Szukaj
Jak zrobić czarny tynk do tortu

Jak zrobić czarny tynk do tortu na 4 sposoby

Czarny tynk do tortu to często niedościgłe marzenie i choć próbujemy wiele razy, nie udaje się uzyskać prawdziwej głębokiej czerni. Podobnie, jak z innymi czarnymi produktami – na przykład ganache, czy dripem – dodawanie nadmiernej ilości barwnika spożywczego wcale nie jest metodą skuteczną.

Nadmierna ilość barwnika zmienia teksturę kremu – potrafi krem nawet rozwarstwić, a wtedy cała praca na nic. Krem może też zgorzknieć, co oczywiście również go dyskwalifikuje, nie wspominając już o tym, że jedząc tak uzyskany czarny tynk goście chodzą z czarnymi ustami i językami, co nie zawsze pasuje do wagi jubileuszu.

Nie mogę też nie podkreślić, że w ogóle nie powinno się używać barwników spożywczych w nadmiernych ilościach. Na opakowaniu barwnika zawsze powinna znajdować się adnotacja, ile danego barwnika można użyć na jaką ilość kremu.

Akademia Tortu uczy jak zabarwić krem maślany – serdecznie zapraszamy na ten tutorial, a dzisiaj zapoznam Was z czterema prostymi sposobami na uzyskanie czarnego tynku do tortu. Dwie pokażę Wam szczegółowo, a resztę omówię.

Pierwszy prosty sposób to ozamszowanie tortu na czarno. Drugi to po prostu pomalowanie kremu maślanego. Trzecia metoda wiąże się z naniesieniem fajnej faktury, a czwarta to użycie aerografu spożywczego. Serdecznie zapraszam!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Czego się nauczysz

Jak przygotować czarny tynk do tortu
Jak zrobić ciekawą teksturę z kremu maślanego
Jak pomalować tynk do tortu na czarno

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • Gąbka

Jak zrobić czarny tynk do tortu

Jak pomalować tort na czarno

Jak pomalować tort na czarno pędzlem

Tort otynkowany kremem maślanym czy czekoladowym ganache można pomalować na czarno używając do tego czarnego barwnika i miękkiego pędzla. Najlepiej sprawdzi się tynk w ciemnym kolorze, na przykład maślany krem czekoladowy lub ganache.

Jakiego barwnika użyć aby pomalować tort na czarno?

Do tej metody idealnie nada się barwnik spożywczy w żelu lub barwnik do mas tłustych. Barwnik spożywczy w żelu rozcieńczamy lekko dodając odrobinę wódki aby powstała gęsta ciecz. Jeżeli użyjecie barwnika do mas tłustych, nie trzeba go już rozcieńczać. Nie polecam używać do tej metody barwnika do aerografu – jest on po prostu za rzadki i będzie nam trudno pokryć nim dokładnie tynk.

Jakiego użyć pędzla do malowania tortu?

Do malowania dużej powierzchni tortu najlepszy jest duży, miękki pędzel. Jeżeli użyjemy twardego pędzla ryzykujemy, że pozostawi on na tynku smugi a także może zatrzeć tynk z czego w rezultacie powstaną małe grudki. Do tej metody malowania na tynku najlepiej sprawdzi się miękki pędzel do makijażu.

Malujemy tylko i wyłącznie tort mocno schłodzony, na którym tynk zdążył stwardnieć!

Jak pomalować tort na czarno aerografem

Torty pokryte masą cukrową jak i te otynkowane kremem maślanym można pomalować na czarno aerografem spożywczym. W przeciwieństwie to tortów malowanych na czarno pędzlem, gdzie tort musi być mocno schłodzony aby nie uszkodzić tynku, malowanie tynku maślanego aerografem powinniśmy robić zaraz po otynkowaniu tortu. Świerzy tynk lepiej przyjmie barwnik spożywczy, nie będzie na nim kondensacji wody, która tworzy się przy różnicy temperatur kiedy wyjmujemy z lodówki schłodzony tort. Więcej na ten temat omówiliśmy w naszym tutorialu pt Malowanie aerografem na kremie maślanym.

Jak zrobić czarny tynk do tortu

Jak zrobić czarną fakturę na torcie

Dekorowanie tortu kremem maślanym

Są przeróżne sposoby na dekorowanie tortu kremem maślanym. Ten, który przedstawiam w tyn tutorialu jest prosty, szybki i nie wymaga kupowania dodatkowego sprzętu!

Do tej metody dekorowania tortu kremem maślanym wystarczy gąbeczka, barwnik i krem maślany! Używamy tego samego kremu, którym tort jest już otynkowany. Wystarczy małą część kremu lekko podgrzać wraz z barwnikiem a następnie gąbeczką nanieść niewielkie ilości na otynkowany, zimny tort. Tak jak w przypadku malowania tortu pędzlem, i tutaj tynk na torcie musi być sztywny aby go w trakcie nanoszenia kremu nie uszkodzić za bardzo.

Ostatecznie jaką fakturę chcecie na torcie zależy tylko od Was. Naniesienie większej ilości kremu na raz stworzy inna fakturę niż nanoszenie go w małych ilościach. Zwrócić uwagę należy również na to, aby kolor tynku był zbliżony do koloru jaki chcemy nanieść. W moim przypadku tort miałam otynkowany jasnym (niebiesko białym kremem maślanym) co nie było idealnym wyborem ale jak widzieliście dało się i tak zrobić z niego czarny tort. Dużo prościej byloby otynkować tort czekoladowym ganache lub czekoladowym kremem maślanym – oba są ciemnego koloru i naniesienie na nie czarnego tynku byłoby o tyle prostsze, że kolor spod spodu nie prześwitywać by tak mocno jak biały.

Dekorowanie tortu zamszem

Następną metodą na przygotowanie czarnego tortu jest użycie zamszu w sprayu. Jak widzieliście na filmie, zamsz w spraju, którego użyłam, nie miał intensywnego koloru. Rodzaj i jakość zamszu w sprayu zależy oczywiście od producenta – warto wypróbować paru aby znaleźć tego, którego produkt najbardziej będzie Wam odpowiadał. Tak jak wspomniałam, od niedawna, dzięki naszej sesji z Żanetą Wasilewską, sama przygotowuje zamsz do tortu. Szczerze Wam polecam!

Naniesienie zamszu nie jest trudne. Zamsz oczywiście nanosimy na mocno schłodzony tynk, zaraz po wyjęciu tortu z lodówki. Uprzedzam tylko, szczególnie tych, którzy nie używali jeszcze jadalnego zamszu, że bardzo brudzi. Warto sobie znaleźć odpowiednie miejsce w domu to przeprowadzenia takiej akcji.

Jak zrobić czarny tynk do tortu

Przydatne uwagi

  • Tort możemy otynkować ganache lub kremem maślanym. Jak przygotować czarny ganache do tortu pokazaliśmy w TYM tutorialu.
  • Nie zapominajcie, że tort można też powlec czarną masą cukrową!
  • Mam nadzieję, że dzięki temu tutorialowi łatwiej Wam będzie przygotować czarny tynk do tortu. Jeżeli szukacie inspiracji na czarny tort czy też na tort dla mężczyzny to zapraszam Was do galerii naszych użytkowników.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Barwniki spożywcze
Barwniki spożywcze
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Problemy z tynkiem
Problemy z tynkiem

Przypnij na pinterest

Jak zrobić czarny tynk do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak zrobić czarny tynk do tortu na 4 sposoby

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe