane aby dodać białą czekoladę do zwarzonego kremu . Czy to jest ta biała czekolada która jest w składnikach do przygotowania ????? Czy tamtą czekoladę dodać po połączeniu masy jajecznej z masłem a jak zwarzy się krem to dodać innej ? 😅
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Dodać do już połączonego masła z jajkami, i wymieszać. Czekolada jest opcjonalna.
Rozumiem bardzo dziękuje za odpowiedz , pozdrawiam
Czy może Pani podać jakaś alternatywę dla osób które nie mogą jeść jajek?
Spróbuj mus kawowy https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-kawowy/
Dzień dobry, czy zamiast całych jajek mogę użyć pasteryzowanych białek z wiadomej firmy? Jeśli tak to w jakiej proporcji? Pozdrawiam ślicznie i z góry dziękuję 🙂
Nie da rady, to jest krem typu Russell na całych jajkach. Możesz spróbować dodać fusów do kremu szwajcarskiego https://akademiatortu.pl/przepisy/krem-na-bezie/
Witam,
Mam pytanie co do jajek, czy można ubić jaja na parze i następnie ostudzić ( że względu na kobiety w ciąży)
Dziękuję za odpowiedź
Fantastyczny krem! Tego smaku szukałam. Dziękuję za przepis 🙂
Czy ten krem mogę połączyć w torcie z kremem śmietanka+mascarpone z Oreo czy lepiej mus
Pewnie. Będą idealnie pasować strukturą.
Jakie proporcje na Fi 30cm?
https://akademiatortu.pl/blog/przelicznik-foremek/
Witam, mam pytanie czy krem będzie pasował do przełożenia kakaowego tortu wraz z kremem karmelowym? Jakie owoce pasują do połączenia tych smaków?
Pozdrawiam.
Tzn ciemny biszkopt krem kawowy z fusami i krem karmelowy?