Żelka z czereśni

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Żelkę z czereśni zrobiłam na specjalne zamówienie jubilatki, której ulubiony smak to Black Cherry – popularne amerykańskie lody. Czereśnie fajnie się przerabiają, żelka jest naturalnie słodka, pachnąca i ma fajny kolor.

Żelka w torcie to – obok chrupiącej warstwy – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju.

Żelka czereśniowa będzie się super komponowała we wszystkich letnich, owocowych smakach, ale i z czekoladą, czy wanilią bardzo dobrze ją widzę!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na żelkę z czereśni

 

Żelka czereśniowa

Magda Kubiś
Żelka o smaku czereśniowym do tortów i deserów
Prep Time 15 mins
30 mins
Total Time 45 mins
Course Deser
Cuisine Amerykańska, Polska

Składniki
  

  • 150 g świeżych czereśni
  • 4 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Usunąć pestki z umytych czereśni.
  • Czereśnie zblendować i przetrzeć przez sitko.
  • Puree z czereśni wlać do rondla, podgrzać.
  • Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Przestudzić lekko i przelać do formy lub rantu do żelki.
  • Odstawić do lodówki aby steżała.
Keyword Żelka, żelka do tortu
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić żelkę czereśniową do tortu

Żelka czereśniowa do tortu
Usunąć pestki z umytych czereśni.
Żelka z czereśni
Czereśnie zblenderować.
Żelka czereśniowa do tortu
i przetrzeć przez sitko.
Żelka czereśniowa do tortu
Żelka z czereśni
Umieścić w rondelku i podgrzać.
Żelka z czereśni
Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę.
Żelka czereśniowa
Mieszać aż się rozpuści, ~1m.
Żelka czereśniowa do tortu
Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.

Jak umieścić żelkę w torcie

Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką czereśniową a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu zakrywa lekko również górę żelki.

Żelka czereśniowa do tortu
Mus czereśniowy

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki czereśniowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam bezpośrednio w ciepłym puree. Ważne jest, aby nie zagotować puree z czereśni z żelatyną, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę czereśniową do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy 13cm (5″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości.

Żelka z czereśni
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Żelka czereśniowa

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale