Szukaj

Krem truskawkowy z mascarpone

Krem truskawkowy z mascarpone zrobiłam dla mojej córki Vesper. Zbliżało się jej bierzmowanie i dziewczyna uparła się na tort z blatów z ciasta zebra przełożonych kremem truskawkowym na serku Philadelphia. Zgodziłam się na wszystko z wyjątkiem Philadelphii – jest słona i zupełnie nie pasowała mi do truskawek.

U nas sezon truskawkowy akurat w pełni, więc o owoce do kremu nie musiałam się martwić. Zamiast Philadelphii użyłam mascarpone, które jest łagodne w smaku i świetnie nadaje się na tło do owoców. Ponieważ mascarpone jest troszkę ciężkie, do kremu dodałam galaretkę, żeby nieco podbić smak truskawek. Krem wyszedł mi bardzo smaczny i dobrze się z nim pracuje. Nie rozjeżdża się i nie robi buły.

Super sprawdził się w duecie z blatami z ciasta zebra. Całość wyszła stabilna, smaczna i fajnie się kroiła.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Przepis na krem truskawkowy z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

2 przełożenia fi18

kategoria

Krem

Krem truskawkowy z mascarpone

Składniki

  • 325 g truskawek
  • 1 torebka galaretki truskawkowej
  • 175 g mascarpone
  • 175 g śmietanki kremówki 36%

Instrukcje

  1. Galaretkę zalać małą ilością zimnej wody i odstawić aby napęczniała.
  2. Opłukane truskawki zagotować i zblendować.
  3. Do gorących truskawek dodać napęczniałą galaretkę i mieszać aż się rozpuści w truskawkach.
  4. Puree z galaretką przestudzić.
  5. Przestudzone puree połączyć z mascarpone, mieszając rózgą.
  6. Śmietankę ubić na 3/4, dodać do truskawek i delikatnie wymieszać.

Jak zrobić krem truskawkowy z mascarpone

Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-15
Galaretkę zalać małą ilością zimnej wody i odstawić aby napęczniała.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-01
Opłukane truskawki zagotować...
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-02
... i zblendować.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-03
Do gorących truskawek dodać napęczniałą galaretkę i mieszać aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-04
Puree z galaretką przestudzić.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-07
Przestudzone puree połączyć z mascarpone, mieszając rózgą.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-09
Śmietankę ubić na 3/4, dodać do truskawek...
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-11
... i delikatnie wymieszać.
Akademia Tortu - Krem truskawkowy z mascarpone-12
Gotowym kremem przełożyć tort.

Krem truskawkowy z mascarpone bez galaretki

Nie każdy lubi galaretkę z torebki – wiadomo, kolor piękny, smak dzieciństwa, ale skład… no cóż, czasem człowiek woli wiedzieć, co je. Dlatego mam dla Ciebie wersję kremu truskawkowego z mascarpone, w której zamiast galaretki używamy zwykłej żelatyny. Efekt? Tak samo pyszny, tak samo stabilny, ale bez „E-cośtam” w składzie. Czyli krem truskawkowy, który nie tylko dobrze smakuje, ale i dobrze wygląda w oczach sumienia...

Składniki

  • 325 g puree z truskawek
  • 70 g cukru
  • 175 g mascarpone
  • 175 g śmietanki kremówki 36%
  • 12 g żelatyny 180 Bloom
  • 50 g zimnej wody

 

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Puree z truskawek i cukier mieszając rózgą podgrzać do minimum 40C, aby cukier się rozpuścił.
  3. Do podgrzanego puree dodać napęczniałą żelatynę. Zamieszać aż się rozpuści. Przestudzić.
  4. Śmietankę ubić na tzw 3/4 i połączyć z przestudzonym puree truskawkowym, mieszając delikatnie rózgą lub szpatułką.

 

UWAGI

Jeśli mus jest po połączeniu z puree płynny to jest to idealna konsystencja do wylania go do form silikonowych do monoporcji lub tortu musowego. Jeśli chcecie nim przełożyć tradycyjny tort to wystarczy odstawić do lodówki na około 10 minut aby lekko stężał zanim wyłożycie go na blat biszkoptu.

 

Na zdjęciu tort mango - truskawka, od dołu:

 

Przydatne uwagi

  • W przepisie użyłam polskiej galaretki firmy Winiary (71 g). Jeśli użyjecie innej galaretki to musicie zwrócić uwagę na opis – jaką ilość wody wasza galaretka żeluje.
  • Galaretkę zalewamy zimną wodą (nie gorącą) i odstawiamy aby napęczniała około 20 minut.
  • Napęczniałą galaretkę można rozpuścić w mikrofali lub tak jak opisałam w instrukcjach, dodać do gorących truskawek.
  • Nie dodaję cukru, ponieważ galaretka jest już słodka.
  • Krem truskawkowy z mascarpone można przygotować z mrożonych truskawek.
  • Truskawki, Oczywiście, można zamienić na inne owoce i dobrać odpowiednią to tego galaretkę.
  • Przełożenie tortu można urozmaicić dodając dobraną smakowo żelkę lub chrupką warstwę. Do przełożenia tortu używam folii rentowej, nie jest ona niezbędna jednak ułatwia pracę.
  • Krem truskawkowy z mascarpone użyłam do przełożenia tortu, który przygotowałam na uroczystość bierzmowania mojej najstarszej córki.

Krem truskawkowy z mascarpone to taki deserowy pewniak – pyszny, prosty i zawsze robi wrażenie. Jeśli kochasz owoce i lubisz kremy z mascarpone (a kto nie?), to przepadniesz po pierwszej łyżeczce. Idealny jako warstwa do tortów – zwłaszcza tych, które chcą udawać, że są lekkie i fit… chociaż wiadomo, że nie są… Ten krem robi robotę: szybki w przygotowaniu, a w smaku – letnia świeżość w najlepszym wydaniu.

Krem truskawkowy z mascarpone

Krem truskawkowy z mascarpone

Krem truskawkowy z mascarpone

Dobrze komponuje się z:

Ananasowy
Bananowy
Czekoladowy
Kawowy
Mango
Miętowy
Oreo
Waniliowy / Śmietankowy
z alkoholem

Krem truskawkowy z mascarpone

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4.4 / 5. Ilość głosów 75

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Krem truskawkowy z mascarpone

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

30 Responses

    1. Powinna galaretka wystarczyć jeśli będziesz trzymać się proporcji. Na galaretce jest napisane na jaką ilość wody jest przeznaczona torebka, u mnie z reguły 500ml. W przepisie użyłam 400g truskawek więc torebka na 500ml wody plus mascarpone które jest dość gęste spokojnie wystarczyło aby ustabilizować krem bez dodatku żelatyny.

  1. Cos nie poszło 🙂 – Chciałem zrobić podwójna ilość kremu a wiec postanowiłem podwoić składniki w całym przepisie czyli dałem 800 gr truskawek mrożonych 2 galaretki 350 gram serka mascarpone ( tutaj może być być problem bo dostałem tylko firmy Pilos a wiem już z doświadczenia ze często miałem problemy z ta firma ) i 350 gram śmietany krem wyszedł dość rzadki na pewno nie dało rady by przełożyć tortu tym kremem ( by się rozlał ) na razie włożyłem do lodówki żeby galaretka zadziałała a wiec zobaczymy co będzie dalej ale na wszelki wypadek jakieś opcje uratowania tego czy raczej zacząć od początku ??

      1. Dała rade po nocy krem był dobrej konsystencji i idealnie się rozsmarował ale niestety kremu zabrakło na ostatnie przełożenie ( pierwsze śliwki robaczywki jak to mówią ) ogólnie założenie tortu jest takie biszkopt wysoki na 12 cm podzielony na 4 blaty po 3 cm na dolnym blacie krem z chrupka z białej czekolady i truskawki liofilizowana i ciasteczka żeby cos jednak chrupało następny blat to krem z żelka prosecco i ostanie przełożenie krem z truskawkami, jeżeli chodzi o tynk to jeszcze nie myślałem ale chyba zrobię na bezie albo na mleczku skondensowanym ( podobno łatwiej sie pracuje dla poczatkujących 😛 )

  2. Nie wiem czemu, ale tynk mi odstawał od tej warstwy ;/ warstwa z innym kremem przylegała normalnie. Czy mogło to być spowodowane za dużą ilością galaretki? Lub może złym rozpuszczeniem, w zbyt dużej ilości wody? (stabilny byl, tylko własnie ten odchodzący tynk jest problemem)

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Krem truskawkowy z mascarpone

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Krem truskawkowy z mascarpone

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.