Szukaj

Mus z białej czekolady

Ten mus to szczyt wyrafinowania! Idealnie gładki, delikatny i lekki, jak mgiełka. W przeciwieństwie do kremu z białej czekolady na bazie mascarpone, mus z białej czekolady jest lekki o bardziej delikatnej teksturze.

Mus z białej czekolady smak ma subtelny, kolor neutralny, a zatem jest doskonałym kompanem do każdego innego smaku: czy to kremu, czy żelki. Świetnie się dopasuje do wszelkich kompozycji, jest idealnym tłem dla bardziej wyrazistych aromatów. Mus z białej czekolady sam w sobie też smakuje obłędnie.

Doskonały do tortów, deserów i monoporcji. Na pewno znajdziecie dla tego musu masę zastosowań.

Trzymajcie się ściśle przepisu i wskazówek, a ryzyko zwarzenia będzie zerowe!

Dziękuję Wojtkowi za kolejny super przepis, który był bazą do mojej, lekko zmodyfikowanej wersji.

Wojciech Rzepecki
Wojciech Rzepecki

O autorze

Mistrz cukiernictwa z Gdańska. Doświadczenie zdobywał w trójmiejskich cukierniach a także w Anglii, Francji i Niemczech. Nowoczesne cukiernictwo z tradycyjnymi korzeniami to jego najwieksza życiowa pasja. Chciałby zarazić Was tym co kocha czyli tortami, ciastami, deserami i koktajlami.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na mus z białej czekolady

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 przełożenie fi18

kategoria

Mus

Mus z białej czekolady

Składniki

  • 250 g śmietanki kremówki 33% lub 36%
  • 90 g białej czekolady
  • 40 g mleka
  • 4 g żelatyny
  • 20 g wody
  • 1 szt. laska wanilii lub pasta waniliowa (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Około 10 minut.
  2. Śmietankę ubijmy na 3/4.
  3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem.
  4. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy.
  5. Do czekolady dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.
  6. Czekoladę z żelatyną dodajemy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając.

Jak przygotować mus z białej czekolady do tortu

Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-7
Czekoladę rozpuszczamy.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-8
...dodajemy mleko....
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-6
...i rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-5
Śmietanę ubijamy na 3/4.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-4
Delikatnie mieszając dodajemy czekoladę.
Akademia Tortu - Mus z białej czekolady-2
Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Mus z białej czekolady
Mus przelewamy do worka cukierniczego.

Przydatne uwagi

  1. Oryginalny przepis na mus z białej czekolady znajdziecie na profilu Wojtka Rzepeckiego. Zmodyfikowałam go lekko na potrzeby rozmiaru mojego tortu. Zawsze obawiam się efektu buły w torcie, więc w mojej wersji zwiększyłam troszkę proporcje czekolady do śmietany i dodałam ciut więcej żelatyny.
  2. Żelatynę do musu z białej czekolady rozpuszczam przy użyciu kuchenki mikrofalowej. Napęczniałą podgrzewam w interwałach 5 sekundowych. Czyli: po pierwszych 5 sekundach wyciągam z kuchenki i mieszam. Jeżeli są dalej grudki to powtarzam proces aż do momentu, kiedy będzie rozpuszczona. Ważne jest aby żelatyny nie przegrzać ponieważ straci właściwości żelujące!
  3. Do musu z białej czekolady użyłam białej czekolady Callebaut W2 – ma świetny smak i szczerze polecam. Jednak możecie użyć jakiejkolwiek innej, licząc się z tym, że mus będzie miał jej smak.
  4. Mus z białej czekolady pasuje do wszystkich innych kombinacji smakowych. Mus z białej czekolady jest neutralny więc idealnie nada się jako 3 smak w torcie, szczególnie kiedy macie wątpliwości co będzie pasowało do reszty 😉

Mus z białej czekolady

Mus z białej czekolady

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czereśniowy
Gruszkowy
Jeżynowy
Karmelowy
Kawowy
Kokosowy
Malinowy
Mango
Miętowy
Orzechowy
Pistacjowy
Pomarańczowy
Porzeczkowy
Truskawkowy
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak ustabilizować krem do tortu
Jak ustabilizować krem do tortu
Dlaczego z tortu robi się buła
Tort buła – dlaczego tort się wybrzusza?

Przypnij na pinterest

Mus z białej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

25 Responses

    1. Nie, jak ostudzisz żelatynę to ona się zetnie. Kremówkę ubijasz na 3/4 i do tego dodajesz wszystko. Czekolada i żelatyna nie bedą już i tak gorące, ale cieple – nic się nie stanie. Na początku mus będzie płynny ale w lodowce w torcie się zetnie.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Mus z białej czekolady

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe