Mus z czereśni

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Bardzo lubię czereśnie i choć w Stanach jest to prawie narodowy owoc, mi zawsze kojarzą się z wczesnym latem w Polsce. Mają w sobie już ten smak wakacji i obietnicę słodkiego leniuchowana w ogrodzie.

Mus z czereśni zrobiłam na specjalne zamówienie jubilatki, której ulubiony smak to Black Cherry – popularne amerykańskie lody. W musie charakterystyczny, lekko migdałowy smak czereśni bardzo subtelnieje, więc zdecydowałam się podkręcić go galaretką Black Cherry. Czego się nie robi dla jubilatki!

Mus z czereśniowy wspaniale idzie w parze z czereśniowa żelką. Widzę go we wszystkich letnich, owocowych smakach, albo w połączeniu z czekoladą.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Sitko
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus czereśniowy

 

Mus z czereśni

Mus o smaku czereśniowym do tortów i deserów
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Krem, Krem do tortu, Mus
Cuisine Polska
Servings 1 fi20-f22

Składniki
  

  • 300 g czereśni
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Usunąć pestki z umytych czereśni.
  • Czereśnie zblendować i przetrzeć przez sitko.
  • Puree z czereśni wlać do rondla, dodać cukier i podgrzać.
  • Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Puree przestudzić.
  • Śmietankę ubić na 3/4. Wlać przestudzone puree z czereśni i wymieszać.
  • Mus przelać do rękawa cukierniczego.
Keyword mus czereśniowy, mus do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus z czereśni do tortu

Żelka czereśniowa do tortu
Usunąć pestki z umytych czereśni.
Mus z czereśni
Czereśnie zblenderować.
Mus z czereśni
i przetrzeć przez sitko.
Żelka czereśniowa do tortu
Można przetrzeć puree przez sitko, jednak nie jest to konieczne.
Mus z czereśni
Umieścić w rondelku i podgrzać. Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę.
Żelka czereśniowa
Mieszać aż się rozpuści, ~1m. Odstawić do przestygnięcia.

Jak dodać puree z czereśni do ubitej śmietanki

Śmietankę ubijam na 3/4. Zmniejszam obroty na najmniejsze i powoli dodaję przestudzone puree z czereśni. Przelewam do rękawa cukierniczego i wylewam na przygotowany blat tortu.

Mus z czereśniowy

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania musu z czereśni do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam bezpośrednio w ciepłym puree. Ważne jest, aby nie zagotować puree z czereśni z żelatyną, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Śmietanę ubijamy na 3/4, dzięki temu śmietana ma mniejsze szanse na zwarzenie się przy dodawaniu do niej puree z czereśni.
  • Ilość dodanego cukru do musu czereśniowego zależy od Was i od tego jak słodkie kremy lubicie.
  • Smak musu można “podkręcić” dodając do puree zmielonych czereśni liofilizowanych lub galaretki o smaku czereśniowym. Ja dodałam 1 paczkę galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzącej wody (użyłam połowy ilości wody, w której polecano rozpuścić galaretkę w instrukcji na opakowaniu). Ciepłą galaretkę dodałam do puree. Nie zwiększałam ilości żelatyny, ponieważ galaretka zawiera już żelatynę.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • W torcie dla solenizantki, zgodnie z życzeniem, z musem z czereśni połączyłam krem Oreo z prażynką Oreo i biszkoptem Funfetti. Bardziej po amerykańsku się już chyba nie dało! LOL

Mus z czereśni
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Mus z czereśni pin

4 odpowiedzi

  1. Czy mozna użyć tego musu do Monoporcji? Zwiększyć wtedy ilość tylko zelatyny?

  2. Hej,
    Mus trzeba robić tuż przed wyłożeniem na tort czy na przykład dzień wcześniej i przechować w lodówce?
    Czy dobrze się będzie łączył z kremem borówkowy?

    1. Najlepiej w tym. samym dniu. Nie chcesz aby stężał mocno bo będzie trudno go wylać na blat biszkoptu… Nie próbowałam jeszcze łączyć go z borówkami …

Możliwość komentowania została wyłączona.

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale