fbpx

Mus z czereśni

Bardzo lubię czereśnie i choć w Stanach jest to prawie narodowy owoc, mi zawsze kojarzą się z wczesnym latem w Polsce. Mają w sobie już ten smak wakacji i obietnicę słodkiego leniuchowana w ogrodzie.

Mus z czereśni zrobiłam na specjalne zamówienie jubilatki, której ulubiony smak to Black Cherry – popularne amerykańskie lody. W musie charakterystyczny, lekko migdałowy smak czereśni bardzo subtelnieje, więc zdecydowałam się podkręcić go galaretką Black Cherry. Czego się nie robi dla jubilatki!

Mus z czereśniowy wspaniale idzie w parze z czereśniowa żelką. Widzę go we wszystkich letnich, owocowych smakach, albo w połączeniu z czekoladą.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Miska, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Sitko
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus czereśniowy

 

Mus czereśniowy

Mus z czereśni

Mus o smaku czereśniowym do tortów i deserów
porcje 1 fi20-f22
kategoria Krem, Krem do tortu, Mus

Składniki
  

  • 300 g czereśni
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Usunąć pestki z umytych czereśni.
  • Czereśnie zblendować i przetrzeć przez sitko.
  • Puree z czereśni wlać do rondla, dodać cukier i podgrzać.
  • Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Puree przestudzić.
  • Śmietankę ubić na 3/4. Wlać przestudzone puree z czereśni i wymieszać.
  • Mus przelać do rękawa cukierniczego.

Jak zrobić mus z czereśni do tortu

Żelka czereśniowa do tortu
Usunąć pestki z umytych czereśni.
Akademia_Tortu-zelka_czeresniowa_do_tortu-02
Czereśnie zblenderować.
Akademia_Tortu-zelka_czeresniowa_do_tortu-03
i przetrzeć przez sitko.
Żelka czereśniowa do tortu
Można przetrzeć puree przez sitko, jednak nie jest to konieczne.
Akademia_Tortu-zelka_czeresniowa_do_tortu-06
Umieścić w rondelku i podgrzać. Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę.
Żelka czereśniowa
Mieszać aż się rozpuści, ~1m. Odstawić do przestygnięcia.

Jak dodać puree z czereśni do ubitej śmietanki

Śmietankę ubijam na 3/4. Zmniejszam obroty na najmniejsze i powoli dodaję przestudzone puree z czereśni. Przelewam do rękawa cukierniczego i wylewam na przygotowany blat tortu.

Mus czereśniowy

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Do przygotowania musu z czereśni do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam bezpośrednio w ciepłym puree. Ważne jest, aby nie zagotować puree z czereśni z żelatyną, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Śmietanę ubijamy na 3/4, dzięki temu śmietana ma mniejsze szanse na zwarzenie się przy dodawaniu do niej puree z czereśni.
  • Ilość dodanego cukru do musu czereśniowego zależy od Was i od tego jak słodkie kremy lubicie.
  • Smak musu można “podkręcić” dodając do puree zmielonych czereśni liofilizowanych lub galaretki o smaku czereśniowym. Ja dodałam 1 paczkę galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzącej wody (użyłam połowy ilości wody, w której polecano rozpuścić galaretkę w instrukcji na opakowaniu). Ciepłą galaretkę dodałam do puree. Nie zwiększałam ilości żelatyny, ponieważ galaretka zawiera już żelatynę.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • W torcie dla solenizantki, zgodnie z życzeniem, z musem z czereśni połączyłam krem Oreo z prażynką Oreo i biszkoptem Funfetti. Bardziej po amerykańsku się już chyba nie dało! LOL

Mus z czereśni
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Mus z czereśni pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 odpowiedzi

  1. Czy mozna użyć tego musu do Monoporcji? Zwiększyć wtedy ilość tylko zelatyny?

  2. Hej,
    Mus trzeba robić tuż przed wyłożeniem na tort czy na przykład dzień wcześniej i przechować w lodówce?
    Czy dobrze się będzie łączył z kremem borówkowy?

    1. Najlepiej w tym. samym dniu. Nie chcesz aby stężał mocno bo będzie trudno go wylać na blat biszkoptu… Nie próbowałam jeszcze łączyć go z borówkami …

Możliwość komentowania została wyłączona.

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale