Szukaj

Mus z jeżyn

Mus z jeżyn jest jak podsumowanie letnich chwil. Pachnie jak nagrzany słońcem ogród, w smaku niesie lekko kwaśne, otrzeźwiające nuty, jak z wiejskiej, chłodnej spiżarni prababci. Mus jeżynowy ma kolor obłędny, wyrazisty, a teksturę aksamitną. Ma w sobie coś swojskiego i dobrego, jak wakacje z dzieciństwa.

Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie.

Jeżyny mają wiele właściwości prozdrowotnych, regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają przemianę materii! Kryją w sobie mnóstwo witaminy C i antyoksydantów. Warto sięgać po nie w sezonie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus z jeżyn

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi18

kategoria

Mus

Mus z jeżyn

Składniki

  • 340 g jeżyn
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 10 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Jeżyny z cukrem zagotować.
  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem ręcznym, ewentulanie przetrzeć przez sitko aby uzyskać puree.
  3. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  4. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną dodać do puree z jeżyn.
  5. Śmietanę ubić na 3/4.
  6. Powoli mieszając dodać przestudzone puree z jeżyn.
  7. Wylać na blaty tortu, lub do pucharków, i odstawić do stężenia.

Jak zrobić mus jeżynowy

AkademiaTortu-MusJezynowy-1
Jeżyny z cukrem zagotowujemy.
AkademiaTortu-MusJezynowy-2
Ja używam blendera ręcznego aby zrobić z nich puree. Ewentualnie można przetrzeć przez sitko.
AkademiaTortu-MusJezynowy-5
Rozpuszczoną żelatynę dodaję...
AkademiaTortu-MusJezynowy-6
... do puree z jeżyn.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Zimną śmietankę ubijam na 3/4.
AkademiaTortu-MusJezynowy-9
Chłodne puree z jeżyn powoli wlewam do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Mus z jeżyn

Jak włożyć mus do rękawa cukierniczego?

Czasami przełożenie musu do rękawa cukierniczego może stwarzać, mniej wprawionym, problemy. Ale jest na to prosty sposób – wystarczy wysoki wazon lub słoik. Trzeba sobie jakoś radzić, jak się ma tylko dwie ręce!

AkademiaTortu-MusJezynowy-11
Rękaw cukierniczy wkładamy do wysokiego naczynia. Idealny jest do tego wysoki wazon lub słoik.
AkademiaTortu-MusJezynowy-12
Przekładamy mus do rękawa.
AkademiaTortu-MusJezynowy-13
AkademiaTortu-MusJezynowy-14
Zapinamy worek klipsem.

Przydatne uwagi

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z jeżyn użyłam, przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam wodą z cukrem i cytryną.
  • Krem jeżynowy do tortu, na prośbę mojej córki, połączyłam z musem malinowym. Więcej pomysłów na połączenia smakowe znajdziecie TUTAJ.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i powleczony masą cukrową metodą panelową.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z jeżym do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mus z jeżyn jest stabilny i idealnie nadaje się do przełożenia blatów biszkoptu lub jako deser. Jednak po przełożeniu biszkoptu trzeba dać mu odpowiednią ilość czasu aby się stężał w lodówce – inaczej ryzykujemy efekt buły w torcie.
  • Jeżeli się pospieszycie i mus zacznie “uciekać” spomiędzy blatów – zerknijcie na nasz tutorial, w którym pokazaliśmy jak uratować tort bułę.

Mus z jeżyn

Mus z jeżyn

Dobrze komponuje się z:

Bananowy
Cytrynowy
Czekoladowy
Kawowy
Limonkowy
Mango
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Mus z jeżyn

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus z jeżyn

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe