Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Czarny tynk do tortu to często niedościgłe marzenie i choć próbujemy wiele razy, nie udaje się uzyskać prawdziwej głębokiej czerni. Podobnie, jak z innymi czarnymi produktami – na przykład ganache, czy dripem – dodawanie nadmiernej ilości barwnika spożywczego wcale nie jest metodą skuteczną.
Nadmierna ilość barwnika zmienia teksturę kremu – potrafi krem nawet rozwarstwić, a wtedy cała praca na nic. Krem może też zgorzknieć, co oczywiście również go dyskwalifikuje, nie wspominając już o tym, że jedząc tak uzyskany czarny tynk goście chodzą z czarnymi ustami i językami, co nie zawsze pasuje do wagi jubileuszu.
Nie mogę też nie podkreślić, że w ogóle nie powinno się używać barwników spożywczych w nadmiernych ilościach. Na opakowaniu barwnika zawsze powinna znajdować się adnotacja, ile danego barwnika można użyć na jaką ilość kremu.
Akademia Tortu uczy jak zabarwić krem maślany – serdecznie zapraszamy na ten tutorial, a dzisiaj zapoznam Was z czterema prostymi sposobami na uzyskanie czarnego tynku do tortu. Dwie pokażę Wam szczegółowo, a resztę omówię.
Pierwszy prosty sposób to ozamszowanie tortu na czarno. Drugi to po prostu pomalowanie kremu maślanego. Trzecia metoda wiąże się z naniesieniem fajnej faktury, a czwarta to użycie aerografu spożywczego. Serdecznie zapraszam!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Tort otynkowany kremem maślanym czy czekoladowym ganache można pomalować na czarno używając do tego czarnego barwnika i miękkiego pędzla. Najlepiej sprawdzi się tynk w ciemnym kolorze, na przykład maślany krem czekoladowy lub ganache.
Do tej metody idealnie nada się barwnik spożywczy w żelu lub barwnik do mas tłustych. Barwnik spożywczy w żelu rozcieńczamy lekko dodając odrobinę wódki aby powstała gęsta ciecz. Jeżeli użyjecie barwnika do mas tłustych, nie trzeba go już rozcieńczać. Nie polecam używać do tej metody barwnika do aerografu – jest on po prostu za rzadki i będzie nam trudno pokryć nim dokładnie tynk.
Do malowania dużej powierzchni tortu najlepszy jest duży, miękki pędzel. Jeżeli użyjemy twardego pędzla ryzykujemy, że pozostawi on na tynku smugi a także może zatrzeć tynk z czego w rezultacie powstaną małe grudki. Do tej metody malowania na tynku najlepiej sprawdzi się miękki pędzel do makijażu.
Malujemy tylko i wyłącznie tort mocno schłodzony, na którym tynk zdążył stwardnieć!
Torty pokryte masą cukrową jak i te otynkowane kremem maślanym można pomalować na czarno aerografem spożywczym. W przeciwieństwie to tortów malowanych na czarno pędzlem, gdzie tort musi być mocno schłodzony aby nie uszkodzić tynku, malowanie tynku maślanego aerografem powinniśmy robić zaraz po otynkowaniu tortu. Świerzy tynk lepiej przyjmie barwnik spożywczy, nie będzie na nim kondensacji wody, która tworzy się przy różnicy temperatur kiedy wyjmujemy z lodówki schłodzony tort. Więcej na ten temat omówiliśmy w naszym tutorialu pt Malowanie aerografem na kremie maślanym.
Są przeróżne sposoby na dekorowanie tortu kremem maślanym. Ten, który przedstawiam w tyn tutorialu jest prosty, szybki i nie wymaga kupowania dodatkowego sprzętu!
Do tej metody dekorowania tortu kremem maślanym wystarczy gąbeczka, barwnik i krem maślany! Używamy tego samego kremu, którym tort jest już otynkowany. Wystarczy małą część kremu lekko podgrzać wraz z barwnikiem a następnie gąbeczką nanieść niewielkie ilości na otynkowany, zimny tort. Tak jak w przypadku malowania tortu pędzlem, i tutaj tynk na torcie musi być sztywny aby go w trakcie nanoszenia kremu nie uszkodzić za bardzo.
Ostatecznie jaką fakturę chcecie na torcie zależy tylko od Was. Naniesienie większej ilości kremu na raz stworzy inna fakturę niż nanoszenie go w małych ilościach. Zwrócić uwagę należy również na to, aby kolor tynku był zbliżony do koloru jaki chcemy nanieść. W moim przypadku tort miałam otynkowany jasnym (niebiesko białym kremem maślanym) co nie było idealnym wyborem ale jak widzieliście dało się i tak zrobić z niego czarny tort. Dużo prościej byloby otynkować tort czekoladowym ganache lub czekoladowym kremem maślanym – oba są ciemnego koloru i naniesienie na nie czarnego tynku byłoby o tyle prostsze, że kolor spod spodu nie prześwitywać by tak mocno jak biały.
Następną metodą na przygotowanie czarnego tortu jest użycie zamszu w sprayu. Jak widzieliście na filmie, zamsz w spraju, którego użyłam, nie miał intensywnego koloru. Rodzaj i jakość zamszu w sprayu zależy oczywiście od producenta – warto wypróbować paru aby znaleźć tego, którego produkt najbardziej będzie Wam odpowiadał. Tak jak wspomniałam, od niedawna, dzięki naszej sesji z Żanetą Wasilewską, sama przygotowuje zamsz do tortu. Szczerze Wam polecam!
Naniesienie zamszu nie jest trudne. Zamsz oczywiście nanosimy na mocno schłodzony tynk, zaraz po wyjęciu tortu z lodówki. Uprzedzam tylko, szczególnie tych, którzy nie używali jeszcze jadalnego zamszu, że bardzo brudzi. Warto sobie znaleźć odpowiednie miejsce w domu to przeprowadzenia takiej akcji.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
2 Responses
Super wyjaśnione!!!Dziękuję.
Cieszę się! Widziałaś film tez, tak?