Jak uratować tort bułę

Czasami zdarza się tak, że mimo iż wiemy wszytko na temat tego jak uniknąć efektu buły w torcie i stosujemy się do zaleceń, buła w torcie zrobi się mimo wszystko. Sytuacja taka przytrafiła mi się właśnie w ostatni weekend kiedy to pracowałam nad tortem urodzinowym mojej córki. Córka kończąc zacne 11 lat zażyczyła sobie tortu na tradycyjnym biszkopcie z kremem malinowym i jeżynowym. O ile mam juz sprawdzony i przetestowany przepis na  mus malinowy, o tyle nie posiadałam takowego na mus z jeżyn. Trzeba więc było poeksperymentować i takowy przepis sobie wymyślić 🙂

W efekcie pośpiechu przedimprezowego nie rozplanowałam sobie poprawnie pracy nad tortem. Niestety, stał on w lodówce zbyt krótko i kremy nie miały czasu odpowiednio stężeć. Mój eksperymentalny mus jeżynowy zaczął się wybrzuszać już na początku tynkowania kremem.

Jak to mówią, nic się nie dzieje bez powodu. Dzięki temu mam okazję Wam pokazać jak wybrnąć z takiej sytuacji i uratować tort z bułą!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • rękaw cukierniczy
  • szpatułka
  • łyżeczka
Brak plików do pobrania.

Jak uratować wypływający krem z tortu

Jak uratować tort bułę
Luźny krem zaczyna się wybrzuszać...
Jak uratować tort bułę
Łyżeczką zgarniamy nadmiar kremu...
Jak uratować tort bułę
...I robimy rowek.
Jak uratować tort bułę
W rowek, używając rękawa cukierniczego, szprycujemy krem maślany lub ganache, którym będziemy tynkować tort.
Jak uratować tort bułę
W ten sposób robimy "rant" z kremu do tynkowania.
Jak uratować tort bułę
Krem wygładzamy szpatułką i odstawiamy do lodówki na 15-20 min aby rant z kremu stężał.
Jak uratować tort bułę
Schłodzony wyciągamy z lodówki i tynkujemy.
Jak uratować tort bułę
Na zdjęciu otynkowany tort już bez buły.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli powodem buły w torcie jest krem, który po prostu nie miał czasu stężeć, powyższa metoda się sprawdzi. Jeżeli jednak krem jest niestabilny, to nawet po odpowiednio długim pobycie w lodówce nie stężeje . Taki krem może wtedy zacząć płynąć w trakcie krojenia tortu co niestety nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.
  • Moja rada – nie spiesz się! Tort przełożony kremami, tym bardziej musowymi, musi odstać w lodówce odpowiednią ilość godzin aby kremy miały czas się stężeć.
  • Eksperymentowanie w kuchni jest jak najbardziej wskazane. Fajnie jest wymyślać swoje własne przepisy jednak błędem jest eksperymentować kiedy spieszymy się z przygotowaniem tortu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu