Szukaj

Jak wykorzystać resztki biszkoptu

Czasami zdarza się, że kiedy przygotowujemy tort, zostają nam resztki biszkoptu, kremu czy innych produktów. Jeżeli mieliśmy wszystko dobrze obliczone, nie powinno nam tych resztek zostać dużo, mimo to szkoda wyrzucać to co zostało. Co więc zrobić z resztkami pozostałymi po produkcji tortu? Do czego wykorzystać resztki biszkoptu, kremu czy ganache?

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie resztek poprodukcyjnych, które przygotowaliśmy dla Was wraz z dziewczynami z Akademii 🙂

Jak wykorzystać resztki biszkoptu?

Zdarza się, że nie wykorzystamy wszystkich blatów biszkoptu w torcie. Jak wykorzystać resztki biszkoptu? oto kilka pomysłów na wykorzystanie resztek biszkoptu! 

Jak zamrozić biszkopt?

Jeżeli nie mamy pomysłu czy potrzeby na wykorzystanie resztek biszkoptu, warto go zamrozić!

Jak zamrozić biszkopt? Wbrew pozorom biszkopt, czy w całości czy przecięty na blaty, można zamrozić i wykorzystać do następnego projektu. Wystarczy tylko odpowiednio zabezpieczyć blaty biszkoptu, tak aby się nie zdeformowały i nie wyschły w trakcie mrożenia.

Każdy blat biszkoptu...
...zawijam szczelnie folią spożywczą i układam na podkładzie do tortu.
Razem z podkładem umieszczam w worku strunowym.
Tak przygotowany umieszczam w zamrażalniku.

Każdy blat biszkoptu zamrażamy ułożony na podkładzie do tortu i szczelnie owinięty folią spożywczą. Dzięki temu blaty biszkoptu nie zdeformują się podczas mrożenia a folia spożywcza zabezpieczy je przed wyschnięciem (freezer burn).

Iwona podpowiedziała nam, że wykorzystuje mrożone blaty biszkoptu kiedy potrzebuje sprawdzić nowy krem lub nową recepturę.

Co zrobić z resztkami biszkoptu?

Kawałki upieczonego biszkoptu można wykorzystać na wiele sposobów. Najbardziej popularnym sposobem na wykorzystanie resztek z biszkoptu jest pewnie przygotowanie Cake Pops lub Cakesicles. Resztki biszkoptu z olejem użyłam do przygotowania Pumpkin Spice Cakesicles – wyszły wyborne! Pokażemy Wam jednak jeszcze inne opcje!

Kiedy tort jest już przygotowany, a nam pozostało sporo kawałków ciasta, kremu czy ganache, można je wykorzystać do przygotowania mini deserków. Z takich deserków na pewno ucieszą się domownicy, sąsiedzi czy koledzy w pracy!

Mini deserki z resztek ciasta

Do przygotowania mini deserków, w zależności od tego, komu będą sprezentowane, najczęściej używam niedużych, szklanych słoiczków. Można również wykorzystać małe plastikowe pojemniczki, takie jakich używamy do deserów na Słodki Stół, wtedy nie trzeba się martwić o ich zwrot.

Jak wykorzystać resztki
Słoiczki wypełniam do połowy kawałkami ciasta.
Jeśli zostanie mi poncz, nasączam.
Dodaję pozostały krem.
Na górę daję resztę kremu użytego do tynkowania.
Jak wykorzystać resztki
Deserki można przyozdobić bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Piasek lub ziemia do dekoracji tortu

Resztki biszkoptu można również wykorzystać do dekoracji tortu. Marlena Doroś z Bajkowe Torty w Elblągu poleca pozostałe resztki biszkoptu wysuszyć w piekarniku i zmielić. Alternatywnie można je również zamrozić.

Kawałki czekoladowego biszkoptu idealnie nadają się na „ziemię”. A zmielone kawałki jasnego biszkoptu do złudzenia przypominać będą piasek. 

Kopa – tradycyjny śląski deser

O kopie, tradycyjnym śląskim deserze bazującym na kawałkach biszkoptu, powiedziała nam Edyta Shine Pałka z pracowni artystycznej Torty Shine.

Do dużej miski wrzucamy kawałki biszkoptów, owoce z puszki (plus trochę płynu), kawałki migdałów, kokos, namoczone rodzynki i mieszamy ze śmietaną (30% tłuszczu) ubitą z żelatyną. Tak przygotowaną masę wkładamy do miseczek wyłożonych folią spożywczą. Kiedy masa będzie sztywna, przekładamy na podkład do tortu i dekorujemy śmietaną lub kremem maślanym.

Kopa - foto Torty Shine

Co zrobić z nadmiarem kremu lub ganache?

Jeżeli korzystasz z naszych przepisów na krem maślany do tynkowania czy ganache, teoretycznie nie powinno zostać nadwyżki. A to dlatego, że na stronie z przepisami na tynk od niedawna umieściliśmy kalkulatory, które pomogą obliczyć potrzebną ilość tynku do obsmarowania Twojego tortu.

Jeżeli jednak zdarzy się, że zostanie Ci nadmiar kremu maślanego lub ganache – i jeden i drugi można zamrozić. Ewentualnie, z nadmiaru czekoladowego ganache można przygotować brownie!

Jak wykorzystać resztki
Foto - Ale To Dobre

Gdy zostaną białka lub żółtka…

W wielu przepisach często wykorzystuje się tylko białka lub żółtka. Co więc zrobić z nadmiarem białek lub żółtek? 

Białka z jajek kurzych można zamrozić. Ja lubię przelać je do plastikowych pojemniczków i tak porcjowane w małych ilościach, zamrażam. Wbrew pozorom, mrożone białka idealnie nadają się do przygotowania różnych deserów, takich jak makaroniki, Pavlowa, bezy czy lizaki bezowe

Wbrew pozorom, żółtka jaj kurzych też można zamrozić – o tym jak zrobić to poprawnie przeczytacie TUTAJ. A oto kilka pomysłów na wykorzystanie żółtek, jeżeli nie chcecie ich zamrozić:

 

A ty jak wykorzystujesz swoje resztki biszkoptu, kremu czy ganache? Podziel się Swoimi pomysłami w komentarzach! 

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przypnij na pinterest

Jak wykorzystać resztki

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

  1. Niedawno trafiłam.na waszą stronę, jest super! Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki!

    Z samych żółtek ja robię deser o nazwie pasteis de nata – potrzeba do niego dodatkowo ciasta francuskiego, ale.jest przepyszny!
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Zaloguj się

Magdalenki pistacjowe