Jak uratować tort bułę

Czasami zdarza się tak, że mimo iż wiemy wszytko na temat tego jak uniknąć efektu buły w torcie i stosujemy się do zaleceń, buła w torcie zrobi się mimo wszystko. Sytuacja taka przytrafiła mi się właśnie w ostatni weekend kiedy to pracowałam nad tortem urodzinowym mojej córki. Córka kończąc zacne 11 lat zażyczyła sobie tortu na tradycyjnym biszkopcie z kremem malinowym i jeżynowym. O ile mam juz sprawdzony i przetestowany przepis na  mus malinowy, o tyle nie posiadałam takowego na mus z jeżyn. Trzeba więc było poeksperymentować i takowy przepis sobie wymyślić 🙂

W efekcie pośpiechu przedimprezowego nie rozplanowałam sobie poprawnie pracy nad tortem. Niestety, stał on w lodówce zbyt krótko i kremy nie miały czasu odpowiednio stężeć. Mój eksperymentalny mus jeżynowy zaczął się wybrzuszać już na początku tynkowania kremem.

Jak to mówią, nic się nie dzieje bez powodu. Dzięki temu mam okazję Wam pokazać jak wybrnąć z takiej sytuacji i uratować tort z bułą!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia i materiały, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

  • rękaw cukierniczy
  • szpatułka
  • łyżeczka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Jak uratować wypływający krem z tortu

Jak uratować tort bułę
Luźny krem zaczyna się wybrzuszać...
Jak uratować tort bułę
Łyżeczką zgarniamy nadmiar kremu...
Jak uratować tort bułę
...I robimy rowek.
Jak uratować tort bułę
W rowek, używając rękawa cukierniczego, szprycujemy krem maślany lub ganache, którym będziemy tynkować tort.
Jak uratować tort bułę
W ten sposób robimy "rant" z kremu do tynkowania.
Jak uratować tort bułę
Krem wygładzamy szpatułką i odstawiamy do lodówki na 15-20 min aby rant z kremu stężał.
Jak uratować tort bułę
Schłodzony wyciągamy z lodówki i tynkujemy.
Jak uratować tort bułę
Na zdjęciu otynkowany tort już bez buły.

Przydatne uwagi

  • Jeżeli powodem buły w torcie jest krem, który po prostu nie miał czasu stężeć, powyższa metoda się sprawdzi. Jeżeli jednak krem jest niestabilny, to nawet po odpowiednio długim pobycie w lodówce nie stężeje . Taki krem może wtedy zacząć płynąć w trakcie krojenia tortu co niestety nie będzie wyglądać zbyt apetycznie.
  • Moja rada – nie spiesz się! Tort przełożony kremami, tym bardziej musowymi, musi odstać w lodówce odpowiednią ilość godzin aby kremy miały czas się stężeć.
  • Eksperymentowanie w kuchni jest jak najbardziej wskazane. Fajnie jest wymyślać swoje własne przepisy jednak błędem jest eksperymentować kiedy spieszymy się z przygotowaniem tortu.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Zdjęcia użytkowników

Korzystałeś z tego tutorialu? Dodaj Swoje zdjęcie do galerii!

Brak dodanych zdjęć.

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »