Szukaj

Krem bananowy z czekoladą

Krem bananowy ze świeżych bananów powstał jako wyraz buntu przeciw naturalnemu czernieniu tych owoców. Wiadomo, że banany ciemnieją, jednak zależało mi na kremie ze świeżych owoców, nie przetworzonych.

Nie do końca rozumiem, skąd oczekiwanie, że krem bananowy z czekoladą do ciasta czy tortu będzie żółty. Przecież żółta jest skórka, której raczej nie zjadamy. Same banany są raczej kremowe, pastelowe i bardzo jasne. Krem wyszedł mi taki właśnie jasny, a po jakimś czasie stał się delikatnie beżowy. Spełnił więc moje oczekiwanie jeśli chodzi o kolor – jest bardzo przyjemny.

Co do smaku to przyznam, że wyszła petarda! Użyłam do kremu białej czekolady i smak jest naprawdę bananowy. Oczywiście można ten smak jeszcze bardziej podkręcić, dodając do kremu banany liofilizowane, albo kładąc na biszkopt plastry karmelizowanych, jednak warto spróbować sam krem. Jest świetny!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem bananowy z czekoladą

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Krem

Składniki

  • 150 g świeżych bananów ~2 małe banany
  • 125 g białej czekolady
  • 225 g śmietany kremówki 36%
  • 6 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody
  • sok z cytryny

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody. Odstawić aby napęczniała.
  2. Banany z około 25g śmietany rozbić w malakserze lub blenderem ręcznym zrobić puree. Dodać sok z cytryny.
  3. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
  4. Do gorącej czekolady dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać dokładnie aż się rozpuści.
  5. Do czekolady dodać puree z bananów i wymieszać.
  6. Resztę śmietany ubić na 3/4.
  7. Mieszając ubitą śmietanę na wolnych obrotach dodawać czekoladę z puree z bananów, tylko do połączenia się składników.
  8. Krem przełożyć do worka cukierniczego, wyłożyć na blat biszkoptu.

Jak przygotować krem bananowy do tortu

Akademia_Tortu-Krem_bananowy-02
Banany z około 25g śmietany rozbić w malakserze...
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-03
...lub blenderem ręcznym zrobić puree.
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-04
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-08
Do gorącej czekolady dodać napęczniałą żelatynę...
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-10
... i wymieszać dokładnie aż się rozpuści.
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-11
Do czekolady dodać puree z bananów...
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-13
... i wymieszać.
Śmietanka kremówka ubita na 3/4.
Resztę śmietany ubić na 3/4.
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-17
Mieszając ubitą śmietanę na wolnych obrotach dodawać czekoladę z puree z bananów, tylko do połączenia się składników.
Akademia_Tortu-Krem_bananowy-19

Przydatne uwagi

Krem bananowy z czekoladą

Krem bananowy z czekoladą

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Czekoladowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Oreo
Orzechowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują
Sklepy z akcesoriami do tortów
Sklepy z akcesoriami do tortów

Przypnij na pinterest

Krem bananowy z czekoladą

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

34 Responses

      1. Dzięki! Bardzo smaczny, prosty krem! Smak bananów mógłby być jeszcze bardziej wyczuwalny, biała czeko trochę się wybija, ale dodałam też pod niego plasterki bananów, a biszkopty nasączyłam rumem bananowym 😍🍌🍌🍌

  1. Zrobiłam dziś ten krem z połowy porcji (na próbę) i po wymieszaniu śmietanki z bananami i czekoladą był całkiem rzadki (zbyt lejący żeby gdziekolwiek kłaść), wstawiłam do lodówki żeby całkowicie stężał i teraz ma konsystencję musu. W smaku cudo, ale potrzebuję go jako kremu do black velvet i to dolnego piętra, więc pytanie co zrobiłam źle? 😀

  2. Mam zrobić tort z kremem bananowym i kremem straciatella. Który z kremów bananowych ma bardziej wyczuwalny smak bananów, ten, czy krem bananowy z mascarpone? Zależy mi na naprawdę bananowym smaku 🙂

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Krem bananowy z czekoladą

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe