Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Ten mus to szczyt wyrafinowania! Idealnie gładki, delikatny i lekki, jak mgiełka. W przeciwieństwie do kremu z białej czekolady na bazie mascarpone, mus z białej czekolady jest lekki o bardziej delikatnej teksturze.
Mus z białej czekolady smak ma subtelny, kolor neutralny, a zatem jest doskonałym kompanem do każdego innego smaku: czy to kremu, czy żelki. Świetnie się dopasuje do wszelkich kompozycji, jest idealnym tłem dla bardziej wyrazistych aromatów. Mus z białej czekolady sam w sobie też smakuje obłędnie.
Doskonały do tortów, deserów i monoporcji. Na pewno znajdziecie dla tego musu masę zastosowań.
Trzymajcie się ściśle przepisu i wskazówek, a ryzyko zwarzenia będzie zerowe!
Dziękuję Wojtkowi za kolejny super przepis, który był bazą do mojej, lekko zmodyfikowanej wersji.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Mus
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
25 Responses
Witam,
Zamierzam zrobić tort z przełożeniem musu z białej czekolady, ale na zewnątrz tort będzie obłożony galaretka. Czy to nie przytłoczy lekkości musu?
Osobiście uważam, że mus z białej czekolady pasuje do wszystkiego 🙂
Witam zamierzam zrobić tort fi 26 jakie proporcje mam zrobić?
Małgosia zerknij tutaj, i pobierz tabele z przelicznikami.https://akademiatortu.pl/blog/jak-dostosowac-przepis-do-rozmiaru-blachy/
Czy można dodać maliny
Pewnie
czy można użyć śmietanki 30%?
Można.
tak
Jakie proporcje zrobić na fi 26 na 2 przełożenia?
Co jeśli krem się nagle zważy?
Jeżeli ten krem Ci się zwarzyl to popełniłaś błąd w przygotowaniu go. Śmietanę ubija się na 3/4, i do takiej dodaje czekoladę rozpuszczona z zelatyna. Musiałaś ubić za mocno śmietanę, albo za długo mieszać ja już z czekoladą. Zobacz tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-uratowac-zwarzony-krem/
Witam czy w tym przepisie sa te proporcje już zmienione odnośnie zetatyny i czekolady aby nie było buły?? Czy Jeszce mozna zmodyfilowac?
Tak, podałam mój, zmodyfikowany. Zerknij również tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/jak-ustabilizowac-krem-do-tortu/
Witam, czy w ten sam sposób można zrobić mus z czekolady 60% ?
Nie, bedą już inne proporcje. Zerknij na ten przepis: https://akademiatortu.pl/przepisy/mus-czekoladowy/
Krem totalnie rozklapil mi tort, biszkopty popłynęły we wszytskie możliwe strony.
Urodziny dzis a ja płacze bo tort do kosza 🙃
Przykro mi bardzo 🙁 Coś musiałaś zrobić inaczej niż podałam w przepisie. Testowałam przepis i nic takiego mi się nie zdążyło :/
Witam. Czy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę nie trzeba ostudzić nim doda się je do ubitej kremówki?
Nie, jak ostudzisz żelatynę to ona się zetnie. Kremówkę ubijasz na 3/4 i do tego dodajesz wszystko. Czekolada i żelatyna nie bedą już i tak gorące, ale cieple – nic się nie stanie. Na początku mus będzie płynny ale w lodowce w torcie się zetnie.
Czy mus mogę przetrzymać dobę w lodówce? Chciałabym zrobić tort musowy z polewą mirror na formie silikonowej 18 cm
Mus najlepiej jest wylać do formy zaraz po jego zrobieniu. Jeżeli dasz do lodówki w worku, to stężeje i będzie Ci trudno go do formy ładnie włożyć :/
A co z tą laską wanilii?
Ile czasu powinien stać tort z takim musem w lodówce?
Czy musu można użyć do monoporcji ?