Krem bananowy z czekoladą

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Krem bananowy ze świeżych bananów powstał jako wyraz buntu przeciw naturalnemu czernieniu tych owoców. Wiadomo, że banany ciemnieją, jednak zależało mi na kremie ze świeżych owoców, nie przetworzonych.

Nie do końca rozumiem, skąd oczekiwanie, że krem bananowy z czekoladą do ciasta czy tortu będzie żółty. Przecież żółta jest skórka, której raczej nie zjadamy. Same banany są raczej kremowe, pastelowe i bardzo jasne. Krem wyszedł mi taki właśnie jasny, a po jakimś czasie stał się delikatnie beżowy. Spełnił więc moje oczekiwanie jeśli chodzi o kolor – jest bardzo przyjemny.

Co do smaku to przyznam, że wyszła petarda! Użyłam do kremu białej czekolady i smak jest naprawdę bananowy. Oczywiście można ten smak jeszcze bardziej podkręcić, dodając do kremu banany liofilizowane, albo kładąc na biszkopt plastry karmelizowanych, jednak warto spróbować sam krem. Jest świetny!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Naczynie żaroodporne, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na krem bananowy z czekoladą

 

Krem bananowy z czekoladą

Krem bananowy z białą czekoladą

Magda Kubiś
Pyszny, delikatny krem bananowy z dodatkiem białej czekolady. Idealny do deserów, monoporcji i przekładania tortów.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser, Krem, Krem do tortu
Servings 1 przełożenie tortu fi18

Składniki
  

  • 150 g swieżych bananów ~2 małe banany
  • 125 g białej czekolady
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • sok z cytryny

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody (tylko tyle aby woda ją zakryła). Odstawić aby napęczniała.
  • Banany z około 25g śmietany rozbić w malakserze lub blenderem ręcznym zrobić puree. Dodać sok z cytryny.
  • Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  • Do gorącej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać dokładnie aż się rozpuści.
  • Do czekolady dodać puree z bananów i wymieszać.
  • Resztę śmietany ubić na 3/4.
  • Mieszając ubitą smietanę na wolnych obrotach dodawać czekoladę z puree z bananów, tylko do połączenia się składników.
  • Krem przełożyć do worka cukierniczego, wyłożyć na blat biszkoptu.
Keyword krem bananowy, krem do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak przygotować krem bananowy do tortu

Puree z bananów
Banany z około 25g śmietany rozbić w malakserze...
Puree z bananów
...lub blenderem ręcznym zrobić puree.
Krem bananowy z czekoladą
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Krem bananowy z czekoladą
Do gorącej czekolady dodać napęczniałą żelatynę...
Krem bananowy z czekoladą
... i wymieszać dokładnie aż się rozpuści.
Krem bananowy z czekoladą
Do czekolady dodać puree z bananów...
Krem bananowy z czekoladą
... i wymieszać.
Krem bananowy z czekoladą
Śmietanka ubita na 3/4
Resztę śmietany ubić na 3/4.
Krem bananowy z czekoladą
Mieszając ubitą smietanę na wolnych obrotach dodawać czekoladę z puree z bananów, tylko do połączenia się składników.
Krem bananowy z czekoladą
Krem bananowy z czekoladą
Krem bananowy z czekoladą i krem malinowy
Tort przełożony Kremem bananowym z czekoladą

Przydatne uwagi

Krem bananowy z czekoladą
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Krem bananowy z czekoladą Pin

23 odpowiedzi

      1. Dzięki! Bardzo smaczny, prosty krem! Smak bananów mógłby być jeszcze bardziej wyczuwalny, biała czeko trochę się wybija, ale dodałam też pod niego plasterki bananów, a biszkopty nasączyłam rumem bananowym 😍🍌🍌🍌

  1. Zrobiłam dziś ten krem z połowy porcji (na próbę) i po wymieszaniu śmietanki z bananami i czekoladą był całkiem rzadki (zbyt lejący żeby gdziekolwiek kłaść), wstawiłam do lodówki żeby całkowicie stężał i teraz ma konsystencję musu. W smaku cudo, ale potrzebuję go jako kremu do black velvet i to dolnego piętra, więc pytanie co zrobiłam źle? 😀

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale