Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem bananowy ze świeżych bananów powstał jako wyraz buntu przeciw naturalnemu czernieniu tych owoców. Wiadomo, że banany ciemnieją, jednak zależało mi na kremie ze świeżych owoców, nie przetworzonych.
Nie do końca rozumiem, skąd oczekiwanie, że krem bananowy z czekoladą do ciasta czy tortu będzie żółty. Przecież żółta jest skórka, której raczej nie zjadamy. Same banany są raczej kremowe, pastelowe i bardzo jasne. Krem wyszedł mi taki właśnie jasny, a po jakimś czasie stał się delikatnie beżowy. Spełnił więc moje oczekiwanie jeśli chodzi o kolor – jest bardzo przyjemny.
Co do smaku to przyznam, że wyszła petarda! Użyłam do kremu białej czekolady i smak jest naprawdę bananowy. Oczywiście można ten smak jeszcze bardziej podkręcić, dodając do kremu banany liofilizowane, albo kładąc na biszkopt plastry karmelizowanych, jednak warto spróbować sam krem. Jest świetny!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Krem
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
34 Responses
Bardzo dziękuję za przepis. Jak długo taki krem może stać w lodówce?
Kremem przekładasz tort od razu po przygotowaniu. Jak zostawisz w lodówce to stężeje i będzie trudno przełożyć nim tort…
Mam pytanie jeśli chcę zrobić tort bananowy z czym można ten krem jeszcze połączyć jako dodatkową warstwę bo nie mam pomysłu 🙂
Jaką dokładnie ilość soku z cytryny należy dodać?
Na oko 🙂 Troszeczkę
Dzięki! Bardzo smaczny, prosty krem! Smak bananów mógłby być jeszcze bardziej wyczuwalny, biała czeko trochę się wybija, ale dodałam też pod niego plasterki bananów, a biszkopty nasączyłam rumem bananowym 😍🍌🍌🍌
Czy mus wytrzyma jako dolne przełożenie w torcie piętrowym że wspornikami?
Każdy mus czy krem wytrzyma w POPRAWNIE złożonym torcie piętrowym. Górne piętro tortu nie spoczywa na dolnym, ale na wspornikach, jeżeli te są odpowiednio przycięte. https://akademiatortu.pl/tutoriale/tort-pietrowy-wsporniki/
Dodając do ciepłej czekolady żelatynę zrobiła się jedną wielka twarda klucha… Co zrobiłam nie tak?
U mnie właśnie zrobiło sie to samo i nie wiem dlaczego. Drugim razem mniej ale tez nie wyszlo jak powinno a po dodaniu puree z banana zbily sie kawalki czekolady
Spróbujcie napęczniałą żelatynę rozpuścić w kuchence mikrofalowej (w interwałach po 3 sekundy), lub w kąpieli wodnej – i rozpuszczoną już dodać do czekolady lub puree.
Jak dlugo mozna przechowywac tort z tym kremem?
3-4 dni spokojnie
co oznacza ubicie śmietany na 3/4? 😉
Zobacz tutaj: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-z-czeresni/
Zrobiłam dziś ten krem z połowy porcji (na próbę) i po wymieszaniu śmietanki z bananami i czekoladą był całkiem rzadki (zbyt lejący żeby gdziekolwiek kłaść), wstawiłam do lodówki żeby całkowicie stężał i teraz ma konsystencję musu. W smaku cudo, ale potrzebuję go jako kremu do black velvet i to dolnego piętra, więc pytanie co zrobiłam źle? 😀
A czy dodałaś żelatyny?
Tak dodałam, użyłam 2 listków żelatyny, i teraz mam meeega stabilmy mus, ale krem po ubiciu nie był jak na zdjęciu tylko lejący.
Nie znam dokładnego przelicznika żelatyny w listkach to tej sypanej :/
Przeliczyłam tak żeby było 3 gram :p po zastygnięciu był meeeeega stabilny, dalo się spokojnie kroić w kostkę.
To cos nie tak, nie powinien się kroić w kostkę… coś w przeliczeniach poszło nie tak.
Proszę powiedz mi jakie będą proporcje,jeżeli będę robić ze śmietanki 30%
Takie same 🙂
Krem jest genialnym przekozakiem! Uwielbiam go. Pyszny i bardzo stabilny.
Czy 150g bananów to waga bananów ze skórą czy bez skórki już? 🙂
Bez skórki.
Mam zrobić tort z kremem bananowym i kremem straciatella. Który z kremów bananowych ma bardziej wyczuwalny smak bananów, ten, czy krem bananowy z mascarpone? Zależy mi na naprawdę bananowym smaku 🙂
Zrobiłabym ten, ale do niego dodała jeszcze zmielone banany liofilizowane jeśli masz.
Witam 🙂 a czy można do tego przepisu dodać serek mascarpone?
A w jakim celu?
Chodzi o to czy można ubić śmietanę razem z mascarpone i później dodać właśnie ten mus z bananów i białej czekolady
Rozumiem, ale po co dodawać mascarpone?
Tutaj nie ma takiej potrzeby. Krem jest stabilny bez mascarpone i proporcje podane w przepisie tego nie uwzględniają. Dodać możesz, ale efekt końcowy może być nieporządny. Zerknij na ten artykuł: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Krem totalnie mi się zważył nie mam pojęcia dlaczego , co mogłam zrobić nie tak ?
za mocno ubita śmietana. Ma być tylko na 3/4 – jeszcze płynna powinna byc