
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Krem truskawkowy z mascarpone zrobiłam dla mojej córki Vesper. Zbliżało się jej bierzmowanie i dziewczyna uparła się na tort z blatów z ciasta zebra przełożonych kremem truskawkowym na serku Philadelphia. Zgodziłam się na wszystko z wyjątkiem Philadelphii – jest słona i zupełnie nie pasowała mi do truskawek.
U nas sezon truskawkowy akurat w pełni, więc o owoce do kremu nie musiałam się martwić. Zamiast Philadelphii użyłam mascarpone, które jest łagodne w smaku i świetnie nadaje się na tło do owoców. Ponieważ mascarpone jest troszkę ciężkie, do kremu dodałam galaretkę, żeby nieco podbić smak truskawek. Krem wyszedł mi bardzo smaczny i dobrze się z nim pracuje. Nie rozjeżdża się i nie robi buły.
Super sprawdził się w duecie z blatami z ciasta zebra. Całość wyszła stabilna, smaczna i fajnie się kroiła.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
2 przełożenia fi18
Krem
Krem truskawkowy z mascarpone to pyszna i łatwa do przygotowania słodka przekąska, która z pewnością zadowoli każdego miłośnika owoców i sera. To idealna propozycja jako warstwa kremu do tortów, zwłaszcza tych o owocowym charakterze. Jest to szybki i łatwy do wykonania krem, który dodaje do tortu lekkości i świeżości.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 6
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
27 Responses
Świetny przepis👏👍
Polecam 😊😍robie go bardzo często 😊
Czy można go przygotować dzień dwa wcześniej i potem przełożyć tort/ wypełnić rurki lub babeczki?0
Można ale trzeba się liczyć z tym, że stężeje i pózniej będzie trudniej rozprowadzić go ładnie na blacie.
Czy jeżeli będę robiła go z mrożonych truskawek to muszę dodać żelatynę, czy galaretka wystarczy?
Powinna galaretka wystarczyć jeśli będziesz trzymać się proporcji. Na galaretce jest napisane na jaką ilość wody jest przeznaczona torebka, u mnie z reguły 500ml. W przepisie użyłam 400g truskawek więc torebka na 500ml wody plus mascarpone które jest dość gęste spokojnie wystarczyło aby ustabilizować krem bez dodatku żelatyny.
Dzien dobry, czy do zalania galaretki uzyla Pani 400 ml zimnej wody czy ok 100ml jak na zdjeciu? 😉 Na jaka wielkosc tortu sa podane proporcje? dziekuje z gory za odpowiedz, pozdrawiam
Galaretkę zalewamy małą ilością zimnej wody, moze max 100 ml – ona ma tylko napęcznieć. 2 przełożenia fi18.
Cos nie poszło 🙂 – Chciałem zrobić podwójna ilość kremu a wiec postanowiłem podwoić składniki w całym przepisie czyli dałem 800 gr truskawek mrożonych 2 galaretki 350 gram serka mascarpone ( tutaj może być być problem bo dostałem tylko firmy Pilos a wiem już z doświadczenia ze często miałem problemy z ta firma ) i 350 gram śmietany krem wyszedł dość rzadki na pewno nie dało rady by przełożyć tortu tym kremem ( by się rozlał ) na razie włożyłem do lodówki żeby galaretka zadziałała a wiec zobaczymy co będzie dalej ale na wszelki wypadek jakieś opcje uratowania tego czy raczej zacząć od początku ??
Galaretka powinna zadziałać jeśli dobrze ją rozpuściłeś. Daj znać jak poszło 🙂
Dała rade po nocy krem był dobrej konsystencji i idealnie się rozsmarował ale niestety kremu zabrakło na ostatnie przełożenie ( pierwsze śliwki robaczywki jak to mówią ) ogólnie założenie tortu jest takie biszkopt wysoki na 12 cm podzielony na 4 blaty po 3 cm na dolnym blacie krem z chrupka z białej czekolady i truskawki liofilizowana i ciasteczka żeby cos jednak chrupało następny blat to krem z żelka prosecco i ostanie przełożenie krem z truskawkami, jeżeli chodzi o tynk to jeszcze nie myślałem ale chyba zrobię na bezie albo na mleczku skondensowanym ( podobno łatwiej sie pracuje dla poczatkujących 😛 )
Czy jeśli będę używać mrożonych truskawek to waga 400g ma być po rozmrożeniu i uprzednim zagotowaniu? Czy uzywam 400g zamrożonych truskawek?
400g truskawek. Możesz włożyć zamrożone prosto to rondla 🙂
Ok, dziękuję
Dzień dobry, czy można zrobić z mrożonych malin?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
jak najbardziej, oczywiście tyle samo malin co truskawek 🙂
Dziękuję 😊
Witam. Czy ten krem dobrze będzie się trzymał na babeczkach ?
Nie dekorowałam nim nigdy babeczek – musiałabyś wypróbować …
Witam w przepisie jest 325 g truskawek a w komentarzach widzę 400 g i teraz już nie wiem ile prawidłowo użyć. Pozdrawiam
325g – tyle co w przepisie.
Czy mogę zastąpić galaretkę pektyną NH? Robię tort dla kogoś kto nie spożywa zelatyny wieprzowej. Mieszkam za granicą i nie mogę znaleźć galaretki na agarze 😮💨
Bedzie miec inna teksture. A czy masz dostęp do żelatyny rybnej?
Niestety nie. A już za późno na zamawianie. Ewentualnie mogę kupić czysty agar.
Witam!
Czy z tych proporcji wystarczy jedno przełozenie fi 22 cṃ̣
Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
Myślę, że spokojnie powinno.
Niestety nie moge znalezc u siebie galaretki, mam jedynie paski zelatyny – czy moge ich uzyc?
Na proporcje w kremie daj 12g żelatyny 180 Bloom (sklepowa).