Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Krem bananowy – łatwy przepis

Jak przygotować krem bananowy z mascarpone i śmietanki kremówki? Przedstawiamy Wam prosty przepis na lekki krem bananowy do tortu. Ten krem bananowy jest również idealny do dekoracji babeczek, ciast i deserów.

Najczęściej spotykane połączenie to krem bananowy z kremem czekoladowym lub musem czekoladowym. Z czym jeszcze łączyć krem bananowy? Tego dowiesz się ze wpisu na blogu Akademii Tortu: Kremy do tortów – sprawdzone kombinacje smakowe.

Jak zrobić krem bananowy do tortu...

Krem bananowy

Keyword Krem

Składniki

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki min. 36%
  • 70 g bananów liofilizowanych

Instrukcje

  1. Śmietanę i mascarpone ubić razem.

  2. Dodać zmielone liofilizowane banany. 

  3. Można dodać cukier wedle uznania.

Notatki

Kremu powinno wystarczyć na jedno przełożenie tortu o średnicy 20cm.

Jak przygotować krem bananowy

Krem bananowy
Banany liofilizowane zmielić.
Krem bananowy
Można do tego użyć nawet młynka do kawy.
Krem bananowy
Dodać cukier puder wedle uznania.
Krem bananowy
Śmietanę i mascarpone włożyć do miski...
Krem bananowy
...i ubić razem.
Krem bananowy
Uważając aby nie przebić...
Krem bananowy
Dodać zmielone banany...
Krem bananowy
I wymieszać tylko do momentu połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Banany mielimy zaraz po otwarciu torebki, zaraz przed dodaniem do śmietany z mascarpone. Nie zostawiamy zmielonych bananów otwartych ponieważ szybko “łapią” wilgoć i zrobią się gumowe.
  • Banany liofilizowane można zmielić od razu z cukrem pudrem. 
  • Śmietanę z mascarpone miksuję tak, aby była lekko ubita. Zmielone banany “zagęszczą” ją.
  • Krem bananowy na bazie bananów liofilizowanych nie czernieje.
  • Dla wzmocnienia smaku, biszkopt można nasączyć roztworem likieru bananowego z wodą. Więcej pomysłów na nasączenie biszkoptu znajdziesz TUTAJ.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

11 odpowiedzi

    1. Ja kupuję w paczkach, po 70g. Można dać więcej, wtedy będzie intensywniejszy smak. Kremu starcza na 1 przełożenie tortu o średnicy 20cm.

  1. witam, gdzieś kiedyś kupiłam pulpę bananową (98% / 450g.) i chciałabym ją wykorzystać do zrobienia kremu do tortu. jak ją wykorzystać?
    pozdrawiam
    irena

    1. Banany suszone a liofiliozowne to różnica. Nie wiem czy dasz radę zmielić suszone tak mocno jak da się zmielić liofilizowane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie