fbpx

Mus z jeżyn

Mus z jeżyn jest jak podsumowanie letnich chwil. Pachnie jak nagrzany słońcem ogród, w smaku niesie lekko kwaśne, otrzeźwiające nuty, jak z wiejskiej, chłodnej spiżarni prababci. Mus jeżynowy ma kolor obłędny, wyrazisty, a teksturę aksamitną. Ma w sobie coś swojskiego i dobrego, jak wakacje z dzieciństwa.

Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie.

Jeżyny mają wiele właściwości prozdrowotnych, regulują poziom cukru we krwi i przyspieszają przemianę materii! Kryją w sobie mnóstwo witaminy C i antyoksydantów. Warto sięgać po nie w sezonie!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blender ręczny, Robot planetarny lub ręczny, Rękaw cukierniczy, Rondelek, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
mus jeżynowy

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na mus z jeżyn

 

Mus z jeżyn

Magda Kubiś
Mus jeżynowy jest wspaniałym deserem sam w sobie, świetnie poradzi sobie w pucharkach na słodkim stole, lubi się łączyć z delikatnymi kremami, jak śmietanka czy biała czekolada, ale i w dekadenckiej wersji z czekoladą też wypadnie znakomicie. 
porcje 2 przełożenia fi18
kategoria Deser

Składniki
  

  • 340 g jeżyn
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru wedle uznania
  • 10 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Instrukcje
 

  • Jeżyny z cukrem zagotować.
  • Lekko przestudzone rozbić blenderem ręcznym, ewentulanie przetrzeć przez sitko aby uzyskać puree.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną dodać do puree z jeżyn.
  • Śmietanę ubić na 3/4.
  • Powoli mieszając dodać przestudzone puree z jeżyn.
  • Wylać na blaty tortu, lub do pucharków, i odstawić do stężenia.

Jak zrobić mus jeżynowy

AkademiaTortu-MusJezynowy-1.1
Jeżyny z cukrem zagotowujemy.
AkademiaTortu-MusJezynowy-2
Ja używam blendera ręcznego aby zrobić z nich puree. Ewentualnie można przetrzeć przez sitko.
AkademiaTortu-MusJezynowy-3
Żelatynę w proszku rozpuszczam w małej ilości wody...
AkademiaTortu-MusJezynowy-4
... I odstawiam aby napęczniała. ~10min. Napęczniałą podgrzewam w mikrofali aby rozpuścić.
AkademiaTortu-MusJezynowy-5
Rozpuszczoną żelatynę dodaję...
AkademiaTortu-MusJezynowy-6
... do puree z jeżyn.
AkademiaTortu-MusJezynowy-7
Zimną śmietanę...
Śmietanka ubita na 3/4
... ubijam na 3/4.
AkademiaTortu-MusJezynowy-9
Chłodne puree z jeżyn powoli wlewam do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
Mus z jeżyn

Jak włożyć mus do rękawa cukierniczego?

Czasami przełożenie musu do rękawa cukierniczego może stwarzać, mniej wprawionym, problemy. Ale jest na to prosty sposób – wystarczy wysoki wazon lub słoik. Trzeba sobie jakoś radzić, jak się ma tylko dwie ręce!

AkademiaTortu-MusJezynowy-11
Rękaw cukierniczy wkładamy do wysokiego naczynia. Idelny jest do tego wysoki wazon lub słoik.
AkademiaTortu-MusJezynowy-12
Przekładamy mus do rękawa.
AkademiaTortu-MusJezynowy-13
Mus jeżynowy i malinowy
Zapinamy worek klipsem.

Przydatne uwagi

  • Śmietankę do kremów czy musów ubijam zawsze na tak zwane 3/4, czyli nie na sztywno. Śmietanka ubita na 3/4 jest jeszcze lekko płynna.
  • Jeżeli do przygotowania musu używam owocowego puree czy pulpy, dodanie jej do jeszcze lekko lejącej się śmietanki zmniejsza szansę, że mus czy krem się zwarzy.
  • Do przygotowania musów można użyć świeżych lub mrożonych owoców.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuszczam w kuchence mikrofalowej, w krótkich interwałach ~5s. Jeżeli nie rozpuści się po 5 sekundach (dalej widać grudki), mieszam i wstawiam do kuchenki na następne 5 sekund. Ważne jest, aby nie przegrzać żelatyny, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Do mojego tortu z musem z jeżyn użyłam, przepisu na biszkopt z masłem, który lekko nasączyłam wodą z cukrem i cytryną.
  • Krem jeżynowy do tortu, na prośbę mojej córki, połączyłam z musem malinowym. Więcej pomysłów na połączenia smakowe znajdziecie TUTAJ.
  • Tort otynkowany był kremem na bezie szwajcarskiej i powleczony masą cukrową metodą panelową.
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do musu z jeżym do innej średnicy tortu, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Mus z jeżyn jest stabilny i idealnie nadaje się do przełożenia blatów biszkoptu lub jako deser. Jednak po przełożeniu biszkoptu trzeba dać mu odpowiednią ilość czasu aby się stężał w lodówce – inaczej ryzykujemy efekt buły w torcie.
  • Jeżeli się pospieszycie i mus zacznie “uciekać” spomiędzy blatów – zerknijcie na nasz tutorial, w którym pokazaliśmy jak uratować tort bułę.

Mus z jeżyn
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

mus z jeżyn

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale