Mus z jeżyn

Mus z jeżyn jest jak podsumowanie letnich chwil. Pachnie jak nagrzany słońcem ogród, w smaku niesie lekko kwaśne, otrzeźwiające nuty, jak z wiejskiej, chłodnej spiżarni prababci. Mus jeżynowy ma kolor  obłędny, wyrazisty, a teksturę aksamitną. Ma w sobie coś swojskiego i dobrego, jak wakacje z dzieciństwa.

Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie.

Jeżyny mają wiele właściwości prozdrowotnych, regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają przemianę materii! Kryją w sobie mnóstwo witaminy C i antyoksydantów. Warto sięgać po nie w sezonie.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Jeżyny

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus z jeżyn

 

Mus z jeżyn

Magda Kubiś
Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie. 
porcje 2 przełożenia fi18
kategoria Deser

Składniki
  

  • 340 g jeżyn
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 10 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Jeżyny z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem ręcznym, ewentulanie przetrzeć przez sitko aby uzyskać puree.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną dodać do puree z jeżyn.
  • Śmietanę ubić na 3/4.
  • Powoli mieszając dodać przestudzone puree z jeżyn.
  • Wylać na blaty tortu, lub do pucharków, i odstawić do stężenia.

Jak zrobić mus jeżynowy

Mus z jeżyn
Jeżyny z cukrem zagotowujemy.
Mus z jeżyn
Ja używam blendera ręcznego aby zrobić z nich puree. Ewentualnie można przetrzeć przez sitko.
Mus z jeżyn
Żelatynę w proszku rozpuszczam w małej ilości wody...
Mus z jeżyn
... I odstawiam aby napęczniała. ~10min. Napęczniałą podgrzewam w mikrofali aby rozpuścić.
Mus z jeżyn
Rozpuszczoną żelatynę dodaję...
Mus z jeżyn
... do puree z jeżyn.
Mus z jeżyn
Zimną śmietanę...
Śmietanka ubita na 3/4
... ubijam na 3/4.
Mus z jeżyn
Chłodne puree z jeżyn powoli wlewam do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Mus z jeżyn

Jak włożyć mus do rękawa cukierniczego?

Czasami przełożenie musu do rękawa cukierniczego może stwarzać, mniej wprawionym, problemy. Ale jest na to prosty sposób – wystarczy wysoki wazon lub słoik. Trzeba sobie jakoś radzić, jak się ma tylko dwie ręce!

Mus z jeżyn
Rękaw cukierniczy wkładamy do wysokiego naczynia. Idelny jest do tego wysoki wazon lub słoik.
Mus z jeżyn
Przekładamy mus do rękawa.
Mus z jeżyn
Mus jeżynowy i malinowy
Zapinamy worek klipsem.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z jeżyn użyłam, przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam wodą z cukrem i cytryną.
  • Mus z jeżyn, na prośbę mojej córki, połączyłam w torcie z musem malinowym. Więcej pomysłów na połączenia smakowe znajdziecie TUTAJ.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i powleczony masą cukrową metodą panelową.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z jeżym do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mus z jeżyn jest stabilny i idealnie nadaje się do przełożenia blatów biszkoptu lub jako deser. Jednak po przełożeniu biszkoptu trzeba dać mu odpowiednią ilość czasu aby się stężał w lodówce – inaczej ryzykujemy efekt buły w torcie.
  • Jeżeli się pospieszycie i mus zacznie “uciekać” spomiędzy blatów – zerknijcie na nasz tutorial, w którym pokazaliśmy jak uratować tort bułę.

Mus z jeżyn
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Mus jeżynowy Pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale