Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Mus z jeżyn

Mus jeżynowy jest jak podsumowanie letnich chwil. Pachnie jak nagrzany słońcem ogród, w smaku niesie lekko kwaśne, otrzeźwiające nuty, jak z wiejskiej, chłodnej spiżarni prababci. Mus jeżynowy ma kolor  obłędny, wyrazisty, a teksturę aksamitną. Ma w sobie coś swojskiego i dobrego, jak wakacje z dzieciństwa.

Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie. 

Jeżyny mają wiele właściwości prozdrowotnych, regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają przemianę materii! Kryją w sobie mnóstwo witaminy C i antyoksydantów. Warto sięgać po nie w sezonie.

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Szpatułka
  • Blender ręczny
  • Robot planetarny lub ręczny
  • jeżyny
  • śmietana kremówka min. 36%
  • cukier
  • żelatyna

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na mus z jeżyn

Mus z jeżyn

Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie. 

Course Dessert
Keyword Ciasto, deser, Krem
5 minutes
Cook Time 15 minutes
20 minutes
Porcje 2 przełożenia fi18
Autor Magda Kubiś

Składniki

  • 340 g jeżyn
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 6 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Jeżyny z cukrem zagotować.

  2. Lekko przestudzone rozbić blenderem ręcznym, ewentulanie przetrzeć przez sitko aby uzyskać puree.

  3. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.

  4. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną dodać do puree z jeżyn.

  5. Śmietanę ubić na 3/4.

  6. Powoli mieszając dodać przestudzone puree z jeżyn.

  7. Wylać na blaty tortu, lub do pucharków, i odstawić do stężenia.

Jak zrobić mus z jeżyn do ciasta lub tortu

Mus jeżynowy
Jeżyny z cukrem zagotowujemy.
Mus jeżynowy
Ja używam blendera ręcznego aby zrobić z nich puree. Ewentualnie można przetrzeć przez sitko.
Mus jeżynowy
Żelatynę w proszku rozpuszczam w małej ilości wody...
Mus jeżynowy
... I odstawiam aby napęczniała. ~10min
Mus jeżynowy
Kiedy żelatyna napęcznieje...
Mus jeżynowy
Podgrzewam w mikrofali aby rozpuścić.
Mus jeżynowy
Rozpuszczoną żelatynę dodaję...
Mus jeżynowy
... do puree z jeżyn.
Mus jeżynowy
Zimną śmietanę...
Mus jeżynowy
... ubijam na 3/4.
Mus jeżynowy
Chłodne puree z jeżyn powoli wlewam do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Mus jeżynowy

Przydatne uwagi...

  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z jeżyn użyłam, przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam wodą z cukrem i cytryną.
  • Mus z jeżyn, na prośbę mojej córki, połączyłam w torcie z musem malinowym. Więcej pomysłów na połączenia smakowe znajdziecie TUTAJ.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i powleczony masą cukrową metodą panelową.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z jeżym do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mus z jeżyn jest stabilny i idealnie nadaje się do przełożenia blatów biszkoptu lub jako deser. Jednak po przełożeniu biszkoptu trzeba dać mu odpowiednią ilość czasu aby się stężał w lodówce – inaczej ryzykujemy efekt buły w torcie.
  • Jeżeli się pospieszycie i mus zacznie “uciekać” spomiędzy blatów – zerknijcie na nasz tutorial, w którym pokazaliśmy jak uratować tort bułę.

Jak włożyć mus do rękawa cukierniczego?

Czasami przełożenie musu do rękawa cukierniczego może stwarzać, mniej wprawionym, problemy. Ale jest na to prosty sposób – wystarczy wysoki wazon lub słoik. Trzeba sobie jakoś radzić, jak się ma tylko dwie ręce!

Mus jeżynowy
Rękaw cukierniczy wkładamy do wysokiego naczynia. Idelny jest do tego wysoki wazon lub słoik.
Mus jeżynowy
Przekładamy mus do rękawa.
Mus jeżynowy
Mus jeżynowy
Zapinamy worek klipsem.

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie