Żelka z czereśni

Żelka z czereśni została stworzona na specjalne zamówienie jubilatki, której ulubiony smak to Black Cherry – popularne amerykańskie lody. Czereśnie fajnie się przerabiają, żelka jest naturalnie słodka, pachnąca i ma fajny kolor.

Żelka w torcie to – obok chrupiącej warstwy – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju.

Żelka czereśniowa będzie się super komponowała we wszystkich letnich, owocowych smakach, ale i z czekoladą, czy wanilią bardzo dobrze ją widzę!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Folia spożywcza, Miska, Obręcz cukiernicza, Rondelek, Sitko, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na żelkę z czereśni

 

Żelka czereśniowa

Magda Kubiś
Żelka o smaku czereśniowym do tortów i deserów
kategoria Deser

Składniki
  

  • 150 g świeżych czereśni
  • 4 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  • Usunąć pestki z umytych czereśni.
  • Czereśnie zblendować i przetrzeć przez sitko.
  • Puree z czereśni wlać do rondla, podgrzać.
  • Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  • Przestudzić lekko i przelać do formy lub rantu do żelki.
  • Odstawić do lodówki aby steżała.

Jak zrobić żelkę czereśniową do tortu

Żelka czereśniowa do tortu
Usunąć pestki z umytych czereśni.
Żelka z czereśni
Czereśnie zblenderować.
Żelka czereśniowa do tortu
i przetrzeć przez sitko.
Żelka czereśniowa do tortu
Żelka z czereśni
Umieścić w rondelku i podgrzać.
Żelka z czereśni
Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę.
Żelka czereśniowa
Mieszać aż się rozpuści, ~1m.
Żelka czereśniowa do tortu
Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.

Jak umieścić żelkę w torcie

Przełożenie z żelką robię, kładąc trochę kremu na blat biszkoptu (po to aby żelka przyczepiła się dobrze do blatu), na to żelka. Miejsce między żelką czereśniową a brzegiem rantu wypełniam kremem lub musem. Warstwa kremu czy musu zakrywa lekko również górę żelki.

Żelka czereśniowa do tortu
Mus czereśniowy

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki czereśniowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam bezpośrednio w ciepłym puree. Ważne jest, aby nie zagotować puree z czereśni z żelatyną, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę czereśniową do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy 13cm (5″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości.

Żelka z czereśni
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Żelka czereśniowa

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale