Mus z jeżyn

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mus z jeżyn jest jak podsumowanie letnich chwil. Pachnie jak nagrzany słońcem ogród, w smaku niesie lekko kwaśne, otrzeźwiające nuty, jak z wiejskiej, chłodnej spiżarni prababci. Mus jeżynowy ma kolor  obłędny, wyrazisty, a teksturę aksamitną. Ma w sobie coś swojskiego i dobrego, jak wakacje z dzieciństwa.

Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie.

Jeżyny mają wiele właściwości prozdrowotnych, regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają przemianę materii! Kryją w sobie mnóstwo witaminy C i antyoksydantów. Warto sięgać po nie w sezonie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na mus z jeżyn

 

Mus z jeżyn

Magda Kubiś
Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie. 
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins
Course Deser
Servings 2 przełożenia fi18

Składniki
  

  • 340 g jeżyn
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 10 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Jeżyny z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem ręcznym, ewentulanie przetrzeć przez sitko aby uzyskać puree.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną dodać do puree z jeżyn.
  • Śmietanę ubić na 3/4.
  • Powoli mieszając dodać przestudzone puree z jeżyn.
  • Wylać na blaty tortu, lub do pucharków, i odstawić do stężenia.
Keyword Ciasto, deser, Krem
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić mus jeżynowy

Mus z jeżyn
Jeżyny z cukrem zagotowujemy.
Mus z jeżyn
Ja używam blendera ręcznego aby zrobić z nich puree. Ewentualnie można przetrzeć przez sitko.
Mus z jeżyn
Żelatynę w proszku rozpuszczam w małej ilości wody...
Mus z jeżyn
... I odstawiam aby napęczniała. ~10min. Napęczniałą podgrzewam w mikrofali aby rozpuścić.
Mus z jeżyn
Rozpuszczoną żelatynę dodaję...
Mus z jeżyn
... do puree z jeżyn.
Mus z jeżyn
Zimną śmietanę...
Śmietanka ubita na 3/4
... ubijam na 3/4.
Mus z jeżyn
Chłodne puree z jeżyn powoli wlewam do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Mus z jeżyn

Jak włożyć mus do rękawa cukierniczego?

Czasami przełożenie musu do rękawa cukierniczego może stwarzać, mniej wprawionym, problemy. Ale jest na to prosty sposób – wystarczy wysoki wazon lub słoik. Trzeba sobie jakoś radzić, jak się ma tylko dwie ręce!

Mus z jeżyn
Rękaw cukierniczy wkładamy do wysokiego naczynia. Idelny jest do tego wysoki wazon lub słoik.
Mus z jeżyn
Przekładamy mus do rękawa.
Mus z jeżyn
Mus jeżynowy i malinowy
Zapinamy worek klipsem.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z jeżyn użyłam, przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam wodą z cukrem i cytryną.
  • Mus z jeżyn, na prośbę mojej córki, połączyłam w torcie z musem malinowym. Więcej pomysłów na połączenia smakowe znajdziecie TUTAJ.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i powleczony masą cukrową metodą panelową.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z jeżym do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mus z jeżyn jest stabilny i idealnie nadaje się do przełożenia blatów biszkoptu lub jako deser. Jednak po przełożeniu biszkoptu trzeba dać mu odpowiednią ilość czasu aby się stężał w lodówce – inaczej ryzykujemy efekt buły w torcie.
  • Jeżeli się pospieszycie i mus zacznie “uciekać” spomiędzy blatów – zerknijcie na nasz tutorial, w którym pokazaliśmy jak uratować tort bułę.

Mus z jeżyn
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Mus jeżynowy Pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy