Szukaj
Jak uratować tort bułę

Jak uratować tort bułę

Czasami zdarza się tak, że mimo iż wiemy wszytko na temat tego jak uniknąć efektu buły w torcie i stosujemy się do zaleceń, buła w torcie zrobi się mimo wszystko. Sytuacja taka przytrafiła mi się właśnie w ostatni weekend kiedy to pracowałam nad tortem urodzinowym mojej córki. Córka kończąc zacne 11 lat zażyczyła sobie tortu na tradycyjnym biszkopcie z kremem malinowym i jeżynowym. O ile mam juz sprawdzony i przetestowany przepis na  mus malinowy, o tyle nie posiadałam takowego na mus z jeżyn. Trzeba więc było poeksperymentować i takowy przepis sobie wymyślić 🙂

W efekcie pośpiechu przedimprezowego nie rozplanowałam sobie poprawnie pracy nad tortem. Niestety, stał on w lodówce zbyt krótko i kremy nie miały czasu odpowiednio stężeć. Mój eksperymentalny mus jeżynowy zaczął się wybrzuszać już na początku tynkowania kremem.

Jak to mówią, nic się nie dzieje bez powodu. Dzięki temu mam okazję Wam pokazać jak wybrnąć z takiej sytuacji i uratować tort z bułą!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • rękaw cukierniczy
  • szpatułka
  • łyżeczka

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

  • krem do tynkowania

Jak uratować wypływający krem z tortu

AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-3
Luźny krem zaczyna się wybrzuszać...
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-5
Łyżeczką zgarniamy nadmiar kremu...
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-6
...I robimy rowek.
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-7
W rowek, używając rękawa cukierniczego, szprycujemy krem maślany lub ganache, którym będziemy tynkować tort.
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-8
W ten sposób robimy "rant" z kremu do tynkowania.
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-9
Krem wygładzamy szpatułką i odstawiamy do lodówki na 15-20 min aby rant z kremu stężał.
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-10
Schłodzony wyciągamy z lodówki i tynkujemy.
AkademiaTortu-JakUratowaćTortBule-13
Na zdjęciu otynkowany tort już bez buły.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli powodem buły w torcie jest krem, który po prostu nie miał czasu stężeć, powyższa metoda się sprawdzi. Jeżeli jednak krem jest niestabilny, to nawet po odpowiednio długim pobycie w lodówce nie stężeje . Taki krem może wtedy zacząć płynąć w trakcie krojenia tortu co niestety nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.
  • Moja rada – nie spiesz się! Tort przełożony kremami, tym bardziej musowymi, musi odstać w lodówce odpowiednią ilość godzin aby kremy miały czas się stężeć.
  • Eksperymentowanie w kuchni jest jak najbardziej wskazane. Fajnie jest wymyślać swoje własne przepisy jednak błędem jest eksperymentować kiedy spieszymy się z przygotowaniem tortu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Dlaczego z tortu robi się buła
Tort buła – dlaczego tort się wybrzusza?
Dlaczego pęka tynk na torcie
Dlaczego pęka tynk na torcie

Przypnij na pinterest

Jak uratować tort bułę

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak uratować tort bułę

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe